H Πόλις Εάλω

Re: Απάντηση: H Πόλις Εάλω

Όχι βρε, την Ρεπούση θέλουμε να μας λέει για την Σμύρνη.
Να πάω μετά στον τάφο του παππού μου να του πώ:
Τα ακούς κυρ-Βασίλη;
Μαλακίες μου έλεγες ότι έσφαξαν τον πατέρα σου μπροστά στα μάτια σου.......και ότι έπεσες στη θάλασσα 12 χρονών κολυμπώντας 8 ώρες με τα αδέλφια σου!
Για μπάνιο πήγες πονηρούλη, άστα αυτά!
Και ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο λιμάνι, στο παζάρι πήγαινε!
Αντε!!

Και μετά θα πάω στον άλλο παππού να τον κράξω:
Τι πήγες στη Σμύρνη με το όπλο να κάνεις ρε Μιχάλη!
Αααα, για μπεκάτσες θα πήγες με άλλους κυνηγούς!!
Πονηρούλη κι εσύ!!!

Θέλω Ρεπούσηηη hic et nunc !!!!
Να μας πεί και για την Πόλη, κάτι θα ξέρει αυτή η ποντικομαμή, που δεν ξέρει όλος ο πλανήτης!!:Banane0:

TO KATOYRHMA

http://ekorinthos.gr/2013/05/27/zoy...eprepe-na-meinei-mesa-i-repoysi/#.Uac4tNivjni

Που ξέρεις....μπορεί για κάποιους να είναι καινούρια αυτά....:BDGBGDB55:

Εγώ πάντως αυτά τα μάθαινα ήδη στο δημοτικό, δεκαετία του '70. Ο δάσκαλος στην 5η ή 6η τάξη που κάναμε Βυζαντινή ιστορία μας εξήγησε μιά χαρά ότι χωρίς την παρακμή του Βυζαντίου δεν θα γινόταν Άλωση. (ορίστε, πρόδωσα και την ηλικία μου, τι άλλο θέλετε;)

Που κολλαει τωρα η Ρεπουση με την Αρβελερ?(εκτος οτι περασαν και οι δυο απο την Σορβονη,και η μια εμεινε)σαν να συγκρινεις βουρτσα με...

Εγώ πάντως αυτά τα μάθαινα ήδη στο δημοτικό, δεκαετία του '70. Ο δάσκαλος στην 5η ή 6η τάξη που κάναμε Βυζαντινή ιστορία μας εξήγησε μιά χαρά ότι χωρίς την παρακμή του Βυζαντίου δεν θα γινόταν Άλωση. (ορίστε, πρόδωσα και την ηλικία μου, τι άλλο θέλετε;)

Καλά πήγαινε τώρα να δεις τι μαθαίνουν....:BDGBGDB55:

ssse3e.jpg

Kosh Νάσαι καλά πού μάς θυμίζεις ένα σημαντικό κεφάλαιο τής Ιστορίας μας.Μία συνέντευξη τής Αρβελέρ πού είναι ενδιαφέρουσα παρόλο ότι μπορεί νά μήν συμφωνούν όλοι. http://m.huffpost.com/gr/entry/9518210

....Και ήταν οι καιροί που η Πόλη
πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε
και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε
και καρτέραγ´ ένα μακελάρη (…)
Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει...

Κ Παλαμας στον Δωδεκαλογο

Για διαλογισμο, συγκρισεις, παραλληλησμους, διαχρονισμους, και οτι τραβαει η καρδια σας.

Καλη δυναμη στους Ελληνες

Καὶ ρίχτηκε μὲ τ᾿ ἄτι του μὲς στῶν ἐχθρῶν τὰ πλήθια,
τὸ πύρινο τὸ βλέμμα του σκορποῦσε τὴν τρομάρα,
καὶ τὸ σπαθί του τὴ θανή. Στὰ χάλκινά του στήθια,
ἐξέσπασε ἡ ὄργητα σὲ βροντερὴ κατάρα.

Ἐθόλωσαν τὰ μάτια του. Τ᾿ ἁγνὸ τὸ μέτωπό του,
θαρρεῖς ὁ φωτοστέφανος τῆς Δόξας τ᾿ ἀγκαλιάζει.
Κι ἔπεσε χάμου ὁ Τρανός! Θρηνῆστε τὸ χαμό του.
Μά, μή! Σὲ τέτοιο θάνατο ὁ θρῆνος δὲν ταιριάζει.

Κι ἔπεσε χάμου ὁ Τρανός! Κυλίστηκε στὸ χῶμα,
ἕνας Τιτᾶν π᾿ ἀκόμα χτὲς ἐστόλιζ᾿ ἕνα θρόνο,
κι ἐσφάλισε – ὀϊμένανε! – γιὰ πάντ᾿ αὐτὸ τὸ στόμα,
ποὺ κάθε πίκρα ρούφαγε κι ἔχυν᾿ ἐλπίδες μόνο,

Μαρμαρωμένε Βασιλιά, πολὺ δὲ θὰ προσμένεις.
Ἕνα πρωὶ ἀπ᾿ τὰ νερὰ τοῦ Βόσπορου κεῖ πέρα
θὲ νὰ προβάλει λαμπερός, μιᾶς Λευτεριᾶς χαμένης,
ὁ ἀσημένιος ἥλιος. Ὤ, δοξασμένη μέρα!

Κωνσταντίνος Καρυωτάκης

Και τι δε θα έδινα να έβλεπα την Κωνσταντινούπολη στους αιώνες της ακμής της.. Αλήθεια, ο τάφος του Παλαιολόγου που είναι; Βλάση;

δεν υπάρχει. Σκοτώθηκε πάνω στη μάχη. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς πολεμιστές τους δικούς μας ή τους εχθρούς είναι δημιούργημα του 20ου αιώνα. Μέχρι τότε ο καθένας έπαιρν το νεκρό του και τον έκανε ό,τι επιθυμούσε. Αν τον έβρισκε. Οι βασιλείς και οι γόνοι μεγάλων οικογενειών θάβονταν στα οικογενειακά κοιμητήρια με τιμή και δόξα αν συνέχιζαν να ασκούν την εξουσία. Εδώ όμως εξαφανίστηκε όλο το κράτος.

Ρίξτε μια ματιά και στο https://www.huffingtonpost.gr/entry...ee3854e4b0ae671059196d?utm_hp_ref=gr-homepage .

Και φυσικά προτείνω να ακούσετε πολύ προσεκτικά διαβάζοντας το χρονικό της άλωσης τον "Μαρμαρωμένο βασιλιά" του Σταμάτη Σπανουδάκη. Αποτυπώνει πολύ καλά μουσικά το τί έγινε και το τί περιμένει ο Ελληνισμός . ΟΙ περισσότεροι γνωρίζουμε το κομμάτι ¨Θάρθεις σαν αστραπή" αλλά όλος ο δίσκος είναι καλός .