Height Speakers για Dolby IIz + Ηχεία surround

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
εχω περιπου εναν μηνα τωρα το νεο συστημα μου και ακομα το ¨στρωνω",ανακαλυπτω νεα πραγματα κλπ.
αποτελειται απο ενισχυτη pioneer lx-56, ta t2-se και το 12αρι sub της crystal και για 4 surround (L,R,και back surround) εχω για την ωρα τα control one της JBL.λεω για την ωρα γιατι ειχα σκοπο να αντικαταστησω τα L,R με τα διπολα της crystal μολις ειναι παλι διαθεσιμα και να βαλω τα control one σαν front height για 9.1 Dolby IIz.

κανοντας ομως διαφορα πειραματα και με Dolby IIz mode και με DTS Neo X δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστικα απο τα height. ισα ισα που στο δικο μου αυτι ακουγεται οτι μου μειωνει την ενταση και την καθαροτητα των surround καναλιων οταν ενεργοποιειται, ειδικα το Neo X.
οποτε συνηθως απλα βλεπω την ταινια με auto surround (Dts-HD η TrueHD) ολα τα αλλα Listening modes, ακομα και το pure direct μου φαινονται οτι χαλανε την καθαροτητα και την ενταση των εφε.
εσεις τι εμποιριες εχετε με τα front height?

επισης να πω την αληθεια εχω κατενθουσιαστει με τα control one σα L/R surround και αναρωτιεμαι αν με τα διπολα της crystal θα δω καμια τραγικη βελτιωση. αξιζουν τα 300+ ευρω? η να το αφησω οπως ειναι?

Re: Height Speakers για Dolby IIz + ηχεια surround

Ωραια τα height αλλα σου κοβουν λιγο απο το χαμηλο των Front...

Οποτε διαλεγεις και παιρνεις.

Παιξε λιγο και με την ρυθμιση υψους.

Εγω συνηθως το εχω On παντως

Για μένα ο σωστότερος τρόπος όταν πρόκειται για πολυκάναλο ψηφιακό format είναι το direct ή straight. Με όλα τα υπόλοιπα απλός παρεμβαίνεις στο σήμα και χαλάς την αυθεντική πληροφορία.

εμενα παντως μου φαινεται οτι αμα αναβω το pure direct οτι πεφτει σε ενταση ο ηχος και εχει περισσοτερο μπασο.
τι επεξεργασια προσθετει στο σημα ο pioneer οταν τον βαζω στο dts-hd master?
οσο για τα height surround οταν αναβω το neo x η το dolby IIz μου φαινεται οτι χαμηλωνουν τα πισω ηχεια και δεν εχουν πλεον τοσο καθαρα εφε. κυριως σε 5.1 ταινιες. σε 7.1 λιγοτερο. δε ξερω σε τι οφειλεται αυτο, υποθετω οτι δινει το ιδιο σημα σε περισσοτερα καναλια με αποτελεσμα να πεφτει σε ενταση. παιζει κατι τετοιο? λογικα παιρνει απο την πληροφορια του surround και τρεφει τα front height.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς DSP προγράμματα σε ταινίες που έχουν καθαρά 7.1 κανάλια ήχου. Με την αυθεντική πληροφορία του δίσκου δεν είσαι ικανοποιημένος? υπάρχει κάτι που δεν ακούς?

απλα μου φαινεται οτι στο pure direct βαζει πιο πολυ μπασο, χανει τη καθαροτητα ο ηχος, ψιλο "μπουκαρει" πως να στο περιγραψω αλλιως. διαβαζοντας το manual του ενιχυτη μαλλον πρεπει να επιλεξω το σκετο "direct" και οχι το "pure direct" μιας και στο πρωτο λαμβανει υποψην της ρυθμισεις του mcacc.

Και γιατί να μείνει κάποιος στο 7.1 όταν μπορεί να έχει μέσω DSP 9.2 (ή και 11.2);

Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Εφ' όσον είναι διαθέσιμα αλλά όχι υποχρεωτικά τα DSP, καλώς χρησιμοποιούνται.

απλα μου φαινεται οτι στο pure direct βαζει πιο πολυ μπασο, χανει τη καθαροτητα ο ηχος, ψιλο "μπουκαρει" πως να στο περιγραψω αλλιως. διαβαζοντας το manual του ενιχυτη μαλλον πρεπει να επιλεξω το σκετο "direct" και οχι το "pure direct" μιας και στο πρωτο λαμβανει υποψην της ρυθμισεις του mcacc.

Φυσικά και "μπουκάρει" ο ήχος καθώς στο pure direct χάνεις το καλύτερο που έχει να προσφέρει η pioneer δηλαδή το full band phase contol. Και για να σε καθησυχάσω ακριβώς έτσι όπως το περιγράφεις, γίνεται και στον SC-LX87.

Φυσικά και "μπουκάρει" ο ήχος καθώς στο pure direct χάνεις το καλύτερο που έχει να προσφέρει η pioneer δηλαδή το full band phase contol. Και για να σε καθησυχάσω ακριβώς έτσι όπως το περιγράφεις, γίνεται και στον SC-LX87.

ωραιος φιλε δε το ειχα παρατηρησει! εσυ πιο mode προτιμας?
αυτο που ειπα για τα εξτρα 2 ηχεια του height ισχυει? οτι δηλαδη παιρνει καπως σα matrix τι πληροφορια με αποτελεσμα να χανεται η ενταση στα surround?

Και γιατί να μείνει κάποιος στο 7.1 όταν μπορεί να έχει μέσω DSP 9.2 (ή και 11.2);

Φυσικά είναι θέμα γούστου.... Σκέψου όμως αυτό. Με το direct ακούς έτσι όπως ακριβώς έχει γυριστεί η ταινία και αυτό που θέλει ο παραγωγός να ακούσεις και όπως πρέπει να το ακούσεις. Με τα DSP ακούς αυτό που θέλει ο ενισχυτής σου.

ωραιος φιλε δε το ειχα παρατηρησει! εσυ πιο mode προτιμας?
αυτο που ειπα για τα εξτρα 2 ηχεια του height ισχυει? οτι δηλαδη παιρνει καπως σα matrix τι πληροφορια με αποτελεσμα να χανεται η ενταση στα surround?

Το εμπρός ηχητικό πεδίο μεγαλώνει. Και έτσι σου φαίνεται λιγότερη η πληροφορία των πίσω.

Εγώ όταν υπάρχει επιλογή προτιμώ τα wide και όχι τα height. Σε περιπτώσεις 7κάναλων ενισχυτών, επίσης προτιμώ αντί για sb τα εμπρός ύψους ή πλάτους (δεν δίνουν όλοι πλάτους).

Φυσικά είναι θέμα γούστου.... Σκέψου όμως αυτό. Με το direct ακούς έτσι όπως ακριβώς έχει γυριστεί η ταινία και αυτό που θέλει ο παραγωγός να ακούσεις και όπως πρέπει να το ακούσεις. Με τα DSP ακούς αυτό που θέλει ο ενισχυτής σου.

Πως είσαι τόσο σίγουρος; Ο ενισχυτής κατ' αρχήν μετράει τους ρυθμούς του χώρου σου και καλιμπράρει τα ηχεία αναλόγως της συμπεριφοράς τους στον συγκεκριμένο χώρο. Μετά εάν θέλεις προσθέτεις και τα DSP, τα οποία στους σύγχρονους AV προσθέτουν χωρίς να αφαιρούν, όπως γινόταν παλιότερα.
Ο παραγωγός δεν έχει υπ' όψη ας πούμε πόσο καθυστερούν μεταξύ τους οι μονάδες των ηχείων που έχεις, ούτε πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα ηχεία μεταξύ τους.

Έχεις ακούσει σε pure direct σύγχρονο pioneer; Αμέσως το γυρνάς να παίζει το MCACC γιατί η διαφορά είναι μεγάλη. Κατόπιν προσθέτεις DSP και γίνεται της κολάσεως!
Σε ένα περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί εξ' αρχής για εντυπωσιασμό και όχι φυσικότητα, εγώ δεν βλέπω απολύτως κανένα κακό να προσθέσεις λίγο παραπάνω εντυπωσιασμό με τα DSP. Τα οποία εκτός από επιπλέον κανάλια, επεξεργάζονται και τον ήχο.

χμ η αληθεια να λεγεται δε τα εχω δοκιμασει σε wide μονο σε height. θα κανω μια δοκιμη να δω αν εχει καλυτερη αποδοση. λογικα στεκει αυτο που λες οτι μεγαλωνει το πεδιο μπροστα και μου φαινεται πιο μικρο πισω αλλα εγω κρινω το συνολικο αποτελεσμα που ειναι λιγοτερο εντυπωσιακο. γενικα μαρεσει να ειναι αρκετα δυνατα τα surround ακομα και σε σκηνες που ειναι ηρεμες.
επισης συμφωνω με το τελευταιο σου σχολιο "Σε ένα περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί εξ' αρχής για εντυπωσιασμό και όχι φυσικότητα, εγώ δεν βλέπω απολύτως κανένα κακό να προσθέσεις λίγο παραπάνω εντυπωσιασμό με τα DSP."
οποτε λες η καλυτερη επιλογη ειναι απλα το auto surround?
οσο για το θεμα το ποια ηχεια να βαλω για surround τι λετε, μια χαρα δεν ειναι τα JBL control one? εσεις ποια εχετε?

Last edited:

Φυσικά και δεν είναι κακό. Εξάλλου όπως είπα και πριν είναι θέμα γούστου. Άλλο πράγμα είναι όμως να ρυθμίσει ο AV τα ηχεία σύμφωνα με τον χώρο, και άλλο το DSP. Προσωπικά είμαι υπέρ του πρώτου και κατά του δεύτερου. Αυτό διότι δεν μου αρέσει και δεν συμφωνώ ο ενισχυτής να προσθέτει ή να αφαιρεί πληροφορία από τον δίσκο. Σκόπος ενός καλού AV είναι να αποδώσει όσο τον δυνατόν καλύτερα το πρωτότυπο σήμα. Αυτή φυσικά είναι η προσωπική μου άποψη και οποιαδήποτε άλλη καλοδεχούμενη........

χμ η αληθεια να λεγεται δε τα εχω δοκιμασει σε wide μονο σε height. θα κανω μια δοκιμη να δω αν εχει καλυτερη αποδοση. λογικα στεκει αυτο που λες οτι μεγαλωνει το πεδιο μπροστα και μου φαινεται πιο μικρο πισω αλλα εγω κρινω το συνολικο αποτελεσμα που ειναι λιγοτερο εντυπωσιακο. γενικα μαρεσει να ειναι αρκετα δυνατα τα surround ακομα και σε σκηνες που ειναι ηρεμες.
επισης συμφωνω με το τελευταιο σου σχολιο "Σε ένα περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί εξ' αρχής για εντυπωσιασμό και όχι φυσικότητα, εγώ δεν βλέπω απολύτως κανένα κακό να προσθέσεις λίγο παραπάνω εντυπωσιασμό με τα DSP."
οποτε λες η καλυτερη επιλογη ειναι απλα το auto surround?
οσο για το θεμα το ποια ηχεια να βαλω για surround τι λετε, μια χαρα δεν ειναι τα JBL control one? εσεις ποια εχετε?

Μπορείς πάντα να αυξήσεις την ένταση των πίσω. Στον 87 υπάρχει και ένα mode που λέγεται optimum surround που αυξομειώνει την ένταση ανάλογα το περιεχόμενο.

Εγώ λέω να ακούς όπως σου αρέσει, δόξα το θεό ο ενισχυτής δεν σου απαγορεύει να ακούς όπως θες.

Φυσικά και δεν είναι κακό. Εξάλλου όπως είπα και πριν είναι θέμα γούστου. Άλλο πράγμα είναι όμως να ρυθμίσει ο AV τα ηχεία σύμφωνα με τον χώρο, και άλλο το DSP. Προσωπικά είμαι υπέρ του πρώτου και κατά του δεύτερου. Αυτό διότι δεν μου αρέσει και δεν συμφωνώ ο ενισχυτής να προσθέτει ή να αφαιρεί πληροφορία από τον δίσκο. Σκόπος ενός καλού AV είναι να αποδώσει όσο τον δυνατόν καλύτερα το πρωτότυπο σήμα. Αυτή φυσικά είναι η προσωπική μου άποψη και οποιαδήποτε άλλη καλοδεχούμενη........

Ναι αλλά να έχεις 9 κανάλια διαθέσιμα και να ακούς μόνο από δύο ψάχνοντας την πιστότητα από AV, είναι σπατάλη πόρων... :silly:

και ο 56 εχει optimum surround. αυτο δεν αναβει ομως τα back surround και height οταν ειναι 5.1 η ταινια.
αληθεια audyssey πως ενεργοποιω?
παμε παλι στον πειραματισμο! :))

Δεν έχουν Audyssey οι pioneer. Μήπως εννοείς κάτι άλλο;

α οκ τοτε δικο μου λαθος. τα wide σε ποση αποσταση απο τα front να τα βαλω? πρεπει να ειναι στο ιδιο υψος?

Ιδανικά στο ίδιο ύψος τα wide.

Θα βρεις διάφορες θέσεις τοποθέτησης αναλόγως κατασκευαστή, η Dolby προτείνει τα δικά της, η DTS το ίδιο.

Εγώ βρίσκω ιδανικό στην τοποθέτηση αυτό εδώ που ακολουθεί τα στανταρ ITU και στην πράξη προσθέτει επιπλέον ηχεία:

050109audyssey.jpg

το δοκιμασα και το wide, παλι δεν ενθουσιαστηκα. ψευτια και το μεν και το δεν. δεν ακουω καποια ιδιαιτερη διαφορα. παντως αναμεσα στα δυο format μαλλον προτιμω τα wide αν και επαναλαμβανω δεν εχει καμια τρελλη διαφορα.

Last edited:
Τα wide είναι κατά πολύ καλύτερη επιλογή από τα height.
Για να καταλάβεις τη διαφορά θα πρέπει να βρεις συγκεκριμένες ταινίες. Σου προτείνω να δεις το 2012 την κλασσική σκηνή που φεύγουν από το σπίτι και ξεκινάνε όλα να καταστρέφονται (με τη λίμο).
Επίσης σου προτείνω το world of the wars είτε τη σκηνή με τις αστραπές πριν προσγειωθούν οι εξωγήινοι είτε τη σκηνή με το σεισμό που βγαίνει ο alien μπροστά από την εκκλησία.

Γενικότερα να ξέρεις κάτι γιατί παίζω 11.2 εδώ και ένα έτος περίπου:
Α. Δεν είναι όλες οι ταινίες για εξτρά εφέ. Μπορεί πράγματι μία ταινία να την χαλάσει ή να θέλει διαφορετικό είδος DSP. Κλασσικό παράδειγμα το Gladiator που είναι καλύτερα (άποψή μου) να το αφήνεις 5.1 ή όλα τα StarWars με εξαίρεση το ΙΙΙ (το τελευταίο) που είναι καλύτερο να τα αφήνεις όπως τα δίνει ο Lucas.
B. Tα height "ταιριάζουν" πιο πολύ σε ταινίες με σφαίρες, μπαμ - μπουμ, αεροπλάνα και γενικότερα κάτι που έχει νόημα για ύψος. Τα wide είναι πιο ευρείας χρήσης. Πολύ μεγάλο εφέ στα wide θα δεις π.χ. αν βλέπεις συναυλίες.
Γ. Σε αντίθεση με τα height, τα wide πρέπει να είναι καλά - αρκετά καλά - ηχεία. Τα height μπορούν να είναι σχετικά χαμηλότερης ποιότητας (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη και μέσα από αρκετές δοκιμές)
Δ. Εάν το υποστηρίζει ο ενισχυτής σου (ο δικός μου το υποστηρίζει Denon 4520) θα σου πρότεινα να αποθηκεύσεις ρυθμίσεις ανά DSP στο EQ ώστε να μην αντιμετωπίζεις το ζήτημα με τις χαμηλές ή ακόμη καλύτερα να αλλάξεις ξεχωριστά ανά κανάλι τις ρυθμίσεις.
Ε. Με κανένα κανάλι μην περιμένεις να σου κάνει την ίδια εντύπωση όπως παλιά. Όταν πήγαμε από το στερεο στο surround είτανε η μεγαλύτερη αλλαγή. Μετά με το discrette surround είτανε σοβαρότατη αλλά έκανε λιγότερη εντύπωση. Το ίδιο και με το μεσαίο και το ίδιο όταν προστέθηκε η πίσω μπάντα π.χ. 7.1 . Γενικά όσο προσθέτεις μειώνεται το αίσθημα του "wow!", και είναι λογικό. Ναι μεν υπάρχουν διαφορές αλλά όσο πιο πολύ αυξάνεις τόσο γίνονται και πιο δυσδιάκριτες. Εγώ έχω φτάσει σε ένα σημείο στο 11.2 να μην διακρίνω το ηχείο απ'όπου έρχεται το εφέ αλλά να είναι αρκετά απροσδιόριστο στο χώρο. Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και το καλύτερο αλλά απαιτεί πολύ χρόνο, διαμόρφωση του χώρου, και πάνω απ'ολα όρεξη.