Η φθήνια τρώει τον παρά ή…

isoviths

Senior Member
19 September 2007
619
Η ανωριμότητα μας ως καταναλωτές?

Προχθές, βρισκόμουν σ’ ένα από τα πολυκαταστήματα, ξέρετε αυτά που μας κατακλύζουν με διαφημίσεις για άτοκες πωλήσεις, για έναρξη δόσεων ένα χρόνο μετά κλπ.

Ο σκοπός της επίσκεψης, ήταν η αγορά ενός air condition.

Αφού κατέληξα σ’ ένα μηχάνημα, ήρθε η ώρα για την ερώτηση της τιμής…

-Συγνώμη, πόσο κοστίζει αυτό το μηχάνημα?
-Έχει τάδε ευρώ σε 36 δόσεις
-Ευχαριστώ για την πληροφορία, ενδιαφέρομαι όμως να το πάρω μετρητοίς.
-Μα είναι προσφορά, το αγοράζετε σε 36 δόσεις στην τιμή του μετρητοίς.
-Εχμ, συγνώμη, αλλά το μηχάνημα κοστίζει, περίπου 22% κάτω από την τιμή που μου αναφέρετε, όταν το πληρώνεις μετρητοίς…
-Ένα λεπτό να ρωτήσω τον προϊστάμενο, γιατί δε μπορώ να σας απαντήσω.

Αναμονή, για ένα δεκάλεπτο περίπου…

Ο πωλητής επιστρέφει μαζί με τον προϊστάμενο.

-Ναι, κύριε μου, έχετε δίκιο, ο πωλητής δε γνωρίζει καλά (αν είναι δυνατό, να «κρεμάει» έτσι το συνάδελφό του!), στην τιμή μετρητοίς υπάρχει έκπτωση ΚΑΙ δωρεάν εγκατάσταση…

Για εσάς, τι σημαίνει άτοκη δόση?

Προσωπικά πιστεύω ότι, άτοκος διακανονισμός σημαίνει το ποσό του προϊόντος στην τιμή του μετρητοίς διαιρεμένο με το αντίστοιχο διάστημα των δόσεων.
Έστω, η τιμή λιανικής διά το διάστημα των δόσεων (όχι ότι με βρίσκει σύμφωνο, αλλά έστω… )

Πως μπορούμε και δεχόμαστε ως καταναλωτές το παραμύθι των «άτοκων» δόσεων, πως δεχόμαστε κάτι που κοστίζει 1000 ευρώ μετρητά να το πληρώνουμε 1285 ευρώ σε «άτοκες» δόσεις?

Γιατί, ενώ «γκρινιάζουμε» για τα πάντα, ανεχόμαστε αυτή την κοροϊδία?

Θέλει ψάξιμο και δεν είναι άσπρο-μαύρο. Μου έχει τύχει μερικές φορές όντως να είναι άτοκες οι δόσεις, αλλά δυστυχώς αυτό είναι σπάνιο και αφορά πραγματικές προσφορές. Συνήθως οι υπόλοιπες είναι πλασματικές προσφορές για να μας πείσουν να καταναλώσουμε περισσότερα.

Τώρα μεγάλη κουβέντα είπες. Αν δεν ήμασταν κορόιδα θα αγοράζαμε ηλεκτρονικά τουλάχιστον 15% φθηνότερα, δίσκους και ταινίες τουλάχιστον 40% φθηνότερα, και ρούχα εώς και 80% φθηνότερα.

Τα νούμερα που αναγράφω δεν είναι τυχαία, ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ξέρετε, αυτές με τον διπλάσιο βασικό μισθό κλπ κλπ κλπ.

Εφόσον είμαστε ηλίθιοι και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ΤΥΦΛΑ το τοπικό εμπόριο, κακό του κεφαλίου μας. Είναι αστείο πχ πόσοι χιλιάδες επισκέπονται καθημερινά το Attica, πληρώνοντας 200 ευρώ για ένα ζευγάρι γάντια, τα ίδια τα οποία πληρώνει ένας Λονδρεζος με 40-50.

Internet κύριοι.... ενας μαγικός κόσμος ορθάνοιχτος μπροστά μας, γεμάτος μεγαλύτερη ποικιλία και σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

PS: Δεν μίλησα για τυφλό μπουκοταζ στους εδώ εμπόρους, καθώς κάποιοι απ'αυτούς είναι πραγματικά πρότυπα, εγώ πχ θυμάμαι αποφάσισα να πληρώσω σχεδόν 100 ευρώ παραπάνω για τον προβολέα μου ώστε να τον πάρω από κατάστημα που μου εδειξε ποικιλοτρόπως ότι με σέβεται σαν καταναλωτή,(με δέχτηκε για πάνω από 6-7 demo, με δικές μου ταινίες, με απόλυτο έλεγχο των ρυθμιστικών, μέχρι και να τον πάρω σπίτι μου να τον δοκιμάσω μου πρότεινε.... ) Αυτό που ζήτησα είναι να μην επιλέγουμε τυφλά Ελλάδα, χωρίς λόγο.

Last edited: