Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Re: Απάντηση: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Καταρχάς, το πρώτο μεγάλο λάθος του ευρώ ήταν η άνοδος των τιμών απο την μια μέρα στην άλλη.
π.χ αθλητική εφημερίδα, κόστιζε 100δραχμές και με την αλλαγή πήγε στο 1 ευρώ.
Τέτοιου είδους αυξήσεις μπήκαν παντού οπότε εκεί δημιουργήθηκε μια τεράστια φούσκα.
Απο κει και πέρα, θεωρώ όλα αυτά περι παραγωγικότητας παραμύθια της χαλιμάς..
Εργάζομαι σε παραγωγική εταιρία εδώ και πολλά χρόνια..
Οι εργαζόμενοι αποδίδουν σε βαθμό που δεν μπορούν παραπάνω.
Για να αποδώσουν παραπάνω πρέπει να έχω έναν Χίτλερ πάνω απο το κεφάλι τους, να τους φοβίζει και να τους τρέχει όλη την ώρα.
Η αύξηση που θα επιφέρει το παραπάνω είναι της τάξης του 5-10% max..
Άρα, δεν παίζει θέμα παραγωγικότητας.
Αυτό που παίζει, και θεωρώ οτι δεν θα έρθουμε στα ίσια μας ποτέ, είναι κάτι οικονομίες τύπου Κίνας, όπου εκεί ο εργάτης δεν είναι εργάτης αλλά δούλος!
Εκεί λοιπόν, υπάρχει το πραγματικό κέρδος.
Τεράστιοι όγκοι παραγωγής, μισθοί πείνας, εξοπλισμός που παράγεται απο τοπικές επιχειρήσεις(άρα φθηνός) και ω σαν θαύμα, να τα τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Τα άλλα περι παραγωγικότητας τα ακούω βερεσέ..

edit: σ´όλα τα ανωτέρο εξαιρείται -σαφέστατα- το δημόσιο το οποίο είναι παντελώς ανοργάνωτο -επίτηδες- και φυσικά εκεί δεν γίνεται λόγος για παραγωγικότητα μιας και σε μερικές υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μηχανοργάνωση και παλεύουν με άπειρους τόνους χαρτούρας....

Ο επικριτικος χαρακτηρας και η τιμωρια (αν αυτα οριζουν την περι Χιτλερ προσεγγιση) δεν ειναι δοκιμες τακτικες και αν φερουν καποιο αποτελεσμα αυτο ειναι μονο μεσοπροθεσμο. Το ουσιαστικο αποτελεσμα τους ειναι περισσοτερο καταστροφικο για τον οργανισμο και τους εργαζομενους. Ο εργαζομενος εχει αναγκη μια θετικη ενισχυση του εργου του και αν εχει αγγιξει το μεγιστο της αποδοσης (μεσα σε ανθρωπινα πλαισια) τοτε η μονη οδος βελτιωσης ειναι η αλλαγη τεχνολογιας. Σα τεχνολογια δεν οριζεται στην διοικητικη μονο η τεχνικη γνωση (μηχανων, εργαλειων, υπολογιστων κλπ) αλλα και ο (επανα)σχεδιασμος των δομων και περιεχομενου των καθηκοντων, δηλαδη το μη-μηχανιστικο υποσυστημα της επιχειρησης. Υπαρχει διεξοδος, δυσκολη μεν υπαρκτη δε, να ανταγωνιστει η ελληνικη παραγωγη ακομα και την Κινα, με ανθρωπινους ορους εργασιας, αλλα απαιτει καινοτομες προσεγγισεις τοσο απο τον ιδιοκτητη της παραγωγικης μοναδας οσο και απο τον κρατικο μηχανισμο. Ο τελευταιος δε ειναι το κλειδι επτυχιας του ολου εγχειρηματος.

Βεβαια ειναι προφανες οτι το μεγαλυτερο ελειμμα τεχνογνωσιας σε αυτη τη χωρα αφορα τη διοικητικη. Για αυτο το λογο αφενος μεν υπαρχουν τεραστια προβληματα, αφετερου δε αδυνατουμε να βρουμε τις λυσεις. Ρωτας καποιον τι δουλεια κανει αυτος, και αν ακουσεις διευθυντης, προϊσταμενος νομιζεις οτι δεν κανει τιποτα. Που να καταλαβαινες ποσο σημαντικη, αν εχει γνωσεις και εφοδια, ειναι η συμβολη του στη βιωσιμοτητα της επιχειρησης και ποσο θετικα θα μπορουσε να επηρεασει την καθημερινοτητα σου. Βεβαια δεν εχεις και αδικο βλεποντας οτι τετοιου ειδους θεσεις δεν δινονται με αξιοκρατικα κριτηρια αλλα με τη συνταγη του γνωστου ή συγγενη στην ελληνικη πραγματικοτητα.

Σε ολα τα αλλα συμφωνω απολυτα.
 
Ποιός είναι ο ΔΥ που έπαιρνε 300.000 δρχ. και έφτασε τα 3000 ευρώ? Ποιοί είναι αυτοί και δεν τους είδαμε εμείς; Το 2001 έπαιρνα 398.000 δρχ. ως καθηγητής στο σχολείο με διδακτορικό και 3 παιδιά και το 2010 έφθασα τα 2380 ευρώ ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο με 10 επιπλέον χρόνια υπηρεσίας και 4 παιδιά. Γνωριζω ότι επίσης σε μια σειρά από άλλης κατηγορίας ΔΥ δεν είχαμε τέτοιες αλλαγές.

Εσείς γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο;

Γνωριζεις το μισθο ενος λχ ηλεκτρολογου στις ΔΕΚΟ (ας πουμε διϋλιστηρια). Μηπως γνωριζεις και τον αντιστοιχο μισθο στα ελληνικα αμυντικα συστηματα; Εχεις υποψη οτι με την πρωτη ευκαιρια βλαβης τα διϋλιστηρια καλουν εξωτερικο συνεργειο για την επισκευη ακομα και μιας γερανογεφυρας (η οποια για οποιον δεν γνωριζει εχει αστειο ηλεκτρικο κυκλωμα που απαιτει τις απλουστερες γνωσεις). Μηπως καποιος γνωριζει ποσοι ηλεκτρολογοι υπαρχουν στη μια εταιρεια και ποσοι στην αλλη;

Αν μενεις Αθηνα θελεις να επισκεφθουμε υπηρεσια υπουργειου οπου μεχρι και πριν δυο χρονια απασχολουσε ενα ατομο και μετα την συνταξιοδοτηση του εμφανιστηκαν καμια τριανταρια ΔΥ. Οι περισσοτεροι δε με ανωτατη εκπαιδευση για να κανουν τη δουλεια του ενος μολις συνταξιοδοτημενου ΔΥ. Θελεις να μαθεις οτι τη δουλεια που ο ενας ηλικιωμενος εβγαζε σε μια μερα οι περιπου 30 θελουν 2 μερες!

ΥΓ. Συγγενης με 20 χρονια προϋπηρεσια στο πανεπιστημιο του Πρινστον, μορφή αναγνωρισμένη παγκοσμίως στην ειδικότητα του όταν επαναπατρίστηκε για 5-6 χρόνια ήταν άνεργος (εντός Ελλάδος) γιατί εξι μηνες το χρόνο, ευτυχώς, έδινε διαλεξεις σε πανεπιστημια σε ολο τον κοσμο. Μετα την προσληψη του ο μισθος ηταν τουλαχιστον γελοιος... Αυτο ομως δεν ειναι ο κανονας...
 
Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Δυστυχώς αυτή η συζήτηση είναι παααααρα πολύ μεγάλη και δεν γίνεται διαδυκτιακά, ειδικά από ανθρώπους όπως εγώ που μπαίνουν στο forum περιστασιακά και για πολύ λίγο.
Η κρίση, αν κι ετσι φαίνεται, δεν είναι Ευρωπαϊκή, το παιχνίδι ελέγχεται πλήρως απο την απέναντι όχθη. Αν αυτοί δεν πάρουν μέτρα, αν δεν γίνουν λιγότερο λαίμαργοι, αν δεν αυτοπεριοριστούν με λίγα λόγια, πράγμα τρομερά δύσκολο, τα επόμενα χρόνια θα δούμε φοβερά πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν νομίζω ότι για όλα αυτά που βλέπουμε φταίει το Ευρώ, δυστυχώς η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είναι η δεκαετία του ανεξέλεγκτου leverage, η δεκαετία της απόλυτης φούσκας δηλαδή.

Η φουσκα εδραζεται στο γεγονος οπου μετα την καταρρευση της προσεγγισης του κομουνιστικου μοντελου, καταρεει και ο απολυτος φιλελευθερισμος. Για την ωρα η βιωσιμη λυση βρισκεται στον ενδιαμεσο χωρο οπου υπαρχει ιδιωτικη πρωτοβουλια με ταυτοχρονο κρατικο ελεγχο. Φαινεται περισσοτερο απο ποτε επιβεβλημενη η αναγκη εφαρμογης της αρχης του Marx οτι ο παραγομενος πλουτος δεν μπορει παρα να ειναι αποκλειστικα προϊον παραγομενου εργου. Αυτο ομως προϋποθετει ενα κρατικο μηχανισμο που θα αποτελειται απο ευθυτενεις κοινωνικους λειτουργους οι οποιοι εκτος των αλλων θα περιοριζουν την ακρατη λειτουργια και κερδοσκοπια των χρηματοοικονομικων οργανισμων. Σε ενα τετοιο περιβαλλον καμια φουσκα δεν μπορει να βρει προσφορο εδαφος να ευδοκιμησει.

Οι απεναντι γινονται τοσο λαιμαργοι οσο εσυ τους επιτρεπεις...
 
Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Νομίζω ότι στην ελεύθερη διακύμανση είναι όπως οι μετοχές στο χρηματιστήριο. Ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση ανεβοκατεβαίνει η αξία. Πιθανότατα η δραχμή τα πρώτα χρόνια θα έχει πολλή χαμηλή ζήτηση, οπότε θα βουλιάξει τελείως. Όμως υπάρχει και η δυνατότητα περιορισμένης διακύμανσης, όπως με το Κινέζικο νόμιασμα που ανέφερες. Δηλαδή για κάποια χρόνια θα είναι καθαρά εσωτερικό νόμισμα και δεν θα πουλιέται έξω. Ακόμη και να απαγορεύσει την έξοδο δραχμών από Ελλάδα, είναι δυνατόν (νομίζω, δεν είμαι οικονομολόγος).

Ακριβως θα γινουμε σα τη Κουβα δηλαδη. Οτιδηποτε εισαγομενο θα ειναι απαγορευτικα ακριβο, με αυξηση τιμης απο τη σημερινη αξια της ταξης του 200-500% (με αρχικη υποτιμηση της δραχμης 65-85%) και μια μικροτερης κλιμακας αναλογη αυξηση τιμων της εγχωριας παραγωγης αφου θα βασιζεται εν μερει σε εισαγομενα προϊοντα (πχ ενεργεια). Θα πας δηλαδη να αγορασεις ενα Η/Υ σημερινης ταξης 600 euro και θα πρεπει να πληρωσεις απο 1800 εως 3600 euro. Αντε να δω πως θα μπαινεις στο AVCLUB μετα ετσι και σου χαλασει ο υπολογιστης...

ΥΓ. Δεν χρειαζονται γνωσεις οικονομολογου γαι αυτον τον υπολογισμο, απλα γνωσεις αριθμητικης δημοτικου.
 
Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

++++10000000
επισης χωρις να θελω να γινω γραφικος η αυτοματοποιηση των παντων σχεδον ολα στην ευρωπη φτιαχνονται απο μηχανες που θα παει αυτο γυριζει μπουμερανκ

Ναι, καποτε στην Ελλαδα ενας εργολαβος δημοσιων εργων για να περασει υπογειως ενα καλωδιο του ΟΤΕ "εστρωνε" κατα μηκος ενος δρομου 100-150 εργατες με γκασμα και φτυαρι. Μετα εμφανιστηκαν τα JCB (χωματουργικα μηχανηματα). Ο κοσμος πανικοβληθηκε, "τι θα γινουν ολοι αυτοι οι εργαζομενοι;" πλεον οι 150 εγιναν 10. Το τελος του κοσμου ομως ποτε δεν ηρθε. Αντιθετα απορροφηθηκαν σε αλλες δραστηριοτητες και εζησαν καλυτερες μερες...
 
Το κάθε νόμισμα είναι ο καθρέφτης της οικονομίας που αντιπροσωπεύει. Το Ρούβλι και το Yuan είναι δυο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις. Το ένα ήταν σκουπίδι και το υποτιμούσαν συνεχώς και το άλλο, οι διεθνείς αγορές αλλά κυρίως οι Αμερικάνοι, πιέζουν την Κίνα να το ανατιμήσει μήπως κι ακριβήνουν λίγο τα προϊόντα τους .
Και βεβαίως διαπραγματεύεται κανονικά, περίπου 12,35 σε σχέση με το Ευρώ.

Δε διαπραγματεύεται απολύτως τίποτα. Η ισοτιμία ορίζεται από την κεντρική τους τράπεζα. Τα περί "καθρεφτών" δεν τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα υποστήριζαν κάποτε ως θεωρίες. Οι χώρες τις Νοτιανατολικής Ασίας και η Νότια Κορέα χρεοκόπησαν μέσα σε μια βδομάδα το '98 (οι ως τότε "τίγρεις" με 5-6% ανάπτυξη το χρόνο - όλα κεφάλαια εισαγόμενα που έψαχναν "αποδόσεις" και αποσύρθηκαν μέσα σε ένα μήνα μαζικά- ) για να στηρίξουν τα νομίσματά τους που έπεφταν .. στο γκρεμό. Τι άλλαξε στην οικονομία του κράτους μέσα στη βδομάδα?

Τι άλλαξε στην οικονομία του Η.Β και τους ανάγκασε ο Σόρος να βγουν από το μηχανισμό σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών σε μία νύχτα?

Όσο φούσκα είναι - ήταν - οι μετοχές, τα παράγωγα και τα ομόλογα, μία από τα ίδια είναι και το συνάλλαγμα. Άλλωστε παίζουν παράγωγα και σε συνάλλαγμα. Ο μόνος λόγος να συμμετέχει ένα νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος, είναι για να προσελκύσει χρηματιστηριακές "επενδύσεις". Να γίνει δηλαδή παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Για όποιους - θολούς- λόγους πιστεύουν οι "επενδυτές" ότι μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
 
Φίλοι δεν έχω καταφέρει να βρω πληροφορίες.
Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει χρυσό για την έκδοση του ευρώ; Ξέρει κάποιος την διαδικασία που έγινε; Δεν μπορώ να βρω πουθενά στοιχεία.
 
Γνωριζεις το μισθο ενος λχ ηλεκτρολογου στις ΔΕΚΟ (ας πουμε διϋλιστηρια). Μηπως γνωριζεις και τον αντιστοιχο μισθο στα ελληνικα αμυντικα συστηματα; Εχεις υποψη οτι με την πρωτη ευκαιρια βλαβης τα διϋλιστηρια καλουν εξωτερικο συνεργειο για την επισκευη ακομα και μιας γερανογεφυρας (η οποια για οποιον δεν γνωριζει εχει αστειο ηλεκτρικο κυκλωμα που απαιτει τις απλουστερες γνωσεις). Μηπως καποιος γνωριζει ποσοι ηλεκτρολογοι υπαρχουν στη μια εταιρεια και ποσοι στην αλλη;

Αν μενεις Αθηνα θελεις να επισκεφθουμε υπηρεσια υπουργειου οπου μεχρι και πριν δυο χρονια απασχολουσε ενα ατομο και μετα την συνταξιοδοτηση του εμφανιστηκαν καμια τριανταρια ΔΥ. Οι περισσοτεροι δε με ανωτατη εκπαιδευση για να κανουν τη δουλεια του ενος μολις συνταξιοδοτημενου ΔΥ. Θελεις να μαθεις οτι τη δουλεια που ο ενας ηλικιωμενος εβγαζε σε μια μερα οι περιπου 30 θελουν 2 μερες!

ΥΓ. Συγγενης με 20 χρονια προϋπηρεσια στο πανεπιστημιο του Πρινστον, μορφή αναγνωρισμένη παγκοσμίως στην ειδικότητα του όταν επαναπατρίστηκε για 5-6 χρόνια ήταν άνεργος (εντός Ελλάδος) γιατί εξι μηνες το χρόνο, ευτυχώς, έδινε διαλεξεις σε πανεπιστημια σε ολο τον κοσμο. Μετα την προσληψη του ο μισθος ηταν τουλαχιστον γελοιος... Αυτο ομως δεν ειναι ο κανονας...

Μα δεν μιλούμε για ίδια πράγματα. Ο ΔΕΚΟ είναι επιχειρήσεις του δημοσίου και οι υπάλληλοι σε αυτές δεν είναι ΔΥ. Όπως και οι κρατικές τράπεζες και τα ναυπηγεία κλπ. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι όσοι απασχολούνται στην διοικητική μηχανή (λέμε τώρα...) και ασχολούνται με την διεκπεραίωση των πάσης φύσης υποθέσεων και υπηρεσιών και από τους κρατικούς λειτουργούς που είναι αυτοί που εργάζονται στη Δικαιοσύνη (απονέμουν Δικαιοσύνη), στην υγεία (γιατρεύουν κόσμο), στην ασφάλεια (παρέχουν ασφάλεια), στην εκπαίδευση (παρέχουν εκπαίδευση) κλπ.

Οι ΔΥ ποτέ δεν είχαν τους ίδιους μισθούς με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ ή τους τραπεζικούς. Και τώρα με τις περικοπές (όχι τις νέες προγραμματισμένες) η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη. Έως εξωφρενικά μεγαλύτερη... Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας διευθυντής κλινικής στο ΕΣΥ και μάλιστα σε πολύ μεγάλο νοσοκομείο κερδίζει σημαντικά λιγότερα χρήματα (23%) από τη συζυγό του που εργάζεται στα ΕΛΠΕ χωρίς καμιά θέση ευθύνης κι έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας (27 χρόνια). Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο πανεπιστήμιο κερδίζει καθαρά 29.000 ευρώ με 26 χρόνια υπηρεσίας και διευθυντική θέση (διευθυντής τομέα φυσιολογίας σε ιατρική σχολή), όταν η σύζυγός του με δυο χρόνια υπηρεσίας περισσότερα εργάζεται σε τράπεζα χωρίς διευθυντική θέση κκαι κερδίζει 42.000 ευρώ. Αν θέσει κάποιος την παράμετρο ότι ο τραπεζικός υπάλληλος εργάζεται περισσότερες ώρες (σωστά, έως πολύ σωστά) τότε θα πρέπει να βάλουμε στην ίδια εξίσωση το θέμα συνταξιοδότηση που είναι για τον τραπεζικό στα 54-55 έτη ενώ για τον πανεπιστημιακό στα 67. Κι επίσης ότι ο τραπεζικός ή ο υπάλληλος στα ΕΛΠΕ είχε τη δυνατότητα να εργαστεί από τα 22 ή τα 23 έτη ενώ ο πανεπιστημιακός εκ του νόμου δεν μπορεί να εργαστεί στο πανεπιστήμιο πριν τα 32 έτη ηλικίας στην απολύτως καλύτερη περίπτωση.

Αυτά τα αναφέρω μόνο και μόνο για την ακρίβεια της συζήτησης.

Το θέμα ευρώ ή μη ευρώ είναι πολύ σύνθετο. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι καθαρά θέμα λογιστικό. Είναι ΚΑΙ θέμα σωστής προετοιμασίας του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν και στη νοοτροπία που είχαν ή δεν είχαν οι κυβερνώντες και οι ασκούντες τη δημόσια διοίκηση και οι επιχειρηματίες να επιλέξουν την εργασία για το συλλογικό καλό κι όχι για τον ατομικό πλουτισμό.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Ναι, καποτε στην Ελλαδα ενας εργολαβος δημοσιων εργων για να περασει υπογειως ενα καλωδιο του ΟΤΕ "εστρωνε" κατα μηκος ενος δρομου 100-150 εργατες με γκασμα και φτυαρι. Μετα εμφανιστηκαν τα JCB (χωματουργικα μηχανηματα). Ο κοσμος πανικοβληθηκε, "τι θα γινουν ολοι αυτοι οι εργαζομενοι;" πλεον οι 150 εγιναν 10. Το τελος του κοσμου ομως ποτε δεν ηρθε. Αντιθετα απορροφηθηκαν σε αλλες δραστηριοτητες και εζησαν καλυτερες μερες...

αυτό είναι το ιδεατό κι όχι πάντα η πραγματικότητα. Όταν έχουμε τέτοιες δομικές αλλαγές πάντα υπάρχουν οικονομίες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν ή βγαίνουν από το διεθνές οικονομικό παιχνίδι και οι κοινωνίες τους βαλτώνουν. Η απορρόφηση σε άλλες δραστηριότητες
ισχύει στις χώρες που έχουν την πολιτική πρωτοβουλία και τη δυνατότητα να ορίζουν ή να ακολουθούν τις αλλαγές στην τεχνολογία.
 
Κατά αρχήν αυτή τη στιγμή υπάρχει υπονόμευση των Ελληνικών τραπεζών από το εξωτερικό και το εσωτερικό και κανείς δεν τις εγγυάται πραγματικά. Οι Έλληνες έχουν ευρώ δεν έχουν όμως τράπεζες για να το καταθέσουν εδώ και 4 χρόνια. Είναι δυνατόν να υπάρξει κράτος χωρίς τράπεζες;
 
Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Το θέμα ευρώ ή μη ευρώ είναι πολύ σύνθετο. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι καθαρά θέμα λογιστικό. Είναι ΚΑΙ θέμα σωστής προετοιμασίας του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν και στη νοοτροπία που είχαν ή δεν είχαν οι κυβερνώντες και οι ασκούντες τη δημόσια διοίκηση και οι επιχειρηματίες να επιλέξουν την εργασία για το συλλογικό καλό κι όχι για τον ατομικό πλουτισμό.

Σίγουρα δεν είναι θέμα λογιστικό, αλλά, έχει μια ξεκάθαρη λογική. Το λογιστικό, το θέμα των ισοτιμιών και οι στρογγυλοποιήσεις ήταν το άρμα για να ισοπεδώσεις ολόκληρες κοινωνίες. Όταν με το ''καλημέρα'' βγαίνουν οι Φινλανδοί και λένε εμείς καταργούμε τα ψιλούλια, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι έχουν διαφορετική υπολογιστική νοοτροπία σχετικά με την αξία του χρήματος από τους Έλληνες, τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς.

Όσοι κατά καιρούς έχουν ταξιδεύσει σε χώρες με διαφορετικό συνάλλαγμα (κυρίως σε προ ευρώ περιόδους) καταλαβαίνουν καλύτερα τι θέλω να πω. Την ώρα που πέρναγαν τα σύνορα, έπρεπε να έχουν κάνει το απαραίτητο switch στο μυαλό τους, αλλιώς σε τρεις μέρες θα είχαν χάσει τη μπάλα με τις νομισματικές διαφορές.

Τι πρόβλημα να έχει ο Γερμανός πολίτης όταν απλά αλλάζει η ονομασία του νομίσματός του και η αναλογία παραμένει 1:1?
 
Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Σίγουρα δεν είναι θέμα λογιστικό, αλλά, έχει μια ξεκάθαρη λογική. Το λογιστικό, το θέμα των ισοτιμιών και οι στρογγυλοποιήσεις ήταν το άρμα για να ισοπεδώσεις ολόκληρες κοινωνίες. Όταν με το ''καλημέρα'' βγαίνουν οι Φινλανδοί και λένε εμείς καταργούμε τα ψιλούλια, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι έχουν διαφορετική υπολογιστική νοοτροπία σχετικά με την αξία του χρήματος από τους Έλληνες, τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς.

Όσοι κατά καιρούς έχουν ταξιδεύσει σε χώρες με διαφορετικό συνάλλαγμα (κυρίως σε προ ευρώ περιόδους) καταλαβαίνουν καλύτερα τι θέλω να πω. Την ώρα που πέρναγαν τα σύνορα, έπρεπε να έχουν κάνει το απαραίτητο switch στο μυαλό τους, αλλιώς σε τρεις μέρες θα είχαν χάσει τη μπάλα με τις νομισματικές διαφορές.

Τι πρόβλημα να έχει ο Γερμανός πολίτης όταν απλά αλλάζει η ονομασία του νομίσματός του και η αναλογία παραμένει 1:1?

Γιάννη 1 ευρώ = 2 μάρκα.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Γιάννη 1 ευρώ = 2 μάρκα.

Οκ, συγγνώμη για το λάθος. Η όλη σημασία του ποστ ήταν για να καταδείξω τη διαφορά μεταξύ κοινωνιών που υπολογίζουν για χρόνια με χιλιάρικα και εκατομμύρια τα μεγέθη και άλλων που υπολογίζουν με δεκάδες.

Πιστεύεις ότι μια γιαγιά Γερμανίδα και μια Ελληνίδα στεκόμενες μπροστά σ' ένα ματσάκι μαϊντανό, μετά την ευρώ εποχή, αντιμετώπιζαν την ίδια δυσκολία?
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Οκ, συγγνώμη για το λάθος. Η όλη σημασία του ποστ ήταν για να καταδείξω τη διαφορά μεταξύ κοινωνιών που υπολογίζουν για χρόνια με χιλιάρικα και εκατομμύρια τα μεγέθη και άλλων που υπολογίζουν με δεκάδες.

Πιστεύεις ότι μια γιαγιά Γερμανίδα και μια Ελληνίδα στεκόμενες μπροστά σ' ένα ματσάκι μαϊντανό, μετά την ευρώ εποχή, αντιμετώπιζαν την ίδια δυσκολία?


φυσικά κι όχι...εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο ευρώ και στην τουρκική λίρα που μοιάζουν στην εξωτερική όψη. Και στις ισοτιμίες άστα βράστα...
 
Είναι γεγονός ότι στην Γερμανία του 90 που έζησα για μερικά χρόνια, οι γιαγιάδες ψώνιζαν στο supermarket, με κέρματα στην ουσία μόνο. Το 2007 που είχα ξαναπάει σχεδόν στο μυαλό μου οι ισοτιμίες ήταν πια ίδιες τα πράγματα που άξιζαν 1 μάρκο το 1990 άξιζαν 1 ευρώ το 2007. Εντάξει υποτιμήθηκε στο μισό η αξία των ειδών αλλά για τους Γερμανούς ήταν μια πολύ απλή διαδικασία.
 
Re: Απάντηση: Η καταστροφή της Ελλάδας ήταν το ευρώ

Δε διαπραγματεύεται απολύτως τίποτα. Η ισοτιμία ορίζεται από την κεντρική τους τράπεζα. Τα περί "καθρεφτών" δεν τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα υποστήριζαν κάποτε ως θεωρίες. Οι χώρες τις Νοτιανατολικής Ασίας και η Νότια Κορέα χρεοκόπησαν μέσα σε μια βδομάδα το '98 (οι ως τότε "τίγρεις" με 5-6% ανάπτυξη το χρόνο - όλα κεφάλαια εισαγόμενα που έψαχναν "αποδόσεις" και αποσύρθηκαν μέσα σε ένα μήνα μαζικά- ) για να στηρίξουν τα νομίσματά τους που έπεφταν .. στο γκρεμό. Τι άλλαξε στην οικονομία του κράτους μέσα στη βδομάδα?

Τι άλλαξε στην οικονομία του Η.Β και τους ανάγκασε ο Σόρος να βγουν από το μηχανισμό σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών σε μία νύχτα?

Όσο φούσκα είναι - ήταν - οι μετοχές, τα παράγωγα και τα ομόλογα, μία από τα ίδια είναι και το συνάλλαγμα. Άλλωστε παίζουν παράγωγα και σε συνάλλαγμα. Ο μόνος λόγος να συμμετέχει ένα νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος, είναι για να προσελκύσει χρηματιστηριακές "επενδύσεις". Να γίνει δηλαδή παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Για όποιους - θολούς- λόγους πιστεύουν οι "επενδυτές" ότι μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.

:worshippy:
 
Φίλοι δεν έχω καταφέρει να βρω πληροφορίες.
Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει χρυσό για την έκδοση του ευρώ; Ξέρει κάποιος την διαδικασία που έγινε; Δεν μπορώ να βρω πουθενά στοιχεία.

Όλες οι χώρες που βρίσκονται στην Ευρωζώνη....έχουν παραχωρήσει μέρος του χρυσού.....

Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει στην ιδιοκτησία της 501,4 τόνους χρυσού, ενώ η Γερμανία 3.401,8 τόνους - τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, μετά τις Η.Π.Α. (8.133,5 τόνους).....

Επίσης όταν το δολάριο εδραιώθηκε ως παγκόσμιο νόμισμα, όλες οι χώρες έστειλαν ένα μέρος του χρυσού τους στην FED. Όπως είχαν στείλει και στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας όταν η Αγγλία ήταν η "υπερδύναμη"....
 
Βλάση μου,εργάζομαι 23 χρόνια σε τράπεζες-τα 10 από αυτά σε διευθυντική θέση-με πτυχίο και μεταπτυχιακό,έχοντας κάνει και 2 μεταγραφές οι οποίες έγιναν για να αυξήσω το εισόδημά μου και τα 42.000 ευρώ δεν τα έχω δει ποτέ μου.
Η υποδιευθύντρια του καταστήματος,42 ετών με 1 παιδί και 20 χρόνια προυπηρεσίας,λαμβάνει 1.480 ευρώ καθαρά.
Αυτά σε ιδιωτική τράπεζα.
Τώρα η κυρία με τα 28 χρόνια προυπηρεσίας χωρίς διευθυντική θέση και με 42.000 ευρώ εισόδημα,ίσως έχει κάποια ιδιαίτερα προσόντα και τα παίρνει.
 
Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει στην ιδιοκτησία της 501,4 τόνους χρυσού, ενώ η Γερμανία 3.401,8 τόνους - τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, μετά τις Η.Π.Α. (8.133,5 τόνους).....

Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι τόνοι αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του χρήματος (πραγματικού, αλλά ακόμα περισσότερο του εικονικού) που κυκλοφορεί στην αγορά (και στις "αγορές"). Οι 501 τόνοι της ΕΚΤ αξίζουν σήμερα γύρω στα 28 δισ. δολάρια, οι 3.400 τόνοι της Γερμανίας 190 δισ. δολάρια και οι 8.133 τόνοι των ΗΠΑ αξίζουν 455 δισ δολάρια (περίπου 56.000 δολάρια το κιλό του χρυσού, http://goldprice.org/). Φαντάσου τώρα τι θα γινόταν αν όλοι αυτοί οι τόνοι έβγαιναν στην αγορά, η τιμή του χρυσού θα ξεφτιλιζόταν τελείως...
 
Όλες οι χώρες που βρίσκονται στην Ευρωζώνη....έχουν παραχωρήσει μέρος του χρυσού.....

Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει στην ιδιοκτησία της 501,4 τόνους χρυσού, ενώ η Γερμανία 3.401,8 τόνους - τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, μετά τις Η.Π.Α. (8.133,5 τόνους).....

Επίσης όταν το δολάριο εδραιώθηκε ως παγκόσμιο νόμισμα, όλες οι χώρες έστειλαν ένα μέρος του χρυσού τους στην FED. Όπως είχαν στείλει και στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας όταν η Αγγλία ήταν η "υπερδύναμη"....

Σε παρακαλώ μπορείς να βρεις κάποιο έγγραφο στοιχείο στο internet κάποια πηγή που να αναφέρει σαφώς αν η Ελλάδα έχει παραχωρήσει πραγματικά απόθεμα χρυσού, πόσο είναι πότε ακριβώς παραδόθηκε και που, για την εγγύηση του ευρώ; Δεν έχω καταφέρει να βρω ούτε μια πληροφορία.