Ηχεία βάσης μέχρι 500

karalisd

New member
27 October 2008
16
Καλησπέρα,

Θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με μια τριάδα μπροστινών που ψάχνω.

Ο χώρος μου είναι αυτός:

Διαστάσεις όλου του δωματίου 7χ3,5χ3,5
Χώρος ακρόασης είναι 4χ3,5χ3,5

Η κατασκευή ειναι από κόντρα πλακέ 2 πόντων.

Ενισχυτής ο yamaha RX-V1500
Sub yamaha YST-SW800
Πηγή θα είναι υπολογιστής.

Όπως βλέπετε προς το παρών έχω τα ηχεία από το στερεοφωνικό.
Είναι 6ohm εχουν οπή πίσω και 6μισάρια μεγάφωνα. Θα πάρουν δυσμενή μετάθεση για πίσω.

Επειδή όπως φαίνεται έχω πρόβλημα με το μεγεθος των ηχείων που πρέπει να χωράνε στα κουτιά της κατασκευής μου (36χ26 εκ.) θα ήθελα να ρωτήσω πόσο αναγκαιο έιναι to bass reflex να είναι μπροστά...

Σχεδόν όλα τα ηχεία βιλιοθήκης με 6μισάρι μεγάφωνο χωράνε στο 36χ26, αλλά αν πρέπει η οπή να είναι μπροστά τότε οι επιλογές λιγοστέουν αρκετά.

Τώρα που ειναι πίσω και δεν έχω ακίδες και σε μεγάλες εντάσεις ακούω συντονισμούς.

Με bass reflex μπροστά και ακίδες λύνεται αυτό ή θα έχω τα ίδια?

Και πέραν του τεχνικού κάποια πρόταση που πιστέυετε πως ταιριάζει με πράγματα που έχω ήδη? Ψυχολογικά έχω όριο 500 για την τριάδα αλλα για καλό σκοπό δίνω 500 και για το ζεύγος.

Έχει νόημα να κοιτάω εντοιχιζόμενα ηχεία?

Ο RXV1500 έχει ζουμί σε 2κάναλη ακρόαση ή να ψάχνω για ευαίσθητα ηχεία?

*edit: ως μουσική αναφοράς χρησιμοποιώ massive attack.

Ευχαριστώ
Δημήτρης

Τους συντονισμούς δεν τους γλυτώνεις. Όπως δεν γλυτώνεις και τις ανακλάσεις αφού η κατασκευή δουλεύει σαν μια τεράστια μπάφλα.

Όλα τα λεγόμενα ηχεία "βιβλιοθήκης" (ειδικά όταν τόσο μεγάλα) είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν πάνω σε βάσεις κι όχι πραγματικά σε ράφι. Το ρεφλέξ, θα το προτιμούσα μπροστά, εκτός αν το πάχος της κατασκευής σου αφήνει τουλάχιστον 20 πόντους πίσω από το ηχείο. Οι ακίδες θα βελτιώσουν την κατάσταση μόνο αν κόψεις τα ηχεία αρκετά ψηλά προς το σαμπ. Το οποίο όμως επίσης στέλνει ενέργεια στην κατασκευή αφού είναι κολλητά μπροστά της.

Τα μικρότερα ηχεία (πραγματικά ραφιού) είναι η καλύτερη λύση. Δες για παράδειγμα τα μικρά Chario, τα φουτουριστικά Scandyna, ή τα πανκατευθυντικά Mirage. Τα δυο τελευταία θα τα βάλεις οπωσδήποτε κρεμαστά έξω από την κατασκευή.

Last edited:
Η θέση του σαμπ άλλαξε μετά τις ρώτες δοκιμές γιατί ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να δουλέψει εκεί. Του άφησα ενα μέτρο από όλες τις μεριές και ειναι πολύ καλύτερα.

Δεν έχω πρόβλημα να κοιτάξω μικρότερα ηχεία αλλά 4" και 5" μεγάφωνα μπορούν να γεμίζουν τον χώρο? θεωρούσα πως ηχείο με 6,5" είναι αναγκαίο.

Με reflex μπροστά οι επιλογές μου έιναι tannoy custom, dali lektor και concept 1, wharfedale 9.2 και Β&W 685.

Ποιά η διαφορά του ραφιού και βάσης άπαξ και το ηχείο είναι πάνω σε ακίδες?

Ζητώ συγνώμη αν ξεφεύγω από το θέμα, μπορείς όμως να μας πείς αν η συγκεκριμένη κατασκευή - ντουλάπα επιρεάζει την απόδοση των ηχείων αλλά και τη θερμοκρασία του RX-V1500 όπως είναι τώρα? Με ενδιαφέρει για δική μου κατασκευή.

Ευχαριστώ!

Λοιπόν, την παρασκευή ήρθαν κάτι ηχεία που παράγγειλα και τη δευτέρα θα μπούνε σε ράφι στο σπίτι μου.

Είναι αυτά

Τα δοκίμασα στη δουλειά πάνω σε βάσεις και σε κάποια απόσταση από τον τοίχο.
http://img714.imageshack.us/img714/3181/dsc00921s.jpg
http://img185.imageshack.us/img185/968/dsc00917s.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/1553/dsc00916c.jpg
http://img709.imageshack.us/img709/7688/dsc00915v.jpg
http://img168.imageshack.us/img168/3443/dsc00911m.jpg
http://img34.imageshack.us/img34/8310/dsc00910fq.jpg
http://img682.imageshack.us/img682/299/dsc00923d.jpg

Λίγο θολές sorry... :D

To ηχείο δεν έχει bass reflex και είναι σχεδιασμένο να δουλεύει σε ράφι με σχεδόν μηδενική απόσταση από τον τοίχο. Όπως βλέπετε έχει 6,5άρι γούφερ.
Τη δευτέρα θα γίνει ακρόαση και θα τοποθετηθούν στο σύνθετο του σαλονιού σε ράφι.
Είναι στο οικονομικό όριο των 500 ευρώ.

Ναι νομίζω πως την επηρεάζει όταν ανεβαίνει η ένταση. Αν παίζω σε pure direct ειναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά αν βάλω και το σαμπ στο παιχνίδι τότε έχω τριγμούς.

Πάντως ακουστικά προτιμώ το pure direct και εκει τριγμούς έχω κοντά στο -10 του ενισχυτή που είναι ήδη αρκετά δυνατά.

Γύρω από τον ενισχυτή υπάρχουν 3 10αρια ανεμιστηράκια και αό την θερμοκρασία δεν καταλαβαίνεις ότι έχει ανάψει. Είναι πολύ δροσερός. Χωρίς αυτά δεν νομίζω πως θα άντεχε πολύ ώρα εκει μέσα...

Το μεγάλο σου πρόβλημα είναι ότι εσύ δεν ακούς μουσική μόνο από τα ηχεία σου, αλλά «παίζει» μαζί με τα ηχεία και όλη η κατασκευή με προφανώς πολύ κακό ηχητικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό σου συστήνω ότι κι αν πάρεις να μην το βάλεις στις εσοχές.

Κατά τ´ άλλα ο 1500 δεν θα έχει πρόβλημα να οδηγήσει, σε δικάναλο πρόγραμμα, παραπάνω από ικανοποιητικά σχεδόν ότι ηχείο βάσης ως 500 Ευρώ διαλέξεις.

Last edited:
Ωρέ τι είναι τούτο!!!....

Αλήθεια τι εξυπηρετεί;Μερικά σκέτα ράφια(ανοιχτά ή κλειστά) στο ίδιο σημείο δεν σου έκαναν;Κι αισθητικά θα ήταν καλύτερα...

Re: Απάντηση: Ηχεία βάσης μέχρι 500

Το μεγάλο σου πρόβλημα είναι ότι εσύ δεν ακούς μουσική μόνο από τα ηχεία σου, αλλά «παίζει» μαζί με τα ηχεία και όλη η κατασκευή με προφανώς πολύ κακό ηχητικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό σου συστήνω ότι κι αν πάρεις να μην το βάλεις στις εσοχές.

Κατά τ´ άλλα ο 1500 δεν θα έχει πρόβλημα να οδηγήσει, σε δικάναλο πρόγραμμα, παραπάνω από ικανοποιητικά σχεδόν ότι ηχείο βάσης ως 500 Ευρώ διαλέξεις.

Βασικά εκεί καταλήγω και εγώ.. όσο καλό ηχείο και να πάρω μάλλον θα είναι πεταμένα λεφτά. Οπότε θα παρω ενα αξιοπρεπες κεντρικό για τους διαλόγους και 2 της πλάκας για πίσω και τέλος...

Ωρέ τι είναι τούτο!!!....

Αλήθεια τι εξυπηρετεί;Μερικά σκέτα ράφια(ανοιχτά ή κλειστά) στο ίδιο σημείο δεν σου έκαναν;Κι αισθητικά θα ήταν καλύτερα...

Ισως να το αδικει η φωτο αλλά εμφανισιακά είναι απλά τέλειο. Χύμα ράφια μεστην μέση του δωματίου θα ήταν λίγο τσαντήρι... Απλά τελικά είναι ότι χειρότερο για τοποθέτηση ηχείων... Οταν το είχα φτιάξει δεν είχα ιδεα από ακουστική...

Χαλια δεν ξερω γιατι δεν το εχω ακουσει, εξ' αλλου εχω μικρη πειρα, ειναι παντως αντισυμβατικο με ηχητικα ορθο.

Καλά τα λες.
Σιγά σιγά πείθομαι και εγώ πως τι να σου κάνουν τα bass reflex και οι ακιδες αν όλα τα άλλα είναι λάθος.

Πάντως οκ είναι και 2 πόντοι πάχος οπότε θέλει αρκετή ένταση για να ακούσεις ότι κάτι δεν πάει καλά...

Μηπως κάτι σε in wall θα ειχε νοημα;

Απο την άλλη γιατί δεν το καταργείς όλο αυτό εστω για τα ηχεία μονο (κάνε τις εσοχες ραφια) και να πάρεις δυο ηχεια της προκοπης εκτός της κατασκευης;

Καλά τα λες.
Σιγά σιγά πείθομαι και εγώ πως τι να σου κάνουν τα bass reflex και οι ακιδες αν όλα τα άλλα είναι λάθος.

Πάντως οκ είναι και 2 πόντοι πάχος οπότε θέλει αρκετή ένταση για να ακούσεις ότι κάτι δεν πάει καλά...

'Οχι, λάθος ερμηνεία έδωσες στα γραφόμενά μου.

Σαφώς και να πάρεις καλύτερα κύρια ηχεία! Ακόμα και στις θέσεις αυτές να τα βάλεις, θα ακούς καλύτερα, γιατί το 50% των δυνατοτήτων ενός καλού ηχείου (που θα πάρεις από την τοποθέτηση στις συγκεκριμένες θέσεις) θα είναι πολύ καλύτερο από το 50% ενός κακού ηχείου.

Η σωστή λύση όμως είναι αυτή που σου προτείνει και ο DomieMic65 παραπάνω. Κάνεις τις εσοχές ράφια (θα μπορούσες να βάλεις κι ένα σποτάκι για φωτισμό από πάνω) και βγάζεις τα ηχεία έξω, είτε σε βάσεις που θα πατάνε στο δάπεδο (αλλά τότε μπορείς να σκεφτείς και ηχεία δαπέδου - τον ίδιο χώρο θα πιάνουνε) είτε σε βάσεις τοίχου που θα στηρίξεις πιο ψηλά στην κατασκευή. 'Οτι από τα δύο και να κάνεις, θα ακούσεις ΠΟΛΥ καλύτερο ήχο...

Μηπως κάτι σε in wall θα ειχε νοημα;

Απο την άλλη γιατί δεν το καταργείς όλο αυτό εστω για τα ηχεία μονο (κάνε τις εσοχες ραφια) και να πάρεις δυο ηχεια της προκοπης εκτός της κατασκευης;

αυτή ήταν ή πρώτη μου σκέψη αλλά τελικά είναι ακριβούτσικα τα inwall και επειδή τα παντρεύεσαι είναι λίγο ρίσκο...

'Οχι, λάθος ερμηνεία έδωσες στα γραφόμενά μου.

Σαφώς και να πάρεις καλύτερα κύρια ηχεία! Ακόμα και στις θέσεις αυτές να τα βάλεις, θα ακούς καλύτερα, γιατί το 50% των δυνατοτήτων ενός καλού ηχείου (που θα πάρεις από την τοποθέτηση στις συγκεκριμένες θέσεις) θα είναι πολύ καλύτερο από το 50% ενός κακού ηχείου.

Η σωστή λύση όμως είναι αυτή που σου προτείνει και ο DomieMic65 παραπάνω. Κάνεις τις εσοχές ράφια (θα μπορούσες να βάλεις κι ένα σποτάκι για φωτισμό από πάνω) και βγάζεις τα ηχεία έξω, είτε σε βάσεις που θα πατάνε στο δάπεδο (αλλά τότε μπορείς να σκεφτείς και ηχεία δαπέδου - τον ίδιο χώρο θα πιάνουνε) είτε σε βάσεις τοίχου που θα στηρίξεις πιο ψηλά στην κατασκευή. 'Οτι από τα δύο και να κάνεις, θα ακούσεις ΠΟΛΥ καλύτερο ήχο...

2 εναλλακτικες:

1) Να κάνω τα πίσω μουσικής...
Στο χώρο που θα βάλω τα πίσω για το home cinema μπορώ να βάλω βάσεις. Υπάρχει πρόβλεψη με καλώδια τραβηγμένα μέσα στον τοίχο. Μπορώ ενα ζευγάρι να λειτουργεί ως πίσω στο 5.1 αλλά ως stereo σε δικάναλη?

2) Ευχαριστώ που ασχολείστε με την περίπτωση μου και για τις συμβουλές σας, αλλά το να χαλάσω κάπως την κατασκευή είναι πραγματικά η τελευταία επιλογή... Κάποια συρόμενη βάση που να βγάζει το ηχείο εκτός κατασκευής? http://www.cyberselect.co.uk/photos/cinemax_pull_out_base.jpg κάτι σαν αυτό από MDF? Βοηθάει ή θα συνοντίζονται οι ράγες?