Βάζω ένα αρχείο που ανέβασα στην Gallery ως παράδειγμα της τεχνικής Hires στο χέρι με την ΟΜ1. Σε αυτό το ταξίδι πείστηκα ότι αυτή η ηλεκτρονική λειτουργία με σωστή τεχνική δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα αν ξέρεις που και πως θα την χρησιμοποιήσεις. Έκανα αρκετές συγκρίσεις με το απλό αρχείο των 20 Mpx.
Τα αρχεία hires (αν είναι σωστά τραβηγμένα) είναι ολοκάθαρα από θόρυβο ακόμα και στα νυχτερινά, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε οξύτητα και διαχείρηση φωτεινών σκοτεινών και με ένα καλό φακό έχεις και bonus σημαντικά αυξημένη ανάλυση. Προφανως δεν υποκαθιστούν σε ανάλυση μια FF μεγάλης ανάλυσης αλλά δίνουν πολλά παράπλευρα πλεονεκτήματα στις crop μηχανές και έχεις τη δυνατότητα σε ένα ταξίδι να έχεις ταυτόχρονα σημαντικά χαμηλότερο βάρος και όγκο ειδικά αν κουβαλάς αρκετούς φακούς.
Η φωτο που ακολουθει ειναι ενα απο τα πολλα παραδειγματα που εκανα χρηση της τεχνικής . Ειναι με χρονο κλειστρου 0.5 δευτερολεπτο στο χερι και τελικο παραγωμενο αρχειο 8 δευτρολεπτα. (το exif γραφει αυτο του μονου καρε).
Για την αναλυση αφου πατήσετε επάνω να δείτε το αρχείο σε φουλ ανάλυση καντε ενα ζουμ στο βαθος κηπσς στο γεφυρακι να διαβασετε το ονομα της πινακιδας. (εδω αναγκαστικα λογω πλατφόρμας ανεβασα πιο μικρο αρχειο σε αναλυση , οσο επιτρέπει η πλατφόρμα , οποτε χανει - στο original διαβάζεις καθαρά τα γράμματα)
Να μεταφέρω εδώ μερικές δικές μου σκέψεις και προτάσεις για την τεχνική που μπορεί να βοηθήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα
Όταν κάνω χρήση Hires στο τριποδι βάζω χρονοκαθυστέρηση 8 δεύτερα (υπάρχει έξτρα ρύθμιση στα μενού στο hires) για να προλάβει να ισσοροπησει όποια κίνηση έχει γίνει από το δάχτυλο μου στο κλείστρο (αν και χρησιμοποιώ πολλές φορές εξωτερικό shutter realease.) Παρόλα αυτά αν βρω κάπου να την ακουμπήσω αντί για τρίποδο τα 8 δεύτερα δίνουν σταθερότητα γιατί δεν έχω πάντα το shutter realeas πρόχειρο.
Στο χέρι αρχείο hires αποφάσισα μετά από δοκιμές να βάλω 1 δεύτερο χρονοκαθυστέρηση. Βρήκα ότι δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να κάνεις άμεσα το κλικ. Ο λόγος που έβαλα χρονοκαθυστέρηση είναι μετά από την παρατήρηση ότι ειδικά σε νυχτερινά ή μηχανή κάνει λίγο παραπάνω χρονο να ψαχτεί και να σταθεροποιήσει τον φακό. Αν ανοίξετε και το βοήθημα σταθεροποίησης που δείχνει μια μπίλια να κινείται σε άξονες σε ένα κύκλο θα καταλάβετε τι λέω.
Στις ΟΜ1/ΟΜ1.2/ΟΜ3 η λειτουργία παραγωγής του αρχείου (αφού τραβηχτούν τα απαραίτητα κλικ) έχει γίνει πολύ γρήγορη πλέον και δεν είναι κάτι που θα ξενισει τον φωτογράφο και θα τον αποτρέψει να την χρησιμοποιεί. Προφανως δεν ενδυκνειται για σπορ και κινούμενα αντικείμενα αν και είναι θέμα χρόνου να συμβαίνει και αυτό στο μέλλον με το κατάλληλο software και επεξεργαστική ισχύ στην μηχανή να παίρνεις καλό αρχείο.
Και εδώ οι μετρήσεις με την αύξηση στο DR με την χρήση της μεθόδου.
