Ωχ,τωρα καταλαβα οτι εγω ειμαι ο κορεσμενος! Καλο..
Μπα ουτε εγω εχω καμμια εξειδικευση στις μυθολογιες του κοσμου. Ειχα διαβασει πριν πολλα χρονια,φοιτητης,τις Μυθολογιες του Μπαρτ,αλλα δεν νομιζω να επηρρεαστηκε απο εκει ο Κιουμπρικ. Εκτος αν ασπαστηκε την διαπιστωση του Μπαρτ οτι μονο η τεχνη μπορει να καταρριψει τις μυθολογιες. Ή κατι τετοιο,εχω κ πολλα χρονια που το διαβασα.
Μαλλον ο Κιουμπρικ ειχε στο νου του καποιες ινδουιστικες μυθολογικες ιστοριες,γιατι απο ελληνικη μυθολογια δεν θυμαμαι κατι τετοιο. Για να πω την αληθεια, δεν την ειχα σκεφτει ετσι την ταινια,μου φαινεται πολυ απλο. Ισως για αυτο και ο ιδιος ο σκηνοθετης προτιμουσε να μην γινει γνωστη η δικη του σκεψη,αλλα ως γνησιος καλλιτεχνης να αφησει στους θεατες την δικη τους ερμηνεια. Με την μουσικη του also sprach zaratustra του Strauss βεβαια να υπαρχει στο καδρο,παντα ειχα πιο λογικη την συνδεση με τη νιτσεϊκη θεωρια του υπερανθρωπου.
Οποια κι αν ειναι βεβαια η ερμηνεια για το τελος,η ταινια διατηρει το μεγαλειο της και βλεπεται φρεκοτατη σαν να βγηκε χθες. Ειτε ταινια επιστημονικης φαντασιας χαρακτηριστει, ειτε φιλοσοφικης,θεολογικης,ανθρωπολογικης μελετης πονημα, ειτε ως ενα αριστουργημα, η επιδραση της μεχρι και σημερα ειναι καταλυτικη.