Ηχεία Δαπέδου; Προτάσεις και συμβουλές

gsarchive

New member
26 November 2025
8
Καλησπέρα μετά απο χρόνια και αφου μάζεψα κάποια χρηματα θα αντικαταστησω τα ηχεία στο σαλόνι
κυρίως ακούω μουσική αλλα τα χρησιμοποιω και για ταινιες.

Χώρος 15-20m2 (δεν νομιζω να μεγαλώσει αισθητα στο μελλον αντε να παμε στα 30?)
Μουσική Spotify/Tidal και περιστασιακα βινύλια (ακούω σχεδόν όλα τα είδη εκτός απο μεταλ και τετοια, αλλα ειμαι σε jazz ποιο oriented, επίσης δεν μαρεσει να ακουω μουσικη στα τέρματα)
Budget: 400-700 ευρώ

δηστηχως δεν θέλω βάσεις. θέλω να ειναι δαπέδου.

Μεταχειρισμένα; δεν ειμαι αρνητικός αν ειναι να κυνηγήσω ενα καλό ζευγάρι.
Δεν ειμαι φρικ της μουσικης αλλα σίγουρα αντιλαμβάνομαι αν κάτι παιζει καλά η όχι.

Τρέχων εξοπλισμος:
Marantz PM 53
Bower and Wilkins matrix 2

Ποτέ δεν παίξαν σωστά αφου είναι τέρατα αλλά αυτα ειχα με αυτα ακουγα. Η μουσικη κάτω απο το μέτριο.
Μελλοντικα θα αλλαχτει και ο ενισχυτής αλλά προς το παρών θα μεινω με αυτον.

Παρακαλώ πολυ να μείνουμε στο θέμα μας και όχι σε κριτική. δεν ειμαι audiophile αλλα ενταξει να εχουμε ενα αξιοοπρεπη ζευγάρι ηχείων.

τα Klipsch R-820F τι σας λένε; σίγουρα ειναι για μεγαλυτερο χώρο αλλα δεν ξερω, κυριως αυτα μου εχουν κεντρησει το ενδιαφέρον στα 650€ ή 550€ μεταχειρισμένα.

Με αυτόν τον ενισχυτή;

Δύσκολα. Μικρότερα ηχεία θα κοιτούσα. Σίγουρα όχι με δύο οκτάιντσα.

Και μέχρι τότε θα ακούς τον PM65 να ιδρώνει και να λαχανιάζει; Θέλουν ισχύ αυτά για να παίξουν. Μην περιμένεις επειδή είναι οκτάιντσα να έχεις καλή οδήγηση με τον συγκεκριμένο συνδυασμό.
Όταν θα αλλάξεις ενισχυτή θα χρειαστείς κάποιον σαφώς ισχυρότερο και τότε θα ανακαλύψεις ότι το συγκεκριμένο ηχείο δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εκτός αν ψάχνεις μόνο εντάσεις χωρίς να σε ενδιαφέρει ο τρόπος που θα ακούς.

απλα ειδα οτι εχει καλες κριτικες και εγραψα για προτάσεις.
αρα παμε παρακατω για αλλες επιλογές.
μου πρωτειναν και αυτά εδω:

Wharfedale Diamond 12.3

Dali Oberon 5

Polk Audio ES 50
Elac Debut F5.2

Αυτά είναι πιο κοντά στα κυβικά του PM65.

Το Dali είναι μικρούλι σε μέγεθος σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Αυτά είναι πιο κοντά στα κυβικά του PM65.

Το Dali είναι μικρούλι σε μέγεθος σε σχέση με τα υπόλοιπα.
εσεις εχετε να πρωτεινεται καποια σε αυτο το χρηματικο range?
ειτε μεταχειρισμενα ειτε καινουργεια;

Acoustic energy ae109mk2

Θες ηχεία να έχουν ευαισθησία 90-91db, και οπωσδήποτε 8ωμ ονομαστική αντίσταση σύμφωνα με τον ενισχυτή που έχετε..
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η απόσταση ακροάσεις από τα ηχεία για την σωστή επιλογή ηχείων..

• Like
Reactions: djmnv81
Η υπάρχουσα κατάσταση και με την βοήθεια του ΑΙ ...έχει ως εξής :

Τα Ηχεία σου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά:

• Sensitivity: 87dB spl (sound pressure level)
  • Impedance: 4.5Ω (ohms)
  • Frequency Response: 51Hz to 35kHz
  • Recommended Amplifier Power: 50 to 150 Watts
  • Type: 2-way, 2-driver loudspeaker system

Και ο ενισχυτής σου αυτά :

The Marantz PM-53 is an integrated stereo amplifier that delivers
65 watts per channel into 8 ohms.

Επόμενον λοιπό είναι να καταλάβω πως ενισχυτής και ηχεία δεν ταιριάξανε στο προξενιό ποτέ εξ αρχής αλλά παραύτα συγκατοικήσανε για πολλά χρόνια μαζί και χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα.... :)

Τα ηχεία σου εχουν χαμηλή ευαισθησία και χρειάζονται ενα δυνατότερο ενισχυτή με καλα ρευματα.

Επίσης εγώ έχω στο μυαλό μου ακόμα το παραδοσιακό πως ο ενισχυτής εκτός απο καλα και ποιοτικά ρευματα θα πρεπει να έχει ισχύ το διπλάσιο τουλάχιστον των spec των ηχείων σου για να παίζει τοσο ο ιδιος ξεκούραστα αλλα και για να φτανει στα όρια της πραγματικης τους απόδοσης ένα ηχείο.

Εσύ εκ πρώτης οψεως και οπως μας περιγραφεις δεν ησουν ευχαριστημένος και λογικό.... όταν ο αλλος σου ζητούσε 10 χαμπουργκερ για να σου πει πως χόρτασε και εσυ του σέρβιρες μεζεδακια με οδοντογλυφίδα...

Εαν καθόμουν τώρα με αυτό το σετ και με χαρακτήριζα οπως ανεφερες κ εσυ "Μή Audiophile person" με την εννοια που καταλαβαίνουμε όλοι μας και όχι την ψυχαναγκαστική , μπορεί και να κρατούσα αυτα τη ηχεία δίνοντας τους άλλη μια ευκαιρία ακόμα γιατι δεν γνωριστήκαμε και ποτε στην πραγματικότητα και να τα προξένευα με εναν Class D Crown XLS μεταχειρισμένο ή κ καινούργιο (1002 or 2002) .

Θα έπαιρνα και ένα streameraki Wiimaki Wiim pro στα 178 ευρώπουλα να κανω και το κέφι μου με Local μουσικά αρχεία ή συνδρομές σε αυτα που ανέφερες και θα έκανα την πλάκα μου όντας και in fashion αλλά και στο μπάτζετ μου.

Συνολικό μπάτζετ και των 2 καινουργια 178 + 375 (O class d των 215Watt /8Ω ) = 553 ευρώπουλα. ΜΤΧ αν τα βρεις ακομα πιο κάτω θα σου πάει.

Εάν ντε και καλα θέλω να ανανεωθώ ψυχολογικά με νέα ηχεία γιατι σκυλοβαρεθηκα να βλέπω τα υπάρχοντα να κειτονται εκει μπροστα μου μουγκά....αυτό που σιγουρα θα σου πρότεινα είναι πως χρήζουν ακρόασης ή σε μαγαζί ιδανικότερα ή σε κανα φιλο σου που τα έχει και να κρίνεις εαν σου αρέσει ο χαρακτήρας τους.

Εν προκειμένω τα συγκεκριμένα που αναφέρεις έχουν αρκετα μεγαλύτερη ευαισθησία στα 92,5 πραγματικα και μετρημένα DB και θα παίξουν σίγουρα καλύτερα , όχι όμως και ιδανικά , εαν εμενες με τον υπάρχον ενισχυτή σου και σε σχεση ειδικά με τα πειναλέικα Bower and Wilkins matrix 2 των 87db.

Για τα τελευταία εαν διαβάζω τι λέει κ ο δασκαλος στο νετ , μπορεί και να ακολουθούσα την αρχικη μου πρόσταση δίνοντασ τους ακόμα μια ευκαιρία...

Screenshot 2025-11-27 090838.png

Αυτη ειναι καθαρα προσωπική γνώμη ιδιώτη που απλά ταυτίστηκε με την κατάσταση σου και περιγραφει πως θα το χειριζοταν αυτός...nothing more nothing less..Εσύ αποφασίζεις στο τέλος , ακούγοντας τις προτάσεις σίγουρα πιο έμπειρων μελών εδώ με βαθυτερες γνώσεις.

:)

υγ. Οπως ειπε και ο Λευτέρης...σημαντικό να μας αναφέρεις την απόσταση στερεο ακρόασης...

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Η υπάρχουσα κατάσταση και με τη βοήθεια του ΑΙ ...έχει ως εξής :

Τα Ηχεία σου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά:

• Ευαισθησία : 87dB spl (στάθμη ηχητικής πίεσης)
  • Αντίσταση : 4,5Ω (ohms)
  • Απόκριση συχνότητας : 51Hz έως 35kHz
  • Συνιστώμενη ισχύς ενισχυτή : 50 έως 150 Watt
  • Τύπος : Σύστημα ηχείων 2 δρόμων, 2 οδηγών

Και ο ενισχυτής σου αυτά :

Ο Marantz PM-53 είναι ένας ενσωματωμένος στερεοφωνικός ενισχυτής που προσφέρει
65 watt ανά κανάλι σε 8 ohms .

Επόμενον λοιπό είναι να καταλάβω πως ενισχυτής και ηχεία δεν ταιριάξει στο προξενιό ποτέ εξ αρχής αλλά παραύτα συγκατοικούσε για πολλά χρόνια μαζί και χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα....:)

Τα ηχεία σου εχουν χαμηλή ευαισθησία και χρειάζονται ένα δυνατότερο ενισχυτή με καλά ρεύματα.

Επίσης εγώ έχω στο μυαλό μου ακόμα το παραδοσιακό πως ο ενισχυτής εκτός από καλά και ποιοτικά ρεύματα που πρέπει να έχει ισχύ το διπλάσιο τουλάχιστον των προδιαγραφών των ηχείων σου για να παίξεις το ίδιο το ίδιο ξεκούραστα άλλα και για να φτάσω στα όρια της πραγματικής απόδοσης ενός ηχείου.

Εσύ εκ πρώτης οψεως και οπως μας περιγραφεις δεν ησουν ευχαριστημενος και λογικο.... όταν ο αλλος σου ζητησε 10 χαμπουργκερ για να σου πει πως χορτασε και εσεις του σερβιρες μεζεδακια με οδοντογλυφιδα...

Εαν καθόμουν τώρα με αυτό το σετ και με χαρακτήριζα οπως ανεφερες κ εσυ "Μη Audiophile person" με την εννοια που καταλαβαινουμε ολοι μας και οχι την ψυχαναγκαστικη , μπορει και να κρατησει αυτα τη ηχεια δίνοντας τους αλλη μια ευκαιρία ακόμα γιατι δεν γνωριστήκαμε και ποτε στην πραγματικότητα και να τα προξενησουμε. με εναν Class D Crown XLS μεταχειρισμένο ή κ καινούργιο (1002 or 2002) .

Θα έπαιρνα και ένα streameraki Wiimaki Wiim pro στα 178 ευρώπουλα να κάνω και το κέφι μου με Local μουσικά αρχεία ή συνδρομές σε αυτά που ανέφερες και θα έκανα την πλάκα μου όντας και in fashion αλλά και στο μπάτζετ μου.

Συνολικό μπάτζετ και των 2 καινούργια 178 + 375 (O class d των 215Watt /8Ω ) = 553 ευρώπουλα. ΜΤΧ αν τα βρεις άκομα πιο κάτω θα σου πάει.

Εάν ντε και καλά θέλω να ανανεωθώ ψυχολογικά με νέα ηχεία γιατι σκυλοβαρέθηκα να βλέπω τα υπάρχοντα να μένουν εκεί μπροστά μου....αυτό που σιγουρα θα σου πρότεινα είναι πως χρήζεις ακρόασης ή σε μαγαζί καλύτερα ή σε αρέσει φιλό σου που τα έχει και να κρίνεις εαν σου. τους.

Εν προκειμένω τα συγκεκριμένα που αναφέρεις έχουν αρκετα μεγαλύτερη ευαισθησία στα 92,5 πραγματικα και μετρημένα DB και θα παίξουν σίγουρα καλύτερα , όχι όμως και ιδανικά , εαν εμεις με τον υπάρχοντα ενισχυτή σου και σε σχέση ειδικά με τα πειναλέικα Bower and Wilkins matrix 2 των 87db.

Για τα τελευταία εαν διαβάζω τι λέει κ ο δασκαλος στο νετ , μπορεί και να ακολουθήσει την αρχικη μου πρόσταση δίνοντάς τους ακόμα μια ευκαιρία...

View attachment 261662

Αυτη ειναι καθαρα προσωπική γνώμη ιδιώτη που απλά ταυτίστηκε με την κατάστασή σου και περιγράφει πως το χειριζόταν αυτός...nothing more nothing less..Εσύ αποφασίζεις στο τέλος , ακούγοντας τις προτάσεις σίγουρα πιο έμπειρων μελών εδώ με βαθύτερες γνώσεις.

:)

υγ. Οπως ειπε και ο Λευτέρης...σημαντικό να μας αναφέρει την απόσταση στερεο ακρόασης...
Δεν θα συμφωνούσα για τον Crown, μακριά από αυτούς τους ενισχυτές δεν κάνουν για χρήση home audio, για το Wimm ναι, με χίλια..

Δεν θα συμφωνούσα για τον Crown, μακριά από αυτούς τους ενισχυτές δεν κάνουν για χρήση home audio, για το Wimm ναι, με χίλια..
Συμφωνώ Λευτέρη που δεν συμφωνεις....😂😂......αλλά η λέξη κλειδί που μπήκε ο Crown εις την κεφαλή μου και αποτυπώθηκε και εδώ στο χαρτί σαν πρόταση ήταν πως πρόκειται για φυσιολογικό άνθρωπο ...εαν καταλαβαίνεις τι εννοώ...και όχι σαν .... 😂 😂 😂 αλλα και με συγκεκριμενο μπατζετ που οφείλω να σεβαστώ... :)

υγ. Εχω ακούσει παραυτα Crown σε Home πολκάναλο σύστημα με seperates και τα σπάει...από ένταση και πυγμή!!!😁

Συμφωνώ Λευτέρη που δεν συμφωνεις....😂😂......αλλά η λέξη κλειδί που μπήκε ο Crown εις την κεφαλή μου και αποτυπώθηκε και εδώ στο χαρτί σαν πρόταση ήταν πως πρόκειται για φυσιολογικό άνθρωπο ...εαν καταλαβαίνεις τι εννοώ...και όχι σαν .... 😂 😂 😂 αλλα και με συγκεκριμενο μπατζετ που οφείλω να σεβαστώ... :)

υγ. Εχω ακούσει παραυτα Crown σε Home πολκάναλο σύστημα με seperates και τα σπάει...από ένταση και πυγμή!!!😁
Για home σινεμά η για οδήγηση παθητικού sub μια χαρά είναι ο Crown, μέχρι εκεί όμως..
Ο Marantz του ανθρώπου έχει pre out για να οδηγήσει τελικό;

Για home σινεμά η για οδήγηση παθητικού sub μια χαρά είναι ο Crown, μέχρι εκεί όμως..
Ο Marantz του ανθρώπου έχει pre out για να οδηγήσει τελικό;
Φεύγει απο την εξίσωση ο Marantz. Wiim pro through rca to Crown XLS. Ρυθμίζεις και τον Cronw (που έχει και DSP παρακαλώ αλλά και Input sensitivity selector) στα 0.750 volt και έφυγες... Εαν γραφω κατι λάθος με διορθώνεις :)

Ο Wiim pro δεν ειναι και pre amp ?? Δεν θυμάμαι...

Καλημέρα.
Αυτή τη στιγμή ο ενισχυτής σου είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Ειδικά αν δεν του έχεις κάνει ποτέ service.
Θα πρότεινα να ξεκινούσες ανάποδα, να αλλάξεις ενισχυτή με κάποιον καινούργιο ή ελαφρώς μεταχειρισμένο και να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στα ηχεία σου.
Αφού είναι στο πλάνο σου ούτως ή άλλως (και πρέπει ή να τον αλλάξεις ή να κάνεις ένα σοβαρό service).

Εκτός αν έχεις "καρφώσει" και έχεις μπει στο mood ότι θα αλλάξεις ηχεία. :)
Τότε θα σου πρότεινα να πας να ακούσεις τα καινούργια JBL και τη σειρά BR της Triangle.
Χωρίς όμως να γνωρίζω αν ο ενισχυτής σου έχει ακόμη αρκετή ζωή πάνω του για να τα κουνήσει.

απλά πιστευω οτι θελω να ξεκινησω απο τα ηχεια γιατι απο οτι βλέπω θα παρω καινουργεια ενω στον ενισχυτη εχω περισσοτερες στανταρ επιλογες σοτ μυαλο μου.

αντε αλανια μου ριξτε προτασεις.

Φεύγει από την εξίσωση ο Marantz. Wiim pro μέσω rca στο Crown XLS. Ρυθμίζεις και τον Cronw (που έχει και DSP παρακαλώ αλλά και Input sensitivity Selector) στα 0.750 volt και έφυγες... Εαν γράφω κατι λάθος με διορθώνεις:)

Ο Wiim pro δεν ειναι και pre amp ?? Δεν θυμάμαι...
Δεν θα πρότεινα το Wimm σε χρέος προενίσχυτη..
Καλά το σκέφτηκες αλλά εγώ δεν θα το έκανα..

• Like
Reactions: djmnv81
Καλημέρα.
Αυτή τη στιγμή ο ενισχυτής σου είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. ά αν δεν του έχεις Ειδικά ποτέ service.
Θα πρότεινα να ξεκινήσεις ανάποδα, να αλλάξεις ενισχυτή με κάποιον καινούργιο ή ελαφρώς μεταχειρισμένο και να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα ηχεία σου.
Αφού είναι στο πλάνο σου ούτως ή άλλως (και πρέπει ή να αλλάξεις ή να κάνεις μια σοβαρή υπηρεσία).

Εκτός αν έχεις "καρφώσει" και έχεις μπει στο mood ότι θα αλλάξεις ηχεία.:)
Τότε θα σου πρότεινα να πας να ακούσεις τα καινούργια JBL και τη σειρά BR της Triangle.
Χωρίς όμως να γνωρίζω αν ο ενισχυτής σου έχει ακόμη αρκετή ζωή πάνω του για να τα κουνήσει.
Πολύ σωστά, όσο για τα ηχεία συμφωνώ και για τις δύο μάρκες..
Εγώ Triangle θα έπαιρνα, παίζουν ωραία και πολλά είδη μουσικής, τίμια σειρά η Borea..