H σφαγή του dac...

Μηπως εχει καποιος λιστα
με καλα πυκνωτακια που χρειαζονται
αλλαγη και απο που ψωνιζουμε στην Αθηνα ?

εγώ έκανα του λαμπιζάτορα την μοντίφα.
Τα γράφει πολύ αναλυτικά

σήμερα άλλαξα τους τανταλίου με ηλεκτρολυτικούς στο στάδιο της τροφοδοσίας του dac chip.
Θα έλεγα υπήρχε βελτίωση, αλλά σκεφτόμουνα το εξής.
Αυτό έχει ένα τροφοδοτικό με 6 και 12.
Μιά και έχω διώξει τον τελεστικό δεν θα είναι καλύτερα να απαλλάξω τον μτσ από τις τάσεις που δεν δουλεύουν?

δεν υπάρχει γυρισμός.
Εβγαλα ήδη και τους 4 πυκνωτές της εξόδου του dac και προχώρησα σε bypass ορισμένων smd, και αντικατάσταση των περισσότερων τανταλίου με ηλεκτρολυτικούς, ο,τι βρήκα βέβαια πριν πάρω πιό ποιοτικούς.
Παίζει πάρα πολύ καλά.
Φωτο σε λίγο

Οσο αν μου αρέσει με τελεστικούς, σκέφτομαι να πάρω άλλο ένα γιά δοκιμές με τελεστικούς

Λοιπόν
εδώ είναι η 3η φάση της σφαγής.
(η πρώτη ήταν παράκαμψη μόνο του τελεστικού και η δεύτερη αντικατάσταση των κρίσιμων πυκνωτών με πυκνωτές τανταλίου)

attachment.php

Εδώ βλέπουμε την αλλαγή των πυκνωτών της τροφοδοσίας του dac και του receiver καθώς και ορισμένους ακόμα που είναι σημαντικοί.
Κάποιοι που ήταν ήδη γιά bypass ηλεκτρολυτικών, παρέμειναν και έγιναν bypass με άλλους.
Ενας smd αντικαταστάθηκε (στην είσοδο του spdif - coax).

attachment.php

Γενικά έχουμε μιά βιαστική δουλειά διότι ήξερα ότι είχα χρόνο και έτσι έτρεξα στο κοντινό κατάστημα δίπλα στο γραφείο και πήρα ό,τι βρήκα σε τιμές και όσο κοντά έπεσα.
Αντίστοιχα όσο κοντά έπεσα σε ποιότητα.
Δυστυχώς γιά να κάνεις τη δουλειά σου με 4 ευρώ πρέπει να αρκεστείς με ό,τι βρεις. Αλλιώς στο διαδίκτυο και με καλούς πυκνωτές και ακριβώς αυτά που θες μπορείς να δώσεις και 20 και 30...
Μερικές παρατηρήσεις γιά smd από έναν λίγο έμπειρο προς επίσης λίγο έμπειρους.
Οι πλακέτες smd δουλεύονται εύκολα μεν, σε σχέση με τις τρύπα through αλλά έχουν το πρόβλημα ότι μπορεί με τη ζέστη να ξεκολλήσουν οι πίστες.
Κατάφερα σχετικά εύκολα και σήκωσα δυό, ευτυχώς χωρίς ατυχήματα σοβαρότερα.
Επίσης η απομάκρυνση πυκνωτή ή αντίστασης smd είναι εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Δεν ξέρω πως γίνεται, γιά πυκνωτές βαρελάκια είναι πιό εύκολο καθώς δίνεις με το δάχτυλο πίεση προς την αντίθετη πλευρά που ζεσταίνεις, σηκώνεις το ένα πόδι και μετά λιώνεις και το άλλο και φεύγει. Αλλά με τα ψειράκια...πολύ δύσκολο. Γιά να βγάλω τον πυκνωτή που είναι στο spdif εφτυσα αίμα και όλο έλεγα "τώρα το καθάρισα..."

Τώρα ο ήχος.
Με μιά λέξη συγκλονιστικός.
Και ακόμα δεν έβαλα low esr πυκνωτές και αρκετές τιμές δεν τίς πέτυχα.
Διαφορετικό σαφώς από το buffalo, αλλά πολύ μα πολύ ευχάριστο και ανέλπιστα αποδοτικό.

Και φυσικά η εμπειρία είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης.
Όσοι πιάνουν τα χέρια σας έστω και λίγο μη διαστάσετε.
Θα βρεθείτε με ένα dac που χτυπάει πολλά στα ίσα.

Attachments

• IMG_0418s.JPG
    IMG_0418s.JPG
    82.9 KB · Views: 336
  • IMG_0420s.JPG
    IMG_0420s.JPG
    88.4 KB · Views: 724
Last edited:
Και μιά απαραίτητη νομίζω παρατήρηση.
Η επιλογή των τιμών και των τύπων των πυκνωτών δεν έγιναν με τις αυθαιρεσίες του γνωστού λαμπιζάτορα (σε κείνον χρωστάω μόνο την ηθική αυτουργία) αλλά με βάση το διάγραμμα του cirrus logic και την συζήτηση που έγινε στο theartofsound και τις τιμές που κατέληξαν εκεί.

Μια χαρα! Φιλε Δημητρη respect!

Εκανα και εγω τις αλλαγες των πυκνωτων. Χρησιμοποιησα SANYO OS-CON 100uf/20V για τους κυριους πυκνωτες και Philips Vishay MKT 0.33uf/100V για τους bypass, οπως λεει και ο λαμπι...

Γενικα παντως δεν ηταν πολυ δυσκολο (δεν ξεκολησα τα SMD βεβαια, απλα τα παρεκαμψα), αλλα κοντα ποδαρακια δεν μπορεσα να κανω...
Ειμαι ανοιχτος σε σεμιναριο "Κολησεις 101 for Dummies" μιας και δεν με λες και τον πιο εμπειρο...

19151_1303507308419_1252561020_2063073_3092350_n.jpg

19151_1303507348420_1252561020_2063074_1142754_n.jpg

ωραίος είσαι Στέλιο
Μιά λύση γιά τα κοντά πόδια (ακόμα έχω κανα δυό ψηλοπόδαρα, μιά και δεν είναι τελικές επιλογές και είναι σε δυσκολες θέσεις) είναι να τα κόβεις κοντά και να κολλάς πλαγιαστά. Μετά με προσοχή μη σηκωθούν οι πίστες τον σηκώνεις όρθιο....
Δεν ξεκόλλησα όλα τα smd ψειράκια.
Μόνο ενα και μου βγήκε η πίστη, και αυτό επειδή φώναζε κάποιος στο art of sound να βγεί ο επιφανειακός.

Εμπειρος δεν είμαι.
Απλά κάποια στιγμή λέω να βουτήξω.
Όσο κάθεσαι απεξω δεν λέει...

Δεν ξέω τι έχεις στην έξοδο, αλλά σε μένα οι μεγάλοι obligato που περίσσεψαν από το λαμπατο stage όταν έβαλα εκεί τους πιό μεγάλους tinfoil πιστεύω είναι μεγάλη ιστορία. Και σκέφτομαι να βρώ πιό καλούς ακόμα...

Ναι ετσι πλαγια ειναι μια λυση αλλα και παλι σε μερικα σημεια, ειδικα για τους bypass, δεν γινεται με τιποτα.

Οσο για τη βουτια συμφωνω απολυτα, ειναι και διασκεδαστικο εκτος απο την προφανη απολαυση που σου δινει.

Στην εξοδο εχω αλλαξει απλα τον opamp με αυτον που λεει ο λαμπι... δεν εγινε κατι φοβερο και τρομερο ειναι η αληθεια.
Το σκεφτομαι και εγω για buffer αλλα για το μελλον, σκεφτομαι κατι σαν και αυτο που ειχε φτιαξει ο Kokar που δεν φαινεται και τοσο δυσκολο (μαλλον).

αν μείνει ο οπαμπ άστα να πάνε....
Βασικά δες στο art έχουν κάνει όντως σοβαρή δουλειά εκεί, αλλά θελει αλλαγές smd αντιστάσεων ματσάρισμα και άλλα.
Επίσης αυτή η μοντίφα του καναδού που έχει ο λαμπι

Πάντως μην νομίζεις.
Αν και ακόμα δεν του έβαλα το λαμπάτο πάνω του (περιμένω να στρώσει πρώτα γιατί όλο αλλαγές είμαι) με δυό καλούς πυκνωτές στην έξοδο είναι μακρυάααααα από τελεστικούς. Και ίσως να μη θέλει και λαμπα.
Το τσιπάκι από μόνο του σκίζει.
Δοκίμασε δυό καλούς. Αλλά θέλει σχεδόν τα μισά λεφτά του dac. Αξίζει όμως...

Απάντηση: Re: H σφαγή του dac...

αν μείνει ο οπαμπ άστα να πάνε....
Βασικά δες στο art έχουν κάνει όντως σοβαρή δουλειά εκεί, αλλά θελει αλλαγές smd αντιστάσεων ματσάρισμα και άλλα.
Επίσης αυτή η μοντίφα του καναδού που έχει ο λαμπι

Πάντως μην νομίζεις.
Αν και ακόμα δεν του έβαλα το λαμπάτο πάνω του (περιμένω να στρώσει πρώτα γιατί όλο αλλαγές είμαι) με δυό καλούς πυκνωτές στην έξοδο είναι μακρυάααααα από τελεστικούς. Και ίσως να μη θέλει και λαμπα.
Το τσιπάκι από μόνο του σκίζει.
Δοκίμασε δυό καλούς. Αλλά θέλει σχεδόν τα μισά λεφτά του dac. Αξίζει όμως...

Μα, (πάντα!) όλα τα λεφτά εκεί παιζόταν.
Ο πυκνωτής στην έξοδο του αναλογικού και ο πυκνωτής πρίν το τουίτερ.
Συγχαριτήρια !

Άρχιζε να το στρώνεις
και σε κανένα δίμηνο θα σού'ρθω γιά ακρόαση

Εννοεις να βαλω απλα δυο πυκνωτες στα ποδαρακια πριν τον op amp και να οδηγησω το DAC απευθειας στον ενισχυτη?

Τι εννοουμε καλους πυκνωτες?

θα πάθεις.
βάλε μετα τα πόδια του dac και πριν τους 4 πυκνωτές που έχει (στους δυό μόνο R-L-) ένα ζευγάρι καλούς ΜΚΡ 2.2 μF. ή το πολύ μέχρι 10.

http://www.diyhifisupply.com/catalog/21

μoυ φαίνεται ότι έχουμε χάση τη μπάλα.

μπράβο δημήτρη αλλά πιο σιγά γιατι κάποιες αλλαγές κάνουν κακό.

οι smd πυκνωτές είναι καλύτεροι απο αυτούς που έβαλες.