Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Το παραγωγικότητα μη το παίρνετε προσωπικά

Η παραγωγικότητα για πολλούς αιώνες ήταν σταθερή

Αύξηση παραγωγικότητας είχαμε όταν αλλάξαμε το γαϊδουράκι με μηχανές εσωτερικής καύσης

Το να πας από 5 μέρες εργασίας σε 6 μέρες … είμαι σίγουρος ότι δεν έχει το αποτέλεσμα 6/5 , αύξηση κατά 1/5 κ.ο.κ.
Κάποιες φορές παραμένει ίδια – σταθερή.

Έχω δει και πειράματα σε εταιρίες από 8 ώρες σε 7 και τουμπαλιν… σιγά μην αυξήθηκε ουσιαστικά καμία παραγωγικότητα

@papasdimos

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι πριν από πέντε χρόνια ήμασταν παραγωγικοί; Άσε τους Γερμανούς.

Τι πουλούσαμε στο εξωτερικό και τί αγοράζαμε από έξω;

Re: Απάντηση: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Αληθεια θυμαται καποιος αν ενας πολιτικος χωρος ή ακομα και πολιτικος ηγετης εθεσε ενα στοχο για το τι οικονομια θελει να δημιουργησει στην Ελλαδα; Μια οικονομια βαριας παραγωγης, μια τουριστικη οικονομια ή μια αγροτικη οικονομια για παραδειγμα. Γιατι αν εισαι τοσο ανικανος ωστε ουτε το στοχο δεν μπορεις να ορισεις τοτε ποια αναπτυξη και ευημερια μπορεις να προσφερεις στο λαο σου. Μηπως αυτος ειναι ο λογος που καταληξαμε να εχουμε μια οικονομια που στηριζεται κυριως στην καταναλωση;

Πως δεν ειπαν τι ειδους οικονομια θα εχουμε.Διορισμους στο δημοσιο .Διαμαρτυρηθηκε κανεις τοσα χρονια ? Ποσοι απο τον εμπορικο κλαδο προσπαθησαν να γινουν εξωστρεφεις αντι να περιμενουν τον υπερκαταλανωτισμο μεσω καρτων των αλλων ? Λειτουργησαν οπως επρεπε οι συναιτερισμοι ? Δοθηκε βαρος στις καινοτομιες και την τεχνολογια ?

Νίκο αν μιλάς για έμενα, (οκ έκανες edit δε ρωτούσες εμένα, όποτε κάνω και εγώ Ninja edit )
Απλά θεωρώ ότι ακουμε πολλές ανακρίβειες
Όλοι τάζουν αύξηση παραγωγικότητας κ ανταγωνιστικότητας
Ανάκαμψη (μελλοντικά)
Ανάπτυξη (μελλοντικά)

Ξέρεις, χωρίς τα άλμα που είδαμε στο παρελθών τα ουσιαστικά
Δε πρόκειται να ξανά δούμε πραγματική αύξηση παραγωγικότητας
Μόνο φούσκες
Αυλες

Δώσε μου ακριβώς τις οδηγίες, πες πως είμαι Έλληνας εργαζόμενος, ώστε να κατανοήσω τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να αυξήσω την παραγωγικότητα μου.

Θα σου δωσω αλλα επειδη το θεμα ειναι μεγαλο δωσε μου λιγο χρονο για να το αναπτυξω. Στον ορο "εργαζομενος" συμπεριλαμβανονται ολοι. Απο τον γενικο διευθυντη εως τον θυρωρο. Σε απλα λογια θα συνοψησω οτι πρεπει να δουλευεις με το μυαλο. Αυτο προϋποθετει εκπαιδευση και θεληση. Δουλευω παραγωγικα δε σημαινει δουλευω σκληρα αλλα εξυπνα. Δε μπορει λχ να εισαι μηχανικος αυτοκινητων να πας να επισκευασεις ακινητοποιημενο οχημα στο δρομο και οταν φθασεις να θυμηθεις οτι δεν πηρες ολα τα εργαλεια σου!!! Μετα τρεχεις σα το Βεγγο πισω και επιστρεφεις αλλα το εχεις χασει το παιχνιδι...Καλο εε, υπαρκτο δε....

Νίκο αν μιλάς για έμενα, (οκ έκανες edit δε ρωτούσες εμένα, όποτε κάνω και εγώ Ninja edit )
Απλά θεωρώ ότι ακουμε πολλές ανακρίβειες
Όλοι τάζουν αύξηση παραγωγικότητας κ ανταγωνιστικότητας
Ανάκαμψη (μελλοντικά)
Ανάπτυξη (μελλοντικά)

Ξέρεις, χωρίς τα άλμα που είδαμε στο παρελθών τα ουσιαστικά
Δε πρόκειται να ξανά δούμε πραγματική αύξηση παραγωγικότητας
Μόνο φούσκες
Αυλες

Δεν απαντούσα σε εσένα, απλά μέχρι να το γράψω εμφανίστηκε και το δικό σου.

Πάντως στο σύνολο της οικονομίας μας υπάρχει σίγουρα η δυνατότητα για πολλές βελτιστοποιήσεις. Μόνο και μόνο η άχρηστη χαρτούρα είναι απίστευτη.

Αλλά ακόμη περισσότερο υπάρχει το σοβαρό θέμα της παγκοσμιοποίησης. Για να το αντιμετωπίσει κανείς αυτό χρειάζεται ξεκάθαρους στόχους. Για παράδειγμα, ασχολούμαστε με ισθυοτροφεία και ξεχνάμε το σιτάρι. Και εξάγουμε παντού τσιπούρες, σε όλο το πλανήτη. Και έχουμε τους μηχανισμούς και την οικονομία κλιμακας για να το στηρίξουμε αυτό σαν χώρα.

Τυχαίο παράδειγμα λέω. Εμείς όμως δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο. Ένας αχταρμάς. Ψιλικατζιδικο της πλάκας. Λίγο από όλα, στο περίπου. Έ, κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό σήμερα. Ίσως πριν από 100 χρόνια. Όχι σήμερα.

Θα σου δωσω αλλα επειδη το θεμα ειναι μεγαλο δωσε μου λιγο χρονο για να το αναπτυξω. Στον ορο "εργαζομενος" συμπεριλαμβανονται ολοι. Απο τον γενικο διευθυντη εως τον θυρωρο. Σε απλα λογια θα συνοψησω οτι πρεπει να δουλευεις με το μυαλο. Αυτο προϋποθετει εκπαιδευση και θεληση. Δουλευω παραγωγικα δε σημαινει δουλευω σκληρα αλλα εξυπνα. Δε μπορει λχ να εισαι μηχανικος αυτοκινητων να πας να επισκευασεις ακινητοποιημενο οχημα στο δρομο και οταν φθασεις να θυμηθεις οτι δεν πηρες ολα τα εργαλεια σου!!! Μετα τρεχεις σα το Βεγγο πισω και επιστρεφεις αλλα το εχεις χασει το παιχνιδι...Καλο εε, υπαρκτο δε....

Δηλαδή θεωρείς ότι πηγή των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να είναι παραγωγικοί, πράγμα που οι Γερμανοί έχουν κατανοήσει;

Ακόμη πιο σημαντικό θέμα για την παραγωγικότητα είναι η οργάνωση και ο σωστός επιμερισμός εργασιών.

Όμως τι οργάνωση να έχεις χωρίς διοίκηση;

Και τι διοίκηση να έχεις με τον Αντωνάκη, τον Αβραμόπουλο, τη Ντόρα, τον Μπένυ, τα ανήψια τους, τα ξαδέρφια τους, τους κολητούς τους, τους συγχωριανούς τους, τους γνωστούς και φίλους ... όλους σε θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών;

Αν πάρουμε έναν μέσο Έλληνα και τον πετάξουμε στην Γερμανία, (ανεξαρτήτως μόρφωσης, ειδικότητας, κλπ) ξαφνικά αποκτά επιφοίτηση και καταννοεί την έννοια της παραγωγικότητας για αυτό και προοδεύει εκεί;

Καταρχάς, το πρώτο μεγάλο λάθος του ευρώ ήταν η άνοδος των τιμών απο την μια μέρα στην άλλη.
π.χ αθλητική εφημερίδα, κόστιζε 100δραχμές και με την αλλαγή πήγε στο 1 ευρώ.
Τέτοιου είδους αυξήσεις μπήκαν παντού οπότε εκεί δημιουργήθηκε μια τεράστια φούσκα.
Απο κει και πέρα, θεωρώ όλα αυτά περι παραγωγικότητας παραμύθια της χαλιμάς..
Εργάζομαι σε παραγωγική εταιρία εδώ και πολλά χρόνια..
Οι εργαζόμενοι αποδίδουν σε βαθμό που δεν μπορούν παραπάνω.
Για να αποδώσουν παραπάνω πρέπει να έχω έναν Χίτλερ πάνω απο το κεφάλι τους, να τους φοβίζει και να τους τρέχει όλη την ώρα.
Η αύξηση που θα επιφέρει το παραπάνω είναι της τάξης του 5-10% max..
Άρα, δεν παίζει θέμα παραγωγικότητας.
Αυτό που παίζει, και θεωρώ οτι δεν θα έρθουμε στα ίσια μας ποτέ, είναι κάτι οικονομίες τύπου Κίνας, όπου εκεί ο εργάτης δεν είναι εργάτης αλλά δούλος!
Εκεί λοιπόν, υπάρχει το πραγματικό κέρδος.
Τεράστιοι όγκοι παραγωγής, μισθοί πείνας, εξοπλισμός που παράγεται απο τοπικές επιχειρήσεις(άρα φθηνός) και ω σαν θαύμα, να τα τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Τα άλλα περι παραγωγικότητας τα ακούω βερεσέ..

edit: σ´όλα τα ανωτέρο εξαιρείται -σαφέστατα- το δημόσιο το οποίο είναι παντελώς ανοργάνωτο -επίτηδες- και φυσικά εκεί δεν γίνεται λόγος για παραγωγικότητα μιας και σε μερικές υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μηχανοργάνωση και παλεύουν με άπειρους τόνους χαρτούρας....

Last edited:
@papasdimos

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι πριν από πέντε χρόνια ήμασταν παραγωγικοί; Άσε τους Γερμανούς.

Τι πουλούσαμε στο εξωτερικό και τί αγοράζαμε από έξω;

Αγοραζαμε τα παντα ολα ακομα και γεωργικα ειδη που ηταν φτηνοτερα απο τα δικα μας και πουλουσαμε υπηρεσιες δηλαδη αερα κοπανιστο ( σε συνθηκες κρισης αλλα οκ το δεχομαι πωληση ειναι και αυτη ) κυριως τουριστικου περιεχομενου καθως και λιγοστα γεωργικα ειδη που θα επρεπε να εχουμε κατακλυσει ολη την Ευρωπη με δαυτα (αν δεν ειχαμε αλλαξει τις καλλιεργειες για να παιρνουν καποιοι τις επιδοτησεις...)

Ακόμη πιο σημαντικό θέμα για την παραγωγικότητα είναι η οργάνωση και ο σωστός επιμερισμός εργασιών.

Όμως τι οργάνωση να έχεις χωρίς διοίκηση;

Και τι διοίκηση να έχεις με τον Αντωνάκη, τον Αβραμόπουλο, τη Ντόρα, τον Μπένυ, τα ανήψια τους, τα ξαδέρφια τους, τους κολητούς τους, τους συγχωριανούς τους, τους γνωστούς και φίλους ... όλους σε θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών;

Νικο πολυ κομμουνιστικο μου ακουγεται αυτο :ernaehrung004:

Αυτό που παίζει, και θεωρώ οτι δεν θα έρθουμε στα ίσια μας ποτέ, είναι κάτι οικονομίες τύπου Κίνας, όπου εκεί ο εργάτης δεν είναι εργάτης αλλά δούλος!
Εκεί λοιπόν, υπάρχει το πραγματικό κέρδος.
Τεράστιοι όγκοι παραγωγής, μισθοί πείνας, εξοπλισμός που παράγεται απο τοπικές επιχειρήσεις(άρα φθηνός) και ω σαν θαύμα, να τα τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Κι εκει ομως αρχισαν να ζητουν καλυτερες συνθηκες ζωης και εργασιας με αποτελεσμα να ανεβαινουν οι μισθοι και πιθανον σε καποια χρονια να γινουν κι αυτοι "ασυμφοροι".

Παντως συμφωνω οτι η καταστροφη της Ευρωπης ηταν κυριως η κινεζικη πλυμμηριδα προιοντων και η τραγικη μειωση του κοστους.

Νικο πολυ κομμουνιστικο μου ακουγεται αυτο :ernaehrung004:

Αν είναι σωστό τι πειράζει; Άλλωστε ο κομουνισμός λέει πολλά σωστά. Απλώς η τελική συνταγή είναι τελείως λάθος. Γιατί μπορεί να είναι ωραίο και το μοσχαράκι και η σοκολάτα, αλλά μοσχαράκι με σοκολάτα στην κατσαρόλα δεν τρώγεται!!!

Αγοραζαμε τα παντα ολα ακομα και γεωργικα ειδη που ηταν φτηνοτερα απο τα δικα μας και πουλουσαμε υπηρεσιες δηλαδη αερα κοπανιστο ( σε συνθηκες κρισης αλλα οκ το δεχομαι πωληση ειναι και αυτη ) κυριως τουριστικου περιεχομενου καθως και λιγοστα γεωργικα ειδη που θα επρεπε να εχουμε κατακλυσει ολη την Ευρωπη με δαυτα (αν δεν ειχαμε αλλαξει τις καλλιεργειες για να παιρνουν καποιοι τις επιδοτησεις...)

Οπότε το παράξενο θα ήταν να ΜΗΝ χρεοκοπήσουμε!!!...

Οπότε το παράξενο θα ήταν να ΜΗΝ χρεοκοπήσουμε!!!...

Ηταν απλα θεμα χρονου.

Αλλα οταν εισαι μεσα στην νιρβανα του Καγιεν και των διακοπων στο Μπαλι (με διακοποδανειο) ολα αυτα σου φαινονται τοσο ανωφελα....

Παιδιά πολλές σωστές απόψεις
διαφωνώ μονο στο σημείο του Data που αναφέρει οτι το ευρω ηταν ''εργαλείο'' της Γερμανίας εναντια στο δολλάριο....
Μαγαζί των Αμερικάνων ειναι η Γερμανία μετα το '50...και στα χαρτια!!!

Θεωρώ το ευρώ ''μέσο'' για οτι συνέβει
θεωρώ τον δανεισμό μας σας κράτος αλλά και σαν ιδιώτες το βασικό αιτιο.
Ξαφνικά με το ευρω το χρήμα εγινε φθηνό, οι τραπεζες μας, το κρατος και οι πολιτες δανείστηκαν τεράστια ποσά.

Υπάρχει μία άποψη σε κάποιους κύκλους που καλά κρατεί
''αν θέλεις να ''καταστρεψεις'' κάποιον δάνεισε του τοσα οσα δεν μπορει να σου πληρώσει....

Πριν λίγα χρόνια ηταν πολύ λογικό να εχουμε 1-1,5-2 χιλιαρικα δάνεια τον μήνα....

Last edited:
Αν είναι σωστό τι πειράζει; Άλλωστε ο κομουνισμός λέει πολλά σωστά. Απλώς η τελική συνταγή είναι τελείως λάθος. Γιατί μπορεί να είναι ωραίο και το μοσχαράκι και η σοκολάτα, αλλά μοσχαράκι με σοκολάτα στην κατσαρόλα δεν τρώγεται!!!

Συμφωνω 100%.

Αλλα πως θα ειμαστε βεβαιοι οτι θα βαλουμε τον καταλληλο μαγειρα επικεφαλης ?

Δυστηχως δια της ατοπου απαγωγης.....

Αν πάρουμε έναν μέσο Έλληνα και τον πετάξουμε στην Γερμανία, (ανεξαρτήτως μόρφωσης, ειδικότητας, κλπ) ξαφνικά αποκτά επιφοίτηση και καταννοεί την έννοια της παραγωγικότητας για αυτό και προοδεύει εκεί;

Μήπως η έννοια της " κακής παραγωγικότητας" είναι ένας εύκολος τρόπος "ενοχοποίησης" του πολίτη; Αφού η παραγωγικότητα (απλοικά οι τιμές των διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών ως προς τις ανταγωνιστικές χώρες) δεν καθορίζονται από τον πολίτη αλλά από το νόμισμα, την φορολόγηση, την οικονομική πολιτική όπως επιβάλεται;

Ακόμα και αν ολόκληρη την μέρα δηλαδή το ΣΚΑΙ και το Mega να μεταδίδουν σεμινάρια παραγωγικότητας και όταν γράφουν όλοι τεστ να έχουν άριστα, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα;
Αν το ΦΠΑ είναι 23% η βενζίνη 1,90, κλπ;

Ως προς τι θα καταφέρει δηλαδή να γίνει ανταγωνιστικός κάποιος χρησιμοποιώντας τελευταίες μεθόδους παραγωγής, τεχνολογία;

Last edited: