H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

η δική μου άποψη είναι ότι ο δίσκος καθαρίζεται με το παίξιμο.

Χρησιμοποιώ χρόνια μια βούρτσα βραχίονα της metrosound (τότε, πιστεύω υπήρχαν δεκάδες κλώνοι σε άλλες μάρκες, ναγκαόκες κλπ) με σταθερό βελούδινο ρολεράκι και έξτρα μύτη με λεπτές τρίχες.
Επίσης προηγουμένως ένα πέρασμα με την βούρτσα της decca.

Και φυσικά δεν μιλάμε για προβληματικούς δίσκους με υπολείματα κλπ.
Εκεί....κάτι θα βρείς να κάνεις.
έχω καθαρίσει σκουπίδια από δίσκους και με καρφίτσες και με νύχια και με σουγιά.
Με βενζίνη και οινόπνευμα επι τόπου ή βαμβάκι με οινόπνευμα με το δίσκο να γυρνάει στο πλατώ.
Αλλά στο τρίπ πλυντηριου δεν μπήκα ούτε μπαίνω χωρίς εταίρους...
Και αν δεν μπω ποτέ...υγεία. Δεν θα χάσω τίποτα, ας είναι καλά τα ψηφιακά....
Η μουσική και τα βινύλια είναι για να μας δίνουν χαρά στον ελεύθερο χρόνο μας και όχι να τους δίνουμε εμείς τον ελεύθερο χρόνο μας.
Γιατι, αν είναι να φάμε μιά ώρα να πλύνουμε, και άλλη μιά στεγνώσουμε και άλλη μια να ζεστάνουμε τις λάμπες....

Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

κατά καιρούς έχουμε διαβάσει απίστευτα πράγματα για τον καθαρισμό δίσκων.
Εκτός από τα εξωτικά πχ υπερήχους, τα ακίνδυνα πχ αλκοόλες ή ελαφρά απορυπαντικά και απιονισμένα νερά, τα μηχανικά πχ βουρτσάκια ή ρολεράκια πρόσφατα διαβάσαμε για WD40, ξυλόκολλες και τώρα για χλωρίνη (υποχλωριώδες νάτριο). Η χλωρίνη καταστρέφει το βινύλιο (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πολυβινυλοχλωρίδιο, δηλαδή ένωση του χλωρίου), πιθανότατα όχι άμεσα, αλλά σε λανθασμένη έκθεση σ αυτό.
Επίσης η χλωρίνη σε συνδυασμό με τα άλατα του νερού (στην περίπτωση που δεν είναι πλήρως απιονισμένο το νερό ή δεν είναι καν) θα δημιουργήσει ένα σωρό παραπροβλήματα όπως δημιουργία αλάτων, με συνέπεια εκεί που πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα να δημιουργούμε άλλο.
Πιθανότατα η μέθοδος να δουλεύει.
Ακόμα και στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια και επιλογή του κάθε χρήση να υποκύψει σε όλη αυτή τη διαδικασία χάριν της μουσικής απόλαυσης.
Σίγουρα η μουσική απόλαυση κάποτε ήταν χόμπυ για οικονομικά εύρωστους, πλην όμως σήμερα έχει επεκταθεί στις μάζες και δεν υπάρχει πλέον η ίδια πολυτέλεια χρόνου.
Επίσης είναι και θέμα του πόσο βρώμικοι είναι οι δίσκοι.
Εγώ επαναλαμβάνω, έχω δίσκους που είναι σχεδόν όπως τους έκανε η μάνα τους.
Ήταν πάντα σε ναυλον βγαίναν ακούγονταν και πάλι μέσα. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις αμέλειας που έμεναν πάνω σε ανοικτό πλατώ.
Εχω παροπλίσει το βινύλιο, είναι για μένα κάτι σαν το θωρηκτό Αβέρωφ, υπάρχει δηλαδή και είναι επισκέψιμο - και ενίοτε διατίθεται για κοσμικές εκδηλώσεις....-
Φυσικά δεν το πετάω, αλλά αν βρεθεί πλυντήριο ίσως πλύνω 10, άντε 50 από τους 500 μου δίσκους.
Και θα πλύνω αυτούς που υπήρχαν από τα χρόνια της εφηβείας μου που μάλιστα παίζονταν κάτω από σχεδόν άθλιες συνθήκες.

Τέλος, γιατί γίνεται (ξανά) η τοποθέτηση αυτή:
καλώς (ή κακώς για κάποιους) ο χώρος αυτός έχει αποκτήσει ένα καλό όνομα και αποτελεί μια εγγύηση για κάποιον που δεν ξέρει. Όταν καθημερινά μπαίνει κόσμος και μετά το πρώτο μήνυμα ρωτάει. πείτε μου έναν ενισχυτή στα 400 ευρώ ή μια 42άρα στα 500...σημαίνει ότι λίγο πολύ, ό,τι του πούμε μπορεί και να το κάνει.
Συνεπώς σε κάθε πρόταση πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος.
Σε κάθε WD40 πρέπει να υπάρχει και ένα "αυτά είναι κομπογιαννίτικα" και σε κάθε ισχυρό καθαριστικό όπως χλωρίνη η "προσοχή στη χρήση" (ακόμα και για να καθαρίσουμε το μπάνιο...)
Στα πλαίσια αυτά γίνονται οι τοποθετήσεις...και ποτέ, (άσχετα με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς) δεν επιβάλλονται απόψεις, ούτε τιμωρούνται απόψεις ή πρόσωπα.
:ernaehrung004:
Μια διευκρινιση για να ειμαστε ενταξει.

Εδω μιλαμε για 20% χλωρινη με 80% νερο.

Αυτη η αναλογια με τιποτα δεν επηρεαζει το βινυλιο,ποσο μαλλον να το καταστρεψει.

Κατα τα αλλα συμφωνω οτι ο καθενας πρεπει να προσεχει τι αποφασιζει να κανει.

Αλλα,να ρωτησω ξανα,ξερει καποιος να μας πει τι περιεχουν τα "special formulas" που κυκλοφορουν στην αγορα ειτε για πλυντηρια ειτε πιο απλης μορφης;

Και το isopropyl μονο του κανει ζημια ετσι;Αλλα δεν το χρησιμοποιει κανεις μονο του στους δισκους.

ούτε μπαίνω χωρίς εταίρους...
Και αν δεν μπω ποτέ...υγεία. Δεν θα χάσω τίποτα, ας είναι καλά τα ψηφιακά....
Η μουσική και τα βινύλια είναι για να μας δίνουν χαρά στον ελεύθερο χρόνο μας και όχι να τους δίνουμε εμείς τον ελεύθερο χρόνο μας.
Γιατι, αν είναι να φάμε μιά ώρα να πλύνουμε, και άλλη μιά στεγνώσουμε και άλλη μια να ζεστάνουμε τις λάμπες....

Και το δικό μου*, συνεταιρικό είναι :-)
Με καλή παρέα η διαδικασία γίνεται πολύ πιο ευχάριστη.

Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Και το isopropyl μονο του κανει ζημια ετσι;Αλλα δεν το χρησιμοποιει κανεις μονο του στους δισκους.

δεν νομίζω (γνωρίζω) αν αντιδρά η αλκοόλη με το βινύλιο...

έχω καθαρίσει σκουπίδια από δίσκους και με καρφίτσες και με νύχια και με σουγιά.
Oι οδοντογλυφιδες να δεις θαυματα που κανουν :music-smiley-005:

Nαι,τα βινυλια και οι λαμπες δεν ειναι για τους τεμπεληδες :laugh:

Nαι,τα βινυλια και οι λαμπες δεν ειναι για τους τεμπεληδες :laugh:

μήπως εννοείς για τους εργαζόμενους?

πάντως το έχω ξαναγράψει και περνάει απαρατήρητο ή προσπερνάται:
έζησα με το βινύλιο τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου...
από τα 8-10 έως τα 40 σχεδόν...
Κοιμόμουν και ξυπνούσα με την εικόνα ενός δίσκου να γυρίζει μπροστά μου.
Ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανα πριν φύγω για το σχολείο και το πρώτο που έκανα μολις γυρνούσα.
Εφαγα ατέλειωτες ώρες ψάχνοντας και διαβάζοντας σε ξένα και ελληνικά περιοδικά να βρώ και να μάθω αυτά που μαθαίνει κάποιος για το βινύλιο σήμερα σε μιά μέρα στο διαδίκτυο.
Και ΕΓΩ το έβαλα στην άκρη ένα πρωί.
Στην άκρη.
Κάποια στιγμή ...δεν μου αρέσει να λέω μεγάλες κουβέντες - ίσως το ξαναφέρω ...στη μέση.
Δεν το μισώ.
Πως θα μπορούσα άλλωστε.
Απλά...είπα να προχωρήσω.

Mε μπερδευεις τωρα.

Δηλαδη οι εργαζομενοι δεν ακουνε βινυλια και λαμπες στον ελευθερο τους χρονο,η,εννοεις οτι δεν υπαρχουν εργαζομενοι τεμπεληδες; :laugh:

Το νήμα αφορά όσους έχουν δίσκους
Μη το πάμε στο γιατί έχουμε δίσκους

:HTEHETH63:

τωρα δεν ξέρω ποιός μπερδεύει ποιόν...
Εγώ ως εργαζόμενος σήμερα (όχι κάποτε) έχω διαθέσιμο χρόνο για ακρόαση από τις 10:30 έως την ώρα που θα πρέπει να κοιμηθώ...δηλαδή το πολύ μέχρι τις 12:30 τις καθημερινές.
Στο διάστημα αυτό να υπολογιστούν και άλλες δουλειές όπως πχ προσωπική καθαριότητα, επιλογή ενδυμασίας, προετοιμασίας - για να μην τρέχεις με την τσίμπλα στις 7.00 - άλλες εκκρεμότητες, λίγο διαδίκτυο και φόρουμ, λίγο diy κλπ.
Δεν υπάρχει χρόνος για ζέσταμα λάμπας....

πάντως το έχω ξαναγράψει και περνάει απαρατήρητο ή προσπερνάται:
έζησα με το βινύλιο τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου...
από τα 8-10 έως τα 40 σχεδόν...
Κοιμόμουν και ξυπνούσα με την εικόνα ενός δίσκου να γυρίζει μπροστά μου.
Ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανα πριν φύγω για το σχολείο και το πρώτο που έκανα μολις γυρνούσα.
Εφαγα ατέλειωτες ώρες ψάχνοντας και διαβάζοντας σε ξένα και ελληνικά περιοδικά να βρώ και να μάθω αυτά που μαθαίνει κάποιος για το βινύλιο σήμερα σε μιά μέρα στο διαδίκτυο.
Και ΕΓΩ το έβαλα στην άκρη ένα πρωί.
Στην άκρη.
Κάποια στιγμή ...δεν μου αρέσει να λέω μεγάλες κουβέντες - ίσως το ξαναφέρω ...στη μέση.
Δεν το μισώ.
Πως θα μπορούσα άλλωστε.
Απλά...είπα να προχωρήσω.

Ενα απο τα ιδια,απλα εγω προχωρω ακομη (και) με το βινυλιο κυριως :smile:

Το νήμα αφορά όσους έχουν δίσκους
Μη το πάμε στο γιατί έχουμε δίσκους

:HTEHETH63:

άσε ρε Τάσο να συζητήσουμε και λίγο παραπέρα να μάθουμε πως σκέφτεται και λειτουργεί ο συνομιλητής μας.
Δε μιλάμε με μηχανές....-bye-

Δεν υπάρχει χρόνος για ζέσταμα λάμπας....
Το καλο φαι τρωγεται και κρυο.
Τρωγοντας ερχεται και το ζεσταμα.

άσε ρε Τάσο να συζητήσουμε και λίγο παραπέρα να μάθουμε πως σκέφτεται και λειτουργεί ο συνομιλητής μας.
Δε μιλάμε με μηχανές....-bye-

Νταξ ας μην αναλύσουμε και το χρόνο προθέρμανσης λάμπας, φούρνου (πιτσα κάνεις?) :music-smiley-005:

Πάνω που έγραφα για πίτσα :D

λάμπα έχω μόνο στο dac...
και έχω και επιλογή: είτε λάμπα είτε τρανζίστορ.
Όταν βιάζομαι διαλέγω κουρτίνα 2.
Καθημερινές : ποτέ βινύλιο. Μόνο Κυριακάς και εορτάς....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Πάνω που έγραφα για πίτσα :D
Eλληνες ειμαστε,να μην συμφωνησουμε σε κατι;

Η (όποια) εμπειρία μου από τα βινύλια, παλιά (κυρίως) και καινούρια με οδήγησε σε ένα συμπέρασμα: πλυντήριο και πάλι πλυντήριο. Και δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό, ένα Nitty-Gritty των 300 ευρώ κάνει τη δουλειά μιά χαρά. Οι ακριβότερες λύσεις έχουν να προσφέρουν μόνο κομφόρ (αυτόματη περιστροφή του δίσκου, ησυχία κατά τον καθαρισμό κλπ.) όχι καλύτερο καθάρισμα. Το υγρό καθαρισμού μπορεί να είναι ιδιοκατασκευή, εγώ ακολουθώ τη συνταγή του TAS ελαφρά παραλλαγμένη (3 μέρη απιονισμένο νερό, ένα μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη, πολύ λίγο υγρό για τα πιάτα).

Πρόσφατα έκανα μιά συγκριτική δοκιμή με πιό ακριβό πλυντήριο και υγρό. Πήρα ένα δίσκο που είχε θόρυβο (μικρές γρατσουνιές, δίσκος από παζάρι γαρ), τον οποίο είχα ήδη πλύνει επανειλλημένα με τη δική μου μέθοδο. Τον πήγα σε ένα φίλο που έχει πλυντήριο Moth και υγρό καθαρισμού Art du Son. Κάναμε ακροάσεις "πριν" και "μετά" χωρίς να αντιληφθούμε διαφορά. Συμπέρασμα: ο δίσκος ήταν ήδη πεντακάθαρος πριν την περιποίηση του από το Moth, και εγώ θα επιμείνω στο Nitty Gritty μου.

Kωστα,επειδη το εψαξα πριν καιρο-γι'αυτο περιμενω και το δικο μου πλυντηριο- να πω οτι με ενα πλυντηριο,ειτε καθαρισεις τον δισκο με μιγματα ισοπροπυλικης αλκοολης/απιωνισμενου νερου ειτε μονο με απιωνισμενο νερο,θα εχεις το ιδιο αποτελεσμα.

Και στις δυο περιπτωσεις καθαριζεται η σκονη,τα αποτυπωματα κλπ.

Οχι τα βακτηρια.Και οταν καθαρισεις τα βακτηρια καταλαβαινεις ποση απωλεια στον ηχο ειχες προηγουμενως.Μιλω βεβαια για δισκους που εχουν αυτο το προβλημα.Αυτοι,ειναι δισκοι που δεν καθαριζονταν συχνα,ηταν κλειστη για πολυ καιρο,υγραθηκαν,επαθε ζημια ο χαρτινος φακελος κλπ......
Αν καποιος εχει 500-1000 δισκους και κανει ισως και χρονια να ακουσει μερικους,τοτε υπαρχει προβλημα.
Για δισκους που ακουμε συχνα,κανενα προβλημα.