Σωστή η επισήμανσή σου δεν είναι καλό να αποφορτίζουμε πλήρως τις μπαταρίες λιθίου, περί του δέκα τα εκατό είναι ok.
Για την ακριβεια οσον αφορα τις λιθιου/λιθιου pol, καλο θα ειναι η φορτιση να μην πεσει κατω απο το 20-40%.
Αν η ταση της πεσει μαλιστα παρα πολυ χαμηλα, ενδεχεται να μην ξεκινα αρχικα και η φορτιση.
(Ισως το εχετε παρατηρησει π.χ. σε κινητα που αδειασαν εντελως και χρειαστηκαν καποια ωρα για να ξεκινησουν να φορτιζουν)
Οσον αφορα τις μπαταριες λιθιου (εδω γενικευω λιγο και μιλω για διαφορες συσκευες π.χ. laptop, κινητο, pda κλπ) ενω δεν φθειρονται το ιδιο με εναν μισο κυκλο φορτισης, οσο με εναν ολοκληρο (οπως οι παλαιοτερου τυπου) εν τουτοις ομως οσο ανεβαινει το επιπεδο φορτισης, αυξανεται και η αντισταση φορτισης. Για αυτο και συνηθως οταν δουμε μια μπαταρια καπου στο 80% να φορτιζεται αρχιζει και ζεσταινεται.
Αν η θερμανση δεν ειναι υπερβολικη το κυκλωμα ελεγχου συνεχιζει την φορτιση. Δεν παυει ομως η αυξημενη θερμοκρασια να προκαλει τη φυσιολογικη φθορα. Λογω της μεγαλυτερης αντιστασης φορτισης που μεγαλωνει οσο η μπαταρια φτανει κοντα στο 100%, θα πρεπει ο φορτιστης να δωσει παραπανω ταση για να επιτευχθει η πληρης φορτιση. Σε ορισμενα κυκλωματα μπαταριων π.χ. κινητα για αποφυγη μεγαλων θερμοκρασιων (και πιθανη αναφλεξη-εκρηξη της μπαταριας, μιας και οι λιθιου ειναι επικινδυνες σε αυτο) κανουν το αναποδο.
Πρωτα δινουν μεγαλυτερη ταση και στη συνεχεια οταν η μπαταρια φτασει στο 80% περιπου μειωνουν την ταση για να μην υπαρξει υπερθερμανση.
Με μειωμενη την ταση ομως λογω αντιστασης φορτισης, η φορτιση δεν σταματα στο 100% αλλα λιγο πιο κατω.
(Δεν εχεις το 100% capacity αλλα εχεις ασφαλεια. (θα εχετε δει καποια κινητα που δεν φορτιζουν μεχρι το 100%)
Απο τη μια δηλαδη, εχουμε τις λιθιου που δεν πασχουν απο τα προβληματα παλαιοτερων μπαταριων, οι κυκλοι φορτισης μπορουν και οφειλουν να ειναι συχνοι και μικροι, κρατωντας ετσι τη μπαταρια σε καλη κατασταση.
Απο την αλλη ομως η σχετικη αυξηση θερμοκρασιας που προκαλειται απο την αντισταση φορτισης, φθειρει οπως ειναι αναμενομενο τη διαρκεια ζωης της μπαταριας. (αν σε αυτη τη θερμοκρασια συνεπικουρει και αυξημενη θερμοκρασια περιβαλλοντος, ισως η φθορα ειναι μεγαλυτερη)
Αυτος ισως ειναι και ο λογος οπου εχει παρατηρηθει το φαινομενο καποιος που τη φορτιζει και την αποθηκευει σε ενα δροσερο μερος 1 φορα το μηνα, στο βαθος χρονου η μπαταρια του εχει καλυτερη συμπεριφορα απο καποιου που την εχει συνεχως επανω στο λαπτοπ.
Απλα ο χρηστης πρεπει να θυμαται να μην αφησει την μπαταρια (οταν ειναι εκτος) να εκφορτιστει πολυ (κατω απο 20%) και μια φορα το μηνα να τη συνδεει στο λαπτοπ για ενα κυκλο φορτισης.
Αν οι κυκλοι φορτισης ειναι πολυ αραιοτεροι (π.χ. καθε τριμηνο+) ή η μπαταρια σχεδον αδεια, η φθορα που της προκαλειται υστερα με την φορτιση ισοσκελιζει το κερδος που θα ειχαμε με το να μην την φθειρουμε λογω θερμοκρασιας κατα την φορτιση.!
Ολα τα παραπανω ειναι οι προσωπικες μου αποψεις και φυσικα αν καπου ειμαι λαθος παρακαλω ας με συμπληρωσουν/διορθωσουν καποιοι καλυτερα γνωριζοντες στα θεματα μπαταριων στα παρακατω posts.
Ειναι ενδιαφερον το θεμα και με τη συζητηση αυτη, ισως μαθω και κατι παραπανω, μιας και στο net υπαρχουν αλληλοσυγκρουομενες αποψεις γενικα οσον αφορα τις μπαταριες και τη φορτιση τους.!