HP Microserver

Καλησπέρα στη παρέα,μόλις πήρα το μηχανηματακι.Πολυ καλη η πρωτη εντυπωση πολυ προσεγμενο.
Εκανα λαθος στα tb και τελικα εχω 2 αδειους σκληρους seagate 2tb και αλλους δυο γεματους με την
δουλεια μου 3tb toshiba.Αυτους λεω να κανω ενα εναιο backup ωστε αν χαλασουν να υπαρχει αντιγραφο σε
καποιον απο τους 4.Τωρα ομως που εκανα λαθος τα tb υπαρχει προβλημα?

Δεν τα καταφερα να βρω απο καποιο μαγαζι μηνμες ραμ για να παρω μια 8αρα αν μπορειτε να μου προτεινετε καποια
θα με βοηθουσατε πολυ.Προτιμω το eshop επειδη εχει φυσικο καταστημα στο Ρεθυμνο.

Λεω να ξεκινησω να στησω ενα προχειρο συστηματακι με τους 2 αδειους για να μαθω λιγο και πως λειτουργει.
Τι προτεινεται?Ευχαριστω...

Καλησπέρα στη παρέα,μόλις πήρα το μηχανηματακι.Πολυ καλη η πρωτη εντυπωση πολυ προσεγμενο.
Εκανα λαθος στα tb και τελικα εχω 2 αδειους σκληρους seagate 2tb και αλλους δυο γεματους με την
δουλεια μου 3tb toshiba.Αυτους λεω να κανω ενα εναιο backup ωστε αν χαλασουν να υπαρχει αντιγραφο σε
καποιον απο τους 4.Τωρα ομως που εκανα λαθος τα tb υπαρχει προβλημα?

Δεν τα καταφερα να βρω απο καποιο μαγαζι μηνμες ραμ για να παρω μια 8αρα αν μπορειτε να μου προτεινετε καποια
θα με βοηθουσατε πολυ.Προτιμω το eshop επειδη εχει φυσικο καταστημα στο Ρεθυμνο.

Λεω να ξεκινησω να στησω ενα προχειρο συστηματακι με τους 2 αδειους για να μαθω λιγο και πως λειτουργει.
Τι προτεινεται?Ευχαριστω..
.

αυτό το τελευταίο είναι το καλύτερο, να κάνεις δοκιμές , να μάθεις, ώστε να μην αγχώνεσαι αργότερα :-)

δοκιμές, πολλές δοκιμές μα πάρα πολλές δοκιμές
κρατάς κάπου τα αρχεία σου και αυτόν τον δίσκο τον ξεχνάς, αποσυνδεδεμένος μέχρι να τελειώσουν οι δοκιμές

το raid δεν είναι backup, έχει ειπωθεί πολλές φορές
μπορεί να σε σώσει από λάθη hardware αλλά όχι από δικά σου λάθη

όσων αφορά τους δίσκους έχεις δυο επιλογές
βάζεις κανονικά τους δυο 2Τβ και τους κάνεις stripe (θα βλέπεις διαθέσιμα 4tb)
περνάς τα αρχεία σου από τους άλλους σε αυτά τα 4tb (finger crossed !!!)
αν είναι παραπάνω θα πρέπει να δανειστείς δίσκους η να πάρεις άλλους
μετά βάζεις πάνω και τους άλλους δυο και κάνεις extend το pool
θα το κάνει μόνο του mirror και θα έχεις πάλι 4Tb διαθέσιμα
με τα άλλα 2Tb που χάνεις έχεις τρεις επιλογές
1 τα κάνεις partition και τα βάζεις σαν άλλο stripe pool με 2Tb χώρο (αλλά σε αυτό το pool δεν έχεις ασφάλεια αν χαλάσει ένας από τους δυο)
2 τα κάνεις partition και τα βάζεις σαν mirror με 1Tb χώρο αλλά ασφάλεια στα δεδομένα
3 και το πιο φρόνιμο/καλύτερο (προσωπική άποψη και μόνο) τα αφήνεις ανεκμετάλλευτα για να αλλάξεις στο σύντομο μέλλον τους δυο 2Tb σε 3Tb δίσκους και να κάνεις grow up όλο το pool

η δεύτερη επιλογή είναι η ίδια σχεδόν απλά ξεκινάς με mirror pool αλλά θα έχεις μόνο 2Tb διαθέσιμα και δεν ξέρω αν σου φτάνουν να αντιγράψεις τα αρχεία
όπως και να έχει μην ξεκινήσεις σε καμία περίπτωση με τους 3Tb

βασική συμβουλή: αφού είπες ότι έχεις μεγάλα αρχεία να σιγουρευτείς ότι οι δίσκοι είναι ευθυγραμμισμένοι σε 4K (ashift=12)
για να το δεις αυτό χτύπα στην κονσόλα
zdb | grep ashift

Last edited:
Παιδιά , συγνωμη που χαλάω την ροή του θέματος, αλλά μήπως ξέρει κανεις καποιο add on για WHS 2011 ,που να μπορώ να βλέπω....
1. ποιος χρήστης εχει κατεβάσει καποιο αρχείο και
2. και πόσες φορές απο τον σερβερ?

ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: HP Microserver

Καλησπέρα.
Έχει δοκιμάσει κάποιος 16G RAM στον Microserver του; Έχω τον Ν54L.

Ειδα να προτείνουν την KVR1333D3E9SK2/16G της Kingston.

Ουφ δοκιμασα λιγο το freenas και δε κατι δε καθοταν καλα,δοκιμαζω και το nas4free και παιζει σταθερα.
Γενικα τωρα μου φαινονται ολα βουνο και εχω αγχωθει λιγο για το τελικο αποτελεσμα.Δε καταλαβαινω
και τους τεχικους ορους των σκληρων ρε γμτ...Το καλο ειναι οτι εχω βαλει τους 2 αδειους 2x2 tb και
προσπαθω να δω πως τα παει.

Καποιον οδηγο εχουμε οσο δυνατο πιο κατανοητο?
Καποια προτιμηση εχετε αναμεσα σε nas4free - freenas ?
Ευχαριστω πολύ παιδιά.

Καλησπέρα.
Έχει δοκιμάσει κάποιος 16G RAM στον Microserver του; Έχω τον Ν54L.

Ειδα να προτείνουν την KVR1333D3E9SK2/16G της Kingston.

Δε το έχω δοκιμάσει αλλά η λίστα στο wiki αναφέρει κάμποσες http://n40l.wikia.com/wiki/Memory μαζί και αυτές που αναφέρεις και εσύ.

Ουφ δοκιμασα λιγο το freenas και δε κατι δε καθοταν καλα,δοκιμαζω και το nas4free και παιζει σταθερα.
Γενικα τωρα μου φαινονται ολα βουνο και εχω αγχωθει λιγο για το τελικο αποτελεσμα.Δε καταλαβαινω
και τους τεχικους ορους των σκληρων ρε γμτ...Το καλο ειναι οτι εχω βαλει τους 2 αδειους 2x2 tb και
προσπαθω να δω πως τα παει.

Καποιον οδηγο εχουμε οσο δυνατο πιο κατανοητο?
Καποια προτιμηση εχετε αναμεσα σε nas4free - freenas ?
Ευχαριστω πολύ παιδιά.

Σε nas4free θα πας, είναι η εξέλιξη του Freenas στην ουσία.

Καλό διάβασμα, σε λίγες μέρες θα έχεις γίνει ξεφτέρι, δεν είναι τόσο δύσκολα, με το που κάνεις λίγες δοκιμές και καταλάβεις και την ορολογία, θα είσαι έτοιμος :-)

δεν είναι δύσκολο, απλά διαφορετικό
ότι σου είπε ο tmjuju
δοκιμές και είσαι έτοιμος
η βασική αρχή είναι
φτιάχνεις pool
ενεργοποιείς samba (cifs) για window / afp για osX / nfs για linux
έτοιμος

όλες οι άλλες ρυθμίσεις είναι για να σκαλίζεις και μάλλον αφορούν όσους έχουν εξοικείωση με unix
εσύ απλά προσπένατα

και τα δυο στηρίζονται σε freebsd 9.2, όποιο σου είναι πιο εύκολο (το freenas ξαναγράφτηκε όλο από την αρχή και είναι ένα κλικ πιο μπροστά σε futures)

Last edited:
Σε σχέση με Win 7 ή Win 8 και drive pool, όπου υπάρχει η αμεσότητα και γνώση εργασίας του λειτουργικού (και όχι απλά ένα WebGui), για πιο λόγο κάποιος να προτιμήσει λύσεις τύπου Freenas?
Φαντάζομαι ένας λόγος είναι ότι το λειτουργικό τρέχει στο USB και έτσι έχεις έναν δίσκο παραπάνω. Επίσης το ότι είναι δωρεάν.
Εάν όμως έχω το λειτουργικό πάνω σε δίσκο ούτως ή άλλως και άδειες για 7/8, γιατί να πάω σε freenas?
Επίσης το Synology λειτουργικό, τι παραπάνω ή καλύτερο θα μου έδινε από τα 7/8 άρια?
Μήπως να κάνουμε έναν συγκριτικό πίνακα, για πιο ευκολία?

Last edited:
Σε σχέση με Win 7 ή Win 8 και drive pool, όπου υπάρχει η αμεσότητα και γνώση εργασίας του λειτουργικού, για πιο λόγο κάποιος να προτιμήσει λύσεις τύπου Freenas?
Φαντάζομαι ένας λόγος είναι ότι το λειτουργικό τρέχει στο USB και έτσι έχεις έναν δίσκο παραπάνω. Επίσης το ότι είναι δωρεάν.
Εάν όμως έχω το λειτουργικό πάνω σε δίσκο ούτως ή άλλως και άδειες για 7/8, γιατί να πάω σε freenas?
Επίσης το Synology λειτουργικό, τι παραπάνω ή καλύτερο θα μου έδινε από τα 7/8 άρια?
Μήπως να κάνουμε έναν συγκριτικό πίνακα, για πιο ευκολία?
ωραια ιδεα!

Βασικα αν το dsm της synology ειναι σταθερο στον microserver τοτε ειναι μαλλον η καλυτερη και πιο ολοκληρωμενη λυση, με apps, ευκολη διαχειρηση εκτος τοπικου lan, σε ενα πολυ ευχρηστο και καλαισθητο UI. και το SHR & SHR2 (synology hybrid raid) ως η καλυτερη λυση για raid, μιας και εχει προτερηματα σε σχεση με τα απλο raid5 και raid6

http://www.synology.com/en-us/support/tutorials/512

Last edited:
γιατί το ntfs είναι filesystem για κλάματα και απαρχαιωμένο το λιγότερο
γιατί το 2014 δεν έχει quota
γιατί το zfs είναι το καλύτερο filesystem μακράν από κάθε άποψη
γιατί έχει checksum και ξέρω πάντα ότι το αρχείο μου γράφτηκε σωστά
γιατί έχω subvolume και δεν ασχολούμαι ποτέ ξανά με partitions
γιατί έχω online τα αρχεία μου και όταν έχασα δυο δίσκους
γιατί έχω online compress και κερδίζω συνεχεία χώρο
γιατί έχω snapshots και γυρνάω όποτε θέλω σε όποιο σημείο θέλω (πχ κατά λάθος διαγραφή)
γιατί έχω μόνιμο rsync με όσους υπολογιστές θέλω, είτε για αρχεία είτε για backup
γιατί έχω migrate options σε πολλά λειτουργικά
γιατί
γιατί γιατί και άπειρα γιατί
γιατί δεν θέλω να δουλεύει η cpu για μουρδες όλη την ώρα

ναι θέλει να διαβάσω δέκα σελίδες και να κάνω μερικές δοκιμές αλλά αυτά που προσφέρει είναι απείρως καλύτερα από τις αηδίες τις μσ

Απάντηση: Re: HP Microserver

ωραια ιδεα!

Βασικα αν το dsm της synology ειναι σταθερο στον microserver τοτε ειναι μαλλον η καλυτερη και πιο ολοκληρωμενη λυση, με apps, ευκολη διαχειρηση εκτος τοπικου lan, σε ενα πολυ ευχρηστο και καλαισθητο UI. και το SHR & SHR2 (synology hybrid raid) ως η καλυτερη λυση για raid, μιας και εχει προτερηματα σε σχεση με τα απλο raid5 και raid6

http://www.synology.com/en-us/support/tutorials/512

η καλύτερη λύση είναι btrfs η zfs
είμαι όλος αυτιά να με διαψεύσει κάποιος δημόσια

Re: Απάντηση: Re: HP Microserver

η καλύτερη λύση είναι btrfs η zfs
είμαι όλος αυτιά να με διαψεύσει κάποιος δημόσια
μπορει.. αλλα για καποιον εχει γνωσεις και αρκετο ελευθερο χρονο για πειραματισμους.
ειναι και οι χρησεις που κανει ο καθενας.
πχ ειναι αρκετα δυσκολο να φτασεις την ευχρηστια ενος sylology, αν η κυρια χρηση ειναι multimedia και θελεις να τα εχεις παντου και παντα (dsaudio, dsphoto, dsvideo κτλ)
παντα υπαρχει και αλλος τροπος να κανεις κατι (η synology και καθε synology δεν ανακάλυψε τον τροχό), το θεμα ειναι αν θελεις και διαθετεις τον χρονο για παραμετροποιησεις και πειραματα.

αλλιως win7/8 και drivebender
ή microserver και synology (αν ειναι σταθερο)

γιατί το ntfs είναι filesystem για κλάματα και απαρχαιωμένο το λιγότερο
γιατί το 2014 δεν έχει quota
γιατί το zfs είναι το καλύτερο filesystem μακράν από κάθε άποψη
γιατί έχει checksum και ξέρω πάντα ότι το αρχείο μου γράφτηκε σωστά
γιατί έχω subvolume και δεν ασχολούμαι ποτέ ξανά με partitions
γιατί έχω online τα αρχεία μου και όταν έχασα δυο δίσκους
γιατί έχω online compress και κερδίζω συνεχεία χώρο
γιατί έχω snapshots και γυρνάω όποτε θέλω σε όποιο σημείο θέλω (πχ κατά λάθος διαγραφή)
γιατί έχω μόνιμο rsync με όσους υπολογιστές θέλω, είτε για αρχεία είτε για backup
γιατί έχω migrate options σε πολλά λειτουργικά
γιατί
γιατί γιατί και άπειρα γιατί
γιατί δεν θέλω να δουλεύει η cpu για μουρδες όλη την ώρα

ναι θέλει να διαβάσω δέκα σελίδες και να κάνω μερικές δοκιμές αλλά αυτά που προσφέρει είναι απείρως καλύτερα από τις αηδίες τις μσ

Όταν θέλεις να αντιγράψεις αρχεία από ένα δικτυακό δίσκο στο NAS ή από εξωτερικό δίσκο στο NAS πως το κάνεις εάν έχεις μόνο το WebGui. Δεν μιλάω για τα linux μηχανάκια που έχεις το terminal.
Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μου. Όταν θέλω να κάνω copy από έναν δίσκο σε άλλο, πρέπει να το κάνω μέσω δικτύου και μέσω του PC. Ενώ με windows στο NAS μπαίνω με RDP και έχω το USB 3 και πάει σφαίρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: HP Microserver

μπορει.. αλλα για καποιον εχει γνωσεις και αρκετο ελευθερο χρονο για πειραματισμους.
ειναι και οι χρησεις που κανει ο καθενας.
πχ ειναι αρκετα δυσκολο να φτασεις την ευχρηστια ενος sylology, αν η κυρια χρηση ειναι multimedia και θελεις να τα εχεις παντου και παντα (dsaudio, dsphoto, dsvideo κτλ)
παντα υπαρχει και αλλος τροπος να κανεις κατι (η synology και καθε synology δεν ανακάλυψε τον τροχό), το θεμα ειναι αν θελεις και διαθετεις τον χρονο για παραμετροποιησεις και πειραματα.

αλλιως win7/8 και drivebender
ή microserver και synology (αν ειναι σταθερο)

το όλο μήνυμα σου είναι loop μέσα σε loop :p
φαντάζομαι και οι της synology μιας και την ανέφερες, θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να ασχολούνται όλη την ώρα με nas
αν κάποιος ξέρει unix δεν σημαίνει ότι το κάνει για να περνάει την ώρα
just saying

την synology χωρίς να έχω ιδέα από το firmware της, την συμπαθώ γιατί είναι σε gpl αν δεν κάνω λάθος και έτσι περνάει ο κώδικας στην κοινότητα
99% αποτέλεσμα αυτού είναι και το firmware x86 που υπάρχει για τον hp

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: HP Microserver

το όλο μήνυμα σου είναι loop μέσα σε loop :p
φαντάζομαι και οι της synology μιας και την ανέφερες, θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να ασχολούνται όλη την ώρα με nas
αν κάποιος ξέρει unix δεν σημαίνει ότι το κάνει για να περνάει την ώρα
just saying

την synology χωρίς να έχω ιδέα από το firmware της, την συμπαθώ γιατί είναι σε gpl αν δεν κάνω λάθος και έτσι περνάει ο κώδικας στην κοινότητα
99% αποτέλεσμα αυτού είναι και το firmware x86 που υπάρχει για τον hp

απλα λεω οτι καποιος που εχει μικρη επαφη με λειτουργικα και θελει εναν file server, η πιο απλη λυση, ειναι αυτη των nas (qnap, synology ktl), που με λιγη ενασχοληση μπορεις να το στησεις.

είπα δεν ξέρω το synology αλλά αφού είναι και αυτό webinterface administration δεν νομίζω ότι δεν θέλει μια ελάχιστη προσπάθεια learning curve
άρα στον hp + frenas/nas4free/nexanta δεν έχουμε κάτι διαφορετικό ;)

η άλλη επιλογή είναι σαβούρα με το κιλό από την M$ και σε αυτό είναι που είμαι αντίθετος
οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι καλύτερη

αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το win7/8 δεν είναι καλό λειτουργικό. Απλά ΔΕΝ κάνει για homeserver