Να πω και εγώ κάτι αφού η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το F3 και F4 μια και έχω ακούσει κατ' επανάληψη και τα δύο.
Κατ' αρχας θα ήθελα να πω πως και τα δύο είναι 8ωμα, σημαντικό για ενισχυτές που λόγω ποιότητας των κυκλωμάτων τους δεν ανταπεξέρχονται σε μικρότερες αντιστάσει όπως θα έπρεπε.
Σε ό,τι αφορά το μπουμάρισμα, εάν προσέξετε έχουν και τα δύο το bass reflex εμπρός, πράγμα που τους επιτρέπει να τοποθετηθούν πιο κοντά στον τοίχο απ' ό,τι π.χ. τα Eyris DC3 που τυγχάνω ιδιοκτήτης.
Μία ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι η απόκριση των Hz μετριέται στα -6dB άρα στην πραγματικότητα πρέπει να δούμε όλα τα ηχεία που την μετράνε.
Και στο ζουμί τώρα, δηλαδή το πως ακούγονται:
Έχετε και οι δύο δίκιο σε αυτά που λέτε. Τι εννοώ;
To μεν F3 δεν κατάφερα να το κάνω να μπουμάρει (εννοώ αισθητά) ούτε με πρόγραμμα ούτε με δοκιμαστικό CD. Πολύ καλό και σφιχτό μπάσο αλλά μέχρι εκεί.
Το F4 το κατάφερα αλλά ήταν τόσο ψηλά η ένταση και τόσο χαμηλό το περιεχόμενο που νομίζω ότι συγχωρείται από ένα ηχείο αυτής της τάξης των χρημάτων.
Ο όγκος του μπάσου (δηλαδή αυτό που κάποιος θα πει "ντουντουνάει":drummer

είναι σαφώς μεγαλύτερος και φυσικά λόγω ευαισθησίας έφτανε πολύ (μα πολύ) εύκολα σε εντάσεις πάρτυ.
Οι δοκιμές έγιναν με έναν Marantz SR4600 σε σπίτι φίλου και έναν Marantz SR8002 στο δικό μου σπίτι.
Επίσης και τα δύο τα έχω ακούσει συνδεμένα πάνω σε ένα Bryston 4BSST στη δουλειά.
Εκεί το F4 έπαιξε καλύτερα, στο F3 δεν ήμουνα και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα γιατί έτυχε να αλλάξει ο χώρος που στήθηκε.
Η Tannoy έχει καταργήσει τα F3 και F2 κρατώντας τα F1 και F4, το κεντρικό και το rear.
Μεταξύ των δύο θα διάλεγα το F4 ακριβώς επειδή με αυτή την ευαισθησία μπορεί κάποιος να έχει μεγάλες εντάσεις από όχι δυνατό ενισχυτή.
Και το F3 θα παίξει άνετα με μικρό ενισχυτή αλλά δεν φτάνει επ' ουδενί το... "ντουντουνείν" του F4.
Thank you.