ΒΛΑΣΙΔΗΣ
AVClub Fanatic
Επίσημη θέση του κόμματος (του ΣΥΝ δηλαδή) είναι ότι χρέος τους η πάλη κατά του εθνικισμού. Σε ερώτησή μου το Δεκέμβριο του 2006 σε ημερίδα τους σε επαρχιακή πόλη της νότιας Ελλάδας πώς βλέπουν τη συνεργασία με τις άλλες χώρες υπό αυτό το πρίσμα πήρα την απάντηση ότι η Ελλάδα οφείλει να καταπολεμήσει κάθε μορφή εθνικισμού, επόμενως σε όλες τις περιπτώσεις (διμερείς επαφές και σε διεθνή όργανα) θα πρέπει να υποστηρίζει αντιεθνικιστικές θέσεις (τη λέξη διεθνικιστικές δεν τη χρησιμοποίησε κανείς. Από την άλλη πλευρά οφείλουν και οι άλλες χώρες να προωθούν τις ίδιες απόψεις μετά από την ανάδειξη στην εξουσία αντίστοιχων αριστερών δυνάμεων. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις σε αυτό δεν ευθύνεται ο ΣΥΝ ούτε και πρέπει να αλλάζει την πολιτική του.
Σε παρατήρησή μου ότι αυτό είναι σύμφωνο με τις ιδέες του Λένιν για τον τρόπο επίλυσης των εθνικών θεμάτων (βλ. τα έργα του Το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση και Ο Βαλκανικός Πόλεμος και ο σοβινισμός των αστών) αλλά και του Στάλιν (Το εθνικό Ζήτημα και ο Λενινισμός) δεν υπήρξε απάντηση, αλλά δημιουργήθηκε κατάσταση με αυτή που επικρατούσε στα ελληνικά αμφιθέατρα τη δεκαετία του 1970.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα, αλλά η κάθε συνιστώτα έχει τις δικές της αρχές και πολιτική.
Σε παρατήρησή μου ότι αυτό είναι σύμφωνο με τις ιδέες του Λένιν για τον τρόπο επίλυσης των εθνικών θεμάτων (βλ. τα έργα του Το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση και Ο Βαλκανικός Πόλεμος και ο σοβινισμός των αστών) αλλά και του Στάλιν (Το εθνικό Ζήτημα και ο Λενινισμός) δεν υπήρξε απάντηση, αλλά δημιουργήθηκε κατάσταση με αυτή που επικρατούσε στα ελληνικά αμφιθέατρα τη δεκαετία του 1970.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα, αλλά η κάθε συνιστώτα έχει τις δικές της αρχές και πολιτική.