Η 1η μου DSLR

Μα το είπα ήδη: Για να τραβάω video :p :p :p

Καλέ μου Ντίνο, ακόμα δεν έχεις καταλάβει; Απλώς είναι θέλω να ‛παίξω’ με κάτι νέο. :)

Σοβαρά πάντως, επειδή το hobby είναι προφανώς δημιουργικό, νομίζω ότι υπάρχουν πιθανότητες να με τραβήξει.

Και γενικώς βλέπω και ζηλεύω φωτο που βλέπω αριστερά και δεξιά οι οποίες, εξ´ όσων έχω καταλάβει, δεν μπορούν να επιτευχθούν με compact (υψηλός θόρυβος, ‛καθαρότητα’ φακών κλπ).

Απολυτα σεβαστο το οτι θελεις να παιξεις με κατι νεο.

Θα ηθελα να πω μονο κατι, αξιολογησε το κατα το δοκουν.

Μια παρεα, τρια ζευγαρια ειχαν παει εκδρομη στην Ισπανια.
Ο ενας ειχε μια nikon D300 με εναν 18-200. (δανεικη, την παλευε)
Ο αλλος ειχα μια Canon 40D με φακο 17-85. (το παλευε)
Μια κυρια (με καμια σχεση με το σπορ) ειχε επισης δανεικη μια canon G7. Ολα στο AUTO.
Ο καιρος, κοινος παρονομαστης για ολους, χαλια (πολυ συννεφια, βροχη)

Η G7, γαζωνε.
Οι .... επαγγελματιες της ... φακης εκαναν το λαθος να δουμε μερικες απο την G7....

Ο ενας ηθελε να την πεταξει στον Ταγο, οταν παλευε να φωτογραφησει το Τολεδο απο εναν απεναντι λοφο.

Ο αλλος ηθελα να πεταξει την δικη του στoν Εβρο, οταν προσπαθουσε να φωτογραφησει την Zaragosa.

Συμπερασμα (δεν αναφερομαι σε εσενα) :
Εαν δεν ξερεις (η αν δεν εχεις μπολικη ορεξη και υπομονη για να μαθεις) την dslr σου, μαλλον καλυτερα εαν δεν ξερεις βασικα πραγματα περι φωτογραφιας και δη θεματα σχετικα με φωτισμο, μην νομισεις οτι μπορεις να βγαλεις φωτογραφια της προκοπης.

ΙΜΗΟ
-bye-

Το ξέρω Ντινο αλλά λέω να το παλαίψω (γιατί, όπως προείπα, νομίζω ότι, αν τα καταφέρεις, τα αποτελεσματα ειναι μακραν καλύτερα της καλύτερης compact)

Aν αποφυγεις την περιπτωση να βαρεθεις το σπορ και το κουβαλημα που απαιτει, τοτε προχωρας αφοβα.

Στην αγορα οποιασδηποτε εισαγωγικης μηχανης. Και οι τρεις που αναφερεις κανουν. Η μονη διαφορα σε βαρος της pentax ειναι οτι οι Canon, Nikon εχουν κορυφαιες σειρες καλων και ακριβων φακων, αν ποτε χρειαστεις να προχωρησεις τοσο.

Κατα τα αλλα με ενα καλο φακο, τα αποτελεσματα ειναι στο χερι (και στο ματι) σου πολυ περισσοτερο απο οσο εξαρτωνται απο τον εξοπλισμο.

δες στο διπλανό θέμα με τις καλύτερες φωτογραφίες του 2009 αυτές που τράβηξαν τα παιδιά. κανένας δεν είναι επαγγελματίας και όλοι άρχισαν από το μηδέν.

Το ξέρω Ντινο αλλά λέω να το παλαίψω (γιατί, όπως προείπα, νομίζω ότι, αν τα καταφέρεις, τα αποτελεσματα ειναι μακραν καλύτερα της καλύτερης compact)

Παρε την πιο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ τοτε δλδ την κχ με τον απλο ταμρον 17-50/2.8.

Το θεμα με την ορατη εστίαση στο live view της Pentax πως το βλέπετε (για έναν αρχαριο) ;

ριξε μια ματια και στις αγγελιες για μια Olympus...

μου φαινεται οτι δεν ειναι ασχημη για ξεκινημα...

με λιγα χρηματα, μπαινεις στον κοσμο των dslr και ΑΝ δεις οτι εχει ενδιαφερον, την δινεις και πας παρακατω...

να δωσεις τωρα 7-8 κατοσταρικα για κατι που νομιζεις οτι μπορει και ειναι ενδιαφερον, μου φαινονται πολλα...

στην θεση σου θα εκανα το βημα, συντηρητικα...

ΑΝ κολλησεις, το ξαναβλεπεις απ´την αρχη... ετσι κι αλλιως..

μηχανες υπαρχουν πολλες καλες... οι περισσοτερες ξεπερνουν τις δυνατοτητες των περισσοτερων...

στην πορεια θα καταλαβεις οτι λιγη πια σημασια εχει αν εχεις την Nikon D3000/5000/90 ή την Canon 500/40/50d... ΣΗΜΑΣΙΑ θα εχει τι θα τραβας... σημασια θα εχει η φωτογραφια... και μονον αυτη...

την καλησπερα μου...

Last edited:
Άντε πάρε και εσύ μια 500D να ανταλλάσσουμε tips.. :p
Καλά αυτα τα λες για να έχεις παρέα σε 2 μήνες όταν βγει η 550D (λέγε με νέο μοντέλο) (και να με ρίξεις και μένα στον γνωστό βούρκο του ''αυτη η dslr δεν είναι για φωτο, είναι για data'' tm) :P

ριξε μια ματια και στις αγγελιες για μια Olympus...

μου φαινεται οτι δεν ειναι ασχημη για ξεκινημα...

με λιγα χρηματα, μπαινεις στον κοσμο των dslr και ΑΝ δεις οτι εχει ενδιαφερον, την δινεις και πας παρακατω...

να δωσεις τωρα 7-8 κατοσταρικα για κατι που νομιζεις οτι μπορει και ειναι ενδιαφερον, μου φαινονται πολλα...

στην θεση σου θα εκανα το βημα, συντηρητικα...

ΑΝ κολλησεις, το ξαναβλεπεις απ´την αρχη... ετσι κι αλλιως..

μηχανες υπαρχουν πολλες καλες... οι περισσοτερες ξεπερνουν τις δυνατοτητες των περισσοτερων...

στην πορεια θα καταλαβεις οτι λιγη πια σημασια εχει αν εχεις την Nikon D3000/5000/90 ή την Canon 500/40/50d... ΣΗΜΑΣΙΑ θα εχει τι θα τραβας... σημασια θα εχει η φωτογραφια... και μονον αυτη...

την καλησπερα μου...

η ε410 με τον 14-42 στα 210 ευρώ δεν αξίζει τα χρήματά της, καθώς σήμερα μπορεί να πάει κανείς στον Παπαδάκη στη Μπενάκη και να πάρει την ίδια μηχανή καινούρια στα 200-220 ευρώ (με φακό).

τοσο φθηνες εχουν γινει πια οι dslr, ε???

sorry, δεν εψαξα τιμη πριν σχολιασω...

επλιζω τουλαχιστον να περασα το σωστο νοημα στον φιλο με την συνεχεια του μηνυματος μου...

ας πάμε τώρα μια πιο αναλυτική ματιά τις μηχανές.

η NIKON D90+18-105 VR για μένα είναι overkill δηλ. πολύ πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται κάποιος νέος στο χώρο και που μπορεί να εκτιμήσει. Τα σημεία που υπερτερεί σε σχέση με τις μικρότερες ΝΙΚΟΝ είναι το καλύτερο σκόπευτρο (δεν θα το καταλάβει όμως ο ανίδεος αγοραστής), το καλύτερο AF (και πάρα πολύ καλό με απόλυτα κριτήρια), αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάει στις λίμνες για να τραβά ριπές τα πουλιά, ή να κάνει πάνινγκ σε ράλλι, τη μεγαλύτερη παραμετροποίηση (για κάποιον που δεν έχει εμπειρία από ΝΙΚΟΝ αυτό θα έχει αξία ένα χρόνο μετά την απόκτησή της) και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανείς φακούς για μηχανές ΝΙΚΟΝ παλιότερους από το 1995 ή τέλος πάντων που δεν αρχίζει το name τους από AFS. Τίποτε άλλο!!!

Όμως σε σχέση με τη NIKON D5000 και τις άλλες παρόμοιες, γιανα πάρεις το απόλυτο πρέπει να τραβάς σε raw αρχεία και μετά να κάνεις επεξεργασία στον ΗΥ σαν http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=54232

η NIKON D5000 είναι μια μηχανή που έχει την ίδια οπτική επίδοση με τη D90 όταν φορά τον ίδιο φακό. Υστερεί σε σχέση με την D90 σε ό,τι αναφέρουμε ότι υπερτερεί η D90 πιο πάνω. Πολύ πολύ δύσκολα θα το καταλάβει κάποιος (σαν να βάζουμε κάποιον που θα ακούσει πρώτη φορά λαμπάτο ενισχυτή να μας πει τη διαφορά από π.χ. ΚΤ88 σε σχέση με 6550. Αργότερα βέβαια θα καταλάβει.

Πολύ σημαντικό για βίντεο η σπαστή οθόνη που επιτρέπει λήψεις από άλλες γωνίες, καθώς το κράτημα στο ύψος του ματιού για λήψη βίντεο δεν είναι η καλύτερη θέση, το αντίθετο θα έλεγα.

η CANON 500D είναι η μηχανή που έχει το απολύτως καλύτερο σύστημα αυτόματης εστίασης (μάλλον το πιο γρήγορο) από τις βασικές μηχανές (OLYMPUS E520/620, PENTAX KM/KX, NIKON D3000/D5000). Έχει όμως προβληματική λαβή για όσους έχουν κανονικά ή μεγάλα χέρια. Το σκόπευτρο είναι μικρότερο από των ΝΙΚΟΝ. Ποιότητα λήψης φωτογραφική πολύ πολύ καλή, καλύτερη από όσο μπορεί να ζητήσει ο όποιος μπαίνει στο χώρο. Ο φακός του κιτ είναι για τα σκουπίδια κι επιβάλλεται η αγορά ενός TAMRON 17-50 2.8 ή ενός SIGMA 17-70 2.8-4.5.

Η ΠΕΝΤΑΧ ΚΧ είναι the new kid on the block. Θα έλεγα ότι πρόκειται για πολύ μαζεμένη μηχανή, το ίδιο και οι φακοί της. Το σύστημα αυτόματης εστίασης AF είναι πλέον πολύ καλό, καλύτερο από των προηγούμενων PENTAX, αλλά αν είναι για να τραβά κανείς πουλιά, μηχανές, αυτοκίνητα σε κίνηση, τότε θα πάρει άλλη μηχανή, διότι δεν μπορεί να ακολουθήσει το πολύ γρήγορα κινούμενο θέμα (αλλά αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες του αρχάριου κατά πολύ). Ποιότητα φωτογραφίας άριστη, καλύτερη από ότι περιμέναμε. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης δεν είναι τόσο καλό όσο των CANON/NIKON αλλά έχεις σταθεροποίηση με κάθε φακό και δεν αναγκάζεσαι να το πληρώνεις κάθε φορά με νέο φακό (π.χ. ο TAMRON 17-50 έχει αύξηση στην τιμή του με το σύστημα σταθεροποίησης 100 ευρώ, τα οποία δεν πληρώνεις σε SONY/PENTAX).

Για ποιότητα βίντεο δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Και η τελική ποιότητα που θα πάρετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη της μηχανής, το φωτισμό, το πλάνο (μονόπλανο ή μη) τη ρύθμιση του φακού, κι όχι τις δυνατότητες της μηχανής στη λήψη.

Από τις OLYMPUS η μόνη αξιόλογη είναι η E620 που δείχνει πλέον ώριμη σε όλα τα θέματα. Έχει σπαστή οθόνη κι αυτή, έχει μεγάλο σκόπευτρο, έχει καλό AF (ικανοποιητικό μάλλον), και σταθεροποίηση στο σώμα. Και καλή τιμή. Σε οπτική απόδοση είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες, αλλά όταν αρχίζουν τα δύσκολα μένει εύκολα πίσω (π.χ. σε λήψη με εκτυφλωτικό φως ήλιου, ενώ εσύ τραβάς από τη σκιά, θα "κάψει" τα λευκά οπωσδήποτε) ή όταν ανεβάσει το iso πάνω από το 800 δεν είσαι στο ίδιο επίπεδο με τις D5000/500D/KX.

Υπάρχει και η λύση της PANASONIC G1 που είναι σαφώς πιο μικρή σε μέγεθος, έχει την ίδια επίδοση με της OLYMPUS E620 και καλύτερο βίντεο από όλες.

Last edited:
Βλαση απλά να πω οτι η D5000 εχει το ιδιο AF συστημα με την D90 (Multi-CAM 1000) δεν ξερω ομως εαν υπάρχει σοβαρή διαφοροποιηση στο firmware και στις ρυθμισεις (καθοτι η D90 εχει δεκάδες...). Αρα δεν ξερω κατά πόσον η 500D υπερτερεί στον τομέα αυτό σε σχέση τουλάχιστον με την D5000.

Παρεπιπτόντως το ιδιο AF συστημα εχει πλέον και η D3000 απλά εκει εχουμε αλλο software & διαφορετικό αισθητήρα ...

Thanks Βλάση.

Νομίζω ότι τείνω στην Canon 500D (καθότι την δοκίμασα και δεν με ενόχλησε η λαβή της - θα την ξαναδοκιμάσω φυσικά).

Το μόνο που με φοβίζει λίγο είναι ότι το κόβω σε κανα 2μηνο να αλλάζει το μοντέλο.

Υπάρχει και η λύση της PANASONIC G1 που είναι σαφώς πιο μικρή σε μέγεθος, έχει την ίδια επίδοση με της OLYMPUS E620 και καλύτερο βίντεο από όλες.
Η G1 νομιζω δεν εχει καθολου video...

Να κανω και μια αφελη ερωτηση:

Σε ''full auto'' mode υπαρχει διαφορα μεταξυ μιας dslr και μιας καλης compact (ναι ξερω, δεν ειναι αυτο το νοημα, εξαρταται απο τις μηχανες, τις συνθηκες κλπ...-απλως ρωταω για να παρω μια αισθηση διαφορων επιδοσεων και ποσο πχ μπορει να πλησιασει κανεις τις εντυπωσιακες φωτο που βλεπω κατα καιρους ''ασχολουμενος'' με μια compact) ;

Υπο συνθήκες ναι, και υπο συνθήκες όχι.

Εξαρτάται τί θα τραβήξεις και τί ρυθμίσεις θα διαλέξει η μηχανή στο Auto.
Αν τραβήξεις με χαμηλό φωτισμό θα δεις διαφορά στον θόρυβο αμέσως. Αν τραβήξεις ηλιόλουστη μέρα ούτε η κόμπακτ θα έχει θόρυβο.

Αν τραβήξεις τοπίο, η πολύ κοντικό μάκρο μπορεί η κόμπακτ να σου φανεί και καλύτερη γιατί θα έχει (συνήθως) πιό έντονα χρώματα default, το βάθος πεδιου θα είναι μεγαλύτερο και ο φακός τους (οι καλές) είναι καμια φορά καλύτερος απο τον κιτ φακό.

Αν τραβήξεις πορτραίτο πιθανών θα το καταλάβεις, γιατί ακόμα και με τον κιτ φακό που στα 55mm είναι στο f/5.6 το βάθος πεδίου θα είναι μικρότερο απο το απέραντο μιας κόμπακτ.

Όλα αυτά με τον κιτ φακό βέβαια. Αν βάλεις έναν καλύτερο φακό όπως ο Tamron που λένε τα παιδιά, θα δείς διαφορά στο 90% των περιπτώσεων.
Και βέβαια μόλις αρχίσεις λίγο να ασχολήσε θα βλέπεις όλο και περισσότερη

Ενω ειχα τελικα αποφασισει για την Pentax Kx, την δοκιμασα και που φανηκε βαρια.

Δεν ξερω γιατι ακριβως απερριψα την Nikon 5000 :p αλλα τελικα τσιμπησα την Canon 500.

:)