Η Μαγειρική στην ζωή μας

G14A2163.jpg

Σημερα ψαροσουπα α λα σκανδιναβικα/μεσογειακα.

Υλικα :

3-4 πρασα χοντροκομμενα
5 κρεμυδια φρεσκα ψιλοκομμενα
3 καροτα
2 κρεμυδια ξερα χοντροκομμενα
1 πατατα
150 γραμ. ρυζι κατα προτιμηση νυχακι

2 κεφαλια σολωμου (εχουν πολυ κρεας για μια σουπα)
1 μυλοκοπι (κανα κιλο) για να φτουρησει και λιγο

Οι Φιλανδοι την κανουν οπως εμεις αποκλειστικα με σολωμο (που ανεβαζει το κοστος για αυτο και προτιμησα τα κεφαλια για την γευση και το μυλοκοπι για την ποσοτητα ψαριου)

Πρωτα βραζεις τα ψαρικά σε ενα μεγαλο τσουκαλι .

τα βγαζεις εξω να κρυωσουν και κρατας το ζουμι το οποιο το σουρωνεις απο κοκκαλα κλπ.

Βαζεις σε ενα ταβά ή βαθυ τηγανι τα λαχανικα και τα τσιγαριζεις μεχρι να μαραθουν και να παρουν χρωμα.

τα ριχνεις μεσα στο νερο της σουπας να παρουν μια βραση και βαζεις μια πατατα σε χοντρα κομματια να δεσει καπως με το αμυλο η σουπα, προσθετεις το ρυζι και τελος το ξεκοκκαλισμενο ψαρι σε οσο το δυνατον μεγαλυτερα κομματια και τελος ριχνεις αφθονο μαιντανο ψιλοκομμενο και μια κρεμα γαλακτος κατα προτιμηση light.

Ισως η καλυτερη ψαροσουπα που εφτιαξα ποτε.

Οι σκανδιναβοι την λενε Lohikkeito.

https://www.youtube.com/watch?v=ZXjuHD7xe3E

Του αφαιρει λιγο την βαρβατιλα και το κανει πιο σφιχτο ως υφη.

Οπως δενει το αυγολεμονο τις σουπες φαντασου. Ομως ειναι τοσο εντονη η γευση γενικα που μην το φοβασαι οτι μπορει και να σε χαλασει. Ισα ισα θα ερθει και θα δεσει το ολο πραγμα σε κατι πολυ πιο ενιαιο.

Και λιγο ξυσμα λεμονι στο τελος.

Και έτσι μάθαμε πως φτιάχνανε τα μπιφτέκια και τις κιμαδόπιτες στην προβιομηχανική εποχή!

Έκλεψε λιγάκι, έκανε ζαβολιά, όταν άναψε φωτιά στο άψε-σβήσε! :laugh:

Αλλά η φύση, το σημείο που επιλέχτηκε, μόνο να το βλέπεις φτιάχνει τη διάθεση! :smile:

Χρόνια Πολλά στους Μάγειρες και στους Καλοφαγάδες! :D :ciao:

Συνταγή για τέλεια μπιφτέκια;
Έχοντας την τύχη να έχω πελάτες κατά την τραπεζική μου θητεία,2 από τους γνωστότερους "μπιφτεκάδες" των νοτίων προαστείων, στην ερώτησή μου "ποιό είναι το μυστικό στα μπιφτέκια σου" και οι 2 μου είχαν εκμυστηρευτεί την μίξη μοσχαρίσιου με χοιρινού κιμά σε αναλογία 50-50.
Άλλο ένα "μυστικό" τους ήταν το ότι το κρεμμύδι πριν το ρίξουν στον κιμά,το είχαν τσιγαρίσει.
Από εκεί και μετά,ο ένας έβαζε μέσα τριμμένη ντομάτα,ο άλλος όχι.
Ο ένας έβαζε κύμινο,ο άλλος όχι.
Η δική μου συνταγή,συνδυασμός και των 2 παραπάνω είναι για 1 κιλό μπιφτέκια:

-Μισό κιλό μοσχαρίσιος (λάπα) κιμάς,μισό κιλό χοιρινός.
-Σοτάρισμα 1 κρεμμυδιού-μέτριου προς μεγάλο (έχω βολευτεί αφάνταστα με το τριμμένο κατεψυγμένο)μαζί με 2-3 σκελίδες σκόρδο ή σκόνη σκόρδου,
-4 φέτες ψωμί του τοστ με κομμένη την κόρα στις άκρες και τριμμένες στο μπλέντερ,
-2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού ρίγανη,
-1 κοφτό κουταλάκι κόκκινο καπνιστό πιπέρι,
-στην μύτη του κουταλιού γλυκού κύμινο,(με προσοχή γιατί αν πέσει παραπάνω τα μπιφτέκια θα γίνουν περίεργα καυτερά)
-1/3 του κουταλιού γλυκού μαύρο πιπέρι,
-2 κουταλιές του γλυκού αλάτι,
-2 κουταλιές της σούπας λάδι,
-1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα,
-1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο,
-1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη.
Εννοείται πως ψημένα στο κάρβουνο ή σε ψησταριά αερίου ή στο ΘΑΥΜΑ ή σε τηγάνι γκριλιέρα,γίνονται πολύ πιο νόστιμα από τον φούρνο.

Σωκρατη δοκιμασε σε αυτα να τριψεις ή τοματα ή κολοκυθι (υφη τριμμμενου τυριου φαντασου ) για μεσα στο μιγμα πριν αρχισεις το πλασιμο τους.

Το κρεμμυδι παντα τσιγαρισμενο αλλαζει πολυ την γευση και εγω βαζω και σκορδο μεσα στο τσιγαρισμα οπου χανει την αψαδα του (για να μην θυμιζει σουτζουκακια η φαση) αλλα δινει πολυ στην γευση.

Κυμινο επισης το αποφευγω παρα μονο στα σουτζουκακια οπου πεφτει μπολικο.

Δοκιμασα μια φορα στο θαυμα αλλα αν δεν κανει κρουστα απεξω ζοριζομαι οποτε το περναω μια τηγανι αρχικα να κανει εξωτερικη κρουστα και το τελειωνω στο θαυμα .

Και έτσι μάθαμε πως φτιάχνανε τα μπιφτέκια και τις κιμαδόπιτες στην προβιομηχανική εποχή!

Έκλεψε λιγάκι, έκανε ζαβολιά, όταν άναψε φωτιά στο άψε-σβήσε! :laugh:

Αλλά η φύση, το σημείο που επιλέχτηκε, μόνο να το βλέπεις φτιάχνει τη διάθεση! :smile:

Χρόνια Πολλά στους Μάγειρες και στους Καλοφαγάδες! :D :ciao:

Χρόνια Πολλά γείτονα Ηλιουπολίτη και στους υπόλοιπους φυσικά!
Άλλο ένα από τον ίδιο.
https://www.youtube.com/watch?v=-PlzaGFTafM

@ Kosh

Η ψαροσουμα σου με ενεπνευσε πολυ. Θα την κανω στην πρωτη ευκαιρια, λεω στην πρωτη ευκαιρια γιατι συχνα παιρνουμε ολοκληρο σωλομο, εγω καταω το κεφαλι δε μου παει να το πεταξω, η συντροφος μου λεει τι θα το κανεις ; Το κραταω στην καταψυξη βδομαδες μεχρι ου τελικα το πεταω.

Τωρα ξερω πως θα το κανω, και βλεπω και το πιατο και μου τρεχουν τα σαλια.

Απάντηση: Re: Η Μαγειρική στην ζωή μας

Σωκρατη δοκιμασε σε αυτα να τριψεις ή τοματα ή κολοκυθι (υφη τριμμμενου τυριου φαντασου ) για μεσα στο μιγμα πριν αρχισεις το πλασιμο τους.

Το κρεμμυδι παντα τσιγαρισμενο αλλαζει πολυ την γευση και εγω βαζω και σκορδο μεσα στο τσιγαρισμα οπου χανει την αψαδα του (για να μην θυμιζει σουτζουκακια η φαση) αλλα δινει πολυ στην γευση.

Κυμινο επισης το αποφευγω παρα μονο στα σουτζουκακια οπου πεφτει μπολικο.

Δοκιμασα μια φορα στο θαυμα αλλα αν δεν κανει κρουστα απεξω ζοριζομαι οποτε το περναω μια τηγανι αρχικα να κανει εξωτερικη κρουστα και το τελειωνω στο θαυμα .
Aφού γράφω βρε συ για τριμμένη ντομάτα.
Για ψήσιμο στο ΘΑΥΜΑ,άλειψε την κάθε πλευρά των μπιφτεκιών με λάδι πριν τα ακουμπήσεις στην σχάρα.
Έτσι,και κρούστα θα κάνουν και δεν θα κολλήσουν.

@ Kosh

Η ψαροσουμα σου με ενεπνευσε πολυ. Θα την κανω στην πρωτη ευκαιρια, λεω στην πρωτη ευκαιρια γιατι συχνα παιρνουμε ολοκληρο σωλομο, εγω καταω το κεφαλι δε μου παει να το πεταξω, η συντροφος μου λεει τι θα το κανεις ; Το κραταω στην καταψυξη βδομαδες μεχρι ου τελικα το πεταω.

Τωρα ξερω πως θα το κανω, και βλεπω και το πιατο και μου τρεχουν τα σαλια.

Ρε συ τι λες τωρα μην τα πετας τα κεφαλια.

Μπορεις να κανεις σουπα μονο με κεφαλια. Με 3 κεφαλια σολωμου ας πουμε βγαινει ΑΝΕΤΑ αυτη σουπα , εχουν πολυ ψαχνο επανω .

Και να ξερεις οτι ψαροσουπα χωρις κεφαλια δεν.......βγαζουν πολυ γευση τα κεφαλια για αυτο και τα προτιμουν παντα στην ψαροσουπα.

Απλα μην βαλεις πανω απο μια πατατα μετρια μεσα (ισα ισα να βγαλει λιγο αμυλο) και λιγο ρυζι οσο ειπα για να μην γινει πιλαφι.

Και αν σου μεινει το βραδακι βαζεις λιγο νερο μεσα μια βραση και δευτερος γυρος με την ιδια νοστιμια.

Και αναλογα τα γουστα μπολικο πιπερακι. Εγω βαζω εκτος απο το κλασικο πρασινο και λεμονοπιπερο και σετσουαν.

Για σημερα και οσοι θελουν μια εναλλακτικη στον μπακαλιαρο τηγανισμενο σε κουρκουτι μπουρας (θεικο δεν το συζητω) και σκορδαλια βαζω εδω την συνταγη που ξεχωρισα και θα κανω σημερα:

Mpakaliaros-2-Stifado-Fournou-mikri.jpg

Μπακαλιάρος στιφάδο στο φούρνο

Υλικά για 4-6 άτομα

1.000 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
1.000 γρ. παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml. κόκκινο ξίδι καλή ποιότητας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
2 γαρίφαλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
250 ml ντοματοχυμό
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κουτ. σούπας σταφίδα (προαιρετικά)
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τον ντοματοπελτέ, τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και 250 ml νερό. Σε ένα ταψί βάζουμε τον μπακαλιάρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα τους, τα δαμάσκηνα, τη σταφίδα αν βάλετε, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο στιφάδο ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Παραλλαγή:

Αν δεν θέλετε να ανάψετε τον φούρνο σας, το φαγητό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και στην κατσαρόλα.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Και η δικιά μου ψαροσουπα.κρητικιά κι άκρως γευστική.

Για ψάρια.
Εδώ εβαλα 2 κόκκινοψαρα και 2 μπακαλιάρους.

Κανονικά σε άλλες εκτελέσεις μου βάζω.
Στείρα
Ροφο
Σκορπίδι
Συναγρίδα
Κότα (ναι υπάρχει και πελαγίσια κότα)
Και κανένα κόκκινοψαρο.

Βάζω πρώτα σε αρκετό νερό να βράσουν.
Σέλινο
1 μεγάλη τομάτα στα 2 κομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι στα 2
Καρότα

Αφού βράσουν 40 λεπτά ρίχνω ενα ποτήρι λάδι.
Μετά από κανένα εικοσάλεπτο προσθέτω πατάτες και κολοκύθια.
Πάντα βάζω μπόλικα υλικά καθώς αλέθω στο multi αρκετά υλικά ωστε να βγει παχιά η σούπα και και αραιή.

Συνεχίζω το βράσιμο ώσπου να μαλακώσουν τα κολοκύθια και οι πατάτες και προσθέτω οσο ψάρι χωράει στο μεγάλο μου τρικαλι.
Ειδάλλως τα βάζω ενα ενα αν είναι μεγάλα.

Μετά βγάλσιμο υλικά,άλεσμα,βγάλσιμο το ψάρι και πιατέλα.

Καλό σουρωμα το ζουμί σε άλλη κατσαρόλα και μετά ρύζι.
Η νυχακι η Καρολίνα.
Εγώ προσωπικά βάζω αρκετό.οχι βέβαια να γίνει και πιλάφι.

Αρκετό λεμόνι στο τέλος και αλάτι.
20210324_234221.jpg20210324_234232.jpg

Attachments

• 20210324_234221.jpg
    20210324_234221.jpg
    110.8 KB · Views: 11

ενα πολυ ωραιο αρθρο του Παπαζυμουρη για το μοσχαρισιο οσομπουκο.

Ειναι απολαυση να τον διαβαζεις.