Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Δεν με παραξενεύει καθόλου. Έχω φάει 1.5 χρόνια ψηφιοποιώντας βινύλια που αγαπώ. Όταν άκουσα τα αντίστοιχα του εμπορίου, τα δικά μου ήταν πολύ καλύτερα.

Από τον κουμπάρο μου που είναι επαγγελματίας μουσικός, έχω καταλάβει ότι στα στούντιο ηχογράφησης μπορεί να γίνουν πολλά και επίσης ότι υπάρχουν ηχολήπτες κουφοί (εννοεί ότι δεν μπορούν να ακούσουν διαφορές στον ήχο, όχι ότι είναι στ' αλήθεια κουφοί).

Αν λοιπόν από το οποιοδήποτε master (συνήθως DAT) ο "ηχολήπτης" φτιάξει ένα CD της κακιάς ώρας που βγεί στο εμπόριο, γιατί αυτό που έφτιαξα εγώ με το Cool Edit να μην είναι πολύ καλύτερο;

ΥΓ Και αυτό το "σαν συμπιεσμένος" που λές ΔΕΝ είναι "σαν": ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΣ είναι!. ΟΙ κομπρέσσορες δίνουν και παίρνουν στα "στουντιο". Είναι η εύκολη λύση βλέπεις...

Last edited:
Παλια ειχα ενα cd recorder.
Τις πλειστες φορες που αντεγραφα βινυλια μου σε cd για να τα εχω επαιζαν καλυτερα απο τα ετοιμα cd.

Εγώ πάντως asvestos θα έκρινα το σύστημα με το γνήσιο cd που είχα στο χέρι μου και θα δούλευα με το cd αυτό πάνω στο σύστημα για να το φέρω.

Απάντηση: Re: Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Παλια ειχα ενα cd recorder.
Τις πλειστες φορες που αντεγραφα βινυλια μου σε cd για να τα εχω επαιζαν καλυτερα απο τα ετοιμα cd.

Σε πιστεύω. Η εξήγηση είναι οι κομπρέσσορες.

Απάντηση: Re: Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Εγώ πάντως asvestos θα έκρινα το σύστημα με το γνήσιο cd που είχα στο χέρι μου και θα δούλευα με το cd αυτό πάνω στο σύστημα για να το φέρω.

ΑΝ ξέρεις ποιός και πώς έφτιαξε αυτο το γνήσιο CD....

Μα το να το περάσω από μια συσκευή η οποία πιθανόν θα κάνει τα "δικά" της...
Ειδικά όταν δεν το έχω περάσει καν ο ίδιος οπότε δεν ξέρω καν και τι κάνει η συσκευή.

Χωρίς χρατς-χρουτς?

Δυσκολο... αλλα οχι ακατορθωτο.

Υπαρχουν κατι φιλτρα, αν θυμαμαι καλα, που συμπιεζουν τα χρατς χρουτς αλλα δεν ειναι πανακεια.

Οσο για τα δισκακια γενικοτερα, δεν ξερω αν ειναι φουσκα, αλλα "καινουριας" κοπης δεν αγοραζω. Προτιμω τις νεες κυκλοφοριες να τις βρισκω σε αυλη μορφη μιας και πλεον δεν χρησιμοποιω cd-player στο σπιτι.

Σε δισκο μονο μεταχειρισμενα ει δυνατον original, αμερικανικης ή αγγλικης κοπης.

Re: Απάντηση: Re: Η Αγορά του Βινυλίου στο 2013 [Η ιστορία κύκλους κάνει;]

Από ίδια πείρα (ίσως και τύχη) έχω καταλήξει πως, αν ακούγεται καλά η μούφα, το καλύτερο ακούγεται πράγματι καλύτερα.

Η εξήγηση είναι οι κομπρέσσορες.
Κομπρέσορες, ναι, αλλά ΓΙΑΤΙ???

Δυσκολο... αλλα οχι ακατορθωτο.

Υπαρχουν κατι φιλτρα, αν θυμαμαι καλα, που συμπιεζουν τα χρατς χρουτς αλλα δεν ειναι πανακεια.

Οσο για τα δισκακια γενικοτερα, δεν ξερω αν ειναι φουσκα, αλλα "καινουριας" κοπης δεν αγοραζω. Προτιμω τις νεες κυκλοφοριες να τις βρισκω σε αυλη μορφη μιας και πλεον δεν χρησιμοποιω cd-player στο σπιτι.

Σε δισκο μονο μεταχειρισμενα ει δυνατον original, αμερικανικης ή αγγλικης κοπης.

Μάλιστα...

Δηλαδή: Εχουμε πικαπ, αγοράζουμε το βινύλιο
το περνάμε από φίλτρα μπας και καταφέρουμε να βγάλουμε τα χρατς-χρουτς, το "καίμε"
σε δισκάκια για να το ακούσουμε στο cd player...

Μνιαμ, μνιαμ..!

Χωρίς χρατς-χρουτς?
Καπταιν, οι δισκοι μου τυγχανουν της δεουσας προσοχης απο......αρχαιοτατων χρονων......χαχαχα
αλλα δυστυχως αν υπηρχαν καποια χρατς χρουτς στους δισκους, τα αποθανατισα και στα cd :laugh:

Παντως,κατι που δεν συζητειται συχνα,ειναι οτι ενας που πραγματικα αγαπα το πικαπ,και εννοω οντως το προτιμα, εχει αυτη την "περιεργη ικανοτητα" να αγνοει τα χρατς χρουτς, δεν μιλαμε βεβαια για πολυ κατεστραμμενους δισκους,που προσωπικα δεν εχω. Θα ελεγα οτι στους πλειστους δισκους μου δεν ακουγονται σχεδον καθολου,εκτος σε καποιους και αυτα λιγο σε σημεια και οχι συνεχομενα σε ολη την διαρκεια του δισκου.

Καπταιν, οι δισκοι μου τυγχανουν της δεουσας προσοχης απο......αρχαιοτατων χρονων......χαχαχα
αλλα δυστυχως αν υπηρχαν καποια χρατς χρουτς στους δισκους, τα αποθανατισα και στα cd :laugh:

Παντως,κατι που δεν συζητειται συχνα,ειναι οτι ενας που πραγματικα αγαπα το πικαπ,και εννοω οντως το προτιμα, εχει αυτη την "περιεργη ικανοτητα" να αγνοει τα χρατς χρουτς, δεν μιλαμε βεβαια για πολυ κατεστραμμενους δισκους,που προσωπικα δεν εχω. Θα ελεγα οτι στους πλειστους δισκους μου δεν ακουγονται σχεδον καθολου,εκτος σε καποιους και αυτα λιγο σε σημεια και οχι συνεχομενα σε ολη την διαρκεια του δισκου.

Τι να σε πω βρε Πάνε, καλό κουράγιο!!

Θυμάμαι πάντως, όταν είχα πικάπ, να αγοράζω καινούριο δίσκο και μετά
από δυο-τρια παιξίματα να αυτονομείται και να βγάζει διάφορα "ποπ" "τσικ" "χρατς"....

Φαίνεται δεν τα χώνεψα ποτέ!...

τα χρατς χρουτς clicks and pops κλπ δεν με ενοχλούν τόσο αν δεν είναι συνεχή. Έχω μερικούς δίσκους όπου τα χρατς χρουτς είναι παρατεταμένα σε όλη τη διάρκεια της πλευράς. Αυτόν το δίσκο δεν μπορείς να τον απολαύσεις.
Το χειρότερο για μένα είναι ο warped δίσκος όπου βλέπεις τα woofers να κονούνται μέσα έξω σαν τρελλά. Spooky :AFADF0:

Είναι τόσο προσεγμένει και πλυμένοι οι δίσκοι μου που είναι απίθανο ν'ακουστούν τα διάφορα χράτς
Το βινύλιο δεν τ'αλλάζω με τίποτα,είναι ιεροτελεστία για μένα!

Θυμάμαι πάντως, όταν είχα πικάπ, να αγοράζω καινούριο δίσκο και μετά
από δυο-τρια παιξίματα να αυτονομείται και να βγάζει διάφορα "ποπ" "τσικ" "χρατς"....

Φαίνεται δεν τα χώνεψα ποτέ!...

Nαι υπηρχαν και εκτυπωσεις σε κακης ποιοτητας βινυλιο με ακριβως τα προβληματα που αναφερεις.Κυριως σε ανατυπωσεις.
Και σημερα υπαρχουν περιπτωσεις ακριβων εκδοσεων (150-200 γρ) με προβληματα.Μου ετυχε 2-3 φορες.

τα χρατς χρουτς clicks and pops κλπ δεν με ενοχλούν τόσο αν δεν είναι συνεχή.
Ασε που ξερεις οτι σε 3 δευτερολεπτα "ερχεται" το χρατς η το κλικ και το περιμενεις....... :flipout:

Παντως,κατι που δεν συζητειται συχνα,ειναι οτι ενας που πραγματικα αγαπα το πικαπ,και εννοω οντως το προτιμα, εχει αυτη την "περιεργη ικανοτητα" να αγνοει τα χρατς χρουτς, δεν μιλαμε βεβαια για πολυ κατεστραμμενους δισκους,που προσωπικα δεν εχω.

θα συμφωνήσω.....

αλλά βρε παιδιά ...για πείτε μου
ΤΙ είναι το ηχόχρωμα?
και πού μπορούμε να το βρούμε?
υπάρχει μόνο στα καλά χρωματοπωλεία?

Nαι υπηρχαν και εκτυπωσεις σε κακης ποιοτητας βινυλιο με ακριβως τα προβληματα που αναφερεις.Κυριως σε ανατυπωσεις.
Και σημερα υπαρχουν περιπτωσεις ακριβων εκδοσεων (150-200 γρ) με προβληματα.Μου ετυχε 2-3 φορες.

προχτές ακούγαμε καινούργιο σφραγισμένο και ήταν γεμάτο κλικς και ποπς από κακό βινύλιο...Και ήταν και 180άρι

Το χειρότερο για μένα είναι ο warped δίσκος όπου βλέπεις τα woofers να κονούνται μέσα έξω σαν τρελλά. Spooky :AFADF0:

Αυτό είναι συνήθως συντονισμός με κάτι. Rumble ή κακή απόσβεση κραδασμών.
Τα warps είναι συνήθως αρκετά μεγάλα και τα ακολουθεί ο βραχίωνας χωρίς να τα ρουφάει η κεφαλή. Εκτος αν είναι ruffles ο δίσκος...