Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Re: Αγορά πικάπ μέχρι 1500 ευρώ - προτάσεις

Ναι δεν έτυχε γιατί με πολύ λιγότερα χρήματα μπορώ να το ακούσω σε βινύλιο..αν και ακόμα έχω μεγάλες αμφιβολίες ακόμα και τα συστήματα των 10κ+ κατά πόσο μπορούν να εξαλείψουν τελείως την έμφυτη μεταλλική χροιά του ψηφιακού μέσου. Είναι σαν να προσπαθείς να ζωγραφίσεις με printer και να λες ότι έχεις πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα..

Ναι δεν έτυχε γιατί με πολύ λιγότερα χρήματα μπορώ να το ακούσω σε βινύλιο..αν και ακόμα έχω μεγάλες αμφιβολίες ακόμα και τα συστήματα των 10κ+ κατά πόσο μπορούν να εξαλείψουν τελείως την έμφυτη μεταλλική χροιά του ψηφιακού μέσου. Είναι σαν να προσπαθείς να ζωγραφίσεις με printer και να λες ότι έχεις πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα..

Θα αναφέρω το εξής προσωπικό παράδειγμα: Είχα πάει να ακούσω ηχεία και ενισχυτή. Άκουσα 2 συστήματα.
το 1ο:

πηγές: cdp>luxman D-05, analog> kuzma stabi S, stogi S, benz micro glider cart
ενισχυτής: luxman L-505
ηχεία:Focal 1028be2

το 2ο:

πηγές: cdp>Esoteric K-05 analog>transrotor Jr, transrotor cart
ενισχυτής: luxman L-590ax
ηχεία:Focal 1028be2

Στο 1ο σύστημα το πικάπ υπερτερούσε εμφανώς του cd. Στο 2ο σύστημα το cd με εξέπληξε. Έπαιζε τόσο καλά τα cdάκια μου που πραγματικά δεν το φανταζόμουν. Μη σου πώ ότι ανάλογα το υλικό που έπαιξε ξεπερνούσε το πικαπ σε απόδοση.
Έτσι συμπέρανα ότι όσο ανεβαίνουμε κατηγορία τιμής και τα συστήματα γίνονται πιο αποκαλυπτικά και αναλυτικά τόσο πιο εμφανείς γίνονται οι περιορισμοί του βινυλίου.

Δλδ με τα λεγόμενα σου η μουσική πρέπει να ακούγεται στείρα και χωρίς κανένα ηχόχρωμα. Μα αυτό είναι τελείως αντίθετο στον ορισμό το τι είναι η μουσική και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Η μουσική μιλάει στον άνθρωπο και το ηχόχρωμα της στα αισθήματα του. Μόνο σε βινύλιο μπορείς να βρεις κάτι τέτοιο. Για μένα ο ήχος εργαστηρίου είναι για ανθρώπους που δεν αγαπάνε την μουσική αλλά αγαπάνε το μέσο που την αναπαράγει.

Αυτά τα λέσυ εσύ χωρίς να ξέρεις ούτε πώς ακούω ούτε τι μου αρέσει, τώρα το πώς κατέληξες σε αυτά τα συμπεράσματα μάλον πάλι απο το μυαλό σου απο όπου προκύπτουν και όλα αυτά που νομίζεις οτι ακούς.

Έχω ένα ελλάτωμα.

Είμαι ασυγχήρητα ειλικρινής πρωτίστως με τον εαυτό μου και φυσικά και προς τους άλους και γιαυτό ίσως να γίνομαι κάπως "κακός" κάποιες φορές.
Πίστεψε με το κάνω μόνο απο συμπάθεια και ειλικρινή διάθεση να βοηθήσω πάντα σε σχέση με αυτά που γνωρίζω.

Ο καλός ο ήχος δεν είναι ούτε ψηφιακός ούτε αναλογικός, είναι ένας λέγεται καλός ήχος και δεν έχει σχέση με τον τρόπο που προσεγγίζεται, επίσης αλλιώς τον ορίζει ένας άνθρωπος και αλλιώς κάποιος άλλος.

Ότι σου έγραψα το έκανα με ειλικρείνια και πραγματική διάθεση να βοηθήσω.
Επίσης αν θεωρούσα το βινύλιο κάτι το άχρηστο ούτε θα είχα δύο πικάπ, πλυντήριο, προτράκτορες, ζυγαριές κλπ κλπ ούτε θα καθόμουν να σου δώσω την γνώμη μου ως βοήθεια για να ξοδέψεις ένα σεβαστό ποσο για ένα πικάπ , ούτε θα θλιβόμουν με την σημερινή κατάσταση με τα αναλογικά.

Το θέμα όμως που αφορά το topic και την αρχική σου ερώτηση οσον αφορά εμένα έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά posts, κοινώς είπα ότι είχα να πω.

Γνωμη μου είσαι στον σωστό δρόμμο αλλα είσαι και αρκετά μπερδεμένος, φυσικά όλα θα έρθουν στην θέση τους με τον καιρό.

Εγώ κάπου εδώ όμως κλείνω και θα περιμένω με χαρά να διαβάσω τί επέλεξες τελικά και να μοιραστώ την χαρά σου για το καινούριο σου πικάπ που σου ανανέωσε την δισκοθήκη.
Τότε θα επανέλθω.

Καλές επιλογές εύχομαι -bye-:ernaehrung004:

Μακάρι να ήταν έτσι αλλα δυστυχώς εκτός και αν τα σκοτώσει κανείς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι απειροελάχιστο (και με σκοτωμένες τιμες δηλαδή μικρό είναι) Το έχω επιχειρήσει μερικές φορές αλλα δυστυχώς δεν ισχύει.

Τώρα όσον αφορά τις επανεκδόσεις με εξαίρεση κάποιες ακριβές εώς πανάκριβες των Mo Fi Acoustic Sounds κλπ όλες οι άλλες είναι αγνώστου προελεύσεως (επι το πλείστον απο Red Book αρχείο) ή σίγουρα απο κάποιο ψηφιακό master. Tώρα αν η ομορφιά του μαύρου δίσκου παραμερίζει και την ουσία του τότε εγώ πάω πάσο και χαίρομαι κιόλας αφού με βολεύει το μέσον αυτό να μένει στην επικαιρότητα.

Αυτή η φούσκα που έχει πλυμμηρίσει την αγορά με "ημιτασιόν" ψηφιακά βινύλια ή με πανάκριβα απο πραγματικά αναλογικά Master (με σκοπό το ξεζούμισμα των αγελάδων) και που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του αναλογικού εξοπλισμού σε μια εκνευριστικά μεγάλη υπεραξία να μου το θυμηθείτε θα έχει την μοίρα όλων των φουσκών όταν παρα τσιτώσουν..

Πάντως ναί το βινύλιο δεν κινδυνεύει να εξαφανιστεί θα παραμείνει κοντά μας για αρκετά ακόμα χρόνια.
Στο ebay υπαρχει τεραστιο ενδιαφερον για καλα βινυλια. Βεβαια λογω της κρισης σε παγκοσμιο επιπεδο οι τιμες ειναι λιγο πιο κατω απο το 2006-2009. Παντως ννες κυκλοφοριες υπαρχουν. Θελει ψαξιμο για να ξεχωρισεις τις κακες απο τις καλες. Και βεβαια οταν ενας καλλιτεχνης - group βγαλει την καινουργια δουλεια σε βινυλιο να εισαι σιγουρος πως δεν ειναι red book (Cave, Placebo, Bowie)

Εγώ πάντως Πάνο προτιμάω πιά να τα κατεβάζω στην αρχκή τους μορφή είτε Redbook είτε παραπάνω όπως του David Bowie που ήταν και το πρώτο άλμπουμ του που δεν απέκτησα σε υλική μορφή.
Βινύλιο αγοράζω μόνο είτε για συναισθηματικούς είτε για συλλέκτικούς λόγους και τα δύο πολύ σπάνια οπου και εκεί δεν λείπουν οι απογοητεύσεις, για παράδειγμα το βινύλιο AMOK των Atoms For Peace το οποίο αν και απο τις σπάνιες περιπτώσεις που παίζει καλύτερο απο το CD (είναι 45άρι) που περιέχει αυτό συνέβαινε μόνο απο τις δύο εκ των τεσσάρων όψεων γιατι απλά ήταν τασάκια οι δίσκοι απο την μία τους όψη.
Ο μόνος λόγος που δεν το επέστρεψα ήταν οτι ήταν η συλλέκτική έκδοση με το ανάγλυφο εξώφυλλο και έτσι ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ με φουρνίσματα και λοιπές μαγγανείες για να το συνεφέρω όσο γινόταν.. Λοιπόν αν ένα στα τρία που αγοράζω είναι έτσι ή και χειρότερα άντε να μου ανοίξει πάλι η όρεξη εμένα..

Δλδ με τα λεγόμενα σου η μουσική πρέπει να ακούγεται στείρα και χωρίς κανένα ηχόχρωμα. Μα αυτό είναι τελείως αντίθετο στον ορισμό το τι είναι η μουσική και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Η μουσική μιλάει στον άνθρωπο και το ηχόχρωμα της στα αισθήματα του. Μόνο σε βινύλιο μπορείς να βρεις κάτι τέτοιο. Για μένα ο ήχος εργαστηρίου είναι για ανθρώπους που δεν αγαπάνε την μουσική αλλά αγαπάνε το μέσο που την αναπαράγει.

Μα τι είδους αφορισμοί είναι αυτοί που γράφεις. Έχω 3 Πικάπ ενεργά,ένα στο ντουλάπι και αρκετούς δίσκους από το 1974 και μετά. Αρκετά CD+SACD επίσης. Εδώ και ένα χρόνο αποφάσισα να ασχοληθώ και με τα "άυλα". Σε πληροφορώ ότι η μουσική που ακούω δεν είναι καθόλου "στείρα και χωρίς κανένα ηχόχρωμα" και "εργαστηριακή", αντίθετα. Γιατί λοιπόν με κατατάσσεις μεταξύ αυτών που δεν αγαπούν τη μουσική, δεν το δέχομαι και νομίζω το ίδιο και πολλοί άλλοι εδώ μέσα.

Γιώργο πιστεύω οτι το παιδί επειδή τώρα ετοιμάζεται να μπεί στο σοβαρό παιχνίδι με τις πηγές γιαυτό και έχει αυτές τις στρευλές απόψεις που απορρέουν απο την μία οτι δεν έχει μεγάλη πείρα απο καλό πικάπ (οπου θα διαπιστώσει πολλά πράγματα γεμμάτος έκπληξη όπως το πόσο μοιάζει τελικά ο ήχος με τα "άλλα" καλά ) και γενικότερα απο σοβαρές πηγές, και απο την άλλη απο ένα γενικότερο hype που έχει όμως τις ρίζες του σε μια πραγματικότητα δεκαπέντε χρόνια παλαιότερη άσχετο που ακόμα έχει έναν βαθμό επιρροής.

Σιγά σιγά μπαίνοντας στο παιχνίδι θα μάθει και αυτός απλά να χαλαρώνει και να απολαμβάνει την μουσική του απο όπου κιάν προέρχεται. Ξέρω καλά την ψυχολογία του και έχω περάσει απο αυτό το κανάλι για χρόνια. Όλα θα έρθουν στην θέση τους με τον καιρό..

Γιαυτό ας μην τον ξεσυνοριζόμαστε και ας τον βοηθήσουμε να βρεί ο ίδιος τον δρόμο του κάτι που θα γίνει ομαλά και με φυσιολογικό τρόπο αρκεί βεβαίως ο ίδιος να το θέλει.

Εγώ πάντως Πάνο προτιμάω πιά να τα κατεβάζω στην αρχκή τους μορφή είτε Redbook είτε παραπάνω όπως του David Bowie που ήταν και το πρώτο άλμπουμ του που δεν απέκτησα σε υλική μορφή.
Βινύλιο αγοράζω μόνο είτε για συναισθηματικούς είτε για συλλέκτικούς λόγους και τα δύο πολύ σπάνια οπου και εκεί δεν λείπουν οι απογοητεύσεις, για παράδειγμα το βινύλιο AMOK των Atoms For Peace το οποίο αν και απο τις σπάνιες περιπτώσεις που παίζει καλύτερο απο το CD (είναι 45άρι) που περιέχει αυτό συνέβαινε μόνο απο τις δύο εκ των τεσσάρων όψεων γιατι απλά ήταν τασάκια οι δίσκοι απο την μία τους όψη.
Ο μόνος λόγος που δεν το επέστρεψα ήταν οτι ήταν η συλλέκτική έκδοση με το ανάγλυφο εξώφυλλο και έτσι ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ με φουρνίσματα και λοιπές μαγγανείες για να το συνεφέρω όσο γινόταν.. Λοιπόν αν ένα στα τρία που αγοράζω είναι έτσι ή και χειρότερα άντε να μου ανοίξει πάλι η όρεξη εμένα..
Δε διαφωνουμε Πετρο. Και εγω αλυλα ακουω, απλα αν αγορασω κατι "υλικο" θα προτιμησω το βινυλιο για τους λογους που αναφερεις. Παντως την μεταπωληση του βινυλιου δεν την εχει αλλο μεσο.

Φίλε check2fire απλά μπες στον κόπο να ακούσεις ένα σωστά στημένο σύστημα Computer-DAC!
Προσωπικά αν και ακόμα δεν έχω αξιωθεί να αποκτήσω πικαπ το βινύλιο το αγαπώ και οταν τυχαίνει να ακουσω μουσική στους φίλους που έχουν γράψει πιο πάνω (geovar, chris1967, Totsipaki) πραγματικά απολαμβάνω μουσική. Ολοι τους έχουν εξαιρετικά (τουλάχιστον) πικαπ - συστήματα, αλλά έχουν περάσει και στο computer audio.. τυχαίο;;; Σαφως όχι...
Οπως κ να έχει πικαπ θα πάρω κ εγώ κάποια στιγμή πιο πολύ για συναισθηματικους λογους, και γιατι έχω κάποια βινυλια που δεν θα πουλήσω ποτέ!
Η μόνη πηγη μου είναι υπολογιστής (Μac) και DAC και απλά θεωρώ πως είναι το μέλλον...
Δωσε στον ευατό σου την ευκαιρία να ακουσει ενα τετοιο σύστημα!!!!

Δε διαφωνουμε Πετρο. Και εγω αλυλα ακουω, απλα αν αγορασω κατι "υλικο" θα προτιμησω το βινυλιο για τους λογους που αναφερεις. Παντως την μεταπωληση του βινυλιου δεν την εχει αλλο μεσο.

Συμφωνούμε απόλυτα, εξάλου τα έχουμε πεί και απο κοντά ;)

Άλλο ένα thread που κατέληξε digital vs analog...

Πάμε άλλη μία.... Όσο και να ακούγεται μη λογικό εξαιτίας της προπαγάνδας της σύγχρονης βιομηχανίας, και τα ψηφιακά κάνουν τα δικά τους... Αν δεν τα έκαναν, δεν θα είχαμε ψηφιακά μηχανήματα διαφορετικής απόδοσης και διαφορετικής τιμής...

Από την άλλη, η παγίδα του βυνιλίου είναι ότι δεν είναι plug and play. Πρέπει να ρίξεις ιδρώτα για να παίξει αυτά που μπορεί. Εκτός αν είσαι τυχερός και σου κάτσει, αλλά δύσκολα...

Παίζει το ψηφιακό στα ίδια λεφτά καλύτερα από το αναλογικό? Ενδεχομένως ναι. Μπορεί και όχι.... Τι μας γεμίζει περίσσότερο? Το να έχουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας? Το να βλέπουμε το δίσκο να γυρίζει και να μυρίζουμε το χαρτί με τις μεγάλες φωτογραφίες? Το να βάζουμε το δισκάκι στο συρταράκι και να χαζεύουμε τα μπλέ φωτάκια? Μπορεί κανένα. Μπορεί όλα. Μπορεί κάποιο.

Όσο και να μη μας αρέσει, τέλεια αναπαραγωγή δεν υπάρχει. Μόνο επιλογές. Προσωπικότατες και υποκειμενικότατες.
Το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι παίζει καλύτερα η μία ή η άλλη πλευρά είναι ευθέως αντίστοιχο του να κηνυγάς την ουρά σου και να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους ότι είναι καλή ιδέα...
Δυστυχώς ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του πορεία και τα δικά του λάθη για να αποφασίσει για τον εαυτό του. Πιθανότατα θα κινηθεί πιο κοντά στα πλαίσια που κινείται η παρέα του. Θα κάνει τα λάθη του. Θ αλλάξει 2-3 μηχανάκια. Και σε κάποια φάση θ αποφασίσει τι τον γεμίζει... Οι επιλογές είναι άπειρες και να μιλάμε με "σιγουριά" υπέρ κάποιας είναι τουλάχιστον δογματισμός.

Συμφωνώ με όσα λες αλλά δεν είδα κανέναν απο τους "PC/Mac-DACάκιδες" να αφορίζει το βινύλιο... το αντίθετο ΙΜΟ!!
Οι πιο πολλοί άλλωστε που συμμετέχουν στην κουβέντα έχουν όπως είπα κ πιο πάνω εξαιρετικά πικαπ!!!

Κανένας μας εδώ δεν αφόρισε το βινύλιο, το βινύλιο έχει την δκή του σταθερή αξία σαν μέσον,την ιστορία του και την αμετακίνητη θέση του στις καρδιες μας. Είναι δε και μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της δύναμης που έχουμε σαν καταναλωτές αφου παρότι πολεμήθηκε με λύσσα για καμιά δεκαπενταριά χρόνια εκείνο είναι ακόμα στα σαλόνια μας με τιμές αντί να είνα στα μουσεία.

Απορώ γιατί κάποιοι φίλοι επιμένουν να βλέπουν κάποια κόντρα δήθεν digital vs vinyl και που την διαπιστώνουν.

Αγαπάμε το βινύλιο αλλα έχουμε πλέον ξεπεράσει την ψηφιοφοβία μας και αυτό μας έχει ανοίξει τους ορίζοντες, πώς τώρα αυτό σημαίνει για κάποιους οτι το θεωρούμε κάτι το περιττό και άνευ αξίας τινα πω, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά..

Μα ακριβώς αυτό συμβαίνει. Οι προβληματσμοί και η κριτική ξεκινάνε από την αγάπη για το μέσο που μας συντροφεύει εδώ και πολλά χρόνια έχοντας αποθηκευμένη μέσα του τη μουσική που μας αρέσει.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να το θεοποιούμε και να το βάζουμε στο απυρόβλητο θεωρώντας το το υπέρτατο μέσο ή το holy grail της αναπαραγωγής. Ειδικά όταν η τεχνολογία κατασκευής και αναπαραγωγής του, έδωσε ό,τι είχε να δώσει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εξέλιξης ή βελτίωσής του. Οπότε προς τα που θα στραφεί ο χομπίστας για να βελτιώσει τον ήχο του? Δεν πρέπει να επενδύσει σε φορμά με μέλλον και περιθώριο εξέλιξης και βελτίωσης?
Σαφώς. Ας έχει κι ένα πικαπάκι να ακούει και τα βινύλιά του παράλληλα. Δεν είναι κακό.

Όμως κατακρίνω τις υπερβολές δηλ. το λεγόμενο hype που συνοδεύει το βινύλιο και γίνεται αιτία "αρμέγματος" του χομπίστα. Αυτό για μένα είναι ό,τι χειρότερο και μαθηματικά θα οδηγήσει σε απαξίωση του μέσου αν συνεχιστεί αυτή η στρεβλή κατάσταση. Και δεν μπορώ να δεχτώ πλεον τον όρο analog όταν κυκλοφορούν βινύλια κομμένα απο ψηφιακά masters.
Θεωρώ ότι πρέπει να ωριμάσουμε περισσότερο σαν χομπίστες δηλ. να αποβάλουμε παγιωμένες αντιλήψεις παρελθόντων ετών και να αντιμετωπίζουμε με περισσότερο σκεπτικισμό το κάθε είδους hype.

Είχα πάει σε μαγαζί για ακρόαση με κάμποσα σιντάκια παραμάσχαλα, όλα original. Μεταξύ αυτών και το animals των floyd.
Μπαίνοντας, εντελώς συμπτωματικά, έπαιζε ήδη το animals (!) αντιγραμμένο όμως και, θεωρώντας ότι το δικό μου θα έπαιζε καλύτερα, το βάλαμε να παίξει. Ε λοιπόν έπαιξε χειρότερα! Πιο στεγνός ήχος, με λιγότερη πληροφορία, σαν συμπιεσμένος...
Ρώτησα πώς γίνεται αυτό και μου είπε ο έμπορος ότι το συγκεκριμένο ήταν αντίγραφο από βινύλιο. Έμεινα μ...κας!
Τι γίνεται ρε σεις; Τρώνε σκάλισμα κατά τη μεταφορά τους από την αναλογική μορφή στο cd;;;
Έχω ακούσει ότι πράγματι συμβαίνει (μου το επιβεβαίωσε, σε άλλο χρόνο, και ο κος Ιωνάς της Exclusive Audio) αλλά για ποιό λόγο;
Το βρίσκω "αυτοκτονικό" για την εταιρεία. Μήπως έχει συμβάλει και αυτός ο παράγοντας στην κακή φήμη των ψηφιακών;
Τι ξέρετε γι' αυτή την ιστορία; Βασικά αναρωτιέμαι για τον λόγο...