HD AUDIO, 24/192 ή έστω 24/96 από Λαπτοπ μέσω firewire ή usb

οι φθηνές κάρτες ήχου και η αμφίβολη μεταφορά (εκτός firewire & asychronous USB) στο dac σας θα κάνουν το αποτέλεσμα απογοητευτικό.

Δεν είναι πανάκεια τα παρακάνω. Υπάρχουν και υλοποιήσεις με Bulk usb λ.χ. ή proprietary interface (στην ουσία πολλά firewire κάποιο proprietary πρωτόκολλο παίζουν από πάνω από το firewire).

και πως κάνουν reclocking αυτά Τάσο?
και πως θα συνδέσεις proprietary interface με τα γνωστά επώνυμα dacs?
τι και ποιούς drivers θα χρειαστείς?

Και αυτά τα λέω γιατί απλά συμμετείχα σε μια συνάντηση όπου ήταν γνώστες των ψηφιακών από όλη την Ευρώπη και μάλιστα μου εξήγησαν το μέλλον και το τέλος των ακριβών servers (sooloos π.χ.) μέσα σε 1 έτος, την αντίθεση τους για κάρτες ήχου (πλην εξαιρέεσων που οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε..)
Και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν από τον pro & broadcasting καθώς και οι πιο γνωστοί αντιπροσωποι του χώρου.

Η λύση για πάνω από 24/96 θα μπορούσε να είναι οι D/D converters (upsamplers), όπου μπορείς να πας μέχρι και DSD αν θες όλα τα σήματα.
Αν επαναλαμβάνω έχεις native υλικο 24/192 και από γνωστούς μουσικούς και μουσικές που θα αγόραζες τότε ναι.

Last edited:
Απάντηση: Re: HD AUDIO, 24/192 ή έστω 24/96 από Λαπτοπ μέσω firewire ή usb

οι φθηνές κάρτες ήχου και η αμφίβολη μεταφορά (εκτός firewire & asychronous USB) στο dac σας θα κάνουν το αποτέλεσμα απογοητευτικό.

Φυσικά με πειραματισμό και κάποια λάθη θα μάθουμε όλοι, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει, με adaptive usb και spdif νομίζουμε ότι ακούμε HD.

ΚΟΨ. είναι γεγονός πως η ασύγχρονη μεταφορά μέσω USB ως απλά δεδομένα, σαν να κάνει κανείς αντιγραφή σε memory stick δηλαδή και ο χρονισμός στην μεταφορά του dac είνα η βέλτιστη λύση.

Από 'κει και ύστερα όμως η spdif είναι μακράν καλύτερη των άλλων υλοποιήσεων μέσω USB. Και σηκώνει άνετα 24/96 και πολύ χαμηλότερο jitter έχει. Με ένα αξιοπρεπές 75Ω ομοαξονικό και τα κατάλληλα βύσματα κάνεις τη δουλειά σου. Η αχίλλειος πτέρνα όλου αυτού του εγχειρήματος είναι στην ακρίβεια του ρολογιού του αποστολέα (δηλαδή της κάρτας ήχου) ή το κύκλωμα επαναχρονισμού του dac και η αναισθησία του στο jitter της spdif. Με μια κάρτα ήχου PCI για επαγγελματική χρήση έστω και χαμηλής τιμής - μπορείς να πάρεις πολύ καλά αποτελέσματα αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να δαπανήσεις το κόστος ενός dCS ή ενός Weiss.

..τωρα θα το πω δεν ξερω ομως αν βοηθαω πουθενα.Πηρα το dacmagic, επειδη ομως το συστημα μου κανει νερα δεν το συνδεσα με usb (ετσι κι αλλιως θα επαιρνα 16/44) αλλα με οπτικη με το ντεσκτοπ .Το ντακ κλειδωσε σε 24/96.Η αποδοση ειναι αξιοσημειωτη .(Πολυ αναλυτικη και ξεκουραστη ).
Η αποδοση σε συνδεση με cd player (16/44) εχει σκληρα πριμα (αλλα δεν το εψαξα ).
Σημειωστε σαν περιπτωση για αυτη τη δουλεια το dac magic.
(....ελπιζω να μην ειμαι εκτος θεματος)

Last edited:
ΚΟΨ, μη με παρεξηγήσεις, γράφω και εγώ πολλές φορές με απλά λόγια για να μην ξεφύγουμε στο τεχνικό. Όπως είπα
‛εκτός firewire & asychronous USB’
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι!
Λ.χ. με USB Bulk που όπως λέει και ο Δαμιανός χρησιμοποιείτε σε usb sticks (αντίστοιχες υλοποιήσεις θα βρεις σε επαγγελματικές και ημι-επαγγελματικές κάρτες ήχου)

Εντωμεταξύ όταν σε ένα firewire (ή usb) χρειάζεσθε συγκεκριμένο driver κάτι σημαίνει… ότι πάνω από το πρωτότοκο firewire όπου στην προκειμένη περίπτωση το έχουμε ως φυσικό μέσο, αναπτύσσουμε ένα πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αυτό πιθανά μπορεί να παίξει (εάν έχει σχεδιαστεί κατάλληλα) και πάνω από άλλα φυσικά μέσα.

(Για τα proprietary θα συμφωνήσω ότι είναι θέμα, άλλα μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε θέλει συγκεκριμένο driver είναι αυταπόδεικτα proprietary. Και το reclocking άλλο θέμα, προσπάθησα να απαντήσω αρχικά στο πρώτο ερώτημα και να διευκρινίσω ακόμα περισσότερο αυτό που λέω και πιο πάνω - ΔΕΝ είναι απαραίτητο το firewire/async USB).

Εντωμεταξύ σίγουρα το συνέδριο θα ήταν καταπληκτικό, θα περιμένω να μας μεταφέρεις και άλλα :-)

Γιατί όχι HDMI audio από υπολογιστή; Ίσως ακόμα να μην γίνεται, αλλά πιστεύω ότι εκεί θα πάει η κατάσταση...

Με δεδομένη την ύπαρξη ενος laptop...
Για να μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα "music pc" τι χρειάζεται;

Εξωτερική κάρτα ήχου και έξωτερικό (Hi-FiήΕnd) DAC;;
Περα απο την επιλογή συνδεσής τους χρειάζεται και επιπλέον hardware;

Σορυ αν πισωγυρίζω το θέμα...

Με δεδομένη την ύπαρξη ενος laptop...
Για να μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα "music pc" τι χρειάζεται;

Εξωτερική κάρτα ήχου και έξωτερικό (Hi-FiήΕnd) DAC;;
Περα απο την επιλογή συνδεσής τους χρειάζεται και επιπλέον hardware;

Σορυ αν πισωγυρίζω το θέμα...

με αυτή :

http://www.computeraudiophile.com/node/1420

θα κάνεις την δουλειά σου μόνο με το λάπτοπ ..... την παραλαμβάνω αύριο .... θα ακολουθήσουν εντυπώσεις ....

με αυτή :

http://www.computeraudiophile.com/node/1420

θα κάνεις την δουλειά σου μόνο με το λάπτοπ ..... την παραλαμβάνω αύριο .... θα ακολουθήσουν εντυπώσεις ....

Ευχαριστώ πολύ!

Κι αν δεν θες μόνο να κανεις την δουλειά σου αλλά να φτιάξεις κατι "καλό";;

Προφανώς δεν δικαιούσαι να φτιάξεις κάτι καλό, αφού είσαι κοινός θνητός, και δεν έχεις πρόσβαση στα "προπράιετερυ ιντερφέισιζ"... :p

Προφανώς δεν δικαιούσαι να φτιάξεις κάτι καλό, αφού είσαι κοινός θνητός, και δεν έχεις πρόσβαση στα "προπράιετερυ ιντερφέισιζ"... :p

Οκ καλά τοτε... πάω να πετάξω το ηχοσύστημα μάλλον δεν το δικαιούμαι ούτε αυτό...-bye-

DomieMic65 υπάρχουν πολλές λύσεις ανάλογα με την κατηγορία τιμής.
Προφανώς πρέπει να ορίσεις κάποιο Budget για να έχει ουσία η συζήτηση.
Η παραπάνω κάρτα για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ για να στείλεις spdif σε ένα dac.

DomieMic65 υπάρχουν πολλές λύσεις ανάλογα με την κατηγορία τιμής.
Προφανώς πρέπει να ορίσεις κάποιο Budget για να έχει ουσία η συζήτηση.
Η παραπάνω κάρτα για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ για να στείλεις spdif σε ένα dac.

Ας πουμε στην κατηγορία των 500-600 ευρω για όλα όσα χρει'αζονται...

Πάντως φίλε μου, εγώ έχω πεισθεί ότι μόνο με την EMU θα έχω, ήδη, κάτι καλό. Το dac τσιπάκι ( AK4396 ) που χρησιμοποιεί είναι κορυφαίο (ελπίζω να διάβασες από τον σύνδεσμο που παρέθεσα σε τι μηχανάκια είναι εγκατεστημένο) , η μεταφορά δεδομένων από την usb είναι σε ασύγχρονα μπλοκς, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο dac να κάνει μόνο του το clocking, κλπ. κλπ.

Ούτε εγώ θέλω κάτι απλά για να κάνω την δουλειά μου... άλλωστε θα συνδέσω το ''πακετάκι'' στο καλό μου σύστημα (xindak με λαμπάτη προενίσχυση και darlington τελικά στάδια - chario ursa major ).... απλά με ελάχιστα χρήματα μπαίνει κανείς στο κόσμο του audio pc και όταν τα πράγματα ωριμάσουν -γιατί είμαστε ακόμη σε βρεφικά στάδια - προχωρά σε μία καλύτερη (;) λύση. Ούτως ή άλλως η κάρτα δεν θα πάει χαμένη , αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ενισχυτής ακουστικών, για 24/96 ή 24/194 ριπαρίσματα από βινύλια, κλπ. κλπ.

Last edited:
Πάντως φίλε μου, εγώ έχω πεισθεί ότι μόνο με την EMU θα έχω, ήδη, κάτι καλό. Το dac τσιπάκι ( AK4396 ) που χρησιμοποιεί είναι κορυφαίο (ελπίζω να διάβασες από τον σύνδεσμο που παρέθεσα σε τι μηχανάκια είναι εγκατεστημένο) , η μεταφορά δεδομένων από την usb είναι σε ασύγχρονα μπλοκς, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο dac να κάνει μόνο του το clocking, κλπ. κλπ.

Ούτε εγώ θέλω κάτι απλά για να κάνω την δουλειά μου... άλλωστε θα συνδέσω το ''πακετάκι'' στο καλό μου σύστημα (xindak με λαμπάτη προενίσχυση και darlington τελικά στάδια - chario ursa major ).... απλά με ελάχιστα χρήματα μπαίνει κανείς στο κόσμο του audio pc και όταν τα πράγματα ωριμάσουν -γιατί είμαστε ακόμη σε βρεφικά στάδια - προχωρά σε μία καλύτερη (;) λύση. Ούτως ή άλλως η κάρτα δεν θα πάει χαμένη , αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ενισχυτής ακουστικών, για 24/96 ή 24/194 ριπαρίσματα από βινύλια, κλπ. κλπ.

Μα εγώ δεν είπα οτι θα με χάλαγε να φτιάξω κάτι "καλό" με 200 ευρώ απλά ρωτάω πως μπορεί να κινηθεί κανεις....
Η άποψή σου για αναμονή μέχρι να ωριμάσουν τα πράγματα επίσης με βρίσκει συμφωνο...

Καλες Ακροάσεις και περιμένουμε εντυπώσεις...-bye-

E-MU0404.jpg

Technical Specifications

General

Sample Rates: 44.1, 48, 96, 192kHz from internal crystal or externally supplied clock (no sample rate conversion)
Bit Depths: 24-bit I/O, 32-bit processing
PCI Specification:
- PCI 2.2 Compliant
- Form Factor: Universal Keyed, Short PCI Card
- 3.3V I/O, 5V Tolerant
- PCI Bus-Mastering DMA subsystem reduces CPU usage
E-MU E-DSP™ 32-bit DSP with 67-bit accumulator (double precision w/ 3 headroom bits)
Hardware-accelerated, 32-channel mixing, and multi-effects processing
Zero-latency direct hardware monitoring w/effects
ASIO 2.0, WDM/MME/DirectSound Drivers
Anti-Pop speaker protection minimizes noise during power on/off
Ultra-low jitter, clock subsystem: < 1 ns in PLL mode (44.1kHz, Opt. S/PDIF Sync)

Analog Line Inputs (2)

Type: DC-coupled, low-noise input circuitry
A/D converter: PCM1804
OpAmp: NJM2068
Level: -10dBV nominal, 6dBV max (unbalanced)
Frequency Response (20Hz - 20kHz): +0.20/-0.10dB
Dynamic Range (1kHz, A-weighted): 111dB
Signal-to-Noise Ratio (A-weighted): 111dB
THD+N (1kHz at -1dBFS): -100dB (.001%)
Stereo Crosstalk (1kHz at -1dBFS): < -120dB

Analog Line Outputs (2)

Type: low-noise, 3-pole low-pass differential filter
D/A converter: AK4395
Level: -10dBV nominal, 6dBV max (unbalanced)
Frequency Response (20Hz - 20kHz): + 0.05/-0.10dB,
Dynamic Range (1kHz, A-weighted): 116dB
Signal-to-Noise Ratio (A-weighted): 116dB
THD+N (1kHz at -1dBFS): -100dB (.001%)
Stereo Crosstalk (1kHz at -1dBFS): < -109dB

Digital I/O

S/PDIF:
- 2 in/2 out optical or coaxial (transformer coupled)
- AES/EBU or S/PDIF format (software selectable)
MIDI:
- 1 in, 1 out

Synchronization

Internal crystal sync at 44.1, 48, 96, 192kHz
External sample rate sync via
- S/PDIF (opt. or coax 44.1 - 96kHz)

Retail Box Contents

E-MU 0404 PCI card
Analog I/O breakout cable
Digital I/O breakout cable
Quick Start installation guide
E-MU Digital Audio Systems CD-ROM
- Windows® 2000, XP and XP x64 Drivers
- E-MU PatchMix DSP
- E-MU Power FX
- E-MU E-DSP FX Library
- Owner's Manual and Tutorials
E-MU Production Tools software bundle CD-ROM
- Cakewalk SONAR LE
- Steinberg Cubase LE
- Ableton Live 4 Lite for E-MU
- Steinberg Wavelab Lite
- IK Multimedia AmpliTube LE
- Minnetonka diskWelder BRONZE (Trial)
- SFX Machine LT
- E-MU Proteus X LE (over 1000 sounds included)

Minimum System Requirements

Intel® or AMD® processor - 1 GHz or faster
Intel, AMD or 100% compatible motherboard & chipset
Microsoft® Windows® XP (SP 2) or Windows XP x64
256MB System RAM
900MB of free hard disk space for full installation
PCI 2.1 compliant slot for E-MU 0404 PCI card
CD-ROM/CD-RW or DVD-ROM drive required for software installation
XVGA Video (1024 X 768)

Τελικά πως παίζει η κάρτα; Εχεις βγάλει κάποιο συμπέρασμα;

προς το παρόν είμαι σούπερ ευχαριστημένος ... κάποια στιγμή θα παραθέσω αναλυτικές εντυπώσεις ....