Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Μπορεί κανείς να μεταφέρει τις παραμέτρους του μαμά crossover στο minidsp για να κάνουμε το arcos ενεργό με ενεργό crossover;

Αν υπάρχει το σχηματικό με τα εξαρτήματα μπορούμε να δούμε τι τύπου είναι τα φίλτρα και να τα αντιγράψουμε.. όσο αφορά κλίσεις και συχνότητες θα τα βρούμε. Αυτό που δεν αντιγράφεται εύκολα είναι τα Zobel που φαντάζομαι θα έχει το Arcos (αν είναι ίδιας φιλοσοφίας με το Arcos II μου). Οπότε, να αντιγράψουμε 100% τον ηχητικό χαρακτήρα, δύσκολο..

Επίσης κλασικό θέμα είναι το κατά πόσο θα μπει τελικά και ένας μεγαλούτσικος πυκνωτής στο tweeter για προστασία.. αν μπει, χάνεται περαιτέρω η μπάλα.. αν δεν μπει, είναι πολύ εύκολο να καούν.

Αλλά εμένα προσωπικά με "χαλάνε" δυο θέματα:

1) Ποιότητα των ADC & DAC του miniDSP. Αν έχεις μάθει σε βουβάλι ή παρόμοιο, δύσκολα δεν θα χαλαστείς..
2) Ο περιορισμός του 48KHz/24bit. Πρόβλημα, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους..

Απάντηση: Re: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Αν υπάρχει το σχηματικό με τα εξαρτήματα μπορούμε να δούμε τι τύπου είναι τα φίλτρα και να τα αντιγράψουμε.. όσο αφορά κλίσεις και συχνότητες θα τα βρούμε. Αυτό που δεν αντιγράφεται εύκολα είναι τα Zobel που φαντάζομαι θα έχει το Arcos (αν είναι ίδιας φιλοσοφίας με το Arcos II μου). Οπότε, να αντιγράψουμε 100% τον ηχητικό χαρακτήρα, δύσκολο..

Επίσης κλασικό θέμα είναι το κατά πόσο θα μπει τελικά και ένας μεγαλούτσικος πυκνωτής στο tweeter για προστασία.. αν μπει, χάνεται περαιτέρω η μπάλα.. αν δεν μπει, είναι πολύ εύκολο να καούν.

Αλλά εμένα προσωπικά με "χαλάνε" δυο θέματα:

1) Ποιότητα των ADC & DAC του miniDSP. Αν έχεις μάθει σε βουβάλι ή παρόμοιο, δύσκολα δεν θα χαλαστείς..
2) Ο περιορισμός του 48KHz/24bit. Πρόβλημα, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους..

Οι λόγοι που ανέφερες στο τέλος με έκαναν να μην πάω σε αυτό αν κι από δυνατότητες έχει τεράστιες.
Αυτό και τα 0.9 Vrms της εξόδου του.(Πολύ λίγα,όλοι παραπονιούνται,δεν ταιριάζει εύκολα για ενδιάμεσο ανάμεσα σε προ-τελικούς).

(Έχει ανάλογο και η Hypex,πολύ ακριβότερο βέβαια αλλά πάει 24/96 την τελευταία φορά που είχα κοιτάξει,κι είχαν υποσχεθεί πως θα το πάνε 24/192 σύντομα.)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Μπορεί η Lio 8;

Αν μπορεί λέει....και παραμπορεί μάλιστα...λίγα είναι αυτά που δεν μπορεί.
Αλλά θέλει το διάβασμα της.
Το DLCP βγαίνει πολύ φτηνότερο απ' την Lio,γύρω στα 900 κομπλέ.
Βέβαια υπάρχει και η αναλογική λύση,με τελεστικούς η η κορυφαία με λάμπες..
(Από 1000 και από 2500$ αντίστοιχα)

Πάντως με μια ματιά που έριξα στα α-Κ-ρος,δεν βλέπω τον τρόπο που μπορεί να τα βελτιώσει ένα ενεργό κρος.
Το κροσάρισμα γίνεται στους 2200.Οι κλίσεις είναι 15dB/oct για τα χαμηλά και 12 για τα ψηλά.
Δηλαδή ο ένας ενισχυτής θα οδηγεί τα δυο γουφερ και ο άλλος μόνο το τουίτερ.
Οκ,θα γλιτώσουν μεν οι ενισχυτές από κάποιες συχνότητες κι από μπόλικη ενδοδιαμόρφωση,αλλά όχι τόση ώστε να δικαιολογεί την φασαρία κατά την γνώμη μου...

@Κυρίτσης Ευάγγελος
Αν έχετε τον Lyngdorf όπως διαβάζω στα προηγούνα,δεν χρειάζεται άλλο κρος,τα έχει όλα επάνω.
Και φυσικά αν υπάρχει και δεύτερος ενισχυτής,η δοκιμή επιβάλλεται...

Re: Απάντηση: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Εντάξει, ένα σετ κρος θα είναι το μαμά, αλλά μετά σκέφτομαι και ένα 3δρομο κρος με τα δύο γουφερ να μην συναντώνται στο φάσμα, θα κόβουν (ανω το ένα κάτω το άλλο περίπου στα 250hz). Γιαυτό με ενδιαφέρει το ηλεκτρονικό κρος πχ bheringer, Lio 8 κλπ, να έχουν μνήμες για πειράματα και λύσεις. Δεν το κρύβω ότι θέλω να επιτύχω τις υψηλές και μεσαίες της joshef audio και τις χαμηλές του Arcos.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Εντάξει, ένα σετ κρος θα είναι το μαμά, αλλά μετά σκέφτομαι και ένα 3δρομο κρος με τα δύο γουφερ να μην συναντώνται στο φάσμα, θα κόβουν (ανω το ένα κάτω το άλλο περίπου στα 250hz). Γιαυτό με ενδιαφέρει το ηλεκτρονικό κρος πχ bheringer, Lio 8 κλπ, να έχουν μνήμες για πειράματα και λύσεις. Δεν το κρύβω ότι θέλω να επιτύχω τις υψηλές και μεσαίες της joshef audio και τις χαμηλές του Arcos.

Να προτείνω τότε κάτι εύκολο σαν δοκιμή;
Το επάνω κρος (το παθητικό) ως έχει,και κάτω (στο ένα γούφερ) κροσάρισμα στους 120-140 με 24 db/oct κλίση.Αυτό όντως θα είχε μεγάλα οφέλη.
Και το κάνει και το πιο απλό ενεργό κρος που υπάρχει.
(Οι υψηλομεσαίες της joseph πάντως είναι δύσκολες,ειδικά αν μιλάμε για το μικρό με τα τρία τουίτερ..)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Μου αρέσει η ιδέα αυτή. Και σκέφτομαι δύο άλλες περιπτώσεις
1. Να γίνει το κρος περίπου στους 80hz ώστε όλες οι φωνές και σψεδόν τα περισσότερα όργανα οι θεμελιώδεις τους να έρχονται απο ένα μεγάφωνο 80-2200hz με απότομη κλίση και το άλλο woofer να δουλεύει μόνο του απο εκεί και κάτω μέχρι τα 40 με κλίση 12db.
2. Επειδή o χώρος μου κατασκευαστικά έχει ένα φούσκωμα απο 120 έως 200hz και επειδή το w22ex001 μέχρι τα 250 κατασκευαστικά πάει flat να το κόψω στα 230-240 με υψιπερατο 12db και το άλλο γούφερ χαμηλοπερατό 24db στα 240hz.

Στην πρώτη περίπτωση (από εμπειρία και μόνο) το χαμηλό θα αποκτήσει πολύ περισσότερη ατάκα και έλεγχο.Οι μεσαίες θα είναι πιο ανοικτές και φυσικές.
Φυσικά θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για μεγάλες εντάσεις χωρίς συμπίεση και ζόρια.
Εδώ τα λέει καλά.
Στην δεύτερη φαντάζομαι πως θα ωφελήσει συνολικά λόγω χώρου.

Θέλει λίγη προσοχή στο ταίριασμα των εντάσεων αν τα ενισχυτικά είναι διαφορετικά ή ακόμα και ίδια να είναι.
Εγώ συνήθως το κάνω με το πολύμετρο,με σήμα στην συχνότητα κρος για να είναι σωστό κι από κει και πέρα το κανονίζω ανάλογα τις ορέξεις μου.
(Βέβαια εγώ δεν αποτελώ καλό δείγμα,δεν είμαι του σωστού,είμαι αυτού που μου αρέσει και δεν με νοιάζει από κει και πέρα.Και φυσικά δεν είμαι ειδικός κι εγώ σε άγνωστα νερά κολυμπάω.)
Το καλό είναι πως αν υπάρχουν τα εργαλεία και η όρεξη,φέρνει κανείς τον ήχο εκεί ακριβώς που τον θέλει.
Και τα Arcos με τις πολύ καλές μονάδες και σχεδιασμό τους,έχουν πολύ ψωμί.

Re: Απάντηση: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Συγνώμη δεν σε αγνοώ αλλά σήμερα είχαμε τις εκλογές στο ΟΕΕ και δεν μπορούσα να λείψω. Λοιπόν θα το ξεκινήσω σιγά σιγά και θα πειραματιστώ και θα το συζητάμε. Ήδη μου ήρθαν 9 roundfussor1 και τα εγκαθιστώ. Οπότε πιστε'υω ότι ο χώρος θα ησυχάσει λίγο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η γωνιά των κατόχων ηχείων ΜΤΖ Arcos

Συγνώμη δεν σε αγνοώ αλλά σήμερα είχαμε τις εκλογές στο ΟΕΕ και δεν μπορούσα να λείψω. Λοιπόν θα το ξεκινήσω σιγά σιγά και θα πειραματιστώ και θα το συζητάμε. Ήδη μου ήρθαν 9 roundfussor1 και τα εγκαθιστώ. Οπότε πιστε'υω ότι ο χώρος θα ησυχάσει λίγο.

Κανένα πρόβλημα,αλίμονο!
Καλές δοκιμές,περιμένουμε συμπεράσματα!

Να ρωτησω κατι. καλυτερα να εδρεωσω το ηχειο σε γεμισμενη βαση και ας μεταφερει λιγουσ κραδασμους η να το σηκωσω απο την βαση με αποστατες ωστε να μην μεταφερει τιποτα?