Home Server

Το DTS δεν μπορεί να το παίξει η B650. Υπάρχει το Mediatomb που είναι ακόμη σε Beta, το οποίο υποτίθεται ότι κάνει on the fly μετατροπή από DTS σε AC3, ώστε να παίξει κανονικά ο ήχος στην B650. Περιμένουμε να γίνει Live και βλέπουμε.

Η ταχύτητα που πιάνω είναι γύρω στα 30-35Mb/sec, η οποία είναι η μισή από αυτήν που έπιανε ο WINSERVER2008 R2 με το ίδιο ακριβώς hardware. Δεν ξέρω τόσο καλά από Linux για να το ψάξω παραπάνω, τα updates πάντως τα έκανα όλα, θα το ψάξω παραπέρα.

To express CD είναι εγκατάστση Amahi σε headless μορφή, δηλαδή περνάει τα πάντα, αλλά δεν αφήνει γραφικό περιβάλλον στον server, σε αφήνει στο terminal να κάνεις ότι δουλειές χρειάζεσαι. Ξαναέκανα αμέσως εγκατάσταση με το Fedora14 DVD, γιατί δεν το παλεύω το τσάκα-τσούκα με το πληκτρολόγιο, μου θυμίζει τον Commodore64 πριν 30 χρόνια και δεν έχω πλέον τόσο χρόνο...

Από την στιγμή που εγκατασταθεί στον σέρβερ, δεν μπορείς να κάνει όλες τις εργασίες απομακρυσμένα από την σελίδα;
Θέλει κονσόλα ή επιφάνεια εργασίας;

Είδα την εγκατάσταση με Fedora 14 και με μπέρδεψε το ότι πρέπει να κάνεις LVM τους δίσκους, σύμφωνα με το wiki. Φαντάζομαι ότι χρειάζεται για το pooling, σωστά;

Αν βάλω όλους τους δίσκους από την αρχή, θα είναι ποιο εύκολη η εγκατάσταση;

Έχει διάφορες εργασίες (όπως να πειράξεις πχ το dlna.conf για να μοιράσεις τα folders που θες εσύ), που δεν τις κάνει η web admin page. Αν έχεις τον server σε προσιτό σημείο για να του βάζεις ποντίκο-πληκτρολόγιο-οθόνη και να τα κάνεις έτσι, τότε είναι ΟΚ. Εγώ τον έχω στην σοφίτα, οπότε έστησα κανονικά desktop environment και τον δουλεύω με remote desktop από τα win7.

Τον πρώτο δίσκο τον κάνεις LVM για να έχει σωστή διαχείριση του χώρου. Μπορείς να του πεις να το κάνει μόνος του, ή να δώσεις εσύ τα partitions. Μετά από 5-6 format, κατέληξα ότι η καλύτερη λύση είναι να κάνω LVM με δύο partitions (500MB boot, 10GB root) και το υπόλοιπο σε Ext4, το οποίο το προσάρτησα στο /var. Έτσι έχω 480GB χώρο του /var, το οποίο έχει μέσα όλα τα landing zones (όταν προσπάθησα να τα πάω σε άλλο δίσκο, σύμφωνα με κάποια wiki, τρελάθηκα στα προβλήματα με τα permissions), αλλά ταυτόχρονα μοίρασα το /var και στο pool. Έτσι ο πρώτος δίσκος είναι πλήρως εκμεταλεύσιμος, χωρίς να χάνεται ούτε GB.

Μην βάλεις τους δίσκους από την αρχή, στήσε το λειτουργικό και μετά πρόσθετε έναν-έναν (και σημείωνε με ένα αυτοκολλητάκι στον κάθε δίσκο, ποιός είναι ο καθένας, θα χρειαστεί όταν θελήσεις να βγάλεις κάποιον).

Έχει διάφορες εργασίες (όπως να πειράξεις πχ το dlna.conf για να μοιράσεις τα folders που θες εσύ), που δεν τις κάνει η web admin page. Αν έχεις τον server σε προσιτό σημείο για να του βάζεις ποντίκο-πληκτρολόγιο-οθόνη και να τα κάνεις έτσι, τότε είναι ΟΚ. Εγώ τον έχω στην σοφίτα, οπότε έστησα κανονικά desktop environment και τον δουλεύω με remote desktop από τα win7.

Τον πρώτο δίσκο τον κάνεις LVM για να έχει σωστή διαχείριση του χώρου. Μπορείς να του πεις να το κάνει μόνος του, ή να δώσεις εσύ τα partitions. Μετά από 5-6 format, κατέληξα ότι η καλύτερη λύση είναι να κάνω LVM με δύο partitions (500MB boot, 10GB root) και το υπόλοιπο σε Ext4, το οποίο το προσάρτησα στο /var. Έτσι έχω 480GB χώρο του /var, το οποίο έχει μέσα όλα τα landing zones (όταν προσπάθησα να τα πάω σε άλλο δίσκο, σύμφωνα με κάποια wiki, τρελάθηκα στα προβλήματα με τα permissions), αλλά ταυτόχρονα μοίρασα το /var και στο pool. Έτσι ο πρώτος δίσκος είναι πλήρως εκμεταλεύσιμος, χωρίς να χάνεται ούτε GB.

Μην βάλεις τους δίσκους από την αρχή, στήσε το λειτουργικό και μετά πρόσθετε έναν-έναν (και σημείωνε με ένα αυτοκολλητάκι στον κάθε δίσκο, ποιός είναι ο καθένας, θα χρειαστεί όταν θελήσεις να βγάλεις κάποιον).

Να διορθώσω ότι τα partitions του LVM είναι δύο, ένα /root και ένα των 4000MΒ (δύο φορές την Ram του μηχανήματος) για /swap. Συν άλλο ένα ξεχωριστό που είναι 500ΜΒ για /boot.

Η εγκατάστασή μου είναι σαν αυτήν που δείχνει ο Naxian, με διαφορά ότι δεν έχω /home partition στον LVM, ότι περίσεψε το έδωσα σαν ξεχωριστό partition /var, ώστε να έχω την μέγιστη δυνατή landing zone, η οποία ταυτόχρονα μπορεί να μπει και στο pool.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για την βοήθεια. Λέω να το δοκιμάσω το βράδυ. Η μόνη μου απορία είναι ότι διαβάζω παντού ότι είναι καλύτερο να βάλεις για LZ τον μεγαλύτερο δίσκο σου, οπότε αρχικά σκεφτόμουν να βάλω το λειτουργικό σε έναν 80αρη που έχω. Ίσως τελικά να είναι καλύτερα να βάλω το λειτουργικό σε μεγάλο δίσκο για να ξεμπερδεύω, όπως προτείνεις φίλε Asteris.

Τελικά το πήρα απόφαση και έβαλα το express CD σε έναν δίσκο και όλα πήγαν ρολόι. Πολύ εύκολη η εγκατάσταση.... Και δεν έχω χάσει σε ταχύτητα, πιάνει άνετα 50-70 σε μεγάλα αρχεία με το Teracopy. Όλα αυτά με έναν δίσκο.

Αύριο θα προσπαθήσω να βάλω και τους υπόλοιπους, να κάνω update κτλ.

Unraid Home Server

Γραφω και εγώ την δικια μου λύση-πρόταση,αφου δοκιμασα αρκετα(από nas,synology,frees nas,fedora,amahi,windows,etx cases raid5 ,κλπ)

Κατέληξα στο unraid (http://lime-technology.com/) που για εμενα (τις δικες μου αναγκες ,από άποψης οικονομικού,ασφαλιας, ευχρηστίας) ειναι και η καλύτερη λύση,που μπορεσα να βρω-δοκιμασα,χωρίς να σημαινει οτι είναι πανακεια ή Η Τελεια λυση(τα αρχεια που δεν θέλω να χασω τα εχω σε δισκο offline και σε μερικα dvd αντιγραφα).

Προτιμισα το unraid για τα παρακατω:

1.Μπορω να χρησιμοποιησω ότι δισκους θέλω ανεξαρτητου μεγεθους,μαρκας,sata,ide κλπ
2. Μπορω να καθορισω τι γραφεται που (σε ποιον δισκο θέλω) και όταν ζητησω ενα αρχειο απο τον δισκο θα δουλεψει μονο αυτός και όχι ολοι μαζι.
3. Εχω προστασια αν ένας δισκος χαλασει. (αν χαλασουν παραπάνω την ιδια στιγμή θα χαθουν μονο τα αρχεια από τους συγκεκριμενους δισκους και οχι σε όλους)
4. Το unraid δεν το ενδιαφερει αλλαγες σε hardware (μπορω π.χ να αλλαξω μητρική απο amd σε intel )
5. μπορώ να βγαλώ ένα δισκο από τον σερβερ και να τον διαβασω κανονικα σε αλλό π.σ
6. έχει εξτρα plugins π.χ τορρεντ που με ενδιαφερει και δοκιμασα
7. οταν δεν χρησιμοποιω τον σερβερ(ή δεν κατεβαζει τορρεντ) πεφτει σε υπνο S3 με 2 watt περιπου καταναλωση και ξυπναει On request.
8. όλες οι λειτουργιες γινονται από οποιοδήποτε web browser
Μπορει να ξεχναω και αλλά,αυτα είναι νομιζω από τα ποιο βασικα.

Μοναδικό μειονεκτιμα για εμενα είναι η ταχυτητα 40mb/sec από τις πρωτες δοκιμες copy paste απο τον explorer win7. από οτι διαβαζω μπορουν να ανεβουν μέχρι 70mb/sec με κάποια tweaks ή nfs (θα τα δοκιμασω μόλις γυρισω από τις διακοπές σε 10 μέρες περιπου)

Ανεβαζω μερικές φώτο από τον σερβερ και το μενου(προς το παρον έχει 2 δισκους και μολις γυρισω θα προσθεσω αλλους 8 :2thumb22sup:)

unraid2.jpg

unraid1.jpg

Κουτι fractal design R3,motherboard Asus M4A78LT-M, cpu sempron 145,ram 2gb,psu antec 400 gamer,usb stick για το os και μια καρτα για 4 επιπλεον sata slots.

IMG077-1.jpg

IMG075.jpg

IMG073.jpg

IMG072-1.jpg

Last edited:
Μεταφέρθηκαν όλα τα αρχεία πάνω στον Amahi, σε δίσκους φορμαρισμένους με Ext4, έγινε fsck, έγινε balance (balance να το κάνει ο θεός, προσπαθεί να αφήσει το ίδιο free space σε όλους τους δίσκους και μου τίγκαρε κατευθείαν τον 2Τb), αλλά έχω πρόβλημα με το WDTV. Μέσω samba δεν βλέπει κάποια αρχεία mkv, τα οποία το pc τα βλέπει και παίζει κανονικά. Τα ίδια αρχεία μεσω DLNA τα βλέπουν και παίζουν όλοι (και η Samsung B650). Είναι πρόβλημα greyhole ή samba? Τι κάνω εκτός από το να γυρίσω σε Windows, που έπιαναν και 80-90Mb/sec αντί των 30 που βλέπω από το 'γρήγορο' Linux?

Το Linux μια χαρά είναι, και πολύ καλύτερο σε όλα.

Απλά εσύ, αντί να διαβάσεις πρώτα 5 πράματα, και να στήσεις ένα κανονικό-καθαρό σύστημα, προτίμησες τον εύκολο δρόμο.

Τελικά όμως, όπως πάντα, ο εύκολος δρόμος αποδείχθηκε δήθεν "εύκολος".

Στήσε το σύστημα από την αρχή, με καθαρό nfs ή/καί samba, χωρίς πρόσθετα βαρίδια, δήθεν "εύκολα", amahi που φτιάχνει ο κάθε άσχετος-τυχαίος.

Δηλαδή φταίει ο Amahi, ή το Greyhole? Δεν διάλεξα τον εύκολο δρόμο για το στήσιμο, στο στήσιμο δεν με πειράζει να ξεπατωθώ, αρκεί μετά να δουλεύει χωρίς θέματα.

Αν ήταν κάτι που με έκανε να πάω στο Amahi, ήταν το pooling, το file duplication και κυρίως η διαχείριση μέσω Web. Αν είναι να τα παρατήσω όλα αυτά, κάθομαι και στα Windows, που δεν θέλει και να είσαι όλη την ώρα στο terminal. Ένα απλό bin του Winpower του Ups προσπαθώ να βάλω και είμαι δυό μέρες στο googlarisma για να βρώ ότι απλά χρειάζεται την 32μπιτη glibc.

...ήταν το pooling...

lvm2 + ext4 γίνονται extend/reduce όποτε θες.

...το file duplication...

Θα κάνεις ένα κομμάτι Linux software RAID-1, μόνο για αυτά που θες να έχουν αντίγραφο.

...η διαχείριση μέσω Web.

Γιατί;

Τί το δύσκολο έχει η διαχείριση μέσω ssh + κονσόλας + Midnight Commander (σαν τον Norton Commander);

Αν είναι να τα παρατήσω όλα αυτά, κάθομαι και στα Windows, που δεν θέλει και να είσαι όλη την ώρα στο terminal.

Το Linux μια φορά το στήνεις, για μια ζωή, και μετά το ξεχνάς.

Ένα απλό bin του Winpower του Ups προσπαθώ να βάλω και είμαι δυό μέρες στο googlarisma για να βρώ ότι απλά χρειάζεται την 32μπιτη glibc.

Λάθος προσέγγιση, επειδή δεν διάβασες στοιχειωδώς πρώτα.

Υπάρχουν όλα natively σε 64-bit:

α. Για APC το apcupsd
β. Για τα υπόλοιπα το NUT

lvm2 + ext4 γίνονται extend/reduce όποτε θες.

Θα κάνεις ένα κομμάτι Linux software RAID-1, μόνο για αυτά που θες να έχουν αντίγραφο.

Γιατί;

Τί το δύσκολο έχει η διαχείριση μέσω ssh + κονσόλας + Midnight Commander (σαν τον Norton Commander);

Το Linux μια φορά το στήνεις, για μια ζωή, και μετά το ξεχνάς.

Λάθος προσέγγιση, επειδή δεν διάβασες στοιχειωδώς πρώτα.

Υπάρχουν όλα natively σε 64-bit:

α. Για APC το apcupsd
β. Για τα υπόλοιπα το NUT

To pooling έχει να κάνει με την ευκολία να βάζεις και να βγάζεις δίσκους. Γέμισε το pool? Βάζεις έναν νέο δίσκο και οι άλλοι του μοιράζουν κάποια δεδομένα. Βγάζεις δίσκο γιατί θες να βάλεις πχ μεγαλύτερο? Τον αφαιρείς από το pool και τα δεδομένα πάνε αυτόματα στους άλλους, αρκεί να έχεις χώρο (συνήθως αλλάζεις τον μικρότερο, οπότε είναι εύκολο πχ 500gb να μοιραστούν στους υπόλοιπους τρεις δίσκους των 1 και 2 GB). Ούτε LVM, ούτε Dynamic disks το κάνουν αυτό. Μπορεί να το κάνει το Raid5, αλλά εκεί είσαι δεμένος με τους δίσκους που ήδη έχεις, δεν μπορείς να βγάλεις έναν του 1GB και να βάλεις έναν των 2GB. Επίσης και το LVM (αν δεν κάνω λάθος) και οι spanned disks στα Windows έχουν το ίδιο πρόβλημα, αν χαλάσει ένας από τους τρεις πχ, δεν διαβάζεται μετά κανένας.

Η διαχείριση μέσω κονσόλας και Midnight, δεν είναι με τίποτα web page, η οποία ανοίγει αυτόματα στον Firefox μαζί με τα άλλα tabs και με μια ματιά μπορείς να βλέπεις κάθε μέρα δίσκους, χωρητικότητες, shares και users και να κάνεις και ότι αλλαγές μπορεί να χρειάζεται ένας multimedia file server με 2-3 κλικ.

Όσο για το UPS, δοκίμασα και με NUT και με το δικό του πρόγραμμα, το WinPower. Δυστυχώς ένα install των 30 δευτερολέπτων σε Windows, απέτυχα να το κάνω σε δύο μέρες στο Fedora. Το UPS εμφανίζεται ως hid στο device manager κανονικά και ευελπιστούσα ότι τουλάχιστον στο Power manager θα φαινόταν το tab. Το πάω άλλη μία φορά με NUT σύμφωνα με τα Wiki και μετά το αφήνω dummy...

To pooling έχει να κάνει με την ευκολία να βάζεις και να βγάζεις δίσκους. Γέμισε το pool? Βάζεις έναν νέο δίσκο και οι άλλοι του μοιράζουν κάποια δεδομένα. Βγάζεις δίσκο γιατί θες να βάλεις πχ μεγαλύτερο? Τον αφαιρείς από το pool και τα δεδομένα πάνε αυτόματα στους άλλους, αρκεί να έχεις χώρο (συνήθως αλλάζεις τον μικρότερο, οπότε είναι εύκολο πχ 500gb να μοιραστούν στους υπόλοιπους τρεις δίσκους των 1 και 2 GB). Ούτε LVM, ούτε Dynamic disks το κάνουν αυτό. Μπορεί να το κάνει το Raid5, αλλά εκεί είσαι δεμένος με τους δίσκους που ήδη έχεις, δεν μπορείς να βγάλεις έναν του 1GB και να βάλεις έναν των 2GB. Επίσης και το LVM (αν δεν κάνω λάθος) και οι spanned disks στα Windows έχουν το ίδιο πρόβλημα, αν χαλάσει ένας από τους τρεις πχ, δεν διαβάζεται μετά κανένας..
Αυτα στο unraid (slackware based OS) γίνονται....
Όσο για το άλλο πρόβλημα σου που κάποια αρχεία δεν φαίνονται, μου κάνει για permissions πρόβλημα... δύστυχος είμαι σε διακοπές και δεν τα θυμάμαι απέξω για να σε βοηθήσω περισσότερο...

Το έλυσα. Το Amahi είχε κάνει mount ένα drive στο pool με permissions μόνο για τον root. Εγώ έψαχνα τα άλλα δύο drives που είχα κάνει εγώ mount και δεν πήγαινε το μυαλό μου ότι μπορεί να την έχει κάνει το ίδιο το Amahi την κοτσάνα...

Το Unraid καλό φαίνεται, αλλά για να βάλεις 4ο δίσκο θέλει 69 δολλάρια...

Έπεσα μέσα:-) ε ναι αλλά η υποστήριξη είναι άμεση(και δίνει λύση αν χρειαστεί)... 99$ 2 άδειες(μοιραστείτε τις 2 φίλοι, γνωστοί)οπότε 45$ 30 κάτι ευρώ δεν είναι νομίζω τεράστιο πόσο..

Και στο amahi είναι επί πληρωμή τα plugins πχ μ torrent 4. 5$ νομίζω, αν βάλεις 5-6 έφτασες την τιμή του unraid που είναι εφ άπαξ και τα extra plugins δεν χρεώνονται... το έψαξα αρκετά... μου κάνει εντύπωση... πως στα σίκα μας φόρουμ δεν υπάρχει καν αναφορά, σε av forum, xbmc forum, κλπ φόρουμ είναι μια από τις ποιο διαδεδομένες λύσεις!

Last edited:
naxian, και εγώ διαβάζω αρκετά θετικά για το unraid
το έχεις στημένο ?

μη τυχών και αγόρασες και εκείνο το κουτάκι της HP ?
θα με ενδιέφερε μια μικρή παρουσίαση του.

Αν δεις μερικά ποστ ποιο πίσω το εχω στημένο ,με 2 δίσκους... την άλλη βδομάδα θα προσθέσω άλλους 8:-) είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μπορείς να κατεβάσεις την free έκδοση και να το δοκιμασεις αν έχεις κάποιο παλιό πσ. Το HP παρουσίαση μέσα σεπτέμβρη.. αν θέλεις κάτι μέχρι 6 δίσκους είναι η καλύτερη λύση... απλά βάζεις το unraid στο usb και πρόσθετης δίσκους:-) έχει 190 μόνο και ίσως επιστροφή τα 100 από την HP θα ξέρω σε λίγες μέρες...

Αν δεις μερικά ποστ ποιο πίσω το εχω στημένο ,με 2 δίσκους... την άλλη βδομάδα θα προσθέσω άλλους 8:-) είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μπορείς να κατεβάσεις την free έκδοση και να το δοκιμασεις αν έχεις κάποιο παλιό πσ. Το HP παρουσίαση μέσα σεπτέμβρη.. αν θέλεις κάτι μέχρι 6 δίσκους είναι η καλύτερη λύση... απλά βάζεις το unraid στο usb και πρόσθετης δίσκους:-) έχει 190 μόνο και ίσως επιστροφή τα 100 από την HP θα ξέρω σε λίγες μέρες...

Είμαι καλυμμένος προσωπικά από αποθηκευτικά συστήματα. Και δε νομίζω ότι αξίζει δοκιμή με 2 δίσκους.
Από 6 και πάνω :-) Όποτε όταν το στήσεις μας ενημερώνεις – για ταχύτητες σε raid κ.ο.κ.
Προσωπικά είμαι ακόμα οπαδός του zfs + ssd,και ας μην έχει ευκολίες, για πραγματικά γρήγορη απόκριση. Διαφορετικά ένα καλό backup policy συνήθως αρκεί. Και τακτικές αλλαγές των όλων των δίσκων.
Και ένα Intel nas τελικά άχρηστο έχει καταντήσει σπίτι.

Ότι είναι οι 2 θα είναι και με 10 . Το unraid δεν είναι raid. Ότι βολεύει τον καθένα... μετρήσεις όταν γυρίσω.. σε κάθε περίπτωση είναι ποιο αργό από raid.. έχει άλλα πλεονεκτήματα...