Η Μαγειρική στην ζωή μας

Γιατι ο αρτοπαρασκευαστης εκτος οτι σου γλυτωνει την κινηση στα χερια αν εχεις κανα θεματακι εχει και ενα θερμο περιβαλλον ελαφρως και βοηθα στο φουσκωμα της ζυμης αρκετα.

Η λευκη ζυμη που περιγραφω πιο πανω ας πουμε εγινε θηριο κοντεψε να βγει εξω να μας φαει :flipout:.

Και δεν το ειχα και στο μυαλο μου σε 45 λεπτα ειχε ζυμωθει μονο του και απλα το εβαλα για ξεκουραση.
 
Έχω ένα φιλαράκι σεφ...
Κάποια στιγμή κάναμε την κουζίνα φρέσκα ζυμαρικά.

Δεν είναι λάθος, την κουζίνα κάναμε φρέσκα ζυμαρικά, αν και ξεκινήσαμε να κάνουμε τα ζυμαρικά στην κουζίνα.

Βγάζαμε αλεύρι από μέρη που δεν θα έπρεπε να έχει αλεύρι.

Για ψωμί, έχω βρει συνταγή που θέλει λίγο ζύμωμα, αλλά βγαίνει φοβερό.
 
Έχω ένα φιλαράκι σεφ...
Κάποια στιγμή κάναμε την κουζίνα φρέσκα ζυμαρικά.

Δεν είναι λάθος, την κουζίνα κάναμε φρέσκα ζυμαρικά, αν και ξεκινήσαμε να κάνουμε τα ζυμαρικά στην κουζίνα.

Βγάζαμε αλεύρι από μέρη που δεν θα έπρεπε να έχει αλεύρι.

Για ψωμί, έχω βρει συνταγή που θέλει λίγο ζύμωμα, αλλά βγαίνει φοβερό.

Για στείλε συνταγή...
 
Έχω και ένα ζεστό ζεστό αυτή τη στιγμή στην κουζίνα... :D


IMG-20200507-122254.jpg



1 γάστρα (βασικό)
750 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
550 γραμμάρια χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι


Ανακατεύεις τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει απλά ένας πηχτός χυλός.
Τα βάζεις στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον
Ανάβεις τον φούρνο στους 200 (αντιστάσεις) και βάζεις μέσα τη γάστρα να ζεσταθεί
Αλευρώνεις πάγκο, βάζεις πάνω τη ζύμη και τη διπλώνεις 5-6 φορές
Βγάζεις τη γάστρα από τον φούρνο, ρίχνεις αλεύρι στον πάτο να μην κολλήσει το ψωμί και βάζεις τη ζύμη με τα ανοίγματα προς τα πάνω.
Ψήνεις για μία ώρα με σκεπασμένη τη γάστρα.
Στη μία ώρα, ανοίγεις το καπάκι της γάστρας και ψήνεις για ακόμη 15 λεπτά.

Τώρα, με τους χρόνους πρέπει να παίξεις λίγο γιατί από φούρνο σε φούρνο μπορεί να διαφέρει.
 
Και που θα βρεις μαντεμένια τηγάνια σε τέτοιο ύψος που να χωράει ψωμί; :chinscratch:
Άσε που θα σου βγει η πίστη γιατί εκτός από το που θα χωρέσεις το χερούλι στον φούρνο, δεν θα κάθεται σωστά το ένα πάνω στο άλλο.
Μία γάστρα την βρίσκεις και με 10 - 20 .
 
Μωρε εχω ενα ταβά εγω με ψηλο γυαλινο καπακι που μπαινει και φουρνο οποτε να η γαστρα μου .Αλλα θελω να αρχιζω να φτιαχνω προζυμι αν τα καταφερω.
 
Αυτό που έβαλα δεν χρειάζεται προζύμι.
Αν θέλεις, κράτα από το πρώτο για να βάλεις στο επόμενο.
Αλλά θα αλλάξει η συνταγή και δεν ξέρω τι μπορεί να βγει :smile:
 
Εχεις κανει καμια δοκιμη σκληρο αλευρι με ολικης αλεσης ? ή αλευρι για ζυμωμα (ενα κιτρινο ψιλο ειναι αυτο) ?
 
Έχω δοκιμάσει διάφορα και βγαίνει μια χαρά.
Αλλά πρέπει πρώτα να το κάνεις σύμφωνα με τη συνταγή μερικές φορές για να συνηθίσεις την υφή που θέλει και να προσθέσεις ανάλογα νερό.
Δεν παίρνουν όλα τα αλεύρια το ίδιο νερό για συγκεκριμένη υφή.
 
Έχω και ένα ζεστό ζεστό αυτή τη στιγμή στην κουζίνα... :D


IMG-20200507-122254.jpg



1 γάστρα (βασικό)
750 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
550 γραμμάρια χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι


Ανακατεύεις τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει απλά ένας πηχτός χυλός.


Oταν λες ανακατευεις δεν φτιαχνεις ζυμη ? περα δωθε ?

Ψυγειο γιατι θελει εχεις καταλαβει ?
 
Δεν χρειάζεται ζύμωμα.
Απλά ανακάτεμα, να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.
Μπορείς να το πεις και "ελάχιστο ζύμωμα".

Τώρα, γιατί θέλει ψυγείο, θα σε γελάσω. Δεν τις αναλύω όταν πετυχαίνουν. :smile:
 
IMG_20200520_175558.jpg



προσπαθεια δευτερη εξισου εντυπωσιακη .

Παρα πολυ καλη περιπτωση για ψωμι, τυφλα να χουν οι καλυτεροι φουρνοι.

Θα βαλω και κανα σουσαμακι και ισως λιγο γλυκανισο την επομενη φορα.
 
Aν ηταν πιο "αδεια" δηλαδη με περισσοτερες φυσαλιδες αερα θαταν σαν λαγανα.

Το ζυμωνεις πολυ ?

Αρκετά, πάνω από 10λεπτο σίγουρα, μέχρι να γίνει σαν stress ball :2thumb22sup:

Μετά το αφήνω μια ώρα να ξεκουραστεί-φουσκώσει, μετά το βάζω σε ταψί, και αφού του δώσω σχετική φόρμα, το αφήνω άλλη μια ώρα καπακωμένο πριν το ψήσω.