Η επόμενη μέρα

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση πάντως δεν θάχουμε να γκρινιάζουμε πιά για το κράτος....:flipout::flipout:

Δεν θάναι κι άσχημα . Την δασοπυρόσβεση π.χ. θα μπορεί να την αναλάβει η ΠΥΡ holdings Α.Ε. η οποία θα μπορεί να κατέχει π.χ το 40% της ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΣ Α.Ε. η οποία με την σειρά της θα μπορεί να είναι ο κύριος μέτοχος της "TO ΣΤΟΥΠΙ Α.Ε." και της ΔΑΔΑ Α.Ε". Συγχρόνως η ΠΥΡ Holdings θα κατέχει π.χ το 35% της "ΝΕΡΟ-ΝΕΡΑΚΙ Α.Ε." που θα διαχειρίζεται τους εθνικούς ( το πάλαι ποτέ ) υδάτινους πόρους . Not bad at all

Όποιος πολίτικος έχει τα «κότσια» ας άρει την μονιμότητα και θα σου πω εγώ
Αν θα δουλεύουν σωστά οι δημόσιοι υπάλληλοι

10 15 χρόνια δηλαδή μακριά απο το μέλι........

με κάλυψες φίλτατε!

Βρε Δημητρη μου αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει από το 1843.Το εννοώ..
Και λίγα χρόνια λέω.
Κατ´αρχήν υπολόγισε ότι χρειάζονται τόσα χρόνια(10-15) για να ´αποσυρθούν´όλοι όσοι διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια από το 1977 και μετά.
Να μήν αναφέρω τώρα ποιοί είναι οι πρωτοπόροι στούς κομματικούς διορισμούς γιατι θα θεωρηθώ κακός...
Και βεβαια δεν μπορείς να πετάξεις έξω στα 60 του κάποιον πού τον διόρισε ο κομματικός κομισσάριος κάποτε.
Η ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό που θα ονομάζαμε αστικό εκσυγχρονισμό.
Αυτός πού τον επαγγέλθηκε το 1996 πάντως μόνον αυτό δεν έκανε...

Απάντηση: Re: Η επόμενη μέρα

Όποιος πολίτικος έχει τα «κότσια» ας άρει την μονιμότητα και θα σου πω εγώ
Αν θα δουλεύουν σωστά οι δημόσιοι υπάλληλοι

Δεν είναι πανάκεια αυτό,ειδικά σε μιά περίοδο που στον ιδιωτικό τομέα γίνεται τής κακομοίρας.
Θά το δεχόμουν σε βάθος χρόνου καί όταν και οι ιδιώτες εργαζόμενοι είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Πρός το παρόν η εφαρμογή τού κώδικα τών υπαλλήλων στο δημόσιο θα επαρκούσε...

Αυτές τις τρεις γραμμές, που περιγράφουν την σύγχρονη ιστορία και το άμεσο μέλλον του Έλληνα, θα πρέπει να τις μοιράζουν σε όλους αυτούς που τρέχουν στις προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κουνώντας σημαιούλες σαν πίθηκοι που τους έχουν αλυσίδα στην μύτη και περιμένουν την ζαχαρίτσα τους!

:SFGSFGSF: Well said Ντοκ

Re: Απάντηση: Η επόμενη μέρα

Oταν το δημόσιο , χρησιμεύει δια την τακτοποίηση των δικών μας παιδιών , γαλαζωπών και πρασίνων και όταν αποτελεί το όνειρο του κάθε έλληνα , ο οποίος επιθυμεί διακαώς να βολευτεί κάπου στο Δημόσιο (" μήνας μπαίνει , μήνας βγαίνει ") , ώστε να μπορεί μετά με την άνεση του να κατακεραυνώνει την λειτουργία του δημοσίου , όντας δημοσκοπούμενος , εγώ τι να πω ;

απ'το στόμα μου το πήρες.

Που να ακούς δίπλα σου τον συμφοιτητή/συνάδελφο /συνομήλικο να λέει :

"άντε να πάρω το πτυχίο, να περάσω και τον ΑΣΕΠ να μπώ σε κανένα σχολείο και να τα ξύνω..... "

και πόσοι άλλοι..... σε πόσες άλλες ειδικότητες.

Οταν όμως φτιάχνονται εκατοντάδες άχρηστα ΤΕΙ γιατί οι περίφημες τοπικές κοινωνίες επιθυμούν να βγάζουν χρήματα απο μελλοντικούς αγραμμάτους πτυχιούχους,με πτυχία πού δεν έχουν καμιά παρά μόνον ´δημόσια χρήση´ελάχιστοι γονείς αντιδρούν.
Και όταν μπαίνει η βάση τού 10 αρχίζει ο λαϊκισμός ότι ´εμποδίζεται η μορφωση τών παιδιών μας´.
Ασχετο με τήν κατάντια τού Δημοσίου??Δεν νομίζω...

Ωραια τα λεμε πισω απο την ασφαλεια του πληκτρολογιου μας και χωρις ποτε να παιρνουμε ουτε μια αποφαση ωστε να προσπαθησουμε να λαβουμε υπ'οψην μας ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Οταν ομως καποια κυβερνηση διανοηθει να πειραξει εστω και ενα μικρο κλασμα απο τα "κεκτημενα" μας, τοτε επαναστατουμε και μιλαμε για χουντα. Αυτο που εκανε και ο Γιωργακης (μαλλον για να δωσει το καλο παραδειγμα) στο θεμα με τη Γεννηματα.

Εκεινα τα θεματα για την παιδεια με εκαναν σοφοτερο. Μου θυμισαν το γνωστο "ο Εθνικος και ο Προφήτης Ηλιας να κερδιζουν και ολοι οι αλλοι να πανε να μαμιθουν", ιφ γιου νόου γουατ αι μιν...

Δυστυχώς θα σας στεναχωρήσω και εγώ. Δεν είμαι "επαναστάτης" αλλά νιώθω μέσα μου πως χρειαζόμαστε μια επανάσταση ριζική.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι που όλες οι κυβερνήσεις έχουν φάει τα λεφτά των παππούδων μας, πατεράδων και πάνε να φάνε και τα δικά μας με το ασφαλιστικό που τόσα χρόνια >30 απλά συμφωνούν και συνεχίζουν να υπάρχουν τα ελλείματα.

Κάποιος είπε τις προάλλες στην τηλεόραση κάτι που έχει ουσία, "αφού τα λεφτά δεν πάνε ούτε στον αθλητισμό από τον ΟΠΑΠ, τουλάχιστον γιατί δεν τα δίνουμε στα ταμεία μήπως και μείωσουν το έλλειμα κάποτε ??"

Λύσεις υπάρχουν απλά κανείς δεν βγαίνει να πει "ξέρετε κάτι παιδιά έχουμε φτιάξει ένα σύστημα για να ρουφάμε μια ζωή, γιατί έτσι πρέπει να είναι, για λόγους που δεν μπορείτε να καταλάβετε ο απλός λαός, γιατί πρέπει να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί για να δουλεύει και κάποιος πάνω σε αυτόν σε πλανήτη γιατί είμαστε καλοπερασάκηδες, οπότε μη μιλάτε και συνεχίστε έτσι"

Καταρχάς δεν γνωρίζουμε ποιος μας κυβερνάει. Όλοι πιστεύουμε πως είναι όλα στημένα αλλά δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε. Ακόμη και όταν αποδείξουμε ένα από τα πολλά απλά το δείχνουν τα κανάλια (μερικά) και μετά από καιρό πάει έγινε ρουτίνα πάλι.

Γιατί αν δεν έχεις να φας δεν βγαίνεις στους δρόμους να διαμαρτυρηθείς αλλά ψάχνεις να βρεις φαγητό. Αυτό είναι που καταλάβανε και πλέον κυβερνάνε όλοι μαζί και απλά στήνουν κάθε φορά ένα νέο επεισόδιο. Εμείς είμαστε οι κομπάρσοι. Και επειδή η ζωή δεν έχει και πολλά χρονάκια κοιτάτε να περνάτε καλά τουλάχιστον να έχουμε κάτι να θυμόμαστε.

Ο ΘΕΟΣ μαζί σας.

Να μέ συγχωρείς Πέτρο,αλλά δεν κρύβομαι πίσω απο καμιά ´πληκτρολογιακή ασφάλεια´.(δεν εννοώ ότι το λές προσωπικά)
Επέλεξα χωρίς καμιά κληρονομιά από μπαμπάδες και μαμάδες τον ιδιωτικό τομέα ,έχοντας πίσω μου τήν εμπειρία 6 χρόνων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Και προσπαθώ να κρατώ βασικές αρχές στήν ζωή μου.Και παραμένω ενεργός πολίτης.
Ως εκ τουτου προσωπικά θεωρώ ότι έχω κάθε δικαίωμα να έχω γνωμη και για το Δημόσιο παρ´ότι δεν με αφορά προσωπικά...

Re: Απάντηση: Re: Η επόμενη μέρα

Δεν είναι πανάκεια αυτό,ειδικά σε μιά περίοδο που στον ιδιωτικό τομέα γίνεται τής κακομοίρας.
Θά το δεχόμουν σε βάθος χρόνου καί όταν και οι ιδιώτες εργαζόμενοι είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Πρός το παρόν η εφαρμογή τού κώδικα τών υπαλλήλων στο δημόσιο θα επαρκούσε...

Μα Σπύρο , και τον κώδικα να εφαρμόσουν δεν θα βγάλουν άκρη.
Από την στιγμή που ο κάθε Δ.Υ δεν φοβάται να απολυθεί θα εξακολουθεί να τα «ξύνει» .Τι να του κάνουν άλλωστε ? επίπληξη ? άντε στο κάτω κάτω καμιά μετάθεση Εγώ πιστεύω ότι κανένας δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος
μιας τέτοιας κίνησης ( ούτε το θέλουν άλλωστε.)

Να μέ συγχωρείς Πέτρο,αλλά δεν κρύβομαι πίσω απο καμιά ´πληκτρολογιακή ασφάλεια´.(δεν εννοώ ότι το λές προσωπικά)
Επέλεξα χωρίς καμιά κληρονομιά από μπαμπάδες και μαμάδες τον ιδιωτικό τομέα ,έχοντας πίσω μου τήν εμπειρία 6 χρόνων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Και προσπαθώ να κρατώ βασικές αρχές στήν ζωή μου.Και παραμένω ενεργός πολίτης.
Ως εκ τουτου προσωπικά θεωρώ ότι έχω κάθε δικαίωμα να έχω γνωμη και για το Δημόσιο παρ´ότι δεν με αφορά προσωπικά...

Ελα βρε Σπυρο, εννοω πως αλλο να τα λεμε και αλλο να ψηφιζουμε βάσει αυτων που λεμε. Ως λαος βεβαια, οχι προσωπικα εσυ ή καποιος αλλος.

Ειμαστε συμφαιροντοψηφοφόροι, πως να το κανουμε?

Ελα βρε Σπυρο, εννοω πως αλλο να τα λεμε και αλλο να ψηφιζουμε βάσει αυτων που λεμε. Ως λαος βεβαια, οχι προσωπικα εσυ ή καποιος αλλος.

Ειμαστε συμφαιροντοψηφοφόροι, πως να το κανουμε?

Πέτρο φυσικά ο κόσμος ψήφιζε με συμφεροντολογικά και όχι ιδεολογικά κριτήρια.
Δές ποιό κόμμα είναι πρώτο μονίμως στούς Δημοσίους Υπαλλήλους και θα βγάλεις ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Και στην αρχή έπρεπε να επέλθει μιά ισορροπία για να αποκατασταθούν παλιές και σημαντικές αδικίες.
Ομως στην συνέχεια γυρίσαμε απο τήν ανάποδη πλευρά.
Απο ένα κομματικό κράτος πήγαμε σε ένα άλλο κομματικό κράτος πού κανείς δεν άλλαζε τίποτα.
Και έμειναν κάποια συνθήματα που υποτίθεται προσδιόριζαν ιδεολογίες....
Πουκάμισα αδειανά ασφαλώς..

Πουκάμισα αδειανά ασφαλώς..

Εκει ειναι το θεμα.

υ.γ. Η γυναικα μου ειναι Δ.Υ. και μεσα στις 200 ειδων αδειες που εχει, παιρνει και μια επιπλεον μερα ανα διμηνο, ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.

1ον. Ειναι ή οχι προκλητικο για τους ΜΗ Δ.Υ. αυτο?

2ον. Για αντε κοψτους αυτο το "κεκτημενο" αν τολμας! Θα σε φανε ζωντανο!

Εκει ειναι το θεμα.

υ.γ. Η γυναικα μου ειναι Δ.Υ. και μεσα στις 200 ειδων αδειες που εχει, παιρνει και μια επιπλεον μερα ανα διμηνο, ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.

1ον. Ειναι ή οχι προκλητικο για τους ΜΗ Δ.Υ. αυτο?

2ον. Για αντε κοψτους αυτο το "κεκτημενο" αν τολμας! Θα σε φανε ζωντανο!

Αυτό πού πιστεύω όμως είναι ότι θα έπρεπε να προστατευονται και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δηλαδή να αποκτήσουν καλές εργασιακές συνθήκες και οι ιδιώτες,πλήν μονιμότητας,γιατί εκεί το πράγμα έχει χοντρύνει.
Νομίζω ότι γίνεται σαφής προσπάθεια να αυξηθεί η ανασφάλεια τών εργαζομένων.
Και όσο αντιπαραγωγικό είναι το ´ξύσιμο´,άλλο τόσο αντιπαραγωγικό είναι τό εργασιακό stress πού προκύπτει από την ανασφάλεια τού ιδιωτικού τομέα.

Αυτό πού πιστεύω όμως είναι ότι θα έπρεπε να προστατευονται και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δηλαδή να αποκτήσουν καλές εργασιακές συνθήκες και οι ιδιώτες,πλήν μονιμότητας,γιατί εκεί το πράγμα έχει χοντρύνει.
Νομίζω ότι γίνεται σαφής προσπάθεια να αυξηθεί η ανασφάλεια τών εργαζομένων.
Και όσο αντιπαραγωγικό είναι το ´ξύσιμο´,άλλο τόσο αντιπαραγωγικό είναι τό εργασιακό stress πού προκύπτει από την ανασφάλεια τού ιδιωτικού τομέα.

Συμφωνω βεβαια, αλλα παλι θα "μπερδεψουμε" τους μεγαλοεπιχειρηματιες με τα μικρομαγαζα.

Υπάρχει περίπτωση ποτέ να ανακατευτεί κάποιος με την πολιτική στην Ελλάδα και να μην γίνει σαν τους υπόλοιπους?

Πιστεύω οτι και άγιο να βάλουν στο τέλος θα χαλάσει κι αυτός...

Και δεν αστειεύομαι!

Mεταξύ σοβαρού και αστείου πολλοί έχουν πει (μέσα σ´αυτους και η αφεντιά μου)
"Θέλω δουλειά στο Δημόσιο, (να τα ξύνω όλη μέρα) και να πληρώνομαι σταθερά μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει".
Βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό δεν το εννοεί το "να τα ξύνω όλη μέρα"....(άσχετα με το αν θα καταλλήξει να το κάνει)
Έχεις το οκτάωρό σου, πληρώνεσαι στην ώρα σου και παίρνεις τα επιδόματα που σου αναλογούν(για ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, παιδιά, γατιά κτλ.), παίρνεις όλη την άδεια που δικαιούσαι, έχεις καλή ασφάλιση και καλή σύνταξη και έχεις σιγουριά για το μέλλον.
Το πιθανότερο είναι να πληρώνεσαι καλύτερα από έναν ιδιωτικό υπάλληλο και το εργασιακό περιβάλλον είναι πιο ανθρώπινο αλλά παράλληλα ξέρεις πως οι επαγγελματικές προοπτικές είναι περιορισμένες.
Αυτά από μόνα τους είναι ικανά κίνητρα για να προτιμήσεις το Δημόσιο.
Τώρα αν το Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις είναι ξέφραγκο αμπέλι και δεν ελέγχεται κανείς από κανέναν συν το ότι μερικοί αλήτες εκμεταλλεύονται τις αρμοδιότητές τους και απαιτούν εκβιαστικά το φακελάκι από τον πολίτη, είναι άλλη κουβέντα.
Αν ήθελαν να συμμαζέψουν το δημόσιο τομέα θα το είχαν κάνει. Και μιλώντας για συμμάζεμα δεν εννοώ την άρση της μονιμότητας. Δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου. Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η εκμάθηση χρήσης υπολογιστή; Δεν θα έπρεπε να τοποθετούνται οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα τους; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να μηχανοργανωθεί ολόκληρος ο δημόσιος τομέας; Δεν θα πρέπει να διώκονται όσοι παρανομούν εις βάρος του πολίτη και του κράτους;
Το άλλο πρόβλημα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Αρκετοί ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είναι ευχαριστημένοι είτε λόγω εργασιακού περιβάλλοντος, είτε λόγω αποδοχών είτε λόγω αστάθειας/ανασφάλειας. Όσοι έχουν οικογένεια και απαιτούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να γίνει εξομοίωση προς τα κάτω αλλά να μπει μια τάξη στο Δημόσιο και να καλυτερέψουν οι εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η αποψή μου. Δεν είναι πάντως τυχαίο πως οι στρατιωτικές σχολές και τα παιδαγωγικά έχουν υψηλή ζήτηση...
Επειδή ειπώθηκε κάτι για ΤΕΙ που ξεφύτρωσαν ωσάν τα μανιτάρια (και μετά αφέθηκαν στην τύχη τους...) θα συμφωνήσω και θα επαυξήσω. Αυτή είναι η σοβαρή αντιμετώπιση της Παιδείας από τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία 30 χρόνια. Συν το γεγονός ότι απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο η τεχνική εκπαίδευση και αναγκάζονται όλοι οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο εντός και εκτός συνόρων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Κουτσοί στραβοί λοιπον στον Άγιο Παντελεήμονα και ο Θεός βοηθός.
Αυτά που διακρίνω εγώ είναι:

1ον. Απαξίωση των τεχνικών επαγγελμάτων είτε από αδιαφορία του κράτους, είτε από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Άρα οι νέοι οδηγούνται σε μονόδρομο: σπουδές πάση θυσία για ένα καλύτερο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

2ον. Πολλοί σπουδάζουν στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή και αρκετοί από αυτούς λαμβάνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας (τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα) . Τσάμπα τα λεφτά και ο χρόνος....

3ον. Γιγαντωμένος, δυσκίνητος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις (όχι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους). Και λογικό είναι γιατί που θα δουλέψει ο φιλόλογος, ο μαθηματικός, ο θεολόγος, ο κοινωνιολόγος και ένα σωρό άλλοι απόφοιτοι (εννοείται πως όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και αφού το κράτος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στην κοινωνία πρέπει να βρει μια λύση στο πρόβλημα προσλαμβάνοντας νέες και νέους που σπούδασαν αλλά δεν "μπορούν" να δουλέψουν σχεδόν πουθενά αλλού εκτός από το Δημόσιο)

Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να αποκτήσουμε πραγματική βιομηχανία, να αναζοωγονηθεί η τεχνική εκπαίδευση και να αντιμετωπιστεί σοβαρά από το κράτος, να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στον τομέα της Παιδείας, να αποκτήσει πραγματικά διακαιώματα ο εργαζόμενος και να μη ζει υπό το φόβο της απόλυσης, να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας και σταδιακά να απαλλαχτεί από τα βάρη τα αποία του φόρτωσαν όοοολες οι παρελθούσες κυβερνήσεις.

Mεταξύ σοβαρού και αστείου πολλοί έχουν πει (μέσα σ´αυτους και η αφεντιά μου)
"Θέλω δουλειά στο Δημόσιο, (να τα ξύνω όλη μέρα) και να πληρώνομαι σταθερά μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει".
Βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό δεν το εννοεί το "να τα ξύνω όλη μέρα"....(άσχετα με το αν θα καταλλήξει να το κάνει)
Έχεις το οκτάωρό σου, πληρώνεσαι στην ώρα σου και παίρνεις τα επιδόματα που σου αναλογούν(για ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, παιδιά, γατιά κτλ.), παίρνεις όλη την άδεια που δικαιούσαι, έχεις καλή ασφάλιση και καλή σύνταξη και έχεις σιγουριά για το μέλλον.
Το πιθανότερο είναι να πληρώνεσαι καλύτερα από έναν ιδιωτικό υπάλληλο και το εργασιακό περιβάλλον είναι πιο ανθρώπινο αλλά παράλληλα ξέρεις πως οι επαγγελματικές προοπτικές είναι περιορισμένες.
Αυτά από μόνα τους είναι ικανά κίνητρα για να προτιμήσεις το Δημόσιο.
Τώρα αν το Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις είναι ξέφραγκο αμπέλι και δεν ελέγχεται κανείς από κανέναν συν το ότι μερικοί αλήτες εκμεταλλεύονται τις αρμοδιότητές τους και απαιτούν εκβιαστικά το φακελάκι από τον πολίτη, είναι άλλη κουβέντα.
Αν ήθελαν να συμμαζέψουν το δημόσιο τομέα θα το είχαν κάνει. Και μιλώντας για συμμάζεμα δεν εννοώ την άρση της μονιμότητας. Δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου. Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η εκμάθηση χρήσης υπολογιστή; Δεν θα έπρεπε να τοποθετούνται οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα τους; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να μηχανοργανωθεί ολόκληρος ο δημόσιος τομέας; Δεν θα πρέπει να διώκονται όσοι παρανομούν εις βάρος του πολίτη και του κράτους;
Το άλλο πρόβλημα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Αρκετοί ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είναι ευχαριστημένοι είτε λόγω εργασιακού περιβάλλοντος, είτε λόγω αποδοχών είτε λόγω αστάθειας/ανασφάλειας. Όσοι έχουν οικογένεια και απαιτούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να γίνει εξομοίωση προς τα κάτω αλλά να μπει μια τάξη στο Δημόσιο και να καλυτερέψουν οι εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η αποψή μου. Δεν είναι πάντως τυχαίο πως οι στρατιωτικές σχολές και τα παιδαγωγικά έχουν υψηλή ζήτηση...
Επειδή ειπώθηκε κάτι για ΤΕΙ που ξεφύτρωσαν ωσάν τα μανιτάρια (και μετά αφέθηκαν στην τύχη τους...) θα συμφωνήσω και θα επαυξήσω. Αυτή είναι η σοβαρή αντιμετώπιση της Παιδείας από τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία 30 χρόνια. Συν το γεγονός ότι απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο η τεχνική εκπαίδευση και αναγκάζονται όλοι οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο εντός και εκτός συνόρων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Κουτσοί στραβοί λοιπον στον Άγιο Παντελεήμονα και ο Θεός βοηθός.
Αυτά που διακρίνω εγώ είναι:

1ον. Απαξίωση των τεχνικών επαγγελμάτων είτε από αδιαφορία του κράτους, είτε από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Άρα οι νέοι οδηγούνται σε μονόδρομο: σπουδές πάση θυσία για ένα καλύτερο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

2ον. Πολλοί σπουδάζουν στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή και αρκετοί από αυτούς λαμβάνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας (τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα) . Τσάμπα τα λεφτά και ο χρόνος....

3ον. Γιγαντωμένος, δυσκίνητος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις (όχι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους). Και λογικό είναι γιατί που θα δουλέψει ο φιλόλογος, ο μαθηματικός, ο θεολόγος, ο κοινωνιολόγος και ένα σωρό άλλοι απόφοιτοι (εννοείται πως όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και αφού το κράτος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στην κοινωνία πρέπει να βρει μια λύση στο πρόβλημα προσλαμβάνοντας νέες και νέους που σπούδασαν αλλά δεν "μπορούν" να δουλέψουν σχεδόν πουθενά αλλού εκτός από το Δημόσιο)

Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να αποκτήσουμε πραγματική βιομηχανία, να αναζοωγονηθεί η τεχνική εκπαίδευση και να αντιμετωπιστεί σοβαρά από το κράτος, να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στον τομέα της Παιδείας, να αποκτήσει πραγματικά διακαιώματα ο εργαζόμενος και να μη ζει υπό το φόβο της απόλυσης, να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας και σταδιακά να απαλλαχτεί από τα βάρη τα αποία του φόρτωσαν όοοολες οι παρελθούσες κυβερνήσεις.

Καλά τα λές.Στο "τι" συμφωνούμε λίγο πολύ όλοι.Το πώς είναι το θέμα...