Harman/Kardon AVR-151 Calibration

Τον γυρνάς σε stereo. Έτσι λειτουργεί ο συγκεκριμένος.

Άλλο DPLII και άλλο Logic 7 φυσικά. Διαφορετική επεξεργασία matrix.

Οποιαδήποτε στιγμή είτε είναι στο auto και λαμβάνει π.χ. DTS είτε στέρεο σε οποιοδήποτε surround Mode μπορείς να πατήσεις το κουμπάκι Tone να το βάλεις στο on και να ρυθμίσεις το μπάσο και τα πριμα ανά 1 από - 10 έως +10.

Γιατι στον ηχο εχω μια καθυστερηση ~2 δευτερολεπτων στην αποκωδικοποιηση? Οταν ξεκιναει ενα αρχειο, η αμα παγωσω και συνεχισω, ο ηχος ξεκινα μετα απο 2 δευτερα. Και στον παλιο γινοταν αυτο, και ηρθε η ωρα να μαθω το γιατι

Στο bitstream Μου βγαζει ενδειξη 3/2/.1 EX-OFF. Οι αριθμοι ειναι τα ηχεια, το EX-OFF τι ειναι

Στις τεχνικες προδιαγραφες λεει οτι υποστηριζει και 7.1 συστημα. Φανταζομαι εννοει πως τα εξτρα 2 ηχεια θα αντιγραφουν καποιο αλλο καναλι. Αξιζει να προσθεσω ετσι 2 ακομα ηχεια ή οχι. Ουτως η αλλως 7.1 ηχο απο πηγης λιγες ταινιες και σχεδον καμμια σειρα δεν εχει

Θα πάρεις άλλον ενισχυτή που είναι 7.1 δηλαδή για να βάλεις έξτρα ηχεία;

Γιατι στον ηχο εχω μια καθυστερηση ~2 δευτερολεπτων στην αποκωδικοποιηση? Οταν ξεκιναει ενα αρχειο, η αμα παγωσω και συνεχισω, ο ηχος ξεκινα μετα απο 2 δευτερα. Και στον παλιο γινοταν αυτο, και ηρθε η ωρα να μαθω το γιατι

Στο bitstream Μου βγαζει ενδειξη 3/2/.1 EX-OFF. Οι αριθμοι ειναι τα ηχεια, το EX-OFF τι ειναι

Στις τεχνικες προδιαγραφες λεει οτι υποστηριζει και 7.1 συστημα. Φανταζομαι εννοει πως τα εξτρα 2 ηχεια θα αντιγραφουν καποιο αλλο καναλι. Αξιζει να προσθεσω ετσι 2 ακομα ηχεια ή οχι. Ουτως η αλλως 7.1 ηχο απο πηγης λιγες ταινιες και σχεδον καμμια σειρα δεν εχει

To 7.1 που το ειδες;

Αυτο εννοεις; ειναι copy paste απο το manual.
Digital formats include Dolby Digital 2.0 (two channels only), Dolby Digital 5.1, Dolby
Digital Plus (7.1), Dolby TrueHD (7.1), DTS-HD High-Resolution Audio (7.1), DTS-HD
Master Audio (7.1), DTS 5.1, DTS 96/24 (5.1), 2-channel PCM modes in 32hHz, 44.1kHz,
48kHz, 88.2kHz or 96kHz, and 5.1 or 7.1 multichannel PCM. (Your AVR will downmix the
discrete surround back-channel information in 6.1-channel and 7.1-channel recordings
into your system’s surround left and surround right channels.)

Αν αυτο εννοεις, τοτε δεν ειναι αυτο που θα ηθελες (να υποστηριζει 7.1 ηχεια ο ενισχυτης σου).

Εχω το σετακι με τα 5.1 ηχεια, αλλα εχω και περισσεμα κατι αλλα Sony δορυφορικα. Δεν αναφερομαι σε κωδικοποιηση 7.1, Απλως καπου σαν να χε παρει το ματι μου οτι μπορεις να τα προσθεσεις και αυτα.

Να προσθέσεις δύο επιπλέον κανάλια; Που;

Ο ενισχυτής σου κατ' αρχήν κάνει downmix τα επιπλέον κανάλια στα ήδη υπάρχοντα. Για παράδειγμα σε 7.1 σου δείχνει 3.4.1. Φυσικά το 4 (τα SR και SB) γίνονται downmix στα SR. Εντάξει μέχρι εδώ;

Κατόπιν, το EX-OFF (εγώ βρήκα ένα DS-OFF) σου δείχνει αν υπάρχει matrix κανάλι στο περιεχόμενο. Αν υπάρχει σου δείχνει ότι είναι ON. Δεν είναι κανάλι όμως ακριβώς αλλά matrix πληροφορία που υπάρχει ως flag στο περιεχόμενο.

Οκ καταλαβαινω τι ειναι αυτο που λες. Ας το παμε τοτε αλλιως σε μια θεωρητικη ερωτηση. Εστω οτι εχεις 5.1 ηχο. Ειτε πηγη, ειτε 7.1 που εχει γινει downmix και στην ουσια εχεις παλι 5.1 περιεχοενο. Και εχεις 7.1 ηχεια.

Τι θα ηταν καλυτερο. 5.1 ηχεια ξεκαθαρα, ή 7.1 οπου τα Surround Back, θα παιζει το καναλι πλαινου Surround?

Μιλάμε για ενισχυτή που υποστηρίζει 5.1 ηχεία και που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά να κάνει downmix τα επιπλέον κανάλια στα ήδη υπάρχοντα ηχεία. Τι με ρωτάς δηλαδή; Αν ας πούμε ο 171 είναι καλύτερος από τον 151 σε αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα να στείλει το 6ο και 7ο κανάλι στις αντίστοιχες εξόδους που διαθέτει;
Προφανώς και είναι. Αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα, τι ακριβώς θέλεις από τον 151; Να βγάλει με κάποιο τρόπο έξτρα κανάλια ισχύος και μπόρνες; :idea:

Τι τιμές έχετε βάλει στο crossover? Τι προτιμάτε εσείς? Εγώ τα έχω αφήσει στα 100hz όλα, μου ακούγεται καλύτερα σε σχέση με τις άλλες τιμές.

Μιλάμε για ενισχυτή που υποστηρίζει 5.1 ηχεία και που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά να κάνει downmix τα επιπλέον κανάλια στα ήδη υπάρχοντα ηχεία. Τι με ρωτάς δηλαδή; Αν ας πούμε ο 171 είναι καλύτερος από τον 151 σε αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα να στείλει το 6ο και 7ο κανάλι στις αντίστοιχες εξόδους που διαθέτει;
Προφανώς και είναι. Αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα, τι ακριβώς θέλεις από τον 151; Να βγάλει με κάποιο τρόπο έξτρα κανάλια ισχύος και μπόρνες; :idea:

Ο Pioneer VSX422 που ειχα αν και 5.1 ενισχυτης ειχε preout εξοδο και μπορουσες να κουμπωσεις και surround back. Αντιστοιχως ρωτησα αν με καποιο τροπο ασχετα που ο τελικος ηχος θα ειναι 5.1 (ειτε πηγαιος, ειτε αποτελεσμα downmix) μπορω στον ΗΚ να κουμπωσω τα 2 εξτρα ηχεια που εχω σπιτι, εστω και αν δεν υπαρχει ξεχωριστο matrix να στελνω μοναδικη πληροφορια σε αυτα.

Σε δευτερη φαση, εφοσον αυτο δε γινεται κανω μια θεωρητικη ερωτηση για να γνωριζω ποσο ικανοποιημενος πρεπει να νιωθω με την αγορα μου. Εχω 5.1 ενισχυτη με 5.1 ηχεια. Ενας 7.1 ενισχυτης με 7.1 ηχεια και 7.1 (AVR171) ηχο ακουγεται καλυτερος. Αλοιμονο. Ενα 5.1 σημα ηχου σε 7.1 ηχοσυστημα εστω και χωρις την επιπλεον πληροφορια θα ακουγεται καλυτερα απο καθαρο 5.1?

Οπως ειπα 7.1 καταγεγραμενο δε πολυβρισκεις, οποτε καταλαβαινεις διαφορα αν παιζεις 5.1 ηχο στο 7.1 ηχοσυστημα?

Δεν μπορείς να κουμπώσεις έξτρα ηχεία στον 151.

7.1 σε DTS-HD τουλάχιστον υπάρχει κάμποσο υλικό.

Όσοι έχουν 7.1 ή 9.1 ή 11.1 και αναπαράγουν 5.1, επιλέγουν μέσω κάποιου DSP να παίζουν όλα τα ηχεία. Έχουν φτάσει σε σημείο πολύ καλό τα DSP όπου προσθέτουν και δεν αφαιρούν, όπως ενδεχομένως να συνέβαινε παλιότερα.
Άλλοι πάλι μπορεί και να το αφήνουν ως έχει. Μη φανταστείς ότι είναι κανόνας. Απλά σκέψου ότι σε όλους αρέσει να χρησιμοποιούν τα επιπλέον ηχεία που έχουν.

Είναι λιγάκι δύσκολο ας πούμε, να έχεις ηχεία οροφής για Atmos και να μη θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις με Dolby upmix, έστω κι αν το περιεχόμενο είναι απλό 5.1

Άσε που υπάρχει και το άλλο. Σε επτακάναλο ενισχυτή, να επιλέγεις object ή legacy και από το ίδιο περιεχόμενο να έχεις κλασικό 7.1 ή 5.1.2 (Dolby True HD ή Atmos).

Last edited:
Πιο πολυ σειρες βλεπω, και εκει δε νομιζω να βγαζουν 7.1

https://www.reddit.com/r/trackers/comments/341ogn/where_can_i_find_8channel_71_surround_tv_show/

Οι μεταδοσεις σιγουρα περιοριζονται σε 5.1 στις ακριβοτερες παραγωγες, απο κει και περα δε ξερω σε Bluray μηπως βρεις κατι, αλλα ακομα και το game of thrones Που ειναι υπερπαραγωγη δεν εβγαλε ουτε στην Τελευταια σαιζον

Season 4 -> DTS HD-MA 5.1

http://www.blu-ray.com/movies/Game-of-Thrones-The-Complete-Fourth-Season-Blu-ray/96671/

Οποτε κραταω αυτο που ειπες για DSP Και upmix σε 7.1 για περιπτωση μελλοντικης αγορας ενισχυτη με περισσοτερα καναλια.

Οκ τωρα που το βγαλαμε αυτο απο την ακρη, στο 5.1 που ειμαι τωρα ειναι καλυτερα το Surround να ειναι τοποθετημενο, στο πλαι, η απο πισω και υπο γωνια? Surround Side δηλαδη η Surround Back

Μην το μπερδεύεις. Surround back είναι το 6ο και 7ο.

110 μοίρες αν μπορείς.

1024px-5-1-surround-sound.svg.png

Μονο αν ειχες ακομη δυο ηχεια ωστε να τοποθετηθουν ως surround back (ακομα και σε υλικο 5.1) και ενισχυτη 7.1 θα επρεπε τα surround να τοποθετηθουν καλυτερα στο πλαι.

Τωρα με ενισχυτη 5.1 και διαταξη ηχειων 5.1, τα ηχεια πρεπει να τοποθετηθουν οπως ακριβως δειχνει πιο πανω ο pleo.

Φυσικα, η διαφορα μεταξυ ενος 7.1 setup σε σχεση με ενα 5.1 setup (με υλικο 5.1 παντα) βρισκεται μονο στην καλυτερη αισθηση back ηχου, (ειδικα για τον θεατη που καθεται παρακεντρα) καθως και η επιτευξη της πιο πλευρικης αισθησης του surround, λογω της αναδιαταξης ηχειων με την καταλληλη επεξεργασια διαμοιρασμου του ηχου απο τον ενισχυτη και δεν εχει να κανει με κερδος καποιας εξτρα πληροφοριας.

Πάντως η βάση είναι το 5.1 και τώρα ας πούμε το 7.1

Mην ανησυχείς, σιγά σιγά. Το Dolby Atmos υποστηρίζει 24 ηχεία κάτω και 10 επάνω ενώ το DTS:X συνολικά 32...

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζω ένα επτακάναλο με 9 ηχεία. Είναι όπως σου έγραψα το object (based) και το legacy (based). To ίδιο stream, η ίδια ταινία και επιλέγεις από τον ενισχυτή τι θα αποκωδικοποιηθεί. Δεν μιλάμε για έξτρα DSP εδώ. Λέμε για το τι υπάρχει αυτούσιο στο περιεχόμενο.

Τη στιγμή που μιλάμε, οι AVR 5.1 είναι τα πολύ φτηνά μοντέλα. Τα 7.1 είναι το αμέσως επόμενο σκαλοπάτι και φτάνει αρκετά ψηλά. Σε λιγότερο mainstream κατασκευαστές είναι το στάνταρ ανεξαρτήτως τιμής.
Οι επιλογή λοιπόν που έχεις κάνει θα συγκριθεί σε σχέση με 5.1 ενισχυτή. Όχι με 7.1, είναι προφανές. Ο 151 που έχεις, τουλάχιστον στην προσφορά με τα ηχειάκια που πήρες, είναι πολύ καλή επιλογή. Δεν είναι για να μετανιώσεις. Το αντίθετο θα έλεγα σε σχέση με τα λεφτά που έδωσες. Μια χαρά για εισαγωγή στον πολυκάναλο ήχο και αντέχει και σε αλλαγές καλύτερων και μεγαλύτερων ηχείων άνετα.
Από κει και πέρα μιλάς για αναβάθμιση σε κάτι άλλο. Για να το ξεκαθαρίσουμε.

Last edited:
Οκ απλως μαλλον ειχα συνηθισει που τα προηγουμενα μπροστινα μου ειχαν μεγαλυτερη ενταση και βαθος και περιμενα κατι αντιστοιχο. Θα κρατησω ετσι προς το παρον και ισως καποια στιγμη παρω καλυτερα μπροστινα, και πιο μετα 7καναλο, με τα 2 νεα σαν μπορστινα και 4 HK σαν surround. Και πιο μετα ενα καλυτερο μπασο. Σιγα, σιγα

Το Atmos/Dolby-X το χεις ακουσει στη πραξη. Τετοιες υλοποιησεις ποσο κοντα ειναι για οικιακο περιβαλλον