Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Ulysses

AVClub Enthusiast
28 June 2008
732
Θεσσαλονίκη
Εχει η μάνα μου 6 χρόνια ένα laptop (DELL) και ποτέ δεν το έχει δουλέψει με μπαταρία,πάντα με τροφοδοτικό.
Εχθές πήγα να δω μία ταινία,χωρίς τροφοδοτικό και σε 10 λεπτά έσβησε λέγοντας μου "μπαταρία άδεια".
Ακόμα και αν το δουλεύεις με ρευμα,με την πολυκαιρία φθείρεται η μπαταρία;
Επίσης πόσο έχει μία μπαταρία,όσο και το ίδιο το λαπτοπ;
Οταν είναι καινούριο πόσες ώρες κρατάει;
 
Ναι, η μπαταρία τα έφτυσε. Βέβαια, ό,τι χρήση και να του έκανε (πχ. κάθε 1-2 βδομάδες να δούλευε μόνο με την μπαταρία και να την αποφόρτιζε), μετά από 6 χρόνια η μπαταρία δεν θα ζούσε (και πολλά χρόνια λέμε).

Η διάρκεια μπαταρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (χρήση, υποσυστήματα, χωρητικότητα κτλ), αλλά πρό 6ετίας, αν μιλάγαμε για 1-2 ώρες αυτονομία, θα ήταν καλά τα πράματα. Τώρα πλέον έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, φτάνουν ακόμα και τις 12 ώρες αυτονομίας.
 
Εχει η μάνα μου 6 χρόνια ένα laptop (DELL) και ποτέ δεν το έχει δουλέψει με μπαταρία,πάντα με τροφοδοτικό.
;

Αυτό ακριβώς είναι ένας απο τους λόγους, που οι μπαταρίες αχρειστεύονται σε χρόνο ρεκόρ. Βέβαια μετά απο 6 χρόνια, έτσι κι αλλιώς θα είχε πέσει δραματικά η απόδοση, αλλά μου έχει τύχει ουκ ολίγες φορές στην δουλειά, να μου έρχονται χρήστες με laptop που δεν έχουν κλείσει ούτε χρόνο και η μπαταρία τους να είναι ουσιαστικά νεκρή.

Η μπαταρία θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά το 15ήμερο να πέφτει μέχρι το 10%, να κάνει κύκλους φόρτισης δηλαδή. Αν είναι συνέχεια στο ρεύμα, με το καιρό "αδρανοποιείται" οπότε όταν θα έρθει η στιγμή να την χρειαστείς, δεν θα κρατήσει ούτε 10λεπτο.

Το κόστος της μπαταρίας εξαρτάται απο το μοντέλο του Laptop και απο που θα το αγοράσεις. Πχ για μπαταρίες απο Ελλάδα μπορεί και να δώσεις 50-70 . Απο ebay βρίσκεις και με 15-20 . Πάντως σε καμία περίπτωση, δεν έχουν όσο και το laptop.
 
Να προσθέσω πώς - σε γενικές γραμμές - οι μπαταρίες που πωλούνται στο ebay δεν είναι και ότι καλύτερο ποιοτικά. Οι περισσότερες είναι κινέζικες, και φτιάχνονται με στοιχεία β' κατηγορίας. Θέλει χρόνο (και χρήμα προφανώς) για να αγοραστεί μια πολύ καλή μπαταρία.
 
Και όχι μόνο στο eBay. Και πολυκαταστήματα τύπου Amazon δεν έχουν πάντα πρώτη ποιότητα.
Είχα αγοράσει φθηνό τροφοδοτικό για το laptop και κάηκε στο 6μηνο. Μετά αγόρασα το "επίσημο" τροφοδοτικό και κάηκε το laptop στο 6μηνο :p
 
Aγορασα κι εγω μια μεσω ebay, κατα 40 φθηνοτερη απο οτι εδω. Το αν κρατησει αρκετα ενας Θεος ξερει, αλλα ετσι κι αλλιως μαλλον σαν...ups τη χρησιμοποιω παρα για τη λειτουργια του λαπτοπ.

Sorath κατα τη γνωμη σου οταν δεν χρησιμοποιουμε την μπαταρια ως...μπαταρια (δηλ. εχουμε συνεχεια το ρευμα, οπως εγω) ειναι καλυτερο να την βγαζουμε;

Αλλα γιατι λεμε "καταστηματα" τα amazon - ebay; Διαμεσολαβητες δεν ειναι μεταξυ ημων και οποιων θελουν να πουλησουν κατι;
 
Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Αλλα γιατι λεμε "καταστηματα" τα amazon - ebay; Διαμεσολαβητες δεν ειναι μεταξυ ημων και οποιων θελουν να πουλησουν κατι;

Το eBay και το Play, ναι. Το Αmazon ακόμα είναι το ίδιο πωλητής και όχι μόνο βιτρίνα άλλων.
 
Ναι σωστα, το amazon ειναι και ηλεκτρονικο καταστημα (αλλα και παραγωγος του Kindle)
 
Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Sorath κατα τη γνωμη σου οταν δεν χρησιμοποιουμε την μπαταρια ως...μπαταρια (δηλ. εχουμε συνεχεια το ρευμα, οπως εγω) ειναι καλυτερο να την βγαζουμε;

Καλύτερα είναι να μένει πάνω, όχι όμως για το καλό της μπαταρίας αλλά για το Laptop, μιας και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος θα αναλάβει δράση η μπαταρία. Για την ίδια τώρα, δεν πιστεύω οτι παίζει κάποιο ρόλο.

Ο μόνος λόγος για να την βγάλεις τελείως, είναι αν αφήσεις το laptop σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να είναι στο ρεύμα. Επαναλαμβάνω παντως, πως το χειρότερο είναι να μένει σε αδράνεια. Οι κύκλοι φόρτισης είναι απαραίτητοι για να την κρατάνε σε "φόρμα".

Για την ποιότητα των μπαταριών από ebay κτλ, συμφωνώ οτι δεν είναι και πρώτης ποιότητας, αλλά απο την άλλη δεν αξίζει να δώσεις πολλά λεφτά για νέα μπαταρία για παλιό laptop. Μέχρι να τα φτύσει η μπαταρία, πιθανότερο είναι να τo πάθει πρώτα το laptop ή να μην ανταποκρίνεται καθόλου στις επεξεργαστικές απαιτήσεις των ημερών εκείνων, οπότε ήδη να σχεδιάζεις την αναβάθμισή του με κάποιο καινούργιο ή νεώτερο μεταχειρισμένο μοντέλο.
 
Last edited:
Η μπαταρια οταν ειναι επανω στο λαπτοπ κανει κυκλους φορτισης/αποφορτισης.
Στους 500 κυκλους περιπου η αποδοση της πλεον εχει μειωθει δραματικα και χρειαζεται αντικατασταση.

Για να κρατηθει η μπαταρια σε φορμα θα πρεπει να τη φορτισουμε κατα 80-85% και να την βγαλουμε αποθηκευοντας τη καπου.
Μια φορα το μηνα, τη βαζουμε στο λαπτοπ χωρις τροφοδοτικο και την αφηνουμε να πεσει μεχρι το 10-15%.

Υστερα βαζουμε το τροφοδοτικο και περιμενουμε να γεμισει ξανα μεχρι το 80-85%, τη βγαζουμε και την αποθηκευουμε ξανα.

Ετσι δεν γραφει κυκλους φορτισης επανω στο λαπτοπ και μπορουμε να τη διατηρησουμε για πολυ καιρο, ωστε να ειναι ετοιμοπολεμη για mobile καταστασεις.

Μερικοι πιστευουν οτι οταν ειναι ταυτοχρονα το τροφοδοτικο ΚΑΙ η μπαταρια επανω στο λαπτοπ, αυτη δεν γραφει κυκλους φορτισης/αποφορτισης, ενω αυτο δεν ισχυει.
Αυτος ειναι και ο λογος οπου υστερα απο 1.5 χρονο περιπου η μπαταρια τα εχει ψιλο φτυσει.

Παλαιοτερα (επι περιοδου win xp) μαλιστα, το λειτουργικο αποφασιζε να τη φορτισει οταν αυτη επεφτε στο...98% για να ειναι ετοιμη οταν τη χρειαστουμε. Δεν εχει σημασια αν φορτιστηκε για λιγο ή ολοκληρο κυκλο, η φθορα γινεται.

Για αυτο τοσο στα λαπτοπ οσο και στα κινητα για να κρατησει περισσοτερο χρονο ο κυκλος φορτισης , δεν ξανα φορτιζουμε την μπαταρια π.χ. στο 70% γιατι μπορει να χρειαστει 2 φορτισεις στη διαρκεια της ημερας.
Αρα γραφουμε επιπλεον κυκλους φορτισης πιο γρηγορα.
 
Καλή χρονιά.


Κάθε κύκλος ισούται με το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας.
Μία μικρή φόρτιση ας πούμε της τάξης του 10% συμμετέχει περίπου με το 1/10 ενός εκάστου κύκλου πχ. μεταφορά του φορητού σε άλλο χώρο και μετράει προσθετικά αλλά ποτέ σαν ένας ολόκληρος κύκλος.
Από την εμπειρία μου τα Windows ξεκινούν την φόρτιση της μπαταρίας κάθε φορά που πέφτει κάτω από το 93% της χωρητικότητας της.
Αν δεν χρειαζόμαστε την μπαταρία (φορητό) καλό είναι να την αποφορτίζουμε σε ποσοστό περίπου 55% ίσως και λίγο παραπάνω και να την αποθηκεύουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας μέσα σε κλειστή σακούλα (προστασία υγρασίας) εκεί γύρω στους 6 με 8 βαθμούς ζει περισσότερο καθώς η θερμοκρασία είναι πάντα επιβαρυντικός παράγοντας.
Καλό είναι σε χρονικά διαστήματα ας πούμε κάθε τρίμηνο να αποφορτίζουμε πλήρως την μπαταρία ούτως ώστε να βοηθάμε το σύστημα βαθμονόμησης του φορτιστή της να μετρά το πραγματικό 100% του επιπέδου της σαν 100% και όχι λιγότερο.
Λογικά σκεπτόμενος όμως θεωρώ καλύτερο το UPS που προσφέρει η μπαταρία στο φορητό μου και μάλιστα πάμφθηνο περίπου 15 το χρόνο σε αντιπαραβολή με ένα desktop + UPS όποτε καλώς να είναι κι ας μη "δουλεύει κανονικά". Μάλιστα στους σκληρούς δίσκους υπάρχει ειδική επιλογή για καλύτερες επιδόσεις μόνο με την προϋπόθεση εφεδρικής παροχής ρεύματος.

Πριν μια βδομάδα η μπαταρία παλιού φορητού πενταετίας δεν θέλησε να αλλάξει χρόνο και παρουσίασε διακοπή (πήγα να του αλλάξω θέση αναμμένο και έσβησε κατευθείαν) όσες προσπάθειες επακολούθησαν μάταιες αλλά δεν ήξερα αν πράγματι ήταν αυτή το μόνο πρόβλημα καθότι δεν τον δουλεύω πλέον τακτικά είχα ακούσει θόρυβο σχεδόν ένα μήνα πίσω και υπέθεσα ότι ήταν από την περιοχή του βύσματος τροφοδοσίας αφού μίλησα με τον κατάλληλα καταρτισμένο υπάλληλο της hp τεχνικό βεβαιώθηκα για το τέλος της και επικοινώνησα με το τμήμα πωλήσεων για να μάθω τιμή εκεί απογειώθηκα με μια τιμή πάνω από τα 126 κόμμα κάτι ψιλά περίπου όσο και το 45% καινούργιου, πριν ενός έτους περίπου όταν είχα κοιτάξει! Βασικά γνωρίζουν ότι οι τιμές που πουλάνε τις μπαταρίες είναι εκτός πραγματικότητας, ίσως συνειδητά σχημάτισα την εντύπωση το κάνουν για να τις σπρώχνουν σε άλλα κανάλια τι να πω.

Λοιπόν βρήκα αυθημερόν από τα scroutz stores στη πόρτα μου με λιγότερα από 55 και μάλιστα τα cells της μπαταρίας είναι από την ίδια εταιρεία που ήταν και η original μπαταρία που αντικατέστησε της μαμάς Samsung η μόνη διαφορά της καινούργιας είναι στη χωρητικότητα που είναι 4800 αντί 4700 δεν με πειράζει, ίδια τα volts αμφότερες made in china δεν με χαλάει, αποφάσισα να την παραγγείλω και τώρα υποστηρίζει το φορητό μου ελπίζω για τη τελευταία διετία της ζωής του απροβλημάτιστα.


Με καλές μπαταρίες και πάλι καλή χρονιά σε όλους μας.
 
Σωστα αλλα να συμπληρωσω στο παραπανω 2 πραγματακια οσον αφορα τις μπαταριες λιθιου.

1) Οι μπαταριες λιθιου δεν επηρρεαζομται απο το φαινομενο memory effect οπως οι παλαιοτερες Νικελιου και δεν χρειαζονται πληρης εκφορτισεις.
Για την ακρίβεια, στις μπαταρίες λιθιου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

2)
Επισης ο καθε κυκλος φορτισης καλο ειναι να γινεται περιπου μια φορα το μηνα και οχι αργοτερα )π.χ. ανα τριμηνο) γιατι οι μπαταριες λιθιου καλο ειναι να χρησιμοποιουν συχνοτερα την φορτιση/αποφορτιση.
 
Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Μερικοι πιστευουν οτι οταν ειναι ταυτοχρονα το τροφοδοτικο ΚΑΙ η μπαταρια επανω στο λαπτοπ, αυτη δεν γραφει κυκλους φορτισης/αποφορτισης, ενω αυτο δεν ισχυει.

Φίλε μου μπορείς να εξηγήσεις πως συμβαίνει αυτό; Δεν έχω παρατηρήσει ποτέ σε οποιοαδήποτε συσκευή, να αποφορτίζεται η μπαταρία ενώ είναι συνδεδεμένο το τροφοδοτικό.
 
Ψάξτε λίγο και τις ρυθμίσεις του laptop. Στο Sony μου υπάρχει μια ρύθμυση που λέει "επιμήκυνση της ζωής της μπαταρίας για όσους χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μόνο στο ρεύμα". Μετατρέπει τη μπαταρία σε ένα απλό UPS: κρατάει κανα τέταρτο μόνο. Απλά δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, βρίσκεται χαμένο μέσα στις επιλογές του προγράμματος Vaio Care. Υποθέτω ότι κι άλλοι κατασκευαστές θα έχουν τέτοιες ρυθμίσεις.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Φίλε μου μπορείς να εξηγήσεις πως συμβαίνει αυτό; Δεν έχω παρατηρήσει ποτέ σε οποιοαδήποτε συσκευή, να αποφορτίζεται η μπαταρία ενώ είναι συνδεδεμένο το τροφοδοτικό.
Να αποφορτιζετα μαλλον οχι (θα ηταν...εξωγηινο!) αλλα να μην φορτιζεται;
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Φίλε μου μπορείς να εξηγήσεις πως συμβαίνει αυτό; Δεν έχω παρατηρήσει ποτέ σε οποιοαδήποτε συσκευή, να αποφορτίζεται η μπαταρία ενώ είναι συνδεδεμένο το τροφοδοτικό.

Οταν μια μπαταρια δεν φορτιζεται...απλα αποφορτιζεται ειτε την εχεις επανω στη συσκευη, ειτε στο συρταρι.!
Δεν κραταει την φορτιση της επ'απειρον.

Με τη διαφορα οτι οταν αρχισει να αποφορτιζεται επανω στη συσκευη (π.χ. λαπτοπ) το κυκλωμα ελεγχου οταν δει οτι πεφτει κατω απο μια σταθμη, την φορτιζει. Οποτε ο χρηστης τη βλεπει παντα φορτισμενη.
 
Σωστα αλλα να συμπληρωσω στο παραπανω 2 πραγματακια οσον αφορα τις μπαταριες λιθιου.

1) Οι μπαταριες λιθιου δεν επηρρεαζομται απο το φαινομενο memory effect οπως οι παλαιοτερες Νικελιου και δεν χρειαζονται πληρης εκφορτισεις.
Για την ακρίβεια, στις μπαταρίες λιθιου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

2)
Επισης ο καθε κυκλος φορτισης καλο ειναι να γινεται περιπου μια φορα το μηνα και οχι αργοτερα )π.χ. ανα τριμηνο) γιατι οι μπαταριες λιθιου καλο ειναι να χρησιμοποιουν συχνοτερα την φορτιση/αποφορτιση.


Σωστή η επισήμανσή σου δεν είναι καλό να αποφορτίζουμε πλήρως τις μπαταρίες λιθίου, περί του δέκα τα εκατό είναι ok.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Η μπαταρία του λαπτοπ τα φτυσε ήδη;

Με τη διαφορα οτι οταν αρχισει να αποφορτιζεται επανω στη συσκευη (π.χ. λαπτοπ) το κυκλωμα ελεγχου οταν δει οτι πεφτει κατω απο μια σταθμη, την φορτιζει..

Όταν σταματάει η φόρτιση, δεν μπαίνει σε μια φάση "συντήρησης"; Το λέω αυτό, γιατί σε συσκευή που έχω για φόρτιση μπαταριών αυτοκινήτου, γράφει το manual οτι όταν φορτίσει πλήρως, μετά στέλνει παλμούς για να διατηρείται η φόρτιση.

Στα laptop δεν ισχύει αυτό; Κόβεται τελείως η φόρτιση;

Πάντως ακόμα κι αν γίνεται αυτό, αυτό ο κύκλος φόρτισης πρέπει να είναι εξαιρετικά μικρός και να μην επηρρεάζει τόσο πολύ την κατάσταση της μπαταρίας. Το λέω γιατί έχω και laptop που με σωστή χρήση, η μπαταρία τους είναι σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και 3 χρόνια μετά.
 
Last edited:
Σωστή η επισήμανσή σου δεν είναι καλό να αποφορτίζουμε πλήρως τις μπαταρίες λιθίου, περί του δέκα τα εκατό είναι ok.

Για την ακριβεια οσον αφορα τις λιθιου/λιθιου pol, καλο θα ειναι η φορτιση να μην πεσει κατω απο το 20-40%.
Αν η ταση της πεσει μαλιστα παρα πολυ χαμηλα, ενδεχεται να μην ξεκινα αρχικα και η φορτιση.
(Ισως το εχετε παρατηρησει π.χ. σε κινητα που αδειασαν εντελως και χρειαστηκαν καποια ωρα για να ξεκινησουν να φορτιζουν)

Οσον αφορα τις μπαταριες λιθιου (εδω γενικευω λιγο και μιλω για διαφορες συσκευες π.χ. laptop, κινητο, pda κλπ) ενω δεν φθειρονται το ιδιο με εναν μισο κυκλο φορτισης, οσο με εναν ολοκληρο (οπως οι παλαιοτερου τυπου) εν τουτοις ομως οσο ανεβαινει το επιπεδο φορτισης, αυξανεται και η αντισταση φορτισης. Για αυτο και συνηθως οταν δουμε μια μπαταρια καπου στο 80% να φορτιζεται αρχιζει και ζεσταινεται.

Αν η θερμανση δεν ειναι υπερβολικη το κυκλωμα ελεγχου συνεχιζει την φορτιση. Δεν παυει ομως η αυξημενη θερμοκρασια να προκαλει τη φυσιολογικη φθορα. Λογω της μεγαλυτερης αντιστασης φορτισης που μεγαλωνει οσο η μπαταρια φτανει κοντα στο 100%, θα πρεπει ο φορτιστης να δωσει παραπανω ταση για να επιτευχθει η πληρης φορτιση. Σε ορισμενα κυκλωματα μπαταριων π.χ. κινητα για αποφυγη μεγαλων θερμοκρασιων (και πιθανη αναφλεξη-εκρηξη της μπαταριας, μιας και οι λιθιου ειναι επικινδυνες σε αυτο) κανουν το αναποδο.
Πρωτα δινουν μεγαλυτερη ταση και στη συνεχεια οταν η μπαταρια φτασει στο 80% περιπου μειωνουν την ταση για να μην υπαρξει υπερθερμανση.
Με μειωμενη την ταση ομως λογω αντιστασης φορτισης, η φορτιση δεν σταματα στο 100% αλλα λιγο πιο κατω.
(Δεν εχεις το 100% capacity αλλα εχεις ασφαλεια. (θα εχετε δει καποια κινητα που δεν φορτιζουν μεχρι το 100%)

Απο τη μια δηλαδη, εχουμε τις λιθιου που δεν πασχουν απο τα προβληματα παλαιοτερων μπαταριων, οι κυκλοι φορτισης μπορουν και οφειλουν να ειναι συχνοι και μικροι, κρατωντας ετσι τη μπαταρια σε καλη κατασταση.

Απο την αλλη ομως η σχετικη αυξηση θερμοκρασιας που προκαλειται απο την αντισταση φορτισης, φθειρει οπως ειναι αναμενομενο τη διαρκεια ζωης της μπαταριας. (αν σε αυτη τη θερμοκρασια συνεπικουρει και αυξημενη θερμοκρασια περιβαλλοντος, ισως η φθορα ειναι μεγαλυτερη)

Αυτος ισως ειναι και ο λογος οπου εχει παρατηρηθει το φαινομενο καποιος που τη φορτιζει και την αποθηκευει σε ενα δροσερο μερος 1 φορα το μηνα, στο βαθος χρονου η μπαταρια του εχει καλυτερη συμπεριφορα απο καποιου που την εχει συνεχως επανω στο λαπτοπ.
Απλα ο χρηστης πρεπει να θυμαται να μην αφησει την μπαταρια (οταν ειναι εκτος) να εκφορτιστει πολυ (κατω απο 20%) και μια φορα το μηνα να τη συνδεει στο λαπτοπ για ενα κυκλο φορτισης.

Αν οι κυκλοι φορτισης ειναι πολυ αραιοτεροι (π.χ. καθε τριμηνο+) ή η μπαταρια σχεδον αδεια, η φθορα που της προκαλειται υστερα με την φορτιση ισοσκελιζει το κερδος που θα ειχαμε με το να μην την φθειρουμε λογω θερμοκρασιας κατα την φορτιση.!

Ολα τα παραπανω ειναι οι προσωπικες μου αποψεις και φυσικα αν καπου ειμαι λαθος παρακαλω ας με συμπληρωσουν/διορθωσουν καποιοι καλυτερα γνωριζοντες στα θεματα μπαταριων στα παρακατω posts.

Ειναι ενδιαφερον το θεμα και με τη συζητηση αυτη, ισως μαθω και κατι παραπανω, μιας και στο net υπαρχουν αλληλοσυγκρουομενες αποψεις γενικα οσον αφορα τις μπαταριες και τη φορτιση τους.!
 
Last edited: