H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Ρε παιδες,
Εγω πριν απο κατι χρονια αγορασα το πλυντηριακι clearaudio smart matrix, οφειλω να ομολογησω οτι τα αποτελεσματα ειναι τρελα. Ειχα δοκιμασει στο παρελθον ολες τις μεθοδους αλλα το αποτελεσμα δεν ειχε καμμια σχεση με αυτο του πλυντηριου. Η νυχτα με την μερα.... Παραπανω δεν το εψαξα ποτε...

Η τρομολαγνία να έλειπε απ το χομπυ και τι καλά που θα μασταν. Ακου μια ωρα οι λάμπες και τα βινύλια. Φίλτατε Δημήτρη μ αυτά ακούω σχεδόν καθημερινά και δεν θεωρώ οτι θυσιάζω ούτε ένα λεπτό παραπάνω απο άλλες επιλογές.

To χομπυ πρεπει να προχωρει,να μαθαινουμε απ'αυτο και να γινομαστε καλυτεροι.

Οταν φοβομαστε μηπως χαλασει ενας δισκος,η σπασει μια λαμπα η κοπει μια βελονα,το αγχος δεν θα μας βοηθησει να μαθουμε κατι παραπανω.

Λεμε απλα ειμαστε μια χαρα με οτι εχουμε,με οτι μαθαμε και τιποτα αλλο δεν υπαρχει περα απο αυτο.

Πες το "τρομολαγνεια",πες το φοβια για διαφορους λογους,πες το ελλειψη εμπιστοσυνης προς αλλους,ακομη και προς τον εαυτο μας ;

Αν δεν νικηθει αυτο μενουμε στασιμοι δυστυχως.

Last edited:
Aν και μπαίνω κάπως καθηστεριμένα στη συζήτηση ήθελα να πω το εξής... Όταν πρωτοέμαθα ότι ένας τρόπος καθαρισμού βινυλίου είναι το απλό πλύσιμο με μαλακό σφουγγαράκι και απιονισμένο νερό με σαπούνι πιάτων άρχιζα να τα πλένω γιατί τα περισσότερα τα είχα πέρει μεταχειρισμένα. Λοιπόν στην αρχή αφού τα έπλενα είχα ένα καλακό πανάκι και τα σκούπιζα για να τα στεγνώσω μέχρι που έμαθα ότι δεν πρέπει να τα σκουπίζω αλλά να τα αφήνω να στεγνώνουν μόνα τους για να μη μαζεύοθν χνούδια. Παρ´όλα αυτά τα πρώτα που στέγνωσα με το πανάκι, που όταν έπαιζαν μέτα και μάζευε η βελόνα το χνούδι είναι κι αυτά που καθάρισαν καλύτερα με τρομερά αποτελέσματα!

Βέβαια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου πλυντήριο δίσκων οπότε και επιφυλάσσομαι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δοκίμαζα με τίποτα το χλώριο ακόμα και σε 1% αναλογία...

Από την άλλη θα προτιμούσα να επενδύσω τα χρήματα του πλυντηρίου σε κάποια αναβάθμιση του συστήματός μου, στη παρούσα, βέβαια, φάση που βρίσκομαι τώρα.

Last edited:
Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

σε καμία περίπτωση δεν θα δοκίμαζα με τίποτα το χλώριο ακόμα και σε 1% αναλογία...

Λογω κακης προσωπικης εμπειριας,η απλα φοβιας ;

Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Λογω κακης εμπειριας,η απλα φοβιας ;

Φοβίας. Όταν πρωτοαγόρασα βινύλια τα καθάριζα με το ειδικό σπρέι που πουλάνε για βινύλια και κάποια άρχισαν να βγάζουν λευκά στίγματα... Από τότε είπα να μην χρησιμοποιήσω ξανά χημικά στους δίσκους μου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Φοβίας. Όταν πρωτοαγόρασα βινύλια τα καθάριζα με το ειδικό σπρέι που πουλάνε για βινύλια και κάποια άρχισαν να βγάζουν λευκά στίγματα... Από τότε είπα να μην χρησιμοποιήσω ξανά χημικά στους δίσκους μου.

Αυτο προσπαθω να πω με τις διάφορες "ειδικες συνταγες" πιο πανω.

Δεν εισαι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος με τετοιο προβλημα "ειδικων" υγρων καθαρισμου.

Αν εισαι ευχαριστημενος με το απιωνισμενο νερο και το υγρο σαπουνι,μεινε εκει. :a0210:

Re: Απάντηση: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Οταν φοβομαστε μηπως χαλασει ενας δισκος,η σπασει μια λαμπα η κοπει μια βελονα,το αγχος δεν θα μας βοηθησει να μαθουμε κατι παραπανω
:a0210:

Kι ομως δουλεύει.
Αγόρασα κάποιους δίσκους από το παζάρι(Θεσσαλονίκη).
Τους άκουσα και είπα δεν ξαναπαίρνω μεταχειρισμένους.
Χθές διάβασα αυτό το ποστ και σημερα καθάρισα 3 με τον τρόπο που περιγράφει ο AUDIOLYTIC.
Αποτελέσματα καταπληκτικά.Πήρα μουσική πληροφορία.Απο μουντοι που ηταν οι δίσκοι,έγιναν πιο ζωηροί σε όλες τις συχνότητες.(Αλλος πολύ-άλλος λιγότερο).
Τώρα το χλώριο γιατί να το φοβηθώ?Μα με χλώριο+βινύλιο παρασκευάζεται το PVC (η αλλιώς βινύλιο όπως το λέμε συνήθως ενώ λέγεται πολυβινυλοχλωρίδιο η χλωριούχο πολυβινύλιο οπως το λέγαμε οι παλιοί στο σχολείο).
Αν το χλώριο(υδροχλώριο στο νερό) ήταν και διαλύτης του PVC θα το διάλυε κατα την παραγωγή του και δεν θα είχαμε ποτέ προϊόν.
ΥΓ. Πράγματι την δεύτερη φορά παίζουν καλύτερα αν και δεν είδα να πετάει η βελόνα και πολλά στην επιφάνεια.

ΥΓ. Πράγματι την δεύτερη φορά παίζουν καλύτερα αν και δεν είδα να πετάει η βελόνα και πολλά στην επιφάνεια.
Η βελονα θα βγαλει οτι εχει ο δισκος μεσα στα αυλακια.
Ουτε σε μενα βγαζει πολλα συνηθως,εκτος σε 1-2 περιπτωσεις που ετυχε να ειναι δυσκολες.
Στην μια δε,ουτε περιμενα οτι θα γινοταν τιποτα σπουδαιο,τοσο χαλια ηταν ο θορυβος.Τελικα οχι μονο σωθηκε ο δισκος,αλλα και ακουγεται σχεδον σαν καινουργιος.
Το σιγουρο ειναι οτι οσοι καθαρισα ως τωρα ακουγονται εξαιρετικα.Επαψαν δε να βγαζουν πανω στην βελονα βρωμια,ακομη και μετα απο αρκετες φορες που επαιξαν μετα το καθαρισμα.Και εννοω απολυτως τιποτα.

Last edited:
Πίστεψε με είχα μετανοιώσει που είχα αρχίσει να ξαναμαζεύω δίσκους από δω κι απο κεί.(Τους είχα πουλήσει όλους πριν 10 χρόνια).
Ατία ήταν το pick up μου.(Ενα micro seiki bl 91).Δεν μπορουσα να το βλέπω να κάθεται.Βέβαια κάποιοι δίσκοι μου έπαιζαν αρκετά καλά,αλλά θα τους καθαρίσω κι αυτούς σιγά σιγά.Δεν έχω και πολλούς.
Πάντως κούραση και χρονοβόρα διαδικασία.

Η τρομολαγνία να έλειπε απ το χομπυ και τι καλά που θα μασταν. Ακου μια ωρα οι λάμπες και τα βινύλια. Φίλτατε Δημήτρη μ αυτά ακούω σχεδόν καθημερινά και δεν θεωρώ οτι θυσιάζω ούτε ένα λεπτό παραπάνω απο άλλες επιλογές.

τρομολαγνεία ?

εκπλήσσομαι ειλικρινά, ιδίως για την προέλευση του σχολίου.:frown:
Νομίζω γνωριζόμαστε Μανώλη.

Μπορεί να έχουν χωρίσει οι δρόμοι της μουσικής μας ενασχόλησης, αλλά θεωρώ ότι γνωρίζεις καλά τι δεν θυσίαζα και εγώ στο παρελθόν όταν υπήρχε χρόνος και δυνατότητα.

Πριν λιγο καιρο,με ενα πολυ καλο φιλο απο την Αμερικη,τον Μαρκο,συζητουσαμε για τροπους καθαρισμου βινυλιων.Μετα που ειπαμε για ολους τους γνωστους τροπους,ο Μαρκο μου αποκαλυψε μια δικη του μεθοδο καθαρισμου.Λιγο χρονοβορα μεθοδος,λιγο φασαρια και διαφορα αλλα..........αλλα θα σας πω ακριβως αυτα που μου ειπε και,δοκιμασα πριν λιγες μερες.

Αν θα δοκιμασετε,δοκιμαστε σε εναν παλιο δισκο,βρωμικο κλπ.......

Λοιπον,η φορμουλα αποτελειται απο 1 μερος νερο(οχι κατ'αναγκη απιωνισμενο) , 20% χλωριο(ναι,και μαλιστα καθαρο,bleach),και λιγες σταγονες υγρο πιατων.

Αφου βαλετε τον δισκο καπου σταθερα,απλωνετε το μιγμα στην επιφανεια του δισκου με ενα μαλακο σφουγγαρακι.Προσοχη μην βραχει η ετικεττα του δισκου.

Αφηνετε το μιγμα στον δισκο για 5 λεπτα,θα πουμε μετα γιατι.Εκει κυριως βασιζεται η θεωρια του Μαρκο.

Μετα τα 5 λεπτα,ξεπλυνετε τον δισκο κατω απο το νερο της βρυσης,προσεκτικα παλι μην βραχει η ετικεττα.........1-2 φορες και θα συνηθισετε την κινηση του ξεπλυμματος κατω απο την βρυση.....

Ακολουθως,στεγνωνουμε τον δισκο με μαλακο υφασμα με καποια καλη απορροφητικοτητα.

Επαναλαβετε το ιδιο με την αλλη πλευρα του δισκου.

Ξεπλυνετε το σφουγγαρακι,για να μην καταστραφει απο το χλωριο,και αν θελετε,βαλτε λαστιχενια γαντια για προστασια των χεριων.Πατρε μεγαλο μεγεθος γαντιων,διοτι οσοι ειστε παντρεμενοι και σας δει η γυναικα σας ποσο καλοι ειστε στο πλυσιμο οταν θελετε,την βαψατε :laugh:

Παμε λοιπον παρα κατω.

Αφου στεγνωσει καλα ο δισκος,ισως δειτε στην επιφανεια χνουδι απο το υφασμα.Αφηστε το οπως ειναι προς το παρον.

Επομενο βημα,ειναι να παιξετε τον δισκο στο πικαπ.Ο Μαρκο μου ειπε να παιξει ο δισκος με σφαιρικη βελονα(αν εχετε) την πρωτη φορα,και μετα με την βελονα που χρησιμοποιειτε συνηθως.
Αν δεν εχετε αλλη βελονα,παιξετε με αυτην που ηδη εχετε.

Ακουγοντας τον δισκο,ισως μαντεψατε,και σωστα μαντεψατε,οτι θα ακουγονται περιεργοι θορυβοι στα αυλακια.Ταυτοχρονα η βελονα θα μεζευει υλικο που θα πρεπει στο τελος,να καθαρισετε.Μην τρομαξετε με τον θορυβο που θα ακουτε με την μουσικη.

Αυτο το υλικο-ακαθαρσια ειναι αυτο που ξεκολλησε απο τα αυλακια του δισκου.

Μολις ακουσετε την πρωτη πλευρα του δισκου,καθαριστε την με μια καλη βουρτσα,εγω χρησιμοποιησα carbon fiber βουρτσα,και δεστε αναλογα με το ποσο βρωμικος ηταν ο δισκος,τι μαζεψε.............

Μετα,ακουστε και την δευτερη πλευρα,και επαναλαβετε τους αναλογους καθαρισμους βελονας και δισκου.

Τωρα,παιξετε ξανα 1-2 κοματια του δισκου,οπου προηγουμενως ακουγατε θορυβους.Θα δειτε οτι σχεδον δεν ακουγονται καθολου,εκτος βεβαια κι αν ειναι μονιμη ζημια απο το παρελθον.

Η βελονα,ισως μαζεψει κι αλλη ακαθαρσια και την δευτερη φορα που θα ξαναπαιξετε τον δισκο.Απλα,καθαριστε την και τον δισκο επισης.

Αυτη η ακαθαρσια ειναι βακτηρια τα οποια καθονται με τα χρονια στο αυλακι του δισκου και δημιουργουν μια σκληρη στρωση με τα γνωστα αποτελεσματα θορυβου,παραμορφωσης,κακου tracking κλπ..........

Τα 5 λεπτα που αφηνουμε το διαλυμα στην επιφανεια του δισκου,ειναι αρκετα να σκοτωσουν αυτες τις κοινοτητες,οπως τις λεει ο Μαρκο,των βακτηριων.

Ακολουθως,η βελονα τα ξεκολλα ευκολα και τα βγαζει εξω με 1-2 περασματα.

Ειχα δισκους που ακομα και μετα το πλυσιμο με πλυντηριο δισκων,επεμεναν ακομη στους θορυβους κλπ.....

Καθαριζοντας τους με αυτο τον τροπο,ο θορυβος ελαττωθηκε πολυ,επαναφεροντας λεπτομερειες στην μουσικη,που θεωρουσα πλεον χαμενες λογω φθορας του βινυλιου.

Και ομως ηταν εκει,και ακουγονται ξανα.

Οσοι θα πειραματιστειτε,πεστε μας τα αποτελεσματα.

Μια τελευταια λεπτομερεια,για πολυ δυσκολους δισκους.Μπορειτε να προσθεσετε λιγη ισοπροπυλικη αλκοολη στο αρχικο μιγμα,περιπου 10%,θα βοηθησει.

Αν θα κανετε αυτο το turbo μιγμα,φροντηστε να εχετε καλο εξαερισμο,διοτι εχει εντονη μυρωδια.-bye-

καλημέρα
αν και δεν εχω παρακολουθήσει το νήμα
αυτό που περιγράφεις το κάνει ο πατερας μου 30 τόσα χρονια που θυμαμαι
μια που το εχω κανει και εγω μπολικες φορές
μετα το πλύσιμο οταν βάζεις τον δισκο να παιξει δεν ειναι τοσο χαλια οσο αναφερεις....

Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

καλημέρα
αν και δεν εχω παρακολουθήσει το νήμα
αυτό που περιγράφεις το κάνει ο πατερας μου 30 τόσα χρονια που θυμαμαι
μια που το εχω κανει και εγω μπολικες φορές
μετα το πλύσιμο οταν βάζεις τον δισκο να παιξει δεν ειναι τοσο χαλια οσο αναφερεις....

Αναφερομουν κυριως για 1-2 περιπτωσεις σε δικους μου δισκους που οντως μετα τον καθαρισμο και στο πρωτο παιξομο ηταν κακοι μεχρι που η βελονα μαζεψε οθκ ολιγα......μετα,οκ.
Γενικα ειναι πολυ καλοι μετα το πλυσιμο και ακομη καλυτεροι μετα που θα παιξουν 1-2 φορες

Μη το παίρνεις προσωπικά. Δεν το έγραψα έτσι.

Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό με τις λάμπες και τα βινύλια. Ειδικά για τους νέους.

Οι λάμπες θέλουν 1-2 λεπτά προθέρμανση. Αυτό είναι όλο. Αν μιλάς για την max απόδοση τότε και τα sodid state θέλουν τον χρόνο τους. Ειδικά αυτά που είναι class A. Ωρα και βάλε ανάλογα με την περίπτωση.
Βινύλια. Δεν κάνω ουσιαστικά παραπάνω χρόνο να βάλω ένα βινύλιο σε σχέση μ ένα cd. Το βινύλιο θα χρειαστεί μερικά δεύτερα ν αλλάξω πλευρά αλλά και πάλι δεν το θεωρώ ουσιαστικό.
Αν αναφέρεσαι στο computer audio αυτό κερδίζει κατά κράτος μόνο σε ποτ πουρί πρόγραμμα. : )

Γενικά, δεν θεωρώ ότι το χόμπυ πρέπει να είναι αγώνας δρόμου. Ασχετα πόσο πιεζόμαστε απ την καθημερινότητα.

Φιλικά.

Μη το παίρνεις προσωπικά. Δεν το έγραψα έτσι.

Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό με τις λάμπες και τα βινύλια. Ειδικά για τους νέους.

Οι λάμπες θέλουν 1-2 λεπτά προθέρμανση. Αυτό είναι όλο. Αν μιλάς για την max απόδοση τότε και τα sodid state θέλουν τον χρόνο τους. Ειδικά αυτά που είναι class A. Ωρα και βάλε ανάλογα με την περίπτωση.
Βινύλια. Δεν κάνω ουσιαστικά παραπάνω χρόνο να βάλω ένα βινύλιο σε σχέση μ ένα cd. Το βινύλιο θα χρειαστεί μερικά δεύτερα ν αλλάξω πλευρά αλλά και πάλι δεν το θεωρώ ουσιαστικό.
Αν αναφέρεσαι στο computer audio αυτό κερδίζει κατά κράτος μόνο σε ποτ πουρί πρόγραμμα. : )

Γενικά, δεν θεωρώ ότι το χόμπυ πρέπει να είναι αγώνας δρόμου. Ασχετα πόσο πιεζόμαστε απ την καθημερινότητα.

Φιλικά.

χαίρομαι ότι δεν είναι προσωπικό.
Επίσης νομίζω ότι η λέξη τρομολαγνεία είναι εκτός πραγματικότητας.
Για το θέμα του βινυλίου θα έλεγα ότι ισχύει η λέξη ρεαλισμός και γνώση.
Για την προθέρμανση τί να σου πω. Λάμπες σε ενίσχυση δεν είχα ποτέ παρά μόνο σε δοκιμαστικό επίπεδο. Οι λάμπες στο dac μου (λάμπα) θέλει ένα τέταρτο με το ρολόι...
Το γνωστό sony 50es θέλει μιά ώρα σχεδόν και είναι και ss.
Πλέον δεν βάζω ούτε cd.
Το cd μπαίνει μόνο για rip.
Και πλέον ακόμα και το rip έχει ολοκληρωθεί.
Αναφέρομαι πλέον μόνο στο computer audio που για μένα κερδίζει σε όλους τους τομείς, εκτός από εκείνον της νοσταλγίας.
Φιλικά.

Μα με αυτή τη φιλοσοφία, και οι ενισχυτές δεν θέλουν "ζέσταμα";
Και όταν ο ενισχυτής θέλει μία ώρα για να "ζεσταθεί", θα πρέπει να ενοχλεί το πικάπ που χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω για να αρχίσει να παίζει;
Ακόμη και το Computer Audio από ενισχυτή το ακούμε!

Εκτός αν συζητάμε για την περίπτωση όπου καρφώνουμε ένα ζευγάρι ακουστικά στην έξοδο του υπολογιστή και ακούμε μουσική από την κάρτα ήχου.
Ε, σε αυτή την περίπτωση μάναμ ακούμε και από Tivoli που δεν χρειάζεται ζέσταμα...

Για το αν το βινύλιο/CD/Computer Audio/SACD/Γραμμόφωνο είναι καλύτερα από κάποιο άλλο είναι μία άλλη συζήτηση όπου τελικά η μόνη αντικειμενική απάντηση είναι "Το μέσον στο οποίο ο ιδιοκτήτης του συστήματος έχει την μεγαλύτερη δισκοθήκη".

Όσο και να χτυπιόμαστε, είναι μάλλον αδύνατο να πείσεις κάποιον που έχει ξοδέψει 100.000 για βινύλια/cd ότι πρέπει να αγοράσει τη δισκοθήκη του σε άλλο μέσον επειδή το άλλο μέσον ακούγεται καλύτερα...

Αναφέρομαι πλέον μόνο στο computer audio που για μένα κερδίζει σε όλους τους τομείς, εκτός από εκείνον της νοσταλγίας.
Φιλικά.

Για καποιον που συστηματικα ακουει βινυλια μεχρι σημερα,δεν υφισταται θεμα "νοσταλγιας" διοτι ουδεποτε του εχουν λειψει.

Ειναι διαφορετικο απο την περιπτωση σου πχ που ακους ψηφιακα,οποτε και πιθανον να νοσταλγεις το βινυλιο που και που.

Γι αυτο και δεν μπορω να συμφωνησω με την αποψη οτι ειδικα αυτοι που ακουνε βινυλια συστηματικα μεχρι σημερα,το κανουν απο "νοσταλγια".Τα ακουνε επειδη τα προτιμουν,οπως εσυ προτιμας να ακους ψηφιακα.