Help με οικιακή εγκατάσταση

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Και πάνω που νομίζεις ότι είσαι τσάκαλος,όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης χάνεσαι.
Το λοιπόν:
Προσπαθώ να εξηγήσω στον ηλεκτρολόγο του σπιτιού που φτιάχνω τι av καλωδιώσεις θα χρειαστώ.Σκοπός μου είναι να εγκαταστήσω nova,UHF,ενισχυτή με homecinema,pc,2-3 κονσόλες,projector και tv στο σαλόνι μου.Επειδή όμως έχω σιχαθεί τα καλώδια,το μόνο που θα ανεχτώ να φαίνεται είναι η tv,ο projector και τα ηχεία.Έφτιαξα λοιπόν ακριβώς δίπλα απο το σαλόνι ένα δωμάτιο το οποίο θα λειτουργήσει ως media center και γραφείο.Ο τηλεχειρισμός θα γίνεται με αναμεταδότη υπερύθρων.Ελπίζω ότι το bluetooth των χειριστηρίων μου για τις κονσόλες θα περνάει τον τοίχο.

Ερωτήσεις.
1)Θεωρείτε καλή και υλοποιήσιμη τη σκέψη μου;
2)Μπορώ να ζητήσω απο τον ηλεκτρολόγο να φτιάξει τις παροχές αρκετά ευρύχωρες και να τις αφήσει κενές για να βάλω ότι καλώδια θέλω εγώ;
3)Υπάρχει συναρμολογούμενο hdmi καλώδιο που να μπορείς να κόψεις όσο θέλεις και να συνδέσεις τα βύσματα;Χάνει σε ποιότητα;
4)Ο projector έχει tuner για να παίζει τα αναλογικά ή θα πρέπει να παίζει και η tv ταυτόχρονα;
5)Πόσες υποδοχές θα πρέπει να αφήσω για τα ηχεία και πού;

Αυτά προς το παρόν,ενοείται θα προκύψουν κι άλλα στην πορεία!
Άν παρ'ελπίδα υπάρχει κάποιο γενικό σχεδιάγραμμα θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ όποιον μπεί στον κόπο να με ξεστραβώσει...

Αυτό που έκανα εγώ πρόσφατα είναι περάσω στις θέσεις που θα υπάρχαν οι AV συσκευές,καλώδια ρεύματος,HDMI,κεραίας και utp κατηγορίας 6.
Ο προβολέας δεν έχει tuner,συνδέοντας όμως τις πηγές σε έναν AV ενισχυτή,μπορείς να έχεις εικόνα τόσο σε τηλεόραση,όσο και σε προβολέα.
To καλώδιο HDMI δεν κόβεται,μπορεί όμως να επεκταθεί με τον αντίστοιχο αντάπτορα.
Tα ηχεία για το homecinema προτίμησα να τα βάλω σε περιμετρική ψευδοροφή στο ταβάνι του σαλονιού όπου το μόνο που βλέπεις είναι οι σίτες τους και είναι αυτά:
http://www.kef.com/en/Custom/Ceiling/Ci3-80QT
Στο link τα δείχνει ανοιχτά,όταν όμως κλείνεις τον ενισχυτή σου,διπλώνουν στο εσωτερικό του κουτιού και έρχονται στο ίδιο επίπεδο με την ψευδοροφή.
Είναι τοποθετημένα σε διάταξη 5.1(μου είναι αρκετά),όπου το κεντρικό και τα front left + right βρίσκονται πάνω από το ηλεκτρικό πανί και λίγο πιο μπροστά από αυτο,τα δε πίσω,αυτό που είναι λογικό,δλδ πάνω και πίσω από τον καναπέ που βρίσκεται απέναντι από το πανί.
Μην ξεχάσεις να προγραμματίσεις τη θέση που θα τοποθετήσεις το subwoofer όπου εκεί θα του ζητήσεις να περάσει πρίζα ρεύματος και ένα καλώδιο για να μεταφέρεις το σήμα από τον ενισχυτή.Προς Θεού,δεν είναι απλό καλώδιο ηχείων ε...

υ.γ.
Καλύτερα θα ήατν να ανεβάσεις εσύ ένα σχεδιάγραμμα/κάτοψη του χώρου σου,γιατί τα ξένα που ζητάς δεν θα σε βοηθήσουν καθόλου.

Last edited:
Λίγο πρόχειρο βέβαια αλλά κάνει δουλειά νομίζω.
Η τηλεόραση θα μπεί πάνω στο τζάκι.
AVPLAN.JPG

Πόσο κόστισαν τα ηχεία σου;

Τώρα μπήκα στο θέμα!Όλες οι πηγές σε media ενισχυτή και απο αυτόν 2 hdmi στο σαλόνι-ένα για tv και ενα για projector.Σωστά;;;

Re: Απάντηση: Help με οικιακή εγκατάσταση

τέτοιες ερωτήσεις δεν τις κάνουν δημόσια όπου μπορεί να μπει και η σύζυγος να διαβάσει :slapface:

Γι'αυτό ψάχνομαι κι εγώ τώρα που είμαστε χώρια και δεν με παρακολουθεί!
Έεεεεεελα μωρέ πως κάνεις έτσι για ένα προτζέκτορα των 100 ευρώ...ποιο φτηνά κι απο το ps3 τον πήρα!
Στο θέμα μας.
Τι υποστηρίζει αυτό το μαραφέτι;hdmi και rca μόνο;
Π.χ. με το αναλογικό τι γίνεται;

Μπορώ να του συνδέσω 5 πηγές και να ορίζω να δίνει διαφορετική πηγή ανα έξοδο ταυτόχρονα;
Δώσε μου link με ένα καλό κατά τη γνώμη σου media ενισχυτή.

Υποθέτω από την θέση του προβολέα ότι θα βάλεις και την οθόνη πάνω από το τζάκι ε?
Αν ναι,ειναι απαραίτητο το ενεργειακό τζάκι με ανοιγόμενη τζαμένια πόρτα.
Πιστεύω επίσης ότι θα δυσκολευτείς να χτίσεις το καθιστικό σου γύρω από το τζάκι.Ίσως θα πρέπει το τζάκι να τραβηχτεί λίγο προς την μπαλκονόπορτα έτσι ώστε οσοι κάθονται στον γωνιακό καναπέ να μπορούν να απολαμβάνουν και το τζάκι και την θέαση στο πανί τηλεόραση.

Όπως υποθέτεις το σκέφτομαι, απο την άλλη όμως βλέπω ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα projector και tv.

Re: Απάντηση: Help με οικιακή εγκατάσταση

Το διαβάζει όμως η δικιά μου :)

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η οικοδομή?

Έχουν χτιστεί όλα τα τούβλα,αύριο μπαίνει ο ηλεκτρολόγος.

Στο πολύ πρόχειρο...Και δεν χαραμίζεις ένα δωματιάκι.Τα βάζεις σε ένα έπιπλο/rack δίπλα από το τζάκι και έχεις έτσι και την οπτική επαφή των συσκευών κάνοντάς τα όλα εύκολα με τα χειριστήριά τους.

Attachments

• AVPLAN2.jpg
    AVPLAN2.jpg
    47.9 KB · Views: 11
Απάντηση: Re: Help με οικιακή εγκατάσταση

Όπως υποθέτεις το σκέφτομαι, απο την άλλη όμως βλέπω ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα projector και tv.

Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ ένα λόγο όπου στον ίδιο χώρο θα λειτουργούν ταυτόχρονα ο προβολέας με την τιβι,μπορείς εσύ να μου πεις κάποιο?
Θα βάλεις την τιβί πάνω από το τζάκι και το πανί στο ταβάνι το οποίο όταν κατεβαίνει,θα πέφτει μπροστά από την τηλεόραση.

Σε ρώτησα σε ποιό στάδιο βρίσκεται η οικοδομή για να υπολογίσω πόσο χρόνο θες ακόμα για να τελειώσεις.
Γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για αγορά AV συσκευών.Σε 6-10 μήνες που θες ακόμα για να τελειώσεις,θα έχουν βγει νέα μοντέλα.

Καλή η σκέψη σου, δεν τα θέλω όμως στο σαλόνι. Μου αρέσει παρα πολυ η ιδέα ότι δεν θα υπάρχει ούτε ενα καλωδιο.
Δεν θέλω να αγοράσω απο τώρα, απλά θέλω να κατανοήσω τη λειτουργία για να φτιάξω την καλωδιωση.
Και βέβαια υπάρχει περίπτωση ταυτόχρονης χρήσης. Σερφαρισμα ή παιχνίδι στον projector, ταυτόχρονα κάτι αλλο στην tv. Ίσως να είμαι υπερβολικός, θέλω όμως να έχω όλες τις επιλογές.

Λοιπόν επειδή μάλλον είναι σύνθετο το θέμα, αρκεί να πω στον ηλεκτρολόγο ότι θέλω να συνδέονται ολα με ολα μεταξύ τους;

Αν περιμένεις από τον ηλεκτρολόγο...ατύχησες.Ο δικός μου δεν ήξερε καν το HDMI.
Το παράδειγμα της ταυτόχρονης χρήσης που μου έδωσες είναι υπερβολικά αισιόδοξο.Υποτίθεται ότι πρέπει να έχεις μια ελάχιστη συσκότιση για τον προβολέα.Υποτίθεται επίσης ότι αυτός που θα παίζει στον προβολέα θα θέλει και να ακούει κι όλας.Το ίδιο θα θέλει να κάνει και αυτός που βλέπει τιβί.
Θα κυκλοφορείτε όλοι με ένα ζευγάρι ακουστικά?

Το σημείο δίπλα από το τζάκι είναι ιδανικό αφού σου επιτρέπει να μην φαίνεται κανένα καλώδιο.

Ωραία λοιπόν, ξαναρωταω. Αν av room-tv-projector συνδέονται μεταξύ τους με καλωδιωση που χωράει η κεφαλή του hdmi και επισης το av room συνδεεται με το καθε ηχειο του σαλονιου είμαστε κομπλέ;
Δεν θέλω να μου περάσει κανένα καλωδιο αυτός, αυτά θα τα περάσω εγω. Μόνο τις ανάλογες θέλω να μου φτιάξει.

Last edited:
όχι...παραλίγο.Είπαμε,τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
Στο δωμάτιο θα υπάρχουν φαντάζομαι οι πηγές,δηλαδή,το bluray,o υπολογιστής,ένας ψηφιακός δέκτης και ίσως ένας δορυφορικός δέκτης.
Αυτά όλα τα συνδέεις σε έναν ενισχυτή av και από εκεί φεύγουν προς το σαλόνι,2 καλώδια hdmi-ένα για την τιβί και ένα για τον προβολέα αλλά και τα καλώδια των ηχείων.Εγώ προς την τιβί θα έστελνα και ένα utp κατηγορίας 6.Επίσης καλό θα ήταν στο ίδιο δωμάτιο να εγκαταστήσεις το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και το κέντρο του συναγερμού,άρα το utp που θα πηγαίνει στην τηλεόραση,θα μπορεί να μεταφέρει εικόνες από πιθανή τοποθέτηση καμερών.
Ένα πολύ καλό νήμα για να κλέψεις ιδέες που θα βοηθήσουν εσένα,άρα και τον ηλεκτρολόγο σου,είναι αυτό:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=20878

Αυτό με τις ανεξάρτητες παροχές που έχει κάνει ο Κώστας,προσπάθησε να το κάνεις κι εσύ,αν όχι σε κάθε πρίζα,τουλάχιστον 2 σε κάθε δωμάτιο.Ειδική μνεία να του γίνει-του ηλεκτρολόγου-για ενισχυμένο καλώδιο/ασφάλεια στα σημεία εκείνα που θα τοποθετηθούν ενερφοβόρα μηχανήματα.

Last edited:
Μην ξεχάσεις να του δείξεις ένα καλώδιο hdmi για να υπολογίσει την περίμετρο του σωλήνα.όταν θα τα περάσει,να του πεις να μην τσακίσει/γωνιάσει κανένα γιατί τα αχρήστεψε.Το καλύτερο είναι να στα περάσει λίγο πριν μπεις στο σπίτι,όπου θα έχουν φύγει όλα τα μαστόρια.