Η "Αποκαθήλωση"

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,083
Αθήνα
Μετά από 9 χρόνια συμβίωσης με τον ΠΡΩΤΟ DLP προβολέα που βγήκε με απαράμιλλη ομορφιά (design) στο blue black, έφτασε η στιγμή του αποχωρισμού. Και αποχωρισμού όχι βέβαια με την έννοια την πραγματική αλλά με την έννοια ότι δεν θα κοσμεί πλέον το ταβάνι του σαλονιού μου.
Για όσους δεν κατάλαβαν μιλάω για τον Vidikron Helios. Τον πρώτο dlp προβολέα με 2 chip μάλιστα, αγορασμένο σε μια εποχή που η λέξη dlp ήταν παντελώς άγνωστη και είτε θα έπαιρνες lcd προβολέα 800 Χ 600 ανάλυση βλέποντας κοτετσόσυρμα σε 120", είτε τα "τέρατα" τα crt με υποβοήθηση από διπλασιαστές και τετραπλασιαστές πουλώντας φυσικά το ανάλογο οικοπεδάκι (κι αν έφτανε...).

Βέβαια δεν είναι και τα 9 χρόνια πραγματικής χρήσης μιάς και μετά panic room εποχής, άνοιξε στην κυριολεξία μόνο για να δούμε όλοι μαζί την αλλαγή της χρονιάς στην τηλεόραση.

Την θέση του πήρε ο Sony VW-50 ή αλλιώς "pearl" που πρόσφατα αγόρασα από τον Γιάννη. Ευτυχώς, το μεγάλο εύρος του Sony βοήθησε ούτως ώστε να τοποθετηθεί ακριβώς εκεί που ήταν και ο Helios οπότε αποφεύχθηκαν έξτρα τρύπες στο ταβάνι. Μάλιστα το καλύτερο απ' όλα ήταν η πατέντα (Made by Kastro) να παντρευτεί η παλιά original βάση του vidikron με αυτή του Sony πράγμα που έγινε με απόλυτη επτυχία. Επιπλέον, το lens shift του Sony βοήθησε στο να μην χρησιμοποιηθεί η έξτρα προέκταση και να είναι ο προβολέας τέρμα ταβάνι .

Βλέποντας κάποιος την οθόνη εν έτη 2007 παρεξενεύεται μιάς και αυτή είναι σε format 4:3 (120"). Το καλό είναι το εξής όμως: Οταν βλέπεις τηλεόραση αντί να βλέπεις ξεχειλωμένα τα πάντα όπως στις τηλεοράσεις, πατάς το normal mode στον Sony και εικόνα γίνεται 4:3 ακριβώς δηλαδή όπως το μεταδίδει το κανάλι. Μετάς την ανοίγεις με το ηλεκτρικό zoom (αφού είπαμε ότι ο Sony δίνει πολύ καβάντζα) και τέλος με το ηλεκτρικό lens shift ανεβάζεις την εικόνα και την αλφαδιάζεις μέσα στην οθόνη. Να τι χρήσιμο είναι να είναι όλα τα χειριστήρια ηλεκτρικά. Ετσι έχεις 120" σε 4:3 ΑΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΗΣ εικόνας σε τηλεοπτικό σήμα. Ποιός ήθελε μεγάλη 4:3 lcd τηλεόραση είπαμε; Ορίστε!-bye-

Το μόνο μειονέκτημα σε όλη την φάση είναι ότι επειδή έχουν περαστεί ήδη σωλήνες από την κατασκευή του σπιτιού που πάνε στον προβολέα (μία για ρεύμα και μία για σήμα) είναι αδύνατον να περαστεί ψηφιακό σήμα λόγω του βύσματος, επομένως δουλεύει και θα δουλεύει με ένα Supra component εξάκλωνο (3 για component, 2 για S-video-τηλεόραση και 1 αχρείαστο για composite).

Πάντως και με component μια χαρά μου φαίνεται η εικόνα από το Sony 9000ES. Βεβαια δεν σας κρύβω ότι αν δεν υπήρχε το υπόγειο και είχα μόνο το σαλόνι σίγουρα δεν το γλύτωνα το εξωτερικό καναλάκι.

Το ευχάριστο είναι ότι το σαλόνι με τον καινούργιο προβολέα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί άνετα για θέαση ταινίας και θα μιλήσουμε για αλλαγή πιθανόν σε 9 χρόνια ξανά......

Υ.Γ. Και για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, δείτε τα χαρακτηριστικά του Vidikron από την μπροσούρα που έχω κρατήσει. Μιλάμε για συλλεκτικό πλέον κομμάτι....-bye-

Attachments

• IMG.jpg
    IMG.jpg
    106.4 KB · Views: 94
:SFGSFGSF:

Να σου πω την αλήθεια, αν και ιδιοκτήτης περλ, το θεωρώ λίγο ιεροσυλία αυτό...
Μπράβο όμως που μπόρεσες να παρακάμψεις κάθε συναισθηματικό δέσιμο και να προχωρήσεις παρακάτω, έχοντας μάλιστα ειδικό ντεντικέιτεντ χώρο...

Δεν έχω λόγια...

ΡΙΣΠΕΚΤ, μειτ...

Τάσο,
καταρχήν μεγιά για τον pearl,
και εάν επιτρέπετε,
τώρα τί θα τον κάνεις τον Vidikron Helios?

Τάσο,
καταρχήν μεγιά για τον pearl,
και εάν επιτρέπετε,
τώρα τί θα τον κάνεις τον Vidikron Helios?

Σε ωραιοτατο κουτι απο κρυσταλλο, περιστοιχισμενο με τα σχετικα ποστερς της εποχης!

To μονο που μενει τωρα ειναι να ζωντανεψει ο "μαρμαρωμενος Βασιλιάς" και να παρουμε ξανα την Πολη! :D

Μπράβο σου Τάσο.
Γύρο στο 99 τον ζαχάρωνα στο Sony center της Αλεξάνδρας. Αν θυμάμαι καλά είχε 3-4 μύρια.
Κράτα τον. Μακάρι να μπορούσα και εγώ να έχω τον devis που ήταν ο πρώτος που το 98 έκανε προβολή σπίτι μου.

Ασχετο......Παναγιωτη με τι προβολεα βλεπεις τωρα?

Πάρτε και μια φωτό με τον Sony κρεμασμένο.

Ευτχώς που η βάση του vidikron έχει αυτές τις ράβδους που δίνει περιθώριο να κουνήσεις τον προβολέα δεξιά-αριστερά.

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι γιατί πήγε τέρμα άκρη: Ο φακός του Vidikron είναι τοποθετημένος στην άκρη και όχι στο κέντρο μέση :nounder:

Attachments

• IMG_7845.JPG
    IMG_7845.JPG
    39.9 KB · Views: 102
Και στο panic room τι παίζει τώρα?
Γιατί απ´ όσο είδα ο 8720 ανηφόρισε για Πανόραμα, αυτόν δεν είχες εκεί μέχρι τώρα? Νόμιζα ότι στην θέση του θα έμπαινε ο Pearl. Ρε τι σου είναι αυτά τα φόρα, 2 φορές του έχω μιλήσει του ανθρώπου από κοντά και έχω και απορίες για το σπίτι του....

Όσο για τον vidikron, τον θυμάμαι ακόμα που, την εποχή που τα άλλα παιδάκια θέλανε να γίνουν πιλότοι στο top gun, εγώ έβλεπα τον helios σε μια παρουσίαση του hitech και μου τρέχανε τα σάλια και ήθελα να αποκτήσω κι εγώ έναν, όταν μεγάλωνα...Τάσο δικό ήταν το σπίτι της παρουσίασης?

Και στο panic room τι παίζει τώρα?
Γιατί απ´ όσο είδα ο 8720 ανηφόρισε για Πανόραμα, αυτόν δεν είχες εκεί μέχρι τώρα? Νόμιζα ότι στην θέση του θα έμπαινε ο Pearl. Ρε τι σου είναι αυτά τα φόρα, 2 φορές του έχω μιλήσει του ανθρώπου από κοντά και έχω και απορίες για το σπίτι του....

Όσο για τον vidikron, τον θυμάμαι ακόμα που, την εποχή που τα άλλα παιδάκια θέλανε να γίνουν πιλότοι στο top gun, εγώ έβλεπα τον helios σε μια παρουσίαση του hitech και μου τρέχανε τα σάλια και ήθελα να αποκτήσω κι εγώ έναν, όταν μεγάλωνα...Τάσο δικό ήταν το σπίτι της παρουσίασης?

To panic room περιμένει τον JVC. Ας όψεται η αντιπροσωπεία που τα φέρνει με το σταγονόμετρο....
Αν εννοείς αυτό ναι δικό μου ήταν Θοδωρή εκείνο το σπίτι.
-bye-

Attachments

• IMG.jpg
    IMG.jpg
    79.8 KB · Views: 88