Ηχεία δαπέδου για RX497 <350Euro

Status
Not open for further replies.

episimos

New member
6 January 2009
4
Last edited:
ta Mission δεν θα μπορέσουν να γεμίσουν το (μεγάλο) χώρο σου αφού έχουν ένα μόλις γούφερ

τα ρόιστερ και τα χέκο είναι σίγουρα καταλληλότερα

Καλοσήρθες στο forum.

Εγω θα έβγαζα τα Roister από την λίστα. Πρέπει να τα ακούσεις όλα όμως και ακόμα περισσότερα για να καταλήξεις.

Καλό μεσημέρι

Ωραία είναι και αυτά. Πρέπει να πας να τα ακούσεις όμως.

Επίσης πιστεύω ότι το κατά πόσο μπορεί ένα ηχείο να γεμίσει ένα χώρο, δεν έχει να κάνει με το πόσα μεγάφωνα έχει, αλλά με την συνολική του ευαισθησία και με το πόσο χαμηλά κατεβαίνει. Τα πολλά μεγάφωνα δεν δηλώνουν τίποτα για ένα ηχείο.

Και για να γίνω ποιό συγκεκριμένος, τα Mission που έχουν 90db ευαισθησία και κατεβαίνουν στα 44Hz, μπορούν να γεμίσουν μέχρι και 40τμ.

Αν διαβάσεις το link παρακάτω, έχει 2 ηχεία, με 91,5db ευαισθησία που κατεβαίνουν μέχρι τα 45Hz και ο κατασκευαστής λέει ότι είναι για μέχρι 40τ.μ. (τελευταία σελίδα, κάτω δεξιά).

http://www.focal.tm.fr/catalogue-docs/EN/6/files/131.pdf

ta diamond ναι, αν καί λόγω χαμηλής ευαισθησίας θα είσαι αναγκασμένος να ανεβάζεις αρκετά ψηλά την ένταση στον ενισχυτή σου (που δεν είναι και δυνατός)

τα vardus όχι, υστερούν σε ποιότητα

δοκίμασε και τούτα:

http://www.megamarket.gr/magnatmonitor1000-p-51185.html

ό,τι αγοράσεις, άκουσε το πρώτα, και οπωσδήποτε με ενισχυτή όμοιο ή έστω αντίστοιχο με τον δικο σου

καλές αγορές!

Επίσης πιστεύω ότι το κατά πόσο μπορεί ένα ηχείο να γεμίσει ένα χώρο, δεν έχει να κάνει με το πόσα μεγάφωνα έχει, αλλά με την συνολική του ευαισθησία και με το πόσο χαμηλά κατεβαίνει. Τα πολλά μεγάφωνα δεν δηλώνουν τίποτα για ένα ηχείο.

όχι, κάνεις μεγάλο λάθος

έχει ΠΟΛΥ μεγάλη σημασία η συνολική επιφάνεια μεγαφώνων που κινεί τον αέρα στο δωμάτιο

Eυχαριστώ για τη βοήθεια, μάλλον πρέπει να ακούσω κάποια.
Τα Magnat Monitor 1000 φαίνονται δελεαστικά.
Καλό απόγευμα..

αποτελεί θεμελιώδη αρχή ότι, με όλες τις άλλες παραμέτρους ίδιες, τα ηχεία με μεγαλύτερη παλόμενη επιφάνεια είναι προτιμητέα

αν επιμένεις στο αντίθετο, είναι δικαίωμά σου

Να πω και εγώ κάτι αφού η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το F3 και F4 μια και έχω ακούσει κατ' επανάληψη και τα δύο.

Κατ' αρχας θα ήθελα να πω πως και τα δύο είναι 8ωμα, σημαντικό για ενισχυτές που λόγω ποιότητας των κυκλωμάτων τους δεν ανταπεξέρχονται σε μικρότερες αντιστάσει όπως θα έπρεπε.

Σε ό,τι αφορά το μπουμάρισμα, εάν προσέξετε έχουν και τα δύο το bass reflex εμπρός, πράγμα που τους επιτρέπει να τοποθετηθούν πιο κοντά στον τοίχο απ' ό,τι π.χ. τα Eyris DC3 που τυγχάνω ιδιοκτήτης.

Μία ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι η απόκριση των Hz μετριέται στα -6dB άρα στην πραγματικότητα πρέπει να δούμε όλα τα ηχεία που την μετράνε.

Και στο ζουμί τώρα, δηλαδή το πως ακούγονται:
Έχετε και οι δύο δίκιο σε αυτά που λέτε. Τι εννοώ;
To μεν F3 δεν κατάφερα να το κάνω να μπουμάρει (εννοώ αισθητά) ούτε με πρόγραμμα ούτε με δοκιμαστικό CD. Πολύ καλό και σφιχτό μπάσο αλλά μέχρι εκεί.
Το F4 το κατάφερα αλλά ήταν τόσο ψηλά η ένταση και τόσο χαμηλό το περιεχόμενο που νομίζω ότι συγχωρείται από ένα ηχείο αυτής της τάξης των χρημάτων.
Ο όγκος του μπάσου (δηλαδή αυτό που κάποιος θα πει "ντουντουνάει":drummer:) είναι σαφώς μεγαλύτερος και φυσικά λόγω ευαισθησίας έφτανε πολύ (μα πολύ) εύκολα σε εντάσεις πάρτυ.

Οι δοκιμές έγιναν με έναν Marantz SR4600 σε σπίτι φίλου και έναν Marantz SR8002 στο δικό μου σπίτι.
Επίσης και τα δύο τα έχω ακούσει συνδεμένα πάνω σε ένα Bryston 4BSST στη δουλειά.
Εκεί το F4 έπαιξε καλύτερα, στο F3 δεν ήμουνα και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα γιατί έτυχε να αλλάξει ο χώρος που στήθηκε.

Η Tannoy έχει καταργήσει τα F3 και F2 κρατώντας τα F1 και F4, το κεντρικό και το rear.

Μεταξύ των δύο θα διάλεγα το F4 ακριβώς επειδή με αυτή την ευαισθησία μπορεί κάποιος να έχει μεγάλες εντάσεις από όχι δυνατό ενισχυτή.
Και το F3 θα παίξει άνετα με μικρό ενισχυτή αλλά δεν φτάνει επ' ουδενί το... "ντουντουνείν" του F4.

Thank you.

Last edited:
Eυχαριστώ για τη βοήθεια, μάλλον πρέπει να ακούσω κάποια.
Τα Magnat Monitor 1000 φαίνονται δελεαστικά.
Καλό απόγευμα..

Τα Magnat μην τα σκέφτεσαι καθόλου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ενισχυτής που έχεις δεν θα μπορέσει να τα οδηγήσει σωστά, γιατί θέλουν πολύ ρεύμα. Έχουν χαμηλή ονομαστική εμπέδιση-αντίσταση και πάρα πολλά Watt για τον Yamaha που έχεις.

Εγω αν ήμουν στην θέση σου θα σκεφτόμουν μόνο τα Tannoy F3 και τα Mission, ίσως τα Tannoy F4 αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσει να τα οδηγήσει σωστά ο RX-497. Όλα τα άλλα πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει ο ενισχυτής σου να τα οδηγήσει σωστά και θα έχεις πρόβλημα. Είτε δεν θα ακούς σωστά, είτε θα παραμορφώνουν και το χειρότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσες να έχεις είναι να καούν τα ηχεία ή ο ενισχυτής σου.

Το θέμα της επιλογής των ηχείων δεν είναι μόνο ανοίγω το Internet βλέπω ποιά μου αρέσουν οπτικά και οικονομικά και τα πέρνω.

Αυτό που πρέπει να σκεφτείς, κατ' αρχήν είναι αν μπορεί ο ενισχυτής που έχεις να τα οδηγήσει σωστά, αν κάνουν για το μέγεθος του δωματίου που θα τα βάλεις και στην συνέχεια, αφού έχεις επιλέξει κάποια μοντέλα, το καλύτερο είναι να πάρεις τον ενισχυτή σου και να πας στα καταστήματα που τα έχουν, αφού συνεννοηθείς μαζί τους φυσικά, για να τα ακούσεις.

Και η άλλη λύση είναι να πας στα Media Market που έχουν τον RX497 και να ακούσεις διάφορα ηχεία που έχουν στημένα.

Το κακό είναι ότι στα Media Market δεν θα βρεις ούτε Tannoy ούτε Mission, αλλά έχει άλλα στημένα και γι' αυτά τα 2 μπορείς να πας σε κάποιο μαγαζί.

Last edited:
Τα Magnat μην τα σκέφτεσαι καθόλου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ενισχυτής που έχεις δεν θα μπορέσει να τα οδηγήσει σωστά, γιατί θέλουν πολύ ρεύμα. Έχουν χαμηλή ονομαστική εμπέδιση-αντίσταση και πάρα πολλά Watt για τον Yamaha που έχεις.
Συγνώμη αλλά διαφωνώ.92db ευαισθησία έχουν!Και τα συγκεκριμένα τα έχω ακούσει με ενισχυτή 2χ60W (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιον) και τα οδηγούσαν μια χαρά.Συν ότι μου άρεσε πολύ ο ήχος τους. Πραγματικά πιστεύω ότι ο Yamaha μπορεί να τα οδηγήσει άνετα κα μάλιστα σε αυτά τα λεφτά θα σου πρότεινα Heco-Magnat δαγκωτό, τα θεωρώ πάρα πολύ τίμια.
Αλλά πάντα, ΠΑΝΤΑ, πριν αγοράσουμε ηχεία τα ακούμε!
Καλές αγορές!

μια χαρά θα τα οδηγήσει χωρίς καν να ζοριστεί

αν είχαν 86 ντεσιμπέλ ευαισθησία θα άλλαζε η ιστορία αρκετά, όχι τόσο σε ποιότητα αποτελέσματος όσο σε δυνατότητα υψηλών εντάσεων

Συγνώμη αλλά διαφωνώ.92db ευαισθησία έχουν!Και τα συγκεκριμένα τα έχω ακούσει με ενισχυτή 2χ60W (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιον) και τα οδηγούσαν μια χαρά.Συν ότι μου άρεσε πολύ ο ήχος τους. Πραγματικά πιστεύω ότι ο Yamaha μπορεί να τα οδηγήσει άνετα κα μάλιστα σε αυτά τα λεφτά θα σου πρότεινα Heco-Magnat δαγκωτό, τα θεωρώ πάρα πολύ τίμια.
Αλλά πάντα, ΠΑΝΤΑ, πριν αγοράσουμε ηχεία τα ακούμε!
Καλές αγορές!

Ερμή τον ξέρω καλά αυτό τον ενισχυτή. Δεν έχει ρεύμα. Δεν είναι σαν τον RX-797 που είναι τερατάκι. Να σκεφτείς ότι ο 797 έχει μέγιστη κατανάλωση 650W ενώ ο 497 μόλις 400W και είναι μόνο 25W/κανάλι μικρότερος. Αν το πάρουμε σε απόλυτους αριθμούς, θα έπρεπε να έχει μέγιστη κατανάλωση περίπου 490W και όχι 400 που λέει. Άσε να δηλώνει ότι θέλει για τα Watt που είναι. Δεν ισχύει τίποτα. Είναι ωραίος ενισχυτής, αλλά χρειάζεται ένα εύκολο και γρήγορο ηχείο γιατί έχει αδύναμο μπάσο και λίγο ρεύμα.

Τα συγκεκριμένα ηχεία είναι πολλά Watt και έχουν πολύ μικρή αντίσταση (4Ω) που μπορεί να γίνεται και 2Ω σε κάποια χαμηλή συχνότητα. Κατά την γνώμη μου θα περάσει πολύ δύσκολες ώρες.

Τέλοσπάντων. Σε κάθε περίπτωση προτείνω να ακούσει οποιοδήποτε ηχείο επιλέξει με τον ενισχυτή του για να είναι σίγουρος.

http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/assets/Product_Downloads/HIFI/RX497NPB.pdf

Last edited:
έχουμε όντως ξεφύγει από τον πυρήνα του αρχικού ερωτήματος, ωστόσο ο διάλογος παραμένει στο θέμα "σωστή οδήγηση ηχείων", και πιστεύω πως περισσότερο ενημερώνει (σε ένα βέβαια εντελώς στοιχειώδες ζήτημα) παρά μπερδεύει

Μην ορκίζεσαι για αυτό...

Ge0rge το πόσα Watt "αντέχει" ένα ηχείο είναι πολύ σχετικά.
Με τίποτα δεν μπορείς να πεις ότι αν βάλεις έναν ενισχυτή των 500 Watt σε ένα ηχείο θα παίζει καλύτερα από το να του βάλεις έναν ενισχυτή των 100 Watt...
Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα τότε θα έπρεπε οι Behringer να παίζουν καλύτερα από τους μεγάλους Lamm και τους μεγάλους Wavac...
Με το να ανέβεις σε Watt μπορεί να κερδίσεις κάτι αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε τα μπάσα, ούτε ο έλεγχος ούτε τίποτα. Απλά θα πάρεις την διαφορά του ήχου που έχει ο ένας ενισχυτής από τον άλλον...
Το μόνο που μπορεί να περιμένεις είναι υψηλότερες εντάσεις και για αυτό μην βάλεις και το χέρι σου στη φωτιά...

Μην κολλάς στα νούμερα...
Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.
Ένας SET της Wavac στα 2x150W μπορεί να κουνήσει ότι δεν θα μπορέσει να κουνήσει ποτέ ένας mosfet στα 2x300W... Και ας τα λένε RMS ή ότι άλλο γουστάρουν...

Αν το πάρεις καθαρά τεχνοκρατικά, στην περίπτωση που έχεις ένα ηχείο το οποίο εμφανίζει αντίσταση 8Ω σε όλο το ηχητικό φάσμα και κατεβαίνει στα 4Ω όταν θα πρέπει να αναπαραγάγει τους 100 κύκλους, όταν θα ακούς μουσική στα 50W και ζητηθεί από το ηχείο να αναπαραγάγει τους 100 κύκλους θα πρέπει ο ενισχυτής σου να του δώσει ακριβώς το διπλάσιο ρεύμα ώστε να φτάσει στο ηχείο η ίδια τάση και να μην χάσεις κάποια DB...
Τώρα αν ο ενισχυτής σου είναι 2x60 που διπλασιάζει στα 4 Ω ή είναι κάποιος 2x100 που γίνεται 2x150 στα 4 Ω το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις σαν οδήγηση...

Υπόψιν ότι αυτή η εξήγηση είναι draft και υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα να συζητήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο συμπέρασμα για το αν κάποιος ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει κάποια ηχεία...

και πάλι συμφωνώ, απλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο τούτης εδώ της κουβέντας

Καλά, η συζήτηση έχει πάει αλλού ούτως η άλλος...
Ξεκίνησε με τα πολλά μεγάφωνα και μετά πήγε στην αντοχή τους σε Watt... :)

Το βασικό όμως είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με νούμερα όταν ο κάθε κατασκευαστής έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο για να μετράει...

Το να προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την ηλεκτροακουστική χρησιμοποιώντας μόνο τον νόμο του Ohm είναι σαν να προσπαθούμε να βρούμε τη στατικότητα του πύργου των Αθηνών χρησιμοποιώντας μόνο το νόμο της ροπής...

Εν κατακλείδι, για να το πω πιο απλά...
Το πόσα μεγάφωνα έχει ένα ηχείο...
Το πόσα db ευαισθησία γράφουν τα specs...
Τα πόσα Watt αντέχει...
Το τι αντίσταση δηλώνει ο κατασκευασταράς...
Είναι όλα μπουρμπούτσαλα.

Το τι ηχείο θα παίξει καλά με τον Yamaha θα το αποφασίσει το αυτί αυτουνού που θα το αγοράσει...
Το να λέμε ότι το τάδε ηχείο θα παίξει καλά με τον τάδε ενισχυτή γιατί έχει τόση ευαισθησία, κατεβαίνει σε αυτή τη συχνότητα, έχει τόσα μεγάφωνα ή η αντίστασή του πέφτει στα 2Ω είναι το απόλυτο λάθος αν δεν έχουμε ακούσει οι ίδιοι τον συγκεκριμένο συνδιασμό. -bye-

Μάγκες κάπου η μπάλα ΧΑΘΗΚΕ.
Τρέχω λοιπόν έξω απ το γήπεδο, τη μαζεύω και την ξαναστήνω στη σέντρα.
Τα ηχεία προορίζονται για χρήση διαμερίσματος, δηλαδή θα παίζουν σχεδόν πάντα χαμηλά, απογευματινοβραδινές ώρες.
Ακούω τα πάντα, από λαικά έως ροκιές (εκτός από heavy).Νομίζω ακόμα ότι περισσότερο θα χρησιμοποιώ το ράδιο. Δεν διαθέτω χρόνο για να ακούσω πολλά από αυτά σε διάφορα μαγαζιά. Στη Θεσ/νικη έτσι κι αλλιώς δεν νομίζω να έχω πολλές επιλογές.
Η μόνη απαίτηση μου είναι να παίζουν καλόηχα, μελωδικά και αξιοπρεπώς χωρίς να χρειάζετε να δυναμώσω την ένταση.
Η σαλοκουζίνα μου είναι στενόμακρη 32m, τα 20 σαλόνι και τα ηχεία θα τοποθετηθούν στη στενή πλευρά με φάτσα όλο το χώρο.
Η πρώτη μου επιλογή είναι τα tannoy f3 στην καλήτερη τιμή που τα βρήκα
http://www.homecinema.gr/details.php?prid=405
ενώ ενναλακτικά έχω αυτά
1. http://www.apothema.gr/Product/5-1-6...tion_F_30.html
2. http://www.limnaios.gr/view.asp?productID=6960
Αν την ξαναχάσετε δεν την ξαναμαζεύω!
Ξηγημένα πραγματα.-

Κι εγώ φιλικά λέω,ότι ο τίτλος του θέματος είναι δεδομένος κι ο φίλος που το άνοιξε δεν ξέρω που βρίσκεται...

Φίλε George χρειάζεται μέτρο σ' όλα.Ναί μεν είναι φόρουμ,αλλά υπάρχουν κανόνες και κάθε θέμα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό,που καθωρίζεται απο τον συντάκτη του.

Το θέμα κλειδώνει για να καθαριστεί απο όλα τα άσχετα μηνύματα και τις αντιπαραθέσεις.

Status
Not open for further replies.