Η Τεχνολογία πάει μπροστά και η Μουσική πίσω;

Πόσο μάλλον 80+ που είναι η μέγιστη χωρητικότητα ενός CD.

Βέβαια, στην περίπτωση του flac, έχουμε άλλο πλεονέκτημα: Φαντάσου Ντοκ, τον κύκλο του Δακτυλιδιού, ηχογραφημένο μονορούφι! Κάθε μια από τις 4 όπερες ολόκληρη (και τα διαλείμματα μέσα, άμα λάχει)!

Δεν πάει σε γενικές γραμμές από μόνη της η μουσική πίσω γιατί, συγκριτικά με το παρελθόν, σχεδόν πολλα πάνε πίσω.
Η μουσική *δημιουργία* αντανακλά την κοινωνία μέσα στην οποία υπάρχει και δημιουργείται από τους διάφορους *δημιουργούς*. Πρόκειται για αλληλένδετα πράγματα.
Όσο για την τεχνολογία που διαρκώς πάει μπροστά αυτό το μπροστά είναι σχετικό.
Αν η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μου και ανεβάζει το πνευματικό και βιωτικό μου επίπεδο, έχει καλώς. Ειδ' άλλως δεν μπορώ να δεχτώ καμία τεχνολογία όσο μπροστά και αν βρίσκεται αν χειροτερεύει τη ζωή μου.
Έτσι πιστεύω ότι η ψηφιακή τεχνολογία, αν και πιο μπροστά, δεν βελτιώνει τη ζωή μου, γιατί ικανοποιούμε περισσότερο από την αναλογική, γιατί πιστεύω ότι το ακουστικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
Σαν αναφορά μου έχοντας την ζωντανή ακουστική μουσική μπορώ να πιστεύω ότι είμαι σίγουρος για την γνώμη που εκφέρω.Λ.Σ.

Αυτος που ακουει σκρατς και παραμορφωση μεσα στο Μεγαρο να σηκωσει το χερι του! Παντως εγω την δυναμικη που ακουσα μεσα στην Νοτερνταμ δεν υπαρχει κανενα κοινο αναλογικο μεσον να μπορει να την αναπαραγαγει! Ισως ενα μαστερ 35χιλ απο την Μερκουρι και εκει το σηζηταμε.
και για να κανω και μια παρενθεση, ουτε απλοικα ηχεια, μονο το fullsize horn system του φιλου μου Περ ερχεται καπως κοντα στην πραγματικοτητα! Αλλα τετοιο συστημα δεν εχεις ακουσει ανακρουστη ακομα.

Αυτος που ακουει σκρατς και παραμορφωση μεσα στο Μεγαρο να σηκωσει το χερι του! Παντως εγω την δυναμικη που ακουσα μεσα στην Νοτερνταμ δεν υπαρχει κανενα κοινο αναλογικο μεσον να μπορει να την αναπαραγαγει! Ισως ενα μαστερ 35χιλ απο την Μερκουρι και εκει το σηζηταμε.
και για να κανω και μια παρενθεση, ουτε απλοικα ηχεια, μονο το fullsize horn system του φιλου μου Περ ερχεται καπως κοντα στην πραγματικοτητα! Αλλα τετοιο συστημα δεν εχεις ακουσει ανακρουστη ακομα.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όντως έχεις δίκαιο. Σ' ευχαριστώ! Όσο γερνάω μαθαίνω!! Λ.Σ.

Και βέβαια μην ξεχνάμε πως η χρονική διάρκεια του CD ως μέσου, σε σχέση με το βινύλιο (που είναι σχεδόν διπλάσια), υποχρεώνει τους καλλιτέχνες να βγάζουν "διπλούς" στην ουσία δίσκους (με τα παλιά μέτρα και σταθμά) σε κάθε τους κυκλοφορία! Δύσκολα πράγματα..

δυσκολα σιγουρα.αλλα και παλι οποιος εχει τα αντερα και το ταλεντο θα βγαλει.οι guns n' roses εβγαλαν δυο διπλους ταυτοχρονα (τα use your illusion 1 & 2) το 91 οι οποιοι ακουγονταν απο την αρχη μεχρι το τελος και ολοι ξερουμε τι εγινε.δυστυχως οι καλοι γενικα παντα θα ειναι λιγοι.εξαιρεσεις σαν τις δεκαετιες 60 και 70 θα υπαρχουν αλλα αυτο εχει να κανει και με τις συγκυριες της εποχης.

Re: Απάντηση: Η Τεχνολογία πάει μπροστά και η Μουσική πίσω;

οι guns n' roses εβγαλαν δυο διπλους ταυτοχρονα (τα use your illusion 1 & 2) το 91 οι οποιοι ακουγονταν απο την αρχη μεχρι το τελος και ολοι ξερουμε τι εγινε..

Σωστός!!!
Και έπειτα έκαναν 17 χρόνια να βγάλουν κάτι καινούριο...χωρίς να αναφέρω ότι δε βρίσκεται στο επίπεδο των προηγουμένων (προσωπική άποψη).

Η κοινωνια μας ειναι(ηταν???) βασισμενη στον υπερκαταναλωτισμο

Παρε το νεο μπλιμπλικι με διπλασια χωρητικοτητα που χωραει 2,5 τρισεκατομμυρια τραγουδια,στειλε SMS στο 666 και κατεβασε πρωτος το νεο ακυκλοφορητο τραγουδι του Ρεμου/Χατζηγιαννη/whatever,βαλε το νεο φανταστικο wallpaper(για ποιο λογο????) στο κινητο σου,κατεβασε πρωτος το trailer απο τη νεα ταινια του Chuck Norris...ολα αυτα εναντι ενος πολυ μικρου "συμβολικου" τιμηματος.Με ενα χρεωστικο SMS τη σημερον ημερα,μπορεις να αποκτησεις σε δευτερολεπτα αυτο που καποτε ηταν ολοκληρη διαδικασια.

Υπερπροσφορα + υπερκαταναλωση μας οδηγουν στο φαινομενο "μουσικη fast food" ,πρεπει να το εχεις κι εσυ ΤΩΡΑ που ειναι της μοδας γιατι αυριο θα ειναι Νο.1 καποιος αλλος

ΥΓ.Τα καλα albums IMO ακουγονται (ευλαβικα) απο την αρχη ως το τελος.Τελος._

Και όμως υπάρχουν.!
Αρκετές κυρίως ανεξάρτητες και μικρές εταιρείες κυκλοφορούν τις δισκογραφικές δουλείες των καλλιτεχνών αποκλειστικά σε βινύλιο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το οποίο σε κάθε περίπτωση κρίνεται υποκειμενικά, παρατηρώ ίσως μια αλλαγή ή καλύτερα επαναπροσδιορισμό θα έλεγαν των προθέσεων

Υπαρχουν ομως και κορυφαιοι καλλιτεχνες που βγαζουν μονο cd. Τι μπορει να σημαινει αυτο και για πιο λογο γινεται σηκωνει πολυ σηζητηση.
Παντως, απιστευτοι τυποι σαν τον γερο- Fred Cole, που τα κανουν ολα στην αποθηκη του σπιτιου τους θα υπαρχουν παντα ανεξαρτητα απ το μεσο που χρησημοποιουν ...

Δεν είναι απαραίτητο ο καλλιτέχνης να έχει άποψη γιά το μέσο αποτύπωσης.
(Χώρια που μπορεί η δισκογραφική να αποφασίζει γιά πάρτη τους.)
Και δεν τίθεται θέμα, μπορούμε να αγοράζουμε και cd και βινύλιο. Το περιεχόμενο μετράει. -bye-

Τι μου θύμισαν τα δύο παραπάνω ποστ…
Frank Zappa και you cant do that on stage any more…

Plastic People :grinning-smiley-043

Με πολλές από τις απόψεις συμφωνώ ,με άλλες διαφωνώ.
Μία άλλη παράμετρος που δεν έχει εξεταστεί έχει για μένα τη μεγαλύτερη σημασία από όλες.
Μου έχει αλλάξει μάλιστα και τη ζωή μου σε σχέση με τη μουσική.

Εδώ και κάποιο καιρό κάνω μαθήματα μπάσου. Τώρα στα γεράματα και με μόνο ένα δάχτυλο να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, αποφάσισα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Να καλύψω μία ''αναπηρία'' που με βασάνιζε δυο δεκαετίες τώρα.

Ο στόχος, πέρα από τα εσωτερικά μου θέματα, έχει διαμορφωθεί με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Αν υποθέσουμε ότι σε 1-2 χρόνια θα γρατζουνάω υποφερτά, θα μου ήταν αδύνατο να εμπλακώ σε γκρουπ, να βρω ανθρώπους με κοινά γούστα, να βρω χρόνο για πρόβες και μετά να ξεφτιλιστούμε όλοι μαζί σε κανένα live.
Επειδή είμαι και ποζεράς θα έπρεπε να ξεκινήσω και γυμναστήριο.:flipout:

Όμως θέλω να μάθω μπάσο για να μπορώ να ηχογραφήσω μόνος μου, να φέρω τον αδερφό μου να περάσει μια κιθάρα, να φτιάξω μία αξιαγάπητη λούπα ή να περάσει ο Μουκ να κοπανήσει δύο τύμπανα και να εκφραστώ.
Ναι στο σπίτι μου.

Να φτιάξω πράγματα δικά μου, επιτέλους. Να σταματήσω να ''διορθώνω'' μέσα μου όλα τα μεγάλα και αγαπημένα μου γκρουπ.

Η τεχνολογική ανάπτυξη μου άνοιξε δρόμους, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους σκεφτόμουν καν. Εξάλλου το τρένο έχει περάσει προ πολλού.

Από την άλλη ξέρω ότι με κλείνει περισσότερο στο καβούκι μου.

Αλλά έτσι και αλλιώς η προσέγγιση μου στα μουσικά δρώμενα ήταν πάντα μοναχική διαδικασία.

Η τεχνολογία ανοίγει δρόμους αλλά κλείνει άλλους τόσους.
Διαλέγεις και παίρνεις.

Απάντηση: Re: Η Τεχνολογία πάει μπροστά και η Μουσική πίσω;

Με πολλές από τις απόψεις συμφωνώ ,με άλλες διαφωνώ.
Μία άλλη παράμετρος που δεν έχει εξεταστεί έχει για μένα τη μεγαλύτερη σημασία από όλες.
Μου έχει αλλάξει μάλιστα και τη ζωή μου σε σχέση με τη μουσική.

Εδώ και κάποιο καιρό κάνω μαθήματα μπάσου. Τώρα στα γεράματα και με μόνο ένα δάχτυλο να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, αποφάσισα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Να καλύψω μία ''αναπηρία'' που με βασάνιζε δυο δεκαετίες τώρα.

Ο στόχος, πέρα από τα εσωτερικά μου θέματα, έχει διαμορφωθεί με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Αν υποθέσουμε ότι σε 1-2 χρόνια θα γρατζουνάω υποφερτά, θα μου ήταν αδύνατο να εμπλακώ σε γκρουπ, να βρω ανθρώπους με κοινά γούστα, να βρω χρόνο για πρόβες και μετά να ξεφτιλιστούμε όλοι μαζί σε κανένα live.

Όμως θέλω να μάθω μπάσο για να μπορώ να ηχογραφήσω μόνος μου, να φέρω τον αδερφό μου να περάσει μια κιθάρα, να φτιάξω μία αξιαγάπητη λούπα ή να περάσει ο Μουκ να κοπανήσει δύο τύμπανα και να εκφραστώ.
Ναι στο σπίτι μου.

Να φτιάξω πράγματα δικά μου, επιτέλους. Να σταματήσω να ''διορθώνω'' μέσα μου όλα τα μεγάλα και αγαπημένα μου γκρουπ.

Η τεχνολογική ανάπτυξη μου άνοιξε δρόμους, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους σκεφτόμουν καν. Εξάλλου το τρένο έχει περάσει προ πολλού.

Από την άλλη ξέρω ότι με κλείνει περισσότερο στο καβούκι μου.

Αλλά έτσι και αλλιώς η προσέγγιση μου στα μουσικά δρώμενα ήταν πάντα μοναχική διαδικασία.

Η τεχνολογία ανοίγει δρόμους αλλά κλείνει άλλους τόσους.
Διαλέγεις και παίρνεις.

RESPECT

...Η τεχνολογία ανοίγει δρόμους αλλά κλείνει άλλους τόσους.
Διαλέγεις και παίρνεις.

Η τεχνολογία υπάρχει για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι να τον μπερδεύει. Σήμερα με τόσα κλαπατσίμπαλα είναι προσιτότερη η δημιουργία Μουσικής από ποτέ -bye-

Γιά τα υπόλοιπα... :grinning-smiley-043

Τί ακριβώς εννοείς εδώ;

Αυτό που εγώ κατάλαβα αλλά μπορεί να κάνω λάθος και για αυτό ρωτώ, είναι ότι εννοείς πως με το να μπορείς πια να δημιουργείς κάτι δικό σου από μουσική, θα πάψεις να ασχολείσαι κριτικά στις δημιουργίες άλλων αναγνωρισμένων μουσικών.

Αν (και λέω αν) αυτό λες, θεωρώ πως μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα σου συμβεί! Δηλαδή θα αυξηθεί κατά πολύ αυτή σου η τάση και μάλιστα με πολύ πιο συνειδητό τρόπο.
Ο λόγος είναι απλός.
Θα αρχίσεις να έχεις πλέον και άλλες οπτικές γωνίες, πιο "εσωτερικές" στο χώρο της μουσικής, με αποτέλεσμα να τον νιώθεις πιο "δικό σου" και άρα να νιώθεις και μεγαλύτερη ελευθερία, έως και ανάγκη δηλαδή, στο να τον δεις περισσότερο "κριτικά" αλλά και με περισσότερη γνώση πια.
Με λίγα λόγια θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς περισσότερες μουσικές προσπάθειες καθώς και θα ξεχωρίζεις ευκολότερα το τι είναι μουσικά καλό και τί όχι. Και δεν εννοώ το τί θα σε εκφράζει μουσικά. Αυτό μπορεί να μην αλλάξει ποτέ. Μιλώ ως προς την ποιότητα της σύνθεσης και της απόδοσης ενός μουσικού ακούσματος.

Να σε δω με γυαλί μαλλί και παντελόνι Lee να γρατζουνάς το μπάσο topless στην κορυφή του Grand Canyon και τι στον κόσμο γιαβρίμ...

Ναι καλά...
Σε βλέπω να κάνεις παρουσίαση του Smoke on the water με ένα στυλ "Πφφφ... αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που έμαθα να παίζει και με ένα δάχτυλο... " :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Η Τεχνολογία πάει μπροστά και η Μουσική πίσω;

Τί ακριβώς εννοείς εδώ;

Αυτό που εγώ κατάλαβα αλλά μπορεί να κάνω λάθος και για αυτό ρωτώ, είναι ότι εννοείς πως με το να μπορείς πια να δημιουργείς κάτι δικό σου από μουσική, θα πάψεις να ασχολείσαι κριτικά στις δημιουργίες άλλων αναγνωρισμένων μουσικών.

.

Αυτό που εγώ εισπράττω από κάτι τέτοιο είναι ότι απλά ως “δημιουργός “ συναισθηματικά μετακινείσαι σε άλλο επίπεδο .Δεν μιλάμε για ολοκλήρωση αυτή εξάλλου μπορεί να μην υπάρξει και ποτέ, αλλά για διαφορετικό επίπεδο προσέγγισης των πραγμάτων. Το δημιούργημα σου, το μεγαλείο της στιγμής, ακόμα και αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει “προϊόν” και πιθανώς να φτάσει στα δικά μου ή δικά σου αυτιά, είναι το “παιδί” σου

To παιδί σου αντικειμενικά μπορεί να είναι το ασχημότερο στον πλανήτη αλλά εσύ το βλέπεις όμορφο και παλεύεις για αυτό. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί παρά να σε “γλυκαίνει” σαν άνθρωπο. Επί της ουσίας για να είμαι και πιο σωστός δεν μιλάμε καν για “δημιουργό” αλλά απλά για κάποιον που εκφράζεται μέσα από την οποιαδήποτε δημιουργία του ανεξαρτήτως ικανοτήτων του, και μην έχοντας καμία πρόθεση για δημοσιότητα.

Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν θα πας να το πουλήσεις! Εκεί αναγκαστικά θα γίνουν πολλές εκπτώσεις μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και το “παιδί” σου μπορεί και να αλλοιωθεί επικινδύνως, κατα πάσα πιθανότητα και εσύ μαζί.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Η Τεχνολογία πάει μπροστά και η Μουσική πίσω;

Αυτό που εγώ εισπράττω από κάτι τέτοιο είναι ότι απλά ως “δημιουργός “ συναισθηματικά μετακινείσαι σε άλλο επίπεδο .Δεν μιλάμε για ολοκλήρωση αυτή εξάλλου μπορεί να μην υπάρξει και ποτέ, αλλά για διαφορετικό επίπεδο προσέγγισης των πραγμάτων. Το δημιούργημα σου, το μεγαλείο της στιγμής, ακόμα και αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει “προϊόν” και πιθανώς να φτάσει στα δικά μου ή δικά σου αυτιά, είναι το “παιδί” σου

To παιδί σου αντικειμενικά μπορεί να είναι το ασχημότερο στον πλανήτη αλλά εσύ το βλέπεις όμορφο και παλεύεις για αυτό. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί παρά να σε “γλυκαίνει” σαν άνθρωπο. Επί της ουσίας για να είμαι και πιο σωστός δεν μιλάμε καν για “δημιουργό” αλλά απλά για κάποιον που εκφράζεται μέσα από την οποιαδήποτε δημιουργία του ανεξαρτήτως ικανοτήτων του, και μην έχοντας καμία πρόθεση για δημοσιότητα.

Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν θα πας να το πουλήσεις! Εκεί αναγκαστικά θα γίνουν πολλές εκπτώσεις μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και το “παιδί” σου μπορεί και να αλλοιωθεί επικινδύνως, κατα πάσα πιθανότητα και εσύ μαζί.
Συμφωνώ σε όσα λες με μόνη μικρή εξαίρεση το ότι από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να δημιουργήσει κάτι, αυτομάτως είναι και δημιουργός στο αντικείμενο που ανήκει αυτό που δημιούργησε. Άλλο το κατά πόσο καλός ή κακός δημιουργός μπορεί να είναι ή να γίνει αργότερα. Άλλο επίσης το αν καταφέρει ή επιδιώξει να είναι ευρύτερα καταξιωμένος ως δημιουργός. Μια φορά όμως, δημιουργός θα είναι.

Ωστόσο και πάλι, δε θεωρώ τα όσα λες, κάτι σαν "απάντηση" σε αυτό που ρώτησα ξεκάθαρα πριν (και που άλλωστε συμπεριλαμβάνοντάς το στο quoting σου δείχνει να αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε αυτό) αλλά σα μια πολύ σωστή συμπλήρωση στο πως λειτουργεί το όλο θέμα.

Έχετε δίκιο και οι δύο σε αυτά που λέτε.

Αυτό που εννούσα είναι απλά μία διαδικασία που την κάνω εσωτερικά ,με πάρα πολλά αγαπημένα κομμάτια και που θα ήθελα για π.χ. στο ρεφραίν ή σε μία μπασογραμμή να συμπλήρωνα , να αφαιρούσα ή να άλλαζα πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι έχω μουσικές προτάσεις στο κεφάλι μου και μέχρι σήμερα δεν μπορώ να τις εκφράσω.

Η τεχνολογία μου δίνει το δικαίωμα να προσπαθήσω.

Είναι σαν να χάνεις το τρένο και να προσπαθείς να το πλησιάσεις με τα πόδια σου. Τώρα μου έχει προσφερθεί μία Φερράρι ( home recording).
Μπορεί να είμαι τη δεδομένη στιγμή σε πατίνι λόγω άγνοιας αλλά ευελπιστώ να πάρω ένα μοτομπεκάν μέχρι το καλοκαίρι.

Υ.Γ. Μιχάλη πολύ καλό αυτό με το smoke on the water.-bye-

Έχω την αίσθηση ότι η τεχνολογία στα λημέρια μας λειτουργεί λίγο οξύμωρα.

Πολλοί φίλοι μουσικοί ,ώριμης ηλικίας ,λατρεύουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα γιατί τους δίνουν λύσεις.
Που να τρέχουν σε προβάδικα, που να κάθονται να θυμούνται ένα riff στην ηλικία τους και τόσα ακόμη πράγματα.

Οι πιτσιρικάδες από την άλλη γουστάρουν τα προβάδικα, το τρέξιμο για να βρουν φράγκα για στούντιο ηχογραφήσεις κ.τ.λ

Και από την άλλη βέβαια μπορείς να κάνεις live στο σπίτι σου και να σε δουν από όλο τον πλανήτη realtime.

Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να γράψει ένας επαγγελματίας μουσικός για τα παραπάνω. Γιατί καλό είναι που το βλέπουμε από την οπτική του ακροατή αλλά θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να το ψάξουμε και από την πλευρά του δημιουργού.