HP Microserver

Μπα οι δίσκοι είναι ότι είχα σκόρπια ( ένας 500αρης ένας 320 και ένας 250 ) γιατι ακόμα δοκιμάζω λειτουργικά αλλά και γιατί δεν πήρα ακόμα δίσκους (περιμένω να πέσουν λίγο οι τιμές)
Θερμοκρασίες θα δω και θα σου πω!
Ftp θέλω γιατί με filezilla & flashFXP μπορώ και κλείνω το pc όταν τελειώνουν οι μεταφορές ( windows έχω σαν κατεβαστήρι)

αφού είσαι σε φάση δοκιμών, μπορείς να το ξαναστήσεις για να κερδίσεις και άλλο χώρο
τώρα λογικά έχεις
(3 δίσκους -1) Χ 250GB = 500GB
πριν φτιάξεις το array μπορεις να κάνεις δυο partition των 250GB στο 500αρι και να έχεις
(4 δίσκος -1) Χ 250GB = 750GB
θα χάσεις μόνο από το 320αρι το οποίο μπορείς να το σπάσεις και αυτό σε δυο partition 250 και 70 και τα 70GB τα κάνεις mount εκτός array αλλά θα μπορείς να γράψεις κανονικά πάνω τους
μην σου ακούγονται, δύσκολα δεν είναι. όπου θες βοήθεια το λες

Φιλε κεrnel panic ευχαριστω για την απαντηση πιο πανω.

Αληθεια,αυτες οι μνημες κανουν ?

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.552690
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.552696

Επισης,υποστηριζει δισκους μεχρι σωστα ???

Καλη Ανασταση σε ολους.

δεν ευθύνεται το λογισμικό για τους δίσκους αλλά ο mbr στους δίσκους
εάν τους κάνεις με gpt θα αναγνωρίζονται κανονικά και μεγαλύτεροι, με το debian που δοκίμασες εάν κάνεις advenced install σε ρωτάει εάν θα χρησιμοποιήσεις gpt η mbr
με ένα οποιοιδήποτε linux cd το κάνεις φορματ με gpt με την εντολή
gdisk /dev/sdx
όπου χ ο δίσκος που θες να κάνεις φορματ (a,b,c,d κτλ)
για μνήμη και εγώ το σκέφτομαι εάν θα βάλω non-ecc η ecc, αναγνωρίζει πάντως κανονικά και non-ecc

Οταν δίνω την εντολή # pdbedit -a -u hp αφου προσπάθησα να κανω νέα εγκατάσταση με τις οδηγίες σου κεrnel panic για να φτιάξω: (4 δίσκος -1) Χ 250GB = 750GB
παίρνω την απάντηση unable to modify tdb passwd: nt_status_unsuccessful! & Failed to add entry for user hp.
Εννοείται πως εχω δημιουργήσει hp χρήστη κατά την εγκατάσταση.Τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ

Οταν δίνω την εντολή # pdbedit -a -u hp αφου προσπάθησα να κανω νέα εγκατάσταση με τις οδηγίες σου κεrnel panic για να φτιάξω: (4 δίσκος -1) Χ 250GB = 750GB
παίρνω την απάντηση unable to modify tdb passwd: nt_status_unsuccessful! & Failed to add entry for user hp.
Εννοείται πως εχω δημιουργήσει hp χρήστη κατά την εγκατάσταση.Τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ
το αρχείο /etc/samba/smb.conf το τροποποίησες ?
φαίνεται να μην βρίσκει το hostname για το server (netbios name)

Ναι το τροποποιήσα αλλά δεν έγινε τίποτα. Μετά έβαλα τον root σαν guest account αλλα και πάλι τίποτα και όταν ξανά άλλαξα και έβαλα τον hp ως δια μαγείας δούλεψε .
Βέβαια οι ταχύτητες έπεσαν στο 90mb/s , επίσης δεν μπορώ να εγκαταστήσω το web admin αλλα θα το ψάξω αργότερα γιατί ξεκίνησα δοκιμές με freenas και μετά με win server 8 beta. Σε Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου και όταν θα επενελθω στο Debian θα σε χρειάστώ και πάλι!

Να υποθεσω πως αυτο ειναι ιδανικο για HDD Tray στην ανω θηκη ?

PER.804997.jpg

PER.804997_1.jpg

Ευχαριστω Αρχοντα,ειμαι υπο σκεψη για την αγορα του εν λογω μηχανηματος στο μελλον γι'αυτο ρωτω και προετοιμαζομαι.

Αληθεια,αυτες οι μνημες κανουν ? Νομιζω πως ναι αλλα θα ηθελα μια επιβεβαιωση.....

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.552690
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.552696

Επισης,υποστηριζει δισκους μεχρι σωστα ??? η και ?

Θα μου χρειαστει κι ενα τετοιο καλωδιο αν βαλω το 250αρη δισκο επανω στο HDD Tray ?

PER.751392.jpg

και non ecc να βαλεις, θα τις παρει.Απλα στην θεση σου θα εβγαζα αυτη που εχει ηδη μεσα (που ειναι ecc , για να μην τις μπερδεψω).
Δες το hdd tray που θα παρεις τι υποδοχες εχει απο πισω και κρινε τι βυσμα χρειαζεσαι (αν χρειαζεσαι).
Αν θυμαμαι καλα αυτα που διαβαζα, υποστηριζει κανονικα 3ΤΒ δισκους.

Ακριβώς σαν της φωτογραφίας γίνεται και ο δικός μου κάθε 2 μήνες... Και δεν τον έχω καν στο πάτωμα...

Γεια χαρα και απο μενα , Χριστος Ανεστη

Εχω παρει εδω και 3-4 μερες και εγω τον μικροσερβερακο και παλευω με Windows Small Business Server 2011 Essentials Edition
(Τα Home Server 2011 δεν τα βρηκα απο τον θειο για να τα δοκιμασω και μετα να προχωρησω σε αγορα ) .

Τωρα επειδη παρα πολλα ατομα εχουν αποριες σε σχεση με τις Μνημες.
Εχω βαλει 2 dimm των 2GB συνολο 4GB απο αυτες
ΔΕΝ ειναι ECC αλλα παιζουν καλα . Εχω βαλει 3 WD Green 2TB ο καθενας για Storage και εκανα αντιγραφη αρχειων συνολικα 0.5 ΤΒ χωρις να βγαλουν καποιο Error . Οποτε βγαζω το συμπερασμα οτι δεν εχουν κανενα προβλημα.

Ειδα ομως καποια προβληματα γιατι πειραματιστικα λιγο με διαφορα λειτουργικα .

1. Δεν μπορεσα να μπουταρω σε OpenMediaVault μετα την εγκατασταση κολαγε στο scsi controllers (δεν ξερω γιατι δεν το εψαξα παραπερα )
2. FreeNAS (0,7 + 0,8 )εγκατασταση και ρυθμισεις ΟΛΑ κανονικα . οι δισκοι σε ZFS raidz1 . Οταν πηγα να αντιγραψω μεγαλα Η' πολλα μικρα αρχεια πεταγε Error το οποιο αφορουσε απο οτι καταλαβα στο μεγεθος τηs μνημης . Θελει 8GB το ZFS για να παιξει τελεια κατα την γνωμη μου .
3. Μια ερωτηση σε αυτους που εχουν WHS 2011 , Θα χρειαστω κατι και δεν το εχουν τα Windows SBS 2011.
4. Η μεγαλυτερη απορια μου , εχει δωκιμασει κανεις να βαλει Mac OS ?

Last edited:
Ενδιαφέρομαι και εγώ για το μηχανάκι τελικά. Για 2 λόγους.

1) Εχω αυτήν την κοπέλα. Ειναι dedicated 8-port hardware raidcard - Areca ARC-1220. Εχει και μικρο μπρακετ (το οποιο κάπου το έχω) και την χρησιμοποιώ εδώ και μια πενταετία άψογα. Σηκώνει μέχρι 800mb/sec. :guitarist:

areca-pers2.jpg

2) Το μηχανάκι καίει μόνο 150 βατ το οποιο είναι πολύ σημαντικό για οικιακή χρήση 24/7. Κάλιστα μπορούμε να βάλουμε εναν εταιρικό fileserver με 24 δίσκους αλλά σε 2-3 χρόνια χρήσης θα τον πληρώσουμε διπλό σε ρεύμα...

Τώρα οι ερωτήσεις μου

1) Μια και η καρτα ειναι 8πορτη θα ήθελα να μπορώ να βάλω (εσωτερικά πάντα) μέχρι 8 σκληρούς. Εχω διαβάσει τις λύσεις που έχουν προταθεί με 2.5αρηδες δίσκους αλλά 2.5αρης γρήγορος 7200ρπμ 1ΤΒ είναι μόνο η σειρα seagate constellation με τιμές από $200 εως $280, πανάκριβη δηλαδή... Η WD δεν έχει κατάλληλους δίσκους εκτός από velociraptor που κανονικά δεν δίνει χωρίς το icepack... Οι κλασικοί σκληροί 2.5 για λαπτοπ είναι άχρηστοι γιατί πολύ απλά είναι "τάφοι" από ταχύτητα...

Με 3.5άρη δίσκο μπορούμε μέχρι 6 σωστά, βάζοντας 2 στην θέση του dvd με το σιδερακι. Υπάρχουν άλλες λύσεις πχ με λεπτούς 3.5άρηδες;;; Χωράει μήπως 1-2 στο πλάι;;; Δεν θα βάλω usb, δηλαδή και το σύστημα θα εγκατασταθεί στους σκληρούς του raid.

Οι φωτος θα βοηθούσαν πολύ...

2) Φαντάζομαι το cage με τους 4 δίσκους μπορεί να συνδεθεί με σατα καλώδιο που θα πάει στην raidcard... Δεν ειναι φιξ δηλαδη με κάποια κατασκευη της ΗΡ που παει κατευθείαν στο motherboard;;;

Και μια λύση για μνήμη ecc:
http://www.crucial.com/eu/store/listparts.aspx?model=Proliant MicroServer&Cat=RAM

Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ΑΨΟΓΟ, έχουμε ψωνίσει μνήμες για σερβερ πολλές φορές στην εταιρία και τα έχετε σπίτι εντός 3 ημερών...

Ενδιαφέρομαι και εγώ για το μηχανάκι τελικά. Για 2 λόγους.

2) Το μηχανάκι καίει μόνο 150 βατ το οποιο είναι πολύ σημαντικό για οικιακή χρήση 24/7. Κάλιστα μπορούμε να βάλουμε εναν εταιρικό fileserver με 24 δίσκους αλλά σε 2-3 χρόνια χρήσης θα τον πληρώσουμε διπλό σε ρεύμα...

Το τροφοδοτικο που εχει σηκωνει 150 Watt φορτιο . το μηχανακια καιει μετρημενα 35-45Watt με φορτο επεξεργαστη μεχρι 80% και εγγραφη αρχειων στους δισκους απο το δικτυο με 80MB/s .
4 δισκους WD Green , 1 Sata DVDRW , 3 Usb sticks , 1 mouse 1 keyboard καρφωμενα .

2) Φαντάζομαι το cage με τους 4 δίσκους μπορεί να συνδεθεί με σατα καλώδιο που θα πάει στην raidcard... Δεν ειναι φιξ δηλαδη με κάποια κατασκευη της ΗΡ που παει κατευθείαν στο motherboard;;;

Εχει ενα παχυ καλωδιο απο την μητρικη που παει πισω απο τους 4σκληρους και 'μοιραζετε' στα 4 Sata *αν δεν κανω λαθος - εδω θελω βοηθεια και απο τους ποιο εμπειρους -*
Δηλαδη οι σκληροι μπαινουν συρταρωτοι μεσα και εχει ΗΔΗ βυσμα τροοφοδοσιας και SATA προεγκατεστημενο στο τελος . Εσυ δεν κανεις κατι .
Προφανως εαν θες να βαλεις την καρτα πρεπει να το ξηλωσεις και να περασεις τα δικα σου Sata . Δεν γνωριζω κατι αλλο

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που είπες για 35-45 βατ είναι σούπερ.

Βρήκα το μανουαλ και το είδα, για τα σατα καλώδια δεν υπάρχει πρόβλημα. Να δούμε που θα μπει ο 7ος και ο 8ος σκληρός τώρα....

μετά από πολλές δοκιμές σε vm και στο ίδιο το hp πάρθηκε η απόφαση
Debian software raid & lvm & btrfs filesystem
...

Kernel panic, καθώς η λύση lvm & raid5 & btrfs φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο, θα ήθελα να μας κάνεις updates από την εγκατάσταση σου :-)

Χρησιμοποιείς και τα raid 1 features του btrfs? δε φαντάζομαι.

Θα σκεπτόσουν να γυρίσεις σε non lvm σκέτο btrfs? Φαντάζομαι ότι στην ουσία περιμένεις για υποστήριξη raid5/5 από το btrfs. Και άρα οποιαδήποτε σκέψη σκοντάφτει στο ότι raid5/6 δεν υπάρχει στο btrfs. Ούτε ημερομηνία δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκτός εάν δε το έχω προσέξει.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας στατιστικά read / write από το δίκτυο για το συνδυασμό lvm-raid5&btrfs? Δε μας νοιάζουν περίπλοκα usage patterns για οικιακή χρήση. Απλά ο χρόνος για copy μεγάλων αρχείων video. Καθώς και αρχείων μεσαίου μεγέθους 10Mb>file<200Mb λ.χ. flac library.
Το όριο απόδοσης σε αυτή την περίπτωση είναι ο cpu του hp?

Κάπου νομίζω έγραψες ότι μετέφερες και τα VMs σου. Παρατήρησες προβλήματα με τα VMs στο btrfs λόγο του μεγάλου μεγέθους τους και του copyonwrite?

Υπάρχει συνέργια του apt-get με αυτόματο snapshot πριν την εγκατάσταση software? Κανει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, όχι ότι είναι απαραίτητο.

Ποια τα ‛προβλήματα’ με το Arch που σε έσπρωξαν στο debian? αυτό το ρωτάω σα παλιός Gentoo χρήστης

Ενώ καλή λύση είναι πιθανά και το σκέτο btrfs και object level raid1 μόνο για τα κρίσιμα (και όχι για ταινίες λ.χ. που τις έχω και σε Blu ray και τις ξαναπάρω).

Καλά αν πάει μακριά η βαλίτσα πιθανά καλύτερα είναι να ανοίξουμε και άλλο θέμα :D