High End ασφάλειες.. Αναβαθμίζουν ή όχι ;;;

Ο Ριτσος λειτουργει κατοπιν ραντεβου κι εχει καλες τιμες.

Τη διαφορα στις ασφαλειες την κανουν τα καλυτερα μεταλλα με καλυτερη αγωγιμοτητα και το κεραμικο που δεν μεταφερει κραδασμους.
Μια φτηνη βελτιωση ειναι, να αντικαταστισουμε ολες τις γυαλινες σε ενα μηχανημα με κεραμικες του εμποριου.

Υ.Γ απορω με αυτους που μπαινουν στο νημα και αφοριζουν χωρις να εχουν προσωπικη εμπειρια.
Κρατηστε ρε παιδια τη υποτιθεμενη αποψη για τον εαυτο σας, αν δεν ακουτε διαφορες δυο πραγματα συμβαινουν, ή δεν εχετε κανει δοκιμες ή
το συστημα σας ειναι τετοιο που δεν επιτρεπει να ακουστουν οι αλλαγες.
Εχω δει πολλα συστηματα με στριμωγμενα κακην κακως τα ηχεια στο χωρο, χωρις καμια σωστη στηριξη, μηχανηματα χαμηλου μπατζετ,
με πολυκαναλους ενισχυτες και 10 σαμπγουφερ και εντοιχισμενα ηχεια σε γυψοσανιδα,
και οι ιδοκτητες τους να σκιζουν τα βρακια τους οτι, δεν υπαρχει περιπτωση να ακουστει διαφορα με τα διαφορα ''ματζουνια''.
Ναι, ρε φιλε, δεν θ' ακουσεις διαφορα με τετοιες συνθηκες!

Τι μου θύμισες......σκηνικά απείρου κάλους.....
Προσωπικά δεν διαφωνώ ότι μπορεί να κάνει διαφορά στον ήχο. Δεν μπορεί να είναι όλοι κουφοί. Κι εγώ για τα στερεοφωνικά μου από την κατασκευή του σπιτιού έχω δικές τους ασφάλειες δύο 16άρες που βέβαια έχω κανονικές ασφάλειες hager εδώ και 20 χρόνια για να μην έχω τίποτα buzzing από άλλες συσκευές. Σ' αυτό που διαφωνώ είναι ότι υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του χόμπι.
Δεν μπορεί να κάνει μια ασφάλεια 16άρα πίνακα 515 ευρώ όταν μια hager έχει 5 ευρώ. Ωπα. Δηλαδή τι έχει μέσα; φωτό από το μαμά site.
Δεν καταλάβατε κύριε! Εμείς εδώ δεν πουλάμε πρώτη ύλη, πουλάμε γνώση και αποτέλεσμα! Με 515 ψωροευρώ παίρνετε βελτίωση στον ήχο που δεν τη βλέπετε ούτε με αλλαγή του τελικού σε πολλαπλάσιας τιμής!

troll mode off

Δεσμεύομαι πως
αν κάποιος χρειάζεται μια ασφάλεια 6,3 slow blow η λίγο μεγαλυτερη,ας αγοράσει την ασημένια Hifi-Tuning Supreme 3(έχω την εντύπωση πως κυκλοφορεί νέο μοντέλο και είμαι σίγουρος πως το κόστος 68€ δεν είναι τελικο)και αν δεν ακούσει διαφορα,την αγοράζω εγώ.Ισχυει για τον πρώτο που θα το δηλώσει εδώ.
Ιδού η Ρόδος!

Αν και δεν έχει χρειαστεί να αλλάξω ασφάλειες στις πηγές και τα ενισχυτικά μου, έχω στην άκρη γυάλινες 5X20mm της ESKA και slow blow & fast blow. Δε χρειάζομαι κάτι άλλο.

https://cdn.soselectronic.com/productdata/c9/2b/50c71b43/520-602.pdf

Στον πίνακα έχω siemens 10, 16, 20, 25 Ampères.

BTW , άλλο ακούω διαφορές κι άλλο έχω βελτίωση. Τα 185€ τα δίνω αλλού.

Last edited:
Προφανώς δεν περιμένουμε από την τεχνητή νοημοσύνη να μας λύσει τα προβλήματα ή να μας δώσει όλες τις απαντήσεις. Τη χρησιμοποίησα ως Εγκυκλοπαίδεια. Σε αυτό είναι καλό. Εκείνο που ήθελα να μάθω, ήταν εκείνο που ήδη ήξερα. Αλλά δεν θα έβλαπτε και μία περαιτέρω επιβεβαίωση.

Ότι δηλαδή δεν υπάρχει τούτη τη στιγμή κάποια επιστημονική έρευνα ή εργασία που να τεκμηριώνει ή να εξηγήσει τους ισχυρισμούς των Audiophiles για ηχητική βελτίωση στις ασφάλειες.
Και δεν υπάρχει τέτοια επιστημονική έρευνα ούτε για το αντίθετο. Να επιβεβαιώνει ότι οι Audiophiles δεν ακούνε πράγματι αυτό που δηλώνουν ότι ακούνε.

Αλλά και οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν δίνουν καμμία εξήγηση. Γράφουν μεν πως είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα τους, από τι υλικά ή με ποιές κατεργασίες, εξηγήσεις όμως επιστημονικές για τις αρχές λειτουργίας δεν δίνουν. Είναι δηλαδή όλα εμπειρικά; Και απομένει κι' εμείς οι ενδιαφερόμενοι να διαπιστώσουμε, αν ισχύει αυτή η πράξη.
Ναι, σωστά, αλλά μην περιμένουμε για όλα τα πράγματα να υπάρχει μια επιστημονική απάντηση στις απορίες μας..

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις "ασφάλειες" του ηλεκτρολογικού πίνακα, από τις ασφάλειες που έχουν τα μηχανήματά μας για να καταλαβαίνουμε για ποιές μιλάμε...

Αυτές του ηλεκτρολογικού πίνακα κακώς τις λέμε "ασφάλειες" .. οι αγγλόφωνοι πολύ σωστά τις λένε circuit brakers και τις άλλες αν δεν κάνω λάθος fuse
ΑΜΗΝ 🙏

Δεν σας έστειλα πουθενά.Η περίπτωση των δύο ασφαλειών αφορούσε πάντοτε τον πίνακα εξ ου και η αναφορά μου σε φυσίγγιο(ασφαλειοθηκη)και ασφάλεια.Η μια δεν κάηκε,η άλλη κάηκε.Περιεγραψα γεγονότα.

Κι εγώ για ασφάλειες στον πίνακα μιλάω.

Οπότε μας λες ότι είχες δυο ασφάλειες (φυσίγγια) που η μία είναι π.χ. 16Α και η άλλη είναι επίσης 16Α, και η μια κάηκε ενώ η άλλη δεν κάηκε;

Πως μπορείς να ξέρεις ότι οι συνθήκες και στις δυο περιπτώσεις ήταν οι ίδιες;

Πως μπορείς να γνωρίζεις ότι αυτή που κάηκε δεν το έκανε ορθώς, για να προστατέψει κάποιο από τα μηχανήματά σου;

Πως μπορείς να γνωρίζεις ότι αυτή που δεν κάηκε δεν ήταν αυτή που ήταν η ελαττωματική;

Γενικά, από αυτό που περιγράφεις δεν μπορεί να προκύψει κανένα απολύτως συμπέρασμα γιατί δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες.

Π.χ. ένας τελικός ενισχυτής (ειδικά αν έχει τοροειδή μετασχηματιστή) αν δεν έχει soft start κατά την εκκίνηση τραβάει εύκολα στιγμιαία 10-15 φορές περισσότερο ρεύμα από το ονομαστικό του. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είναι θέμα τύχης, συγκεκριμένα που ακριβώς θα πετύχεις την ημιπερίοδο του ρεύματος τη στιγμή που πατάς το κουμπί.

Οπότε ακόμα και έναν μέτριος τοροειδής των 300VA μπορεί στο άναμμα να τραβήξει στιγμιαία αρκετά πάνω από 16Α, αν το timing είναι "άτυχο".

Αν έχεις στον πίνακα μια fast blow ασφάλεια των 16Α είναι θέμα χρόνου μέχρι να καεί. Μπορεί να είσαι τυχερός και να αντέξει μήνες, μπορεί να καεί και την πρώτη φορά που θα ανάψεις το μηχάνημα.

Γιαυτό είναι σημαντικό όταν έχουμε επαγωγικά φορτία (στην περίπτωσή μας με μεγάλους μετασχηματιστές) ιδανικά να έχουν κύκλωμα soft start, ή έστω να έχουν slow blow ασφάλειες και στον πίνακα επίσης να έχουμε "αργό" μικροαυτόματο ασφαλειοδιακόπτη (τύπου Κ).

Οπότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Ναι, σωστά, αλλά μην περιμένουμε για όλα τα πράγματα να υπάρχει μια επιστημονική απάντηση στις απορίες μας..

Δυστυχώς ισχύει. Και δεν είναι επειδή υπάρχουν "συνωμοσίες" ή "μαγεία" ή κάτι άλλο μυστήριο.

Απλά, ορισμένα πεδία δεν έχουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Στον πίνακα έχω siemens 10, 16, 20, 25 Ampères.
Το θέμα που συζητιέται από πολύ παλιά είναι ότι αν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε το σύστημα μας από χωριστή γραμμή (όχι απαραίτητα με σούπερ-ντούπερ υλικά και εξαρτήματα) θα έχουμε βελτίωση στον ήχο (περισσότερη ησυχία).

Και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας οι πιό πολλοί δεν το έχουμε κάνει (ούτε εγώ). Για πολλούς λόγους: Διότι απλά δεν γίνεται (κατοικία με ενοίκιο), από άγνοια (έλλειψη συγκεκριμένων γνώσεων), ή πολύ απλά διότι είναι μπελάς και φασαρία.
Έτσι προσανατολιζόμαστε να κάνουμε αλλαγές σε άλλους τομείς -συχνά με μεγαλύτερο κόστος- που όμως μας φαίνονται πιο εύκολοι.

Το θέμα που συζητιέται από πολύ παλιά είναι ότι αν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε το σύστημα μας από χωριστή γραμμή (όχι απαραίτητα με σούπερ-ντούπερ υλικά και εξαρτήματα) θα έχουμε βελτίωση στον ήχο (περισσότερη ησυχία).

Και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας οι πιό πολλοί δεν το έχουμε κάνει (ούτε εγώ). Για πολλούς λόγους: Διότι απλά δεν γίνεται (κατοικία με ενοίκιο), από άγνοια (έλλειψη συγκεκριμένων γνώσεων), ή πολύ απλά διότι είναι μπελάς και φασαρία.
Έτσι προσανατολιζόμαστε να κάνουμε αλλαγές σε άλλους τομείς -συχνά με μεγαλύτερο κόστος- που όμως μας φαίνονται πιο εύκολοι.

Έχω ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα για το σύστημα με δική της ασφάλεια 20Α.

Δυστυχώς ισχύει. Και δεν είναι επειδή υπάρχουν "συνωμοσίες" ή "μαγεία" ή κάτι άλλο μυστήριο.

Απλά, ορισμένα πεδία δεν έχουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Συμφωνώ, όμως έχω δει και επιστημονικές απαντήσεις, (όχι μόνο στο Αudio) που δεν συμπίπτουν μεταξύ τους, με λίγα λόγια η απάντηση τεκμηριώνεται ανάλογα τον "επιστήμονα"..
Και πολλές φορές αντί να "καθαρίζουν" τα πράγματα, γίνονται πιο μπερδεμένα..
Ο ένας επιστήμονας αναιρεί την εργασία του άλλου.. τι να πιστέψει μετά ο κάθε αναγνώστης..
Επίσης είναι λογικό η επιστήμη να μην μπορεί ν'ασχοληθει με κάθε είδους έρευνες..
Οι οποίες δεν έχουν ενδιαφέρον και ουσία για αυτούς..

Ο Ριτσος λειτουργει κατοπιν ραντεβου κι εχει καλες τιμες.

Τη διαφορα στις ασφαλειες την κανουν τα καλυτερα μεταλλα με καλυτερη αγωγιμοτητα και το κεραμικο που δεν μεταφερει κραδασμους.
Μια φτηνη βελτιωση ειναι, να αντικαταστισουμε ολες τις γυαλινες σε ενα μηχανημα με κεραμικες του εμποριου.

Υ.Γ απορω με αυτους που μπαινουν στο νημα και αφοριζουν χωρις να εχουν προσωπικη εμπειρια.
Κρατηστε ρε παιδια τη υποτιθεμενη αποψη για τον εαυτο σας, αν δεν ακουτε διαφορες δυο πραγματα συμβαινουν, ή δεν εχετε κανει δοκιμες ή
το συστημα σας ειναι τετοιο που δεν επιτρεπει να ακουστουν οι αλλαγες.
Εχω δει πολλα συστηματα με στριμωγμενα κακην κακως τα ηχεια στο χωρο, χωρις καμια σωστη στηριξη, μηχανηματα χαμηλου μπατζετ,
με πολυκαναλους ενισχυτες και 10 σαμπγουφερ και εντοιχισμενα ηχεια σε γυψοσανιδα,
και οι ιδοκτητες τους να σκιζουν τα βρακια τους οτι, δεν υπαρχει περιπτωση να ακουστει διαφορα με τα διαφορα ''ματζουνια''.
Ναι, ρε φιλε, δεν θ' ακουσεις διαφορα με τετοιες συνθηκες!

Ελπίζω να μην εννοείς εμένα γιατί πουθενά δεν έγραψα για μη ύπαρξη διαφοράς ή βελτίωσης..

Το ρίσκο σε σχέση με την τιμή αφορίζω.. αν οι τιμές στις Hi end Fuse ήταν λογικές θα τις είχα αλλάξει όλες...

-"Ποιά θα ήταν η λογική τιμή κατ'εσέ ;;" Η ερώτηση από κάποιον σε μένα..

-Από την στιγμή που μια απλή fuse έχει 0,2-0,3€ μια special δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3-5€ μαζί με το υπερκέρδος της λιανικής

Ελπίζω να μην εννοείς εμένα γιατί πουθενά δεν έγραψα για μη ύπαρξη διαφοράς ή βελτίωσης..

Το ρίσκο σε σχέση με την τιμή αφορίζω.. αν οι τιμές στις Hi end Fuse ήταν λογικές θα τις είχα αλλάξει όλες...

-Από την στιγμή που μια απλή fuse έχει 0,2-0,3€ μια special δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3-5€ μαζί με το υπερκέρδος της λιανικής

Έτσι: κι όχι 60 ή 120€

Εάν θες να αλλάξεις κάποια ασφάλεια και δεν θες να διαθέσεις τα λεφτά που ζητάει η Hifi Tuning, μπορείς να πάρεις τις Ahp..
Είναι σχετικά αρκετά νορμάλ σε τιμές, και έχουν ωραίο ήχο..

Δεν το εγραψα για σενα, για τους ''επιστημονες'' το εγραψα.
Παρε φτηνες κεραμικες απο το εμποριο και δοκιμασε, ποσο θα σου κοστισει, 10 ευρω;

• Like
Reactions: vlad66