Η καλύτερη ταινία του 2017

Re: Η καλυτερη ταινια του 2017

εσυ το ριξες στην πολιτικη ,(οχι οτι δεν εχει πολιτικη θεση η γνωμη του) αλλα κυριως αυτος μιλαει για "κινηματογραφικο κομφορμισμο"..οσο αναφορα τον μινιμαλισμο, υποθεση κανει,ενα απο τα οπλα του να κανει κριτικη, φυσικα δεν ειναι μεντιουμ...

Eγώ πάντως επιμένω: η πρώτη μου επαφή με την 9η Συμφωνία ήταν από ένα φτηνό τρανζιστοράκι που είχε η γιαγιά μου για ν ακούει Το Σπίτι των Ανέμων.
Πρέπει να ήμουνα 11 ή 12. Ακουσα τα τελευταία 4 ή 5 λεπτά του 1ου μέρους.
Δεν θα την άλλαζα αυτή την εμπειρία με τον κόσμο ολόκληρο.

+1
Ωραίος ο ρομαντισμός και η θύμηση του παρελθόντος.

αν έχεις όμως, ενα δωμάτιο (dedicate room) βαμμένο ολο μαυρο απο ταβάνι μέχρι τοίχους και πάτωμα,
και τα μόνα αντικείμενα στο χώρο ειναι πολυθρόνες, ηχεία, ενας προβολέας, ενω στο οπτικό πεδίο απο την θέση προβολής βλέπεις μόνο μια σταθερή οθόνη 120"..
σε αυτή την "αποκοπή" απο την πραγματικότητα
(το escapism νοείται στον φιλμικό χρόνο και χώρο και όχι στην κινηματογραφική αίθουσα/dedicate room οπου προσπαθεί να αναδείξει ενα έργο με την μεγαλύτερη δυνατή μέθεξη)
αν δεν αναπαράγεις σωστά ενα έργο, (όπως ο δημιουργός το έφτιαξε) σε ενα τέτοιο ψυχρό δωμάτιο, τοτε όλα τα "προβλήματα" μεγεθύνονται και τελικά παρακολουθούμε την παραμόρφωση ενός έργου. το οποίο υπο κάποιες περιπτώσεις να ειναι και κατάλληλο για το περιεχόμενο της ταινίας.

με μεγάλη μου χαρά, να πάρω μια παλία 14" CRT "μπαούλο" και μια επίσκεψη στο χωριό..
να καθόμουν στο σκληρό ντιβάνι της γιαγίας και να μύριζα όλες εκείνες τις μυρωδιές, που φέρνουν παιδικές αναμνήσεις,
να άκουγα τους ήχους και ο αεράκι του χωριού και να απολάμβανα το έργο σε αυτη την φθηνή CRT στην χειρότερη ποιότητα.
εμπειρία μοναδική!

πρόσφατα πήγα να ξαναδώ μια αγαπημένη ταινία, το the return, σε κινηματογραφική αίθουσα,
δυστυχως η κόπια ήταν τραγική με αλλοιωμένα χρώματα και με αίσθηση βίντεο στην κίνηση...

έχω αρκετές ταινίες στην λίστα, οπου έχουν κυκλοφορήσει σε bluray, θα δώσω λίγο ακόμα χρόνο στον Αγγελόπουλο, δεν βίαζομαι.
διαφορετικά θα τις παρακολουθήσω όπου μπορώ..

εσυ το ριξες στην πολιτικη ,(οχι οτι δεν εχει πολιτικη θεση η γνωμη του) αλλα κυριως αυτος μιλαει για "κινηματογραφικο κομφορμισμο"..οσο αναφορα τον μινιμαλισμο, υποθεση κανει,ενα απο τα οπλα του να κανει κριτικη, φυσικα δεν ειναι μεντιουμ...

αμα ξέρεις γράμματα..

σε αυτό ήθελα να αναφερθώ, ως προς τον περιορισμό που έχει ο Νόλαν κυρίως απο το περιβάλλον το οποιο κάνει ταινίες, και όχι τόσο για το ιστορικό γεγονός.. για το οποιο με διαψεύδει (ορθά)

Ένας κινηματογραφιστής που βασιζόταν μέχρι πρότινος στα -δαιδαλώδη και υπερεγκεφαλικά- σενάριά του, και στον εντυπωσιακό τρόπο που μπορούσε να στήσει μεγαλοπρεπείς εικόνες απ’ αυτά, αποφάσισε σχεδόν να αφήσει κάτω την πένα (αφού η Ιστορία του παρείχε έτοιμο το κείμενο), να σταματήσει το στύψιμο του μυαλού του, και να βασιστεί κυρίως στις τεράστιες αφηγηματικές του ικανότητες, αλλά και τα πρωταρχικά υλικά της σκηνοθετικής διαδικασίας, για να οργανώσει τη σύνθεση επί της οθόνης. Θέλει μαγκιά και κότσια αυτό, δεν είναι εύκολο.

Εκλεισε...
Αποφασισα.
Μολις τελειωσα την θεαση του Dunkerque ( Dunkirk ).
Eιναι η ταινια του 2017.
Ολο το μεγαλειο που η ανθρωπινη ζωη μπορει να δωσει απο την μονη πραξη της επιβιωσης της.
Και κινηματογραφικα-τεχνικα αριστο ιδιως αυτη η διαρθρωση των διαφορετικων ανθρωπινων ιστοριων με αντιστοιχες χρονικες μεταφορες...
Μια κινηματογραφικη μαεστρια.
Μπραβο ο Νολαν...

Οσο για την κριτικη που διαβασα εδω για το φιλμ...τι να πω...ενταξει ο τυπος ξερει να γραφει καλα, σαν επαγγελματιας γραφιας κριτικης με "αποψη".
Αλλα εχει χασει τον μπουσουλα σε ολα λεει, τα ουσιαστικα περι της ταινιας...ισως και το νοημα της ζωης, μεσα απο το φιλμ παντα, παρα τα "κατα τον Λακαν" που πεταει.
Ο κλασικος "Ελληνας κουλτουριαρης " οπως τους λεω.
Ευτυχως που δεν διαβαζω κριτικες για σινεμα και οταν διαβαζω απο περιεργεια και σπανια δεν τις λαμβανω υπ'οψιν.
Προτιμω τις γνωμες φιλων που εκτιμω την προσεγγιση τους παρα αυτα.

Εντιτ...και αυτο το σπιτφαϊρ στο τελος....:worshippy::adore::cool:

Εντιτ 2...Και η μουσικη !!! +++

Eχω κι εγω "ψηφισει" το Dunkirk.

Επειδη την ειδα και σε κινηματογραφο και στην 1080p DTS HD MA εκδοση σε 55" με καλο ηχο κ.λ.π. εχω να πω οτι στην μικρη οθονη ειναι η "μιση" ταινια, θελει αιθουσα, θελει μεγαλη οθονη και καλο πολυ καλο ηχο, ζηλευω οσους την ειδαν σε IMAX.

την είδα στην οθόνη του pc. ό τι είχα να πάρω απ αυτήν, το πήρα.
θα της έβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη ένα ***/5. δεν είναι καθόλου "του πεταμάτου".
και δεν είναι απλά "τσίχλα για τα μάτια", όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών σήμερα.

αν μου επιτρέπετε μία συμβουλή, μάθετε να λειτουργείτε με το minimum.
να σας φτάνει και αυτό.
θα σας χρειασθεί.
παντοιοτρόπως.

γενικώς μιλώντας - και όχι μόνο για τις Τέχνες.

Eχω κι εγω "ψηφισει" το Dunkirk.

Επειδη την ειδα και σε κινηματογραφο και στην 1080p DTS HD MA εκδοση σε 55" με καλο ηχο κ.λ.π. εχω να πω οτι στην μικρη οθονη ειναι η "μιση" ταινια, θελει αιθουσα, θελει μεγαλη οθονη και καλο πολυ καλο ηχο, ζηλευω οσους την ειδαν σε IMAX.

Ετσι ακριβως ειναι .

Οσοι την ειδαν σε μια οθονη υπολογιστη απο μια κοπια συμπιεσμενη και της κακιας ωρας δεν εχουν μυρισει τιποτα απο το οπτικο και ηχητικο μεγαλειο που εστησε ο Νολαν.

Ξερετε καποιες ταινιες οι δημιουργοι τους υπαρχει λογος που τις γυριζουν με καποια μεσα . Ειναι μερος της αισθησης που αυτοι εχουν νιωσει κατα τον σχεδιασμο ττης ταινιας και μερος της τεχνικης βασει της οποιας προσπαθουν να το μεταδωσουν αυτο στον κοσμο.

Σαφεστατα και εμεις που το ειδαμε σε μια ποταπη αιθουσα λαβαμε πολυ λιγοτερα απο μια προβολη IMAX.

Δεν το ριξα εγω στην πολιτικη, ο ιδιος ο γραφων το γυρισε με το γνωστο "αναποδογυρισμα των αξιων", και η κριτικη αυτων που στο κατω κατω της γραφης δικαιολογησαν το γεγονος αυτο καθ αυτο. Εξ ου και ο υποτιθεται "κονφορμισμος".

Εξ αλλου τιποτα δεν με εκνευριζει περισσοτερο οταν βλεπω τα κυριελεϋσον τυπου "μοντερνισμος" "κομφορμισμος" "στυλιζαρισμεα" φορμαλισμος" κ.ο.κ. για να πει καποιος κατι για ενα φιλμ... ηταν στην μοδα το 68 -78 για να λαμπουν στα σαλωνια και στα αμφιθεατρα (τοτε...).. Τωρα πια ελεος.

Κουλτουρα να φυγουμε

και δεν είναι απλά "τσίχλα για τα μάτια", όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών σήμερα.

να σας φτάνει και αυτό.
θα σας χρειασθεί.
παντοιοτρόπως.

Συμφωνω αν γινοταν 101%...

Eγώ πάντως επιμένω: η πρώτη μου επαφή με την 9η Συμφωνία ήταν από ένα φτηνό τρανζιστοράκι που είχε η γιαγιά μου για ν ακούει Το Σπίτι των Ανέμων.

για κινηματογράφο
ειδα στα φοιτητικά μου χρόνια τον Ανδαλουσιάνικο σκύλο και το Θωρηκτο Ποτέμκιν
στην Ίριδα
αξέχαστα

να σας φτάνει και αυτό.
θα σας χρειασθεί.
παντοιοτρόπως.

Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν γνωριζόμαστε. Αλλά ήδη με τις κινηματογραφικες επιλογές μου θεωρώ ότι μπορείς να κατανοήσεις αν μου αρέσει ο μαξιμαλισμος ή ο μινιμαλισμός.
Και αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο και στην προσωπική ζωή αλλά και στην δουλειά μου.

Αν δεν έχεις παρακολούθησει το
Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0073198/

θα στο πρότεινα. Το παρακολούθησα πρόσφατα, για μένα είναι πολύ ψηλά στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Ισως γράψω κάτι κάποια στιγμή..

Last edited:

Εγω οσον αφορα τον κινηματογραφο, ξεκινησα, δηλαδη εφαγα ΤΟ τραπατσο, σε παιδικη ηλικια. Οταν σε ενα προγραμμα της ΕΡΤ την κυριακη το βραδυ προγραμματιστηκε ενα φιλμ της ιστοριας του κινηματογραφου. Με εκεινο τον κυριο με το μουστακι που ανελυε πραγματα για το φιλμ τη δουλεια του βσκηνοθετη κλπ...Ολως τυχαιως πετυχα την πρωτη κιολας εκπομπη. Η Γεννηση ενος Εθνους, και μετα τη Δευτερη, Μισαλοδοξια, και υστερα Θψρηκτο Ποτεμκιν...
Οι γονεις μου ειχαν αρχισει να ανησυχουν " μα καλα παιδι μου παλιες βουβες ταινιες βλεπεις ; "

Στις παλιες ασπρομαυρες τετραγωνες τηλεορασεις 27 ιντσων.

Μετα αρχισαν και οι γκρινιες στο σπιτι και οι τσακωμοι... "να βαλουμε κατι να ξεσκασουμε οχι αυτες τις παλιατζουρες". Σημερα τους καταλαβαινω για τοτε.

Αλλα εγω κολησα απο τοτε...μεχρι και σημερα. Πολλες φορες ξαναβλεπω ταινιες που ειχα δει τοτε. Βεβαια με αλλο κομφορ.

Μαλιστα σε μια περιοδο στη ζωη μου στο Παρισι δεν ειχα τηλεοραση επιτηδες για να πηγαινω στα διαφορα σινεμα οπου προβαλλαν ολα τα παντα...
Με abonnement βεβαια γιατι αλλιως στοιχιζε πολυ.

για κινηματογράφο
ειδα στα φοιτητικά μου χρόνια τον Ανδαλουσιάνικο σκύλο και το Θωρηκτο Ποτέμκιν
στην Ίριδα
αξέχαστα
Νομίζω υπάρχει ακόμα ως κινηματογραφικη λέσχη ή κάτι τέτοιο, αν είναι ο ίδιος χώρος και όχι συνωνυμία.
Ο Γάλεν θα μας ενημερώσει για περισσότερα.

Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0073198/

θα στο πρότεινα. Το παρακολούθησα πρόσφατα, για μένα είναι πολύ ψηλά στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Ισως γράψω κάτι κάποια στιγμή..

Ευχαρίστως να το διαβάσω. Αν δεν είναι κάποιο λίνκ με κριτική του Ραφαηλίδη...

Ευχαρίστως να το διαβάσω. Αν δεν είναι κάποιο λίνκ με κριτική του Ραφαηλίδη...
Κώστα δεν υπάρχει χρόνος, έχω γράψει όμως για αρκετά που μάλλον δεν τα πέτυχες..

Μάλιστα δεν λέω την γνώμη μου αλλά αναλύω, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος και ο γραπτώς λόγος, την κινηματογραφικη αισθητική όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.

Το τελευταίο αν θυμάμαι καλά, ήταν για το Loveless, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Λίγο διάβασμα για την ιστορία ή καμιά εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου σίγουρα δεν κάνει κακό (αντιθέτως..) πάρα μόνο, αν τα λάβουμε υπόψιν ως ιερά και απαράβατα κείμενα.

Όπως και γενικότερα βιβλία και δοκίμια. Για να μην παρεξηγηθώ δεν το γραφω προσωπικά.

Καλό βράδυ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Η καλυτερη ταινια του 2017

Εγω απλά ανέφερα τους λόγους που δεν νομίζω και δεν προτιμώ αυτού του είδους το σινεμά. καθώς και γιατί αυτού του είδους οι ταινίες δεν μπορούν να ξεφύγουν από κάποια όρια (που δεν τα θέτουν οι δημιουργοι) καθώς βασίζονται σε ένα ιστορικό γεγονός.

Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να είναι και αριστουργημα αλλά σίγουρα δεν είναι προσωπικός κινηματογραφος με προσωπική κινηματογραφικη γραφή όπου και με ενδιαφέρει περισσότερο.
...

...

Όταν ένας σκηνοθέτης έχει έλλειψη έμπνευσης, και την δεδομένη στιγμή δεν έχει κάτι προσωπικό να πει, δεν είναι η εύκολη λύση να καταφύγει σε κείμενα άλλων (based on book) ή σε ιστορικά γεγονότα;
...

...
Είναι διαφορετική η δυναμική που μπορεί να έχει μια ταινία βασισμένη σε ένα ιστορικό γεγονός όπου πρέπει να ακολουθήσεις οδηγίες -να σεβαστείς την ιστορία-, και φυσικά να είναι απολύτως κατανοητή και αρεστεί στο ευρύ κοινό...

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία.
Τη διηγήθηκα όπως συνέβη, χωρίς στολίδια.
Ρομπέρ Μπρεσόν

Ένας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε
:flipout:

θα στο πρότεινα.

Merci bien.
Ανταποδίδω: προσπάθησε κι εσύ να βρείς αυτό

DBTuO2QXgAAOjdA.jpg:large

Stealth-art. :worshippy:

ειδα την Δουνκερκη,εξαιρετικη για τον λογο που φτιαχτηκε,υπεροχη φωτογραφια και μουσικη που δενει αψογα με την δραση,παραγωγη και μονταζ στα υψη,πρωτολειο σινεμα που θελει μονο να δειξει χωρις να πει,
προσωπικα δεν ενθουσιαστηκα ισως γιατι δεν την ειδα στις καταλληλες συνθηκες,οποιος δεν την δει σε κινηματογραφο και ακομα καλυτερα imax "χανει" τo 60% της ταινιας,ισως γιατι εχω συνηθησει το εγκεφαλικο συμπαν του Νολαν και περιμενα αλλα πραγματα..
γραφω εδω γιατι βλεποντας την ταινια ,πιστευω οτι η κριτικη που μπηκε στο νημα ειναι τελειως αδικη στα ορια της παρεξηγησης και προκαταληψης,ολα αυτα τα,οτι ο Νολαν βλεπει με επαρση, "με το ματι του θεου", τα δρωμενα ειναι παντελως ανυποστατα κατα την αποψη μου
ναι δεν μπαινεις στο πετσι των πρωταγωνιστων αλλα γιατι?οχι για να το παιξει ο Νολαν θεος,αλλα γιατι θελει να θεσει τον θεατη στο επικεντρο της μαχης σαν να ναι ενας απλος στρατιωτης η σε αλλη περιπτωση σαν ενας απλος πολιτης που παει να βοηθησει,θα μπεις στο πετσι καποιου αλλου ενω καιγεσαι ο ιδιος να σωσεις και να σωθεις?
γι αυτο οι διαλογοι ειναι λιγοι,γι αυτο δεν δειχνει π.χ τις διαβουλευσεις του Τσορτσιλ με το επιτελειο του η των αξιωματικων για το μελλει γενεσθαι..θα τα γνωριζε αυτα ενας απλος στρατιωτης μεσα στο μετωπο?
ο εχθρος σχεδον δεν εμφανιζεται και δεν κατονομαζεται, δεν υπαρχει χρονος γι αυτο παρα για να κοιταξει ο πρωταγωνιστης θεατης να σωσει η να σωθει,επισης ο εχθρος δεν εμφανιζεται συχνα γιατι αυτη ειναι η φυση του συγκεκριμενου χρονικου δεν εχει σχεση με την αποβαση της Νορμανδιας οποτε η συγκριση με τον Σπηλμπεργκ ειναι αδικη..
οι πατριωτικες κορωνες που ειναι λιγες δεν ειναι κομφορμισμος απλα κατι που εγινε οπως αντιστροφα δειχνει και την ιδιοτελεια αρκετων προκειμενου να σωσουν το τομαρι τους,οπως επισης δειχνει πολιτη που γραφει στα ... το ναυτικο και παει να σωσει στρατιωτες με κινδυνο της ζωης του μονο και μονο προς τιμην του γιου του που εχασε,
η μη γραμμικη αφηγηση, που ειναι σημα καατεθεν Νολαν δεν ειναι παραταιρη,κανει πιο νευρικη και σφιχτοδεμενη την αφηγηση ενω μονταρεται εξαιρετικα...
ο Νολαν απλως καταγραφει,δεν παιρνει θεση ,ο ιδιος αναφερε οτι ηθελε να φτιαξει μια καθαρα βιωματικη ταινια και αυτο οφειλε να το ξερει ο κριτικος πριν γραψει μαλλον ο ιδιος με επαρση,αποδομωντας τον χωρις λογο αρκετες φορες..
καποιος μπορει να κατηγορησει το Νολαν οτι απλως κανει επιδειξη τεχνικης,δεν θελετε να βλεπετε τον Ροναλντο να κανει ποδαρακια?:flipout:

Last edited:

+1 για την επαρση του κριτικού, μερικές φορές όντως υπάρχει.
ομως άλλα η καταγραφή του Bresson σε ενα true story που θα δούμε παρακάτω στην απάντηση του Γάλεν, και άλλη (μάλλον*) του Νολαν
*Βασιζόμενος σε όσα έχω δεί απο αυτόν.

με αυτα όλα, θα το δω και εγω νωρίτερα απο όσο υπολόγιζα.

καποιος μπορει να κατηγορησει το Νολαν οτι απλως κανει επιδειξη τεχνικης, δεν θελετε να βλεπετε τον Ροναλντο να κανει ποδαρακια?:flipout:

Εδώ μόνος σου υποβιβαζεις το σινεμά του Νολαν σε θέαμα... και ειναι κακό το θέαμα/entertainment;.. σαφώς όχι.. οταν δεν παρακολουθούμε μονο αυτο*.
*γενικά το γράφω, καθως γνωρίζω οτι βλέπεις και άλλα.

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία.
Ρομπέρ Μπρεσόν

Ένας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε
:flipout:

Αγαπητέ φίλε
mpoufos+egnatia.jpg

εμείς φταίμε αν μόνος σου ενδυναμώνεις τα παραπάνω απο την ώρα που γράφεις σον νήμα
:p

πως φαίνεται οτι δεν έχεις δει το a man escaped.. εκτός και αν το ειδες και δεν σε συγκίνησε ο τρόπος του Bresson...
οστα παραπάνω ας έβαζες και αυτό που έγραψα εδω

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

(σβήστηκαν όλα κατα λάθος...αν συντομία ξανά..)

Last edited: