Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης - Igor Stravinsky

Συγχωρέστε μου το offtopic, αλλά στο 24 υπάρχει μία εκτέλεση. Δεν έχω ακούσει τον Περάχια, αλλά έχω ακούσει πολλές άλλες και δεν υπάρχει σχέση... :cool:

Δεν είναι -πλέον- off topic.:BDGBGDB55:
Τον Kempf δεν τον έχω ακούσει ακόμα,(ελπίζω το Σαββατοκύριακο) για να εκφέρω γνώμη.Πάντως στον Μπετόβεν είναι άριστος.
Για να το προτείνεις και εσύ,πάει για αγορά αύριο..!:grinning-smiley-043

Υ.Γ. Αμα αγοράσω και το box set με τον Περάχια θα με πείτε ψυχαναγκαστικό ???:grandpa::flipout:

Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση δεν είναι καθόλου offtopic...
Σήμερα που ήμουν στο Metropolis υπήρχε η εκτέλεση με τον Kempff (και σε εξευτελιστική τιμή) αλλά δεν θυμόμουν την αναφορά σου Δαμιανέ ενώ την έχω διαβάσει.
Δημήτριεεε ακούς;

Re: Απάντηση: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης - Igor Stravinsky

Υ.Γ. Αμα αγοράσω και το box set με τον Περάχια θα με πείτε ψυχαναγκαστικό ???:grandpa::flipout:

Πάντως υπάρχει ο αρμόδιος για να σε χαρακτηρίσει ψυχαναγκαστικό ...:rolleyes:
(αν και έχει σιγήσει περιέργως 1-2 μέρες τώρα)

Απάντηση: Re: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης - Igor Stravinsky

Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση δεν είναι καθόλου offtopic...
Σήμερα που ήμουν στο Metropolis υπήρχε η εκτέλεση με τον Kempff (και σε εξευτελιστική τιμή) αλλά δεν θυμόμουν την αναφορά σου Δαμιανέ ενώ την έχω διαβάσει.
Δημήτριεεε ακούς;

Ακούω πανάθεμάσε !Και εγώ το έχω δεί αλλά δεν θυμόμουν την περιγραφή του Δαμιανού (ού γαρ μόνον..) και δίστασα.

Αύριο θα πάω να το πάρω..:Banane0:

Σημίτης εστί..?

(βαριέμαι να διαβάζω ξανά το ποστς..:BDBDG54:)

Αυτός που είναι δίπλα στον Παρασκευά Άντζα.. :flipout: :flipout: :flipout:
front_3.jpg

εδώ θα βρεις το βίντεο από την ερμηνεία του Salonen -2006 DG (επίσης καλή).
Είναι το 1ο από πέντε μέρη που είναι χωρισμένο στο youtube το έργο.
Δίπλα βρίσκεις και τα υπόλοιπα τέσσερα.

Μπήκα μόλις σήμερα για να διαβασω όλο το νήμα...
Μετά πήγα απο περιέργεια στην παραπομπή του Διονύση στο youtube και περίμενα να ακούσω κάτι στριφνό και δυσνόητο..

Αιχμαλωτίστηκα.. δεν μπορώ να βρω καταλληλότερη λέξη. Η άλλη -μεγάλη- έκπληξή μου ήταν, οτι ο (σχεδόν) τετράχρονος γιός μου, παράτησε κάθε άλλη συνηθισμένη υπερδραστήρια ασχολία του και με μεγάλο ενδιαφέρον ήρθε και κάθησε δίπλα μου! Στις ροκιές που του βάζω πάντως δεν έχει δείξει τέτοια προσήλωση..
Ακούσαμε- είδαμε τελικά και τα πέντε μέρη! "Να το αλλάξω;" ρώτησα κανα δυό φορές ; ΟΧΙ, απάντησε αποφασιστικά!
Πολύ δυνατό έργο, θα το πάρω στα σίγουρα. Η συγκεκριμένη εκτέλεση με τον Salonen μου άρεσε πολύ, δεν ξέρω αν είναι αυτή κάτω δεξιά
stravinskyphotos3gp8.jpg

ή στο DVD είναι διαφορετική η εκτέλεση.

Να υπενθυμίσω και πάλι πως δεν έχω πολλά ακούσματα απο κλασσική (τα όποια λιγοστά έχω, οφείλονται αποκλειστικά τον τελευταίο χρόνο, στις γλαφυρές παρουσιάσεις των αγαπητών φίλων μου εδώ μέσα.
Αυτά απο μένα..

Re: Απάντηση: Re: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης - Igor Stravinsky

Η συγκεκριμένη εκτέλεση με τον Salonen μου άρεσε πολύ, δεν ξέρω αν είναι αυτή κάτω δεξιά
ή στο DVD είναι διαφορετική η εκτέλεση.

Διάβασε και αυτό Γιώργο.

Αιχμαλωτίστηκα.. δεν μπορώ να βρω καταλληλότερη λέξη. Η άλλη -μεγάλη- έκπληξή μου ήταν, οτι ο (σχεδόν) τετράχρονος γιός μου, παράτησε κάθε άλλη συνηθισμένη υπερδραστήρια ασχολία του και με μεγάλο ενδιαφέρον ήρθε και κάθησε δίπλα μου! Στις ροκιές που του βάζω πάντως δεν έχει δείξει τέτοια προσήλωση..
Ακούσαμε- είδαμε τελικά και τα πέντε μέρη! "Να το αλλάξω;" ρώτησα κανα δυό φορές ; ΟΧΙ, απάντησε αποφασιστικά!

"Αιχμαλωτίστηκα" δε λες τίποτα!
Μόλις είδα κι εγώ τα βιντεάκια και τα κατέβασα όλα. Είχε δίκιο ο Διονύσης που έλεγε κάτι για την παράσταση που δίνει η ορχήστρα. Πραγματικό μπαλέτο με όργανα.

από κεί και πέρα θα πω άλλη μια φορά πόσο με "αιχμαλωτίζει" αυτή η "πρωτόγονη" "άναρχη" μουσική. Σαν να βγαίνει από τα έγκατα της γής. σαν να ακούς ταυτόχρονα όλους τους ήχους από ένα βουνό που σφύζει από ζωή ενισχυμένους να ανεβαίνουν πάνω.

Από τότε που έγινε η Παρουσίαση του έργου, κύλησε πολύ νερό στ'αυλάκι ή για ν'ακριβολογήσω πέρασαν πολλές νότες απ'τ'αυτιά...ερμηνείες επί ερμηνειών...
Αν και η αναζήτηση της Οριστικής, της Απόλυτης ερμηνείας είναι μια διαδρομή χωρίς τέλος, παρ'όλ'αυτά κάποιες ερμηνείες διεγείρουν περισσότερο από κάποιες άλλες το μουσικό μας αισθητήριο.

Οι ''Απόλυτες'' δύο στις οποίες έχω καταλήξει και τις οποίες έχω ως ερμηνείες αναφοράς είναι του Bernstein (New York Philharmonic, 1958) και του Chailly (Cleveland Orchestra, 1985). Πολύ ζωντανές και με πολύ καλή ηχογράφηση αμφότερες. Του Bernstein δημιουργεί πολύ έντονους ''πρωτόγονους'' συνειρμούς, ως κάθε ερμηνεία οφείλει. Στην ερμηνεία του Chailly, τα 11 χτυπήματα από το μπάσο τύμπανο στο τέλος του Mystic Circles of the Young Girls και αμέσως μετά, τα 6 χτυπήματα στην αρχή του Glorification Of The Chosen One (Β´μέρος), δεν έχουν αντίπαλο από καμία ηχογράφηση (βλέπε Spoiler). Και οι δύο ηχογραφήσεις έχουν καθαρά κρουστά κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να ''λειτουργήσει'' το έργο. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες οι οποίες αδικούνται από την ηχογράφησή τους που έχει θαμμένα τα κρουστά. Πρόκειται για ένα έργο με πολύ βασικό στοιχείο τον Ρυθμό οπότε τα κρουστά επιβάλλεται να είναι καθαρά και σχετικά ''μπροστά''.

Δυο επίσης πολύ καλές και ζωηρές ερμηνείες είναι του Gergiev (Kirov Orchestra 1999) και του Currentzis (MusicAeterna, 2013). Την δεύτερη την εκτίμησα εσχάτως αν και γενικά δεν είμαι λάτρης των οργάνων εποχής.

Stravinsky-1-2.jpg

Stravinsky-3-4.jpg

Τα εν λόγω αποσπάσματα στο YouTube δεν είναι και τόσο βοηθητικά αλλά από το τίποτα...
Στο 2:49 στο πρώτο Video και στην αρχή το δεύτερο
Μιλάμε για μπάσο!

https://www.youtube.com/watch?v=QW8KgJ-OTYU

https://www.youtube.com/watch?v=8wfbkbF68k4

Πέρασαν 11 χρόνια βρε θηρίο.

Θυμάσαι τις αντιδράσεις μου?

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μου αλλά όταν άκουσα Κουρεντζή,ενέδωσα απνευστί.

Είναι που είναι μεγαλειώδες το έργο καθαυτό,το απογείωσε και ο Κουρεντζής (κατ εμέ πάντα) και έδεσε μαεστρόζικα..:guitarist:

Υ.Γ. Το έχω και με Bernstein ήδη..:antlers:

Έχω υπ' όψιν μου τις περισσότερες ηχογραφήσεις αλλά μια μου έκανε ιδιέταιρη εντύπωση.
Δεν λέω ότι ήταν η καλύτερη αλλά η εκτέλεση ήταν τόσο extreme που διστάζω και να την προτείνω.
Εγώ πάντως δεν μετάνοιωσα που την αγόρασα.
Σε βινύλιο της DG (πολύ καλός ήχος) είναι ο Thilson Thomas με Boston Symphony Orchestra.

rite of spring.jpg

Δημήτρη πράγματι είναι μεγαλειώδες έργο. Φρέσκο ακόμη και σήμερα!

Διονύση, βλέπω ότι στο πρώτο ποστ (πριν 11 χρόνια!) είχες αναφέρει και την ηχογράφηση του Monteux του 1951. Την έχεις ακούσει κι αν ναι, πως την κατατάσεις;

Κώστα δεν την έχω ακούσει. Την ανέφερα επειδή θεωρείται σημαντική. Τόσο παλιές ηχογραφήσεις δεν τις πλησιάζω συχνά διότι ξέρω ότι θα απογοητευτώ από τον ήχο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ερμηνεία του Markevitch (1959) η οποία θεωρείται καλή. Την άκουσα αλλά δεν μπόρεσα να ''συντονιστώ'' με το ήχο. Φωτεινή εξαίρεση η εκρηκτική ερμηνεία του Bernstein (1958) που αναφέρω παραπάνω.

Κώστα (Γκαβάκο) την έχω ακούσει αυτή που αναφέρεις αλλά δεν μπορώ να πω ότι με τράβηξε.