- 19 September 2007
- 619
Η ανωριμότητα μας ως καταναλωτές?
Προχθές, βρισκόμουν σ’ ένα από τα πολυκαταστήματα, ξέρετε αυτά που μας κατακλύζουν με διαφημίσεις για άτοκες πωλήσεις, για έναρξη δόσεων ένα χρόνο μετά κλπ.
Ο σκοπός της επίσκεψης, ήταν η αγορά ενός air condition.
Αφού κατέληξα σ’ ένα μηχάνημα, ήρθε η ώρα για την ερώτηση της τιμής…
-Συγνώμη, πόσο κοστίζει αυτό το μηχάνημα?
-Έχει τάδε ευρώ σε 36 δόσεις
-Ευχαριστώ για την πληροφορία, ενδιαφέρομαι όμως να το πάρω μετρητοίς.
-Μα είναι προσφορά, το αγοράζετε σε 36 δόσεις στην τιμή του μετρητοίς.
-Εχμ, συγνώμη, αλλά το μηχάνημα κοστίζει, περίπου 22% κάτω από την τιμή που μου αναφέρετε, όταν το πληρώνεις μετρητοίς…
-Ένα λεπτό να ρωτήσω τον προϊστάμενο, γιατί δε μπορώ να σας απαντήσω.
Αναμονή, για ένα δεκάλεπτο περίπου…
Ο πωλητής επιστρέφει μαζί με τον προϊστάμενο.
-Ναι, κύριε μου, έχετε δίκιο, ο πωλητής δε γνωρίζει καλά (αν είναι δυνατό, να «κρεμάει» έτσι το συνάδελφό του!), στην τιμή μετρητοίς υπάρχει έκπτωση ΚΑΙ δωρεάν εγκατάσταση…
Για εσάς, τι σημαίνει άτοκη δόση?
Προσωπικά πιστεύω ότι, άτοκος διακανονισμός σημαίνει το ποσό του προϊόντος στην τιμή του μετρητοίς διαιρεμένο με το αντίστοιχο διάστημα των δόσεων.
Έστω, η τιμή λιανικής διά το διάστημα των δόσεων (όχι ότι με βρίσκει σύμφωνο, αλλά έστω… )
Πως μπορούμε και δεχόμαστε ως καταναλωτές το παραμύθι των «άτοκων» δόσεων, πως δεχόμαστε κάτι που κοστίζει 1000 ευρώ μετρητά να το πληρώνουμε 1285 ευρώ σε «άτοκες» δόσεις?
Γιατί, ενώ «γκρινιάζουμε» για τα πάντα, ανεχόμαστε αυτή την κοροϊδία?
Προχθές, βρισκόμουν σ’ ένα από τα πολυκαταστήματα, ξέρετε αυτά που μας κατακλύζουν με διαφημίσεις για άτοκες πωλήσεις, για έναρξη δόσεων ένα χρόνο μετά κλπ.
Ο σκοπός της επίσκεψης, ήταν η αγορά ενός air condition.
Αφού κατέληξα σ’ ένα μηχάνημα, ήρθε η ώρα για την ερώτηση της τιμής…
-Συγνώμη, πόσο κοστίζει αυτό το μηχάνημα?
-Έχει τάδε ευρώ σε 36 δόσεις
-Ευχαριστώ για την πληροφορία, ενδιαφέρομαι όμως να το πάρω μετρητοίς.
-Μα είναι προσφορά, το αγοράζετε σε 36 δόσεις στην τιμή του μετρητοίς.
-Εχμ, συγνώμη, αλλά το μηχάνημα κοστίζει, περίπου 22% κάτω από την τιμή που μου αναφέρετε, όταν το πληρώνεις μετρητοίς…
-Ένα λεπτό να ρωτήσω τον προϊστάμενο, γιατί δε μπορώ να σας απαντήσω.
Αναμονή, για ένα δεκάλεπτο περίπου…
Ο πωλητής επιστρέφει μαζί με τον προϊστάμενο.
-Ναι, κύριε μου, έχετε δίκιο, ο πωλητής δε γνωρίζει καλά (αν είναι δυνατό, να «κρεμάει» έτσι το συνάδελφό του!), στην τιμή μετρητοίς υπάρχει έκπτωση ΚΑΙ δωρεάν εγκατάσταση…
Για εσάς, τι σημαίνει άτοκη δόση?
Προσωπικά πιστεύω ότι, άτοκος διακανονισμός σημαίνει το ποσό του προϊόντος στην τιμή του μετρητοίς διαιρεμένο με το αντίστοιχο διάστημα των δόσεων.
Έστω, η τιμή λιανικής διά το διάστημα των δόσεων (όχι ότι με βρίσκει σύμφωνο, αλλά έστω… )
Πως μπορούμε και δεχόμαστε ως καταναλωτές το παραμύθι των «άτοκων» δόσεων, πως δεχόμαστε κάτι που κοστίζει 1000 ευρώ μετρητά να το πληρώνουμε 1285 ευρώ σε «άτοκες» δόσεις?
Γιατί, ενώ «γκρινιάζουμε» για τα πάντα, ανεχόμαστε αυτή την κοροϊδία?