Help - Βελτιστη συνδεση HTPC σε HDReady Οθόνη

vpapous

New member
24 May 2008
69
Καλησπέρα

Εχω φτιάξει ένα htpc με τα εξής χαρακτηριστικα

Silverstone case
Core 2 Duo Q6850
2 GB Ram
2-3 diskous
Nvidia 8600 GT
Vista 32 Home Premium

Το παραπανω συστηματακι το συνδεω μεσω dvi σε hdmi καλωδίου σε μια Sony KDL - 40 V2500.

Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια αναλυση θα έχω το βελτιστο αποτέλεσμα τόσο όταν βλεπω μια ταινία (dvd ή το πολύ 720p ταινίες βλέπω), όσο και οταν είμαι σε περιβάλλον windows (δηλ. βλέπω desktop, internet ktl)

Εχω δωκιμάσει τόσο το 1360(η1366)x 768 όπως και το 1280χ720. Το πρώτο έχει νομίζω λίγο χειρότερη ποιοτητα όταν βλέπω το desktop.

Τι προτείνετε προκειμένου να βελτιώσω το απότελεσμα?

ΥΓ: Από άλλο Post τσέκαρα ότι η οθόνη υποστηρίζει 1:1 Pixel mapping

Αγαπητέ vpapous καλωσόρισες στο avclub!

Ο λόγος που δεν έχεις πάρει απαντήσεις είναι ότι η ερώτηση που κάνεις είναι απαντημένη πολλές φορές σε παρόμοια θέματα.

Επιγραμματικά, το σωστό είναι να δίνεις από το PC σου την πραγματική ανάλυση της τηλεόρασής σου (1366 χ 768 ? ) και να ρυθμίσεις την τηλεόραση έτσι ώστε να έχεις 1:1 pixel mapping.

Αν ψάξεις λίγο στο φόρουμ θα βρεις πολλά παρόμοια θέματα.

Καλό ψάξιμο! -bye-

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλα πίστεψε με έψαξα αρκετά πριν ποστάρω.

Ωστόσο, βάζοντας την native αναλύση από το pc (όπως το είχα τόσο καιρό) υπάρχει μια παραμόρφωση-θόλωμα-κάτι τέτοιο :-).

Από τη άλλη μεριά, βάζοντας μια μικρότερη ανάλυση πχ 1280χ720, το αποτέλεσμα φαινομενικά τουλάχιστον στα δικά μου άπειρα ματια φαίνεται καλύτερο. Το μοναδικό θέμα που προκύπτει στην δέυτερη περίπτωση είναι ότι θέλει καποια ρύθμιση μετά για να καλύπτει το σύνολο της οθόνης και να μην υπάρχουν κενά.

Οπως και να έχει, ευχαριστώ για το reply.

Επανέρχομαι στο θέμα μια και τελικά δεν υπάρχουν για κάποια βασικά θέματα ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ναί όντως έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι θα πρέπει να δίνουμε στην tv την native ανάλυση του panel της.

Εχώ στην προκειμένη περίπτωση μέσω dvi σε hdmi έδινα τόσο 1360x768 όσο και 1366x768 (μέσω της nvidia με custom resolution) αλλά το απότελεσμα δεν ήταν καλό. όταν έβλεπα desktop στα vista υπήρχε μια θολούρα στα εικονίδια.

Τελικά, ποιο ήταν το πρόβλημα? Η tv δεχόταν μονο standard formats (480, 720, 1080) μέσω hdmi και για σύνδεση pc ήθελε vga.

Βάζοντας ένα απλό καλώδιο vga με ένα απλό αντάπτορα στην κάρτα μου dvi σε vga, είδα το φως το αληθινό.

Το ζήτημα είναι τώρα αν θεωρητικά έχω απώλιες σε ποιότητα?

Επίσης, τι γίνεται στη περίπτωση που δώσω να παίξει υλικό 1080p. Ποιό κάνει την μετατροπή για την tv μου, πως περνάει από το vga και ποια θα είναι η τελική ποιότητα?

Απάντηση: Re: Help - Βελτιστη συνδεση HTPC σε HDReady Οθόνη

Τελικά, ποιο ήταν το πρόβλημα? Η tv δεχόταν μονο standard formats (480, 720, 1080) μέσω hdmi και για σύνδεση pc ήθελε vga.

Βάζοντας ένα απλό καλώδιο vga με ένα απλό αντάπτορα στην κάρτα μου dvi σε vga, είδα το φως το αληθινό.

Το ζήτημα είναι τώρα αν θεωρητικά έχω απώλιες σε ποιότητα?

Επίσης, τι γίνεται στη περίπτωση που δώσω να παίξει υλικό 1080p. Ποιό κάνει την μετατροπή για την tv μου, πως περνάει από το vga και ποια θα είναι η τελική ποιότητα?

Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το συγκεκριμένο πρόβλημα, από κατόχους όχι μόνο της Sony αλλά και άλλων εταιρειών. Οι πρώτες LCD είχαν αυτό το ''θέμα'' οπότε οι ιδιοκτήτες τους κατέφευγαν στη λύση VGA. Βέβαια, τώρα πια όλο και περισσότερο οι εταιρείες φροντίζουν τη σύνδεση HDMI μέσω PC ώστε πρακτικά να έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Έχεις σχετικές απώλειες από τη μετατροπή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό συν του ότι χρειάζεσαι έξτρα καλώδιο για τον ήχο. Οι απώλειες δεν είναι τραγικές, όμως υπάρχουν.

Αν η τηλεόραση δέχεται 1080p και το καλώδιο ''σηκώνει'' αυτή την ανάλυση ο scaler της τηλεόρασης θα κατεβάσει την ανάλυση στα 1366χ768. Όπως και νάχει οι εικόνες που θα δεις θα σε ικανοποιήσουν.

Extra καλώδιο για τον ήχο το θες έτσι και αλλιώς αν παίζεις από htpc (απ´ότι έχω καταλάβει απ' όσα έχω διαβάσει έως τώρα)

Το θέμα εικόνα πάντως λύθηκε και τώρα μένει να δω για AVR και ηχεία :ears:

Εαν η τηλεόραση σου υποστηρίζει 1:1 pixel mapping, τότε το καλύτερο είναι να τις δώσεις την native, ή κάτι κοντά στην native (πάλι με 1:1).
Αλλιώς καλύτερα να δώσεις 1280x720.

Εμένα πάντως η sony δεν δέχεται 1:1 pixel mapping. Κάνει overscan.

Οπότε εαν στην περίπτωση σου τα 1360x768 ή 1366x768 δεν σου βγαίνουν 1:1, τοτε δώσε 1280x720 και μην ξανα-ασχοληθείς :)

Αγαπητέ vpapous καλωσόρισες στο avclub!

Ο λόγος που δεν έχεις πάρει απαντήσεις είναι ότι η ερώτηση που κάνεις είναι απαντημένη πολλές φορές σε παρόμοια θέματα.

Επιγραμματικά, το σωστό είναι να δίνεις από το PC σου την πραγματική ανάλυση της τηλεόρασής σου (1366 χ 768 ? ) και να ρυθμίσεις την τηλεόραση έτσι ώστε να έχεις 1:1 pixel mapping.

Αν ψάξεις λίγο στο φόρουμ θα βρεις πολλά παρόμοια θέματα.

Καλό ψάξιμο! -bye-

Ντιμη, ο Βασιλης ειναι φιλος και θελω να τον περιποιηθεις!
Ασε τα καλο ψαξιμο! :D :D

Υγ. Ισως οι κατοχοι της ιδιας TV να μπορουν να βοηθησουν...

Καλησπέρα

Ενα βασικό προβλημα στην lcd που έχω είναι ότι το μοντελο kdl-40v2500 στην αμερικάνικη αγορά βγαινει σε 1080p ενώ στην Ελλάδα (και ίσως στην Ευρώπη) βγαίνει σε 1366χ768. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες και αντικρούομενες.

Στο manual δεν αναφέρει πουθενα ότι υποστηρίζει 1:1 pixel mapping. Επίσης, αναφέρει ότι μέσω hdmi λαμβάνει μόνο 480 i&p, 576 i&p, 720p, 1080i.

Και τέλος, προτρέπει ότι για σύνδεση σε Pc να χρησιμοποιήσουμε vga καλώδιο.

Κάνοντας δοκιμές με hdmi η native ανάλυση είτε σε 1360χ768 είτε σε 1366χ768 δεν ήταν ικανοποιητική. Μπορεί στο video να μην φαινόταν διαφορά, όταν όμως δουλευες σε περιβάλλον windows (desktop, εικονιδια, browsing) το αποτέλεσμα ήταν θολό.

Σε 1280χ720 με hdmi, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο αλλά νομίζω ότι δεν γέμιζε την εικόνα (θα το ξαναδοκιμάσω).

Προχθές που συνέδεσα με ένα καλώδιο DVI προσθέτοντας ένα αντάπτορα dvi-vga για να συνδεθεί με την lcd έπεξε νομίζω καλύτερα. Κλείδωσε στα 1360χ768 χωρίς να κάνει overscan και με νομίζω πιο καθαρή εικόνα.

Το ερωτημα που προκύπτει είναι τι είναι προτιμότερο:

- native ανάλυση (1360χ768) μέσω dvi?
- ανάλυση 1280χ720 μέσω hdmi-dvi?

Εχει κανείς άλλος παρόμοια lcd?

κλείσε το scaling απο την nvidia. τελείως.

στην καρτελα του custom resolutions

ξετσέκαρε το Treat as HDTV

τσέκαρε το απο κάτω του κουμπάκι που γράφει allow modes not supported by the display.

Διαπίστωσα κάτι στο ολοκαινουριο μηχανημα μου χθες.
η 7150 ενσωματωμένη καρτα γραφικων δεν ηθελε με τπτ να παιξει 1Χ1 με το Forceware 175 αλλά επαιζε αψογα με το (δωστε σημασία εδω) ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ απο μ$ και ελληνικό 169.

αυτη η μ$ ακομα και την υπογραφη της να βαλει σε κατι το καταστρεφει:jester::jester::jester:

Αγαπητέ Κούλη, χαίρομαι που διαβάζω ότι ως καλός φίλος του Βασίλη προθυμοποιήθηκες να κάνεις εσύ το ψάξιμο αντί αυτού (έστω και λίγο καθυστερημένα..)! :flipout: -bye-

Αγαπητε Ντιμη, προσεχε γιατι θα εχεις την τυχη του αγαπητου Ρουλη! :p

για το DVi vs HDMi ειναι λίγο πονεμένη ιστορία.

οι συσκευές συννενοουνται μεσω HDMI και η τηλεόραση κανει Force την HD ανάλυση στην κάρτα, με αποτέλεσμα να σκάει overscan η εικόνα. Οταν το συνδέσεις και κάνεις force απο την τηλεόραση το PC μοδε (δεν ξερω αν και πως γινεται στις Sony) τότε συμμορφωνεται και η κάρτα. Ειναι βέβαια πολύ ευκολ'ότερο να "πείσεις" την κάρτα γραφικών οτι ειναι συνδεδεμένη με οθόνη και όχι τηλεόραση μεσω DVI και οχι τοσο ευκολο μεσω HDMI - δοκιμασμένα πράγματα...

και στο τέλος, να ξέρεις οτι μεσω VGA η εικόνα ειναι περίπου στο επίπεδο component. μεσολαβει δλδ ψηφιο>αναλογικο>ψηφιακή μετατροπή. αυτό προσθέτει θόρυβο. Τίποτα φρικτό αλλά απέχει απο το τέλειο, επίσης προσθέτει και το gamma του κάθε ADC - DAC στην εικόνα με σαφη παραμόρφωση (απόκλιση απο την πραγματικοτα της καμπύλης γαμμα.

@ Γιαννης
Respect για την τεκμηρίωση και τις λεπτομέρειες της απάντησης :a0210:

Όταν επιστρέψω σπίτι θα κάνω τις δοκιμές και θα επανέλθω.

Πιστευω σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χρήσιμο να είναι μαζεμένες οι οδηγίες για την σύνδεση μιας HD Ready με Nvidia (ή και Ati) καρτα.

cheers

Λοιπόν έχουμε και λέμε.....

To vga τελικά έδινε μια αίσθηση καλύτερου στα χρώματα (ίσως) αλλά είχε θόρυβο.

Επέστρεψα στο dvi - hdmi και έκανα τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Μεταξύ 1360χ768 και 1366χ768 διαφορές δεν υπάρχουν ορατές.

Παρατήρησα ωστόσο τα εξής:

Η κάρτα αναγνωρίζει ως native resolution της οθόνης τα 1920χ1080!!!

Επίσης, οταν βάζω 1360 ή 1366 (με custom res και refresh 60 Hertz) η οθόνη κλειδώνει την ανάλυση αλλά στα 30 Hertz.

Τέλος, στα 1280χ720 που την ρύθμισα, μου κόβει κάποιες γραμμές γύρω-γύρω χωρίς να έχω την δυνατότητα από το μενού της nvida να το ρυθμίσω (όσο ήταν το hdtv τσεκαρισμένο υπήρχε μια δυνατότητα για ρύθμιση)

Απόψεις??? Υπάρχει κάτι να προσθέσουμε στο topic????

Προχθές που συνέδεσα με ένα καλώδιο DVI προσθέτοντας ένα αντάπτορα dvi-vga για να συνδεθεί με την lcd έπεξε νομίζω καλύτερα.
Απλά να σημειώσουμε ότι αυτή η συνδεσμολογία είναι καθαρά VGA το οτι περνάει απο βυσματάκι DVI δεν έχει σημασία γιατί η κάρτα δίνει καθαρό VGA σήμα απο εκεί.

στα 1280χ720 που την ρύθμισα, μου κόβει κάποιες γραμμές γύρω-γύρω χωρίς να έχω την δυνατότητα
εαν εννοείς ότι χάνεις απο την εικόνα αριστερά/δεξία/πάνω/κάτω τότε η τηλεορασή σου κάνει overscan.
Αμφιβάλλω εαν υποστηρίζει 1:1 απο όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα (απο τις δοκιμές σου)

Επίσης, οταν βάζω 1360 ή 1366 (με custom res και refresh 60 Hertz) η οθόνη κλειδώνει την ανάλυση αλλά στα 30 Hertz.

Μέσω HDMI; Όταν λες κλειδώνει; πώς τα δείχνει; σου φένεται για 1:1; στην 1366 δεν πρέπει να χάνετε ούτε pixel και στην 1360 θα έχεις 3 pixel απο κάθε πλευρά τις τηλεόρασης κενά.