Ηχεία Βάσης. Τα παρεξηγημένα.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Απο πρόσφατες σχετικά εμπειρίες κι αφορμές ορμώμενος,ανοίγω αυτό το θέμα,που πραγματικά νομίζω είναι χρήσιμο να συζητηθεί-ξεκαθαριστεί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες,που επιδρούν,έτσι ώστε-πέρα απο την άγνοια-να εκδηλώνεται μιά απαξίωση για τα ηχεία βάσης.Κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται κι αντιμετωπίζονται απο πολλούς σαν τους φτωχούς συγγενείς του χόμπυ.

Δεν είναι όμως έτσι.Η ύπαρξή τους δεν σχετίζεται με την εξοικονόμηση χρημάτων.Υπάρχουν αρκετά ηχεία βάσης που κοστίζουν πάνω απο 10000 ευρά και πολλά περισσότερα στα 2000-5000 ευρά.Σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τις απαραίτητες βάσεις,κοστίζουν περισσότερο απο κάποια εξαιρετικά ηχεία δαπέδου.Κάποια απ' αυτά έχουν γίνει θρύλοι (π.χ BBC monitors) και δεν είναι λίγοι αυτοί,που δεν μπορούν να ακούσουν άλλο ηχείο.

Ο βασικός όμως λόγος ύπαρξης τους,έχει να κάνει με τον χώρο που θα τοποθετηθούν.Φτιάχτηκαν κι υπάρχουν,για να καλύπτουν τις ανάγκες των μουσικόφιλων,που διαθέτουν μικρομεσαίους ή ελάχιστους χώρους. Συνήθως, είναι ευκολοοδήγητα κι ελάχιστα απαιτητικά στην τοποθέτησή τους.Αν τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες,αποδίδουν θαυμάσια εκεί που ένα ηχείο δαπέδου,θα γέμιζε μπουμπουνητά,θολό ήχο-ανάδραση και τριξίματα επίπλων και κρυστάλλων τον ίδιο χώρο.

Τι τους λείπει;Η τελευταία οκτάβα του φάσματος μ' όση χωρική πληροφορία μπορεί να εμπεριέχει αυτή-κι αυτό άν η υπόλοιπη αλυσσίδα μπορεί να τα αναπαράγει κι ο χομπίστας να την διακρίνει.Απο την άποψη των δυναμικών,σίγουρα τα μικρά μεγάφωνά τους,δεν μπορούν να κάνουν ότι ένα 10αρι.Ετσι κι αλλιώς όμως,το ηχείο με 10αρια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει σε τέτοιους χώρους.
Απο την άλλη πλευρά τα ηχεία βάσης,έχουν πλεονεκτήματα όπως η στερεοφωνική εικόνα,η ανοιχτοσύνη και η ταχύτητα,που πολύ λίγα μεγάλα ηχεία διαθέτουν.

Εσείς τι λέτε;

Re: ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ.

Σαν λάτρης των ηχείων βάσης συμφωνώ 100%. Σε πολλές περιπτώσεις Less is More..

Απάντηση: ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ.

Συν τους χρωματισμούς της καμπίνας.
Λόγω μεγέθους τα ηχεία βάσης υπερέχουν ξεκάθαρα σ' αυτον τον τομέα.

+1
Άκουσα τα Sonus Faber Concertino και έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν μπήκε στη θέση τους το επόμενο ηχείο (βάσης) της ίδιας σειράς που είναι και πιό ακριβό!

Πσιδευόμαστε που παιδευόμαστε με τα στερεοφωνικά μας. Μήπως η λύση είναι ηχεία βάσης συνδεδεμένα με ένα πολύ καλό sub; Ας παιδευτούμε λίγο να το matchάρουμε αν αξίζει τον κόπο.

Πολλοί υποστηρίζουν οτι απο μικρά ηχεία δεν ακούς "μεγάλο ήχο".

Re: Απάντηση: ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ.

Πολλοί υποστηρίζουν οτι απο μικρά ηχεία δεν ακούς "μεγάλο ήχο".

Ανάλογα το δωμάτιο...
Αν έχεις ένα σαλόνι 200 τετραγωνικών ούτε τα klisphorn δεν φτάνουν.
Σε δωμάτια της τάξης των 15 - 30 τετραγωνικών τα βάσης παίζουν μιά χαρά. Ειδικά στων 15 αν βάλεις δαπέδου μάλλον θα ακούς χειρότερα. :)

Σε 4 Χ 6 ???? (περι τα 24τμ)
(για home cinema)

Σορρυ, αν ειμαι τελειως off topic, αλλα ταλανιζομαι τελευταια...

Αυτή η ιστορία με τον χώρο ακρόασης πιστεύω παίρνει μεγάλη κουβέντα...
Σίγουρα σε έναν μικρό ή μέτριο χώρο δεν μπορούν να αποδώσουν όλα τα 'μεγάλα' ηχεία...
Όμως υπάρχουν τρόποι να 'γευτούμε' το βαθύ μπάσσο και τη μεγαλοπρέπεια ενός μεγάλου 'floorstander' σ' ένα μικρό χώρο...
Μπορούμε να επιλέξουμε hi-end ηχεία που 'κουρδίζουν' όσον αφορά το χαμηλό και σου επιτρέπουν να τα ταιριάξεις στο χώρο...Επίσης να τα επιλέξουμε να έχουν τις οπές bass-reflex μπροστά(front-firing) έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στον τοίχο...
ΚΑΝΕΝΑ ηχείο βάσης δε θα σου δώσει ΠΟΤΕ την γροθιά στο στομάχι όπως τα 2 * 8_άιντζα ή 10_άινζτα woofers...Ούτε 100% το feeling της μουσικής δεδομένου ότι τις χαμηλές τις 'ακούμε' και με το σώμα...Ειδικά άν ακούς ηλεκτρικές μουσικές και δυνατά...δύσκολα τα πράγματα με τα ηχεία βάσης...
Τώρα όσον αφορά το χώρο αναρωτιέμαι...Αν έπαιζε τόσο μα τόσο σπουδαίο ρόλο ο χώρος σε σχέση με την αναπαραγωγή των 'χαμηλών' θα έπρεπε οι μεν κοντραμπασίστες στα μικρά clubs και τους μικρούς χώρους να παίζουν με...τσέλλα οι δε ηλεκτρικοί μπασίστες να παίζουν με...κιθάρες...Όμως όλοι γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται...

Last edited:

HIFILX07_Wilson_sala.jpg WILSON DUETTE

guarneri_red_grey1.jpg SONUS FABER MEMENTO

Μερικά δεν έχουν απλά μεγάλο ήχο...

Από τη στιγμή που θα υπάρχει υπογούφερ τα ηχεία βάσης σου λύνουν τα χέρια ούτος ή άλλος. :)
Και από τη στιγμή που μιλάμε για home cinema και όχι για high end καταστάσεις, κάνε τη δουλειά σου όπως σε βολεύει καλύτερα.

Απάντηση: Re: ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ.

Αυτή η ιστορία με τον χώρο ακρόασης πιστεύω παίρνει μεγάλη κουβέντα...
Σίγουρα σε έναν μικρό ή μέτριο χώρο δεν μπορούν να αποδώσουν όλα τα 'μεγάλα' ηχεία...
Όμως υπάρχουν τρόποι να 'γευτούμε' το βαθύ μπάσσο και τη μεγαλοπρέπεια ενός μεγάλου 'floorstander' σ' ένα μικρό χώρο...
Μπορούμε να επιλέξουμε hi-end ηχεία που 'κουρδίζουν' όσον αφορά το χαμηλό και σου επιτρέπουν να τα ταιριάξεις στο χώρο...Επίσης να τα επιλέξουμε να έχουν τις οπές bass-reflex μπροστά(front-firing) έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στον τοίχο...
ΚΑΝΕΝΑ ηχείο βάσης δε θα σου δώσει ΠΟΤΕ την γροθιά στο στομάχι όπως τα 2 * 8_άιντζα ή 10_άινζτα woofers...Ούτε το feeling της μουσικής δεδομένου ότι τις χαμηλές τις 'ακούμε' και με το σώμα...Ειδικά άν ακούς ηλεκτρικές μουσικές και δυνατά...δύσκολα τα πράγματα με τα ηχεία βάσης...

Τώρα όσον αφορά το χώρο αναρωτιέμαι...Αν έπαιζε τόσο μα τόσο σπουδαίο ρόλο ο χώρος σε σχέση με την αναπαραγωγή των 'χαμηλών' θα έπρεπε οι μεν κοντραμπασίστες στα μικρά clubs και τους μικρούς χώρους να παίζουν με...τσέλλα οι δε ηλεκτρικοί μπασίστες να παίζουν με...κιθάρες...Όμως όλοι γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται...

Κι ότι δεν γίνεται απο κάποιους,είναι αναγκαστικά σωστό;Η αναφορά σου στον ήχο είναι ο ήχος απο τα clubs αυτά;-bye-

Από τη στιγμή που θα υπάρχει υπογούφερ τα ηχεία βάσης σου λύνουν τα χέρια ούτος ή άλλος. :)
Και από τη στιγμή που μιλάμε για home cinema και όχι για high end καταστάσεις, κάνε τη δουλειά σου όπως σε βολεύει καλύτερα.
Ή εγώ είμαι τυφλός ή εσύ είσαι σε λάθος κατηγορία...

Εγώ θέλω αυτό το βάσης:

Fremont_Stand.jpg

...αλλά μάλλον θα του πέσει βαρύ του Άη Βασίλη..

Ή εγώ είμαι τυφλός ή εσύ είσαι σε λάθος κατηγορία...

Ουχί αγαπητέ μου... Η απάντησή μου ήταν για αυτή την ερώτηση...

Σε 4 Χ 6 ???? (περι τα 24τμ)
(για home cinema)
Σορρυ, αν ειμαι τελειως off topic, αλλα ταλανιζομαι τελευταια...

απλά απάντησαν άλλοι πριν από μένα και κάπου μπερδεύτηκε το θέμα. :)

Απάντηση: Re: ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ.ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ.

Εγώ θέλω αυτό το βάσης:

Aυτό είναι βάσης σε...άλλη βάση.
Καμιά φωτογραφία απο τα νεογέννητα μικρά αδελφάκια του;

Καλά, και τα Klipshorn μπορείς να βάλεις σε βάσεις αλλά δεν το κάναμε θέμα. :flipout:

Βάσης ναι, αλλά με δύο υπογούφερ. Αλλά τότε δεν έχουμε πια μικρά ηχεία.

Και σε ένα βάσης δεν λείπει μόνο η πρώτη οκτάβα, λείπει και η δεύτερη... Εκτός αν είναι το Fremont.

Εγώ θέλω αυτό το βάσης:

Μη βρε και θα τον πιάσει η μέση του, γέρο άνθρωπο! :flipout:

Πάντως στο δικό μου χώρο (20τμ με 10 από αυτά ωφέλιμα) τα 7ιντσα των μόνιτόρ μου παίζουν μια χαρά. Μη σας πω ότι αν βγάλω και τις κάλτσες από τα bass reflex, ψιλομπουμάρει...

Μη σας πω ότι αν βγάλω και τις κάλτσες από τα bass reflex, ψιλομπουμάρει...

Αυτό είναι που λέμε "Αυτό το στερεοφωνικό παίζει τις κάλτσες μου"; :flipout:
Ελπίζω να μην είναι στρατιωτικές μεταχειρισμένες ε;

εγώ πάντως τα τελευταία χρόνια ακούω με αυτά τα παρεξηγημένα
βασικά χρησιμοποιούνται σε 10 τετραγωνικά αλλά (ιδίως τα μικρά) δοκιμάστηκαν και σε τεράστιο χώρο, και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι στα 10 τετραγωνικά σπρώχνουν στομάχι...(τώρα αν γιά κάποιους δεν είναι χαιεντ δεν με πειράζει καθόλου)

Attachments

• 247035s.JPG
    247035s.JPG
    98.7 KB · Views: 327
  • 229765s.JPG
    229765s.JPG
    44.7 KB · Views: 281
  • 273402s.JPG
    273402s.JPG
    85.9 KB · Views: 262
Last edited: