Ηχεία για Yamaha A-S1000 και μικρό χώρο.

Πέτρο επειδή είχα και τα 2, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα είτε με το Leema είτε με το spendor...προχώρα άφοβα, είναι και τα 2 πολύ καλά ηχεία γενικώς στη κατηγορία τους! ...για atc δεν έχω άποψη...

Ελπίζω να πάνε όλα καλά με το Xero και να τελειώνω... (μάλιστα ο Αντώνης μου είπε ότι γουστάρει σαν τρελό ζευγάρωμα με 1000-ακι Yamaha!)
Από εκεί και πέρα δύο πράγματα με ανησυχούν για το Spendor S3/5R2 1. - Bass response 75Hz vs 60Hz (πολύ ψηλά δεν είναι?) 2. γούφερ 14cm vs 12,5cm και με
αυτά που συμβαίνουν στο δωμάτιο μου όταν βλέπω γούφερ πάνω από 12-13cm σφίγγομαι.....
Έχω και μια απορία ενώ , το ATC είναι σούπερ αναλυτικό-κλινικό κλπ σε όλες τις κριτικές γράφουν ότι είναι μουσικό ηχείο.Πως γίνεται αυτό? :huh2:

γίνεται γιατί 1ον) είναι κλειστή καμπίνα χωρίς ρεφλέξ και 2ον) είναι βρετανικό . σοβαρά τώρα πρόσπάθησε να το ακούσεις (εύκολο είναι) το μικρό ATC που λες το έχω βάλει σε σοφίτα και το δοκιμάζω με το m2 της roksan και ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ πόσο μουσικά παίζει ... και στο λέει άρρωστος harbethάς. υπάρχουν στην κατηγορία των μικρών καταπληκτικά ηχεία...με κορυφαίο κατά τη γνώμη μου το μικρό harbeth... θαύμα.. δεν θυμάμαι αν αναφέρθηκε όμως αν σε παίρνει οικονομικά εκεί πήγαινε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗ.... τ

Δοκίμασα σήμερα στον χώρο μου το εξαιρετικό κατά τα άλλα Xero αλλά δυστυχώς το μπουμάρισμα αν και ελαττώθηκε παραμένει και ενοχλεί.
Πιστεύω ότι είναι ένας κακός συνδυασμός του πίσω reflex (τα ηχεία τα έχω max 35cm από τον τοίχο-πιο πέρα δεν πάει) των κακών διαστάσεων του δωματίου , των ανακλάσεων στον πίσω τοίχο που έχω το κεφάλι μου καθώς και του γεγονότος ότι αναγκαστικά ακούω με τα ηχεία στην μεγάλη διάσταση του δωματίου.
Έκανα δύο πειράματα - 1. πήγα τα πάντα μέσα στο σαλόνι και άκουσα εκεί και όπως ήταν φυσικό το αποτέλεσμα ήταν τέλειο μάλιστα ήθελα και άλλο μπάσο!
2. στο δωμάτιο μου έβαλα τα ηχεία στην στενή πλευρά ώστε να ακούσω στην μακρόστενη πλευρά του δωματίου και το αποτέλεσμα βελτιώθηκε πολύ παρά την πρόχειρη τοποθέτηση.
Τώρα λοιπόν δεν ξέρω τι να κάνω αφού το να αλλάξω διαρρύθμιση είναι πολύ δύσκολο.
Αν πάω σε μικρό κλειστής καμπίνας δεν είμαι σίγουρος ότι θα λυθεί το πρόβλημα διότι φοβάμαι τις ανακλάσεις του πίσω τοίχου.
Από μετρήσεις που έκανα για να έχω απόσταση το κεφάλι μου από τον πίσω τοίχο στα -50cm ώστε να μην έχω ανακλάσεις πρέπει να έχω τα ηχεία μεταξύ τους στο
1.60μ.
Τα Spendor ή το ATC 7 μπορούν να δώσουν σωστή στερεοφωνική εικόνα και ακρόαση σε αυτή την απόσταση ή υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο near field monitor?
Παρακαλώ την βοήθεια σας!

τα nearfield monitors ειναι αλλης φιλοσοφιας ηχεια απο αυτα που συζηταμε. Το μονο σιγουρο ειναι οτι φταιει μονο ο χωρος σου, και δευτερευοντως σε αυτον τον προβληματικο χωρο, η παρουσα διαταξη. Δεν μπορει να παιζουν χαλια ολα τα ηχεια που δοκιμασες. Αν θες να κανεις τη διαφορα,αφου ο χωρος δεν αλλαζει, αλλαξε τη διαταξη κ παρε το ηχειο που σ'αρεσε εξ αρχης. Στο 1.5 μετρο για τι στερεοφωνικη εικονα να μιλαμε...

τα nearfield monitors ειναι αλλης φιλοσοφιας ηχεια απο αυτα που συζηταμε. Το μονο σιγουρο ειναι οτι φταιει μονο ο χωρος σου, και δευτερευοντως σε αυτον τον προβληματικο χωρο, η παρουσα διαταξη. Δεν μπορει να παιζουν χαλια ολα τα ηχεια που δοκιμασες. Αν θες να κανεις τη διαφορα,αφου ο χωρος δεν αλλαζει, αλλαξε τη διαταξη κ παρε το ηχειο που σ'αρεσε εξ αρχης. Στο 1.5 μετρο για τι στερεοφωνικη εικονα να μιλαμε...

το μονο ηχειο που μπορω να σκεφτω πλεον, το οποιο απεκλεισα κ δεν ανεφερα εξ αρχης γιατι μου φανηκε "μικρο", ειναι το μοναδικο sonus faber toy http://www.sumikoaudio.net/sonus/prod_toy_monitor.htm .

Ειναι το τελευταιο που μπορει να παιξει μουσικη με τον τροπο που εγω αντιλαμβανομαι οτι σ'αρεσει, αν δεν παιζει κι αυτο, πιασε βαριοπουλα κ φαρδυνε το δωματιο...

Δοκίμασε να ακούσεις το xero με ενα subwoofer, έτσι θα μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να μην ακούγεται μπουμάρισμα. Τα Chario είναι φοβερά ηχεία, το Lynx που ανέφερε ο Tyler?Durden παραπάνω ίσως να ταίριαζε καλύτερα μιας και έχει την οπή προς τα κάτω. Το ATC scm7 δεν θα μπουμάρει αλλά καλύτερα να το ακούσεις πρώτα να δείς αν σου αρέσει.

Τα ηχεία που δοκίμασα δεν παίζουν χάλια απλά μπουμάρουν στον χώρο μου!
Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος ακροατής με μικρό και χάλια δωματιάκι ρε Tyler δεν μπορεί κάποια λύση θα υπάρχει για τέτοιους χώρους.
Το κακό αν αλλάξω διαρρύθμιση είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω απόσταση ηχείων μεγαλύτερη από 1.60μ ενώ στην πλευρά του τοίχου που είμαι τώρα μπορώ να
έχω και 2μ.
Δεν ξέρω τι να´πω ίσως να με σώσει η κλειστή καμπίνα.
Πάντως με τον παλιό ενισχυτή δεν είχα τέτοιο πρόβλημα και αναρωτιέμαι τελικά μήπως έκανα μ..... που πήρα τόσο βαρβάτο ενισχυτή....

το μονο ηχειο που μπορω να σκεφτω πλεον, το οποιο απεκλεισα κ δεν ανεφερα εξ αρχης γιατι μου φανηκε "μικρο", ειναι το μοναδικο sonus faber toy http://www.sumikoaudio.net/sonus/prod_toy_monitor.htm .

Ειναι το τελευταιο που μπορει να παιξει μουσικη με τον τροπο που εγω αντιλαμβανομαι οτι σ'αρεσει, αν δεν παιζει κι αυτο, πιασε βαριοπουλα κ φαρδυνε το δωματιο...

Το έχω τσεκάρει και αυτό πήρα τηλ. και στον αντιπρόσωπο και δυστυχώς μοιάζει με το xero και το eros στη κατασκευή άρα θα μπουμάρει.
Εδώ που έφτασα πλέον το ζήτημα δεν είναι να βρω ηχείο που να μου αρέσει ο ήχος του αλλά ηχείο που να μην διεγείρει τον χώρο με το μπάσο του και να μην μπουμάρει.

Τα ηχεία που δοκίμασα δεν παίζουν χάλια απλά μπουμάρουν στον χώρο μου!
Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος ακροατής με μικρό και χάλια δωματιάκι ρε Tyler δεν μπορεί κάποια λύση θα υπάρχει για τέτοιους χώρους.
Το κακό αν αλλάξω διαρρύθμιση είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω απόσταση ηχείων μεγαλύτερη από 1.60μ ενώ στην πλευρά του τοίχου που είμαι τώρα μπορώ να
έχω και 2μ.
Δεν ξέρω τι να´πω ίσως να με σώσει η κλειστή καμπίνα.
Πάντως με τον παλιό ενισχυτή δεν είχα τέτοιο πρόβλημα και αναρωτιέμαι τελικά μήπως έκανα μ..... που πήρα τόσο βαρβάτο ενισχυτή....

οταν μπουμαρουν σε βαθμο που θολωνουν το τελικο αποτελεσμα δεν ειναι χαλια?

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι στην αλλη τοποθετηση στην στενη πλευρα του τοιχου εχεις μικροτερη αποσταση ακροασης απο οτι τωρα. Μαλλον κατι υπαρχει στο δωματιο που κοβει χωρο. Δεν εισαι ο μονος που εχει 11τμ, συμφορουμιτης ειχε τα Xero σε 10τμ, και αλλους ξερω που εχουν ηχεια σε μικρο δωματιο κ παιζουν. Μαλλον η διαρυθμιση του χωρου ειναι. Βλεπω την μεγαλη πλευρα 3.8 μετρα, ε δε μπορει η καλυτερη αποσταση ακροασης που μπορεις να πετυχεις να ειναι μονο 1.6μ! Αλλαξε κατι, και παρε περισσοτερη ωφελιμη αποοσταση. Το θεμα ηχειων το εχουμε καλυψει με το παραπανω.

Αυτό το ηχείο της Triangle το γνωρίζει κανείς , έχει την οπή μπροστά.
http://www.triangle-fr.com/en/esprit/titus/

Tyler όπως φαίνεται και στο σχήμα στο πρώτο ποστ έχω απόσταση ηχείων δύο μέτρα και απόσταση τους από τον τοίχο 0.45εκ.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν για να είμαι και εγώ στα δύο μέτρα ακρόασης έχω το κεφάλι μου στον πίσω τοίχο.
Το μόνο που δεν φαίνεται στο σχήμα είναι ότι ανάμεσα στα ηχεία και τον τοίχο έχει μια βιβλιοθήκη με cd με βάθος 16εκ.
Το πρόβλημα δεν είναι η στερεοφωνική εικόνα αλλά ότι για κάποιο λόγο ενισχύονται οι χαμηλές.

Last edited:
θα σου πεσει "μεγαλο".. Εχει κ ενα τουιτερ με "ιδιαιτερη" παρουσια.

Η μονες λυσεις που εμειναν ειναι τα κλειστης καμπινας και το Toy

Tyler όπως φαίνεται και στο σχήμα στο πρώτο ποστ έχω απόσταση ηχείων δύο μέτρα και απόσταση τους από τον τοίχο 0.45εκ.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν για να είμαι και εγώ στα δύο μέτρα ακρόασης έχω το κεφάλι μου στον πίσω τοίχο.
Το μόνο που δεν φαίνεται στο σχήμα είναι ότι ανάμεσα στα ηχεία και τον τοίχο έχει μια βιβλιοθήκη με cd με βάθος 16εκ.
Το πρόβλημα δεν είναι η στερεοφωνική εικόνα αλλά ότι για κάποιο λόγο ενισχύονται οι χαμηλές.

το προβλημα της στερεοφωνικης εικονας ειναι αναμενομενο κ θα το καταλαβεις οταν μπουν σωστα, και ο λογος που ενισχυτονται οι χαμηλες ειναι οτι η αποσταση ειναι πολυ μικρη για να εξασθενησουν, ανακλωνται στον τοιχο και δημιουργουνται στασιμα κυματα στο χωρο αναμεσα στα ηχεια κ εσενα.

Εγω αυτο που ειπα ειναι για το σεναριο τοποθετησης ηχειων στη μικρη πλευρα. Αν τα ηχεια ειναι στην μια μικρη πλευρα, η θεση ακροασης θεωρητικα μπορει να ειναι στην απεναντι πλευρα σε αποσταση 3.8μ. Πρακτικα κ αντε να χεις περιθωριο τουλαχιστον 3 μετρα απο τα 3.8. Πως ειναι μονο 1.6 μ η εφικτη αποσταση ακροασης? Αυτο λυσε.

Last edited:

Καλησπέρα. Ξέρω καλά πόσο ανορθόδοξο ακούγεται αλλά γιατί δεν δοκιμάζεις την τοποθέτηση με τις εμπρός μπάφλες των ηχείων σε ευθεία με την βιβλιοθήκη. Τα στάσιμα και οι ακυρώσεις έχουν βέβαια φυσική εξήγηση , αλλά αφού δεν την κατέχουμε η μόνη λύση είναι τα πειράματα.
Και μια γενική παρατήρηση. Η συνήθεια και ο πανικός είναι δύο πολύ κακοί σύμβουλοι στο χόμπυ μας. Επέμεινε λίγο στην άλλη διάσταση του δωματίου.Ετσι κι αλλιώς το xero απλώνει την εικόνα του στην οριζόντια διάσταση πάρα πολύ.Μήπως είναι και θέμα εξοικείωσης ??

το προβλημα της στερεοφωνικης εικονας ειναι αναμενομενο κ θα το καταλαβεις οταν μπουν σωστα, και ο λογος που ενισχυτονται οι χαμηλες ειναι οτι η αποσταση ειναι πολυ μικρη για να εξασθενησουν, ανακλωνται στον τοιχο και δημιουργουνται στασιμα κυματα στο χωρο αναμεσα στα ηχεια κ εσενα.

Εγω αυτο που ειπα ειναι για το σεναριο τοποθετησης ηχειων στη μικρη πλευρα. Αν τα ηχεια ειναι στην μια μικρη πλευρα, η θεση ακροασης θεωρητικα μπορει να ειναι στην απεναντι πλευρα σε αποσταση 3.8μ. Πρακτικα κ αντε να χεις περιθωριο τουλαχιστον 3 μετρα απο τα 3.8. Πως ειναι μονο 1.6 μ η εφικτη αποσταση ακροασης? Αυτο λυσε.

Άρα λοιπόν λόγω στάσιμων κυμάτων μπορεί να μην δουλέψουν ούτε τα κλειστής καμπίνας και να έχω πάλι μπουμάρισμα.
Υπάρχει κάποια λύση να βάλω κάτι ειδικό πίσω από την πλάτη μου στον τοίχο?
Την άλλη πλευρά την παλεύω στο μυαλό μου 2μ τα ηχεία + 0.40 από τον τοίχο στο πλάι για να αναπνέει το ηχείο + 0.40 για το άλλο ηχείο = 2.80 θα προσπαθήσω αύριο.

Έχω ποστάρει φώτο εδώ είναι τραβηγμένη από την θέση ακρόασης
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/84917-Σε-αναζήτηση-ενισχυτή..../page11

Last edited:

1) Άρα λοιπόν λόγω στάσιμων κυμάτων μπορεί να μην δουλέψουν ούτε τα κλειστής καμπίνας και να έχω πάλι μπουμάρισμα.

Υπάρχει κάποια λύση να βάλω κάτι ειδικό πίσω από την πλάτη μου στον τοίχο?

2)Την άλλη πλευρά την παλεύω στο μυαλό μου 2μ τα ηχεία + 0.40 από τον τοίχο στο πλάι για να αναπνέει το ηχείο + 0.40 για το άλλο ηχείο = 2.80 θα προσπαθήσω αύριο.

1) αν εξ αρχης διεγειρουν λιγοτερο το χωρο το μπουμαρισμα θα ναι λιγοτερο
2) Αυτη ειναι η ουσια του προβληματος και με αυτο πρεπει να ασχοληθεις. Στην πλευρα των 2.95 τα ηχεια μπαινουν μια χαρα. Μπορεις να μας πεις τι γινεται με την αποσταση ακροασης κ δεν μπορει να ναι 2 μετρα και πανω?

Βεβαιως εαν τα ηχεια εχουν μετωπο εναν αερα 3.5 μετρα να αναπνευσουν, εκει το προβλημα σου λυνεται.

Last edited:
Στην αριστερή πλευρά θα πρέπει να μπει το σταντ με τα μηχανήματα βάθος 40εκ. + απόσταση ηχείων για να μην μπουμάρουν 50εκ. = 90εκ.
Απόσταση ακρόασης 2μ = 2.90 και πίσω από την πλάτη μου θα υπάρχει γραφείο που όμως δεν ενοχλεί διότι έτσι και αλλιώς θέλω να έχω και 50εκ από τον πίσω τοίχο για τις ανακλάσεις.Ψιλοβγαίνει αλλά θα είναι λίγο περίεργα διότι η καρέκλα ακρόασης θα είναι μπροστά από την είσοδο του δωματίου και θα πρέπει να την μετακινώ!

Στην αριστερή πλευρά θα πρέπει να μπει το σταντ με τα μηχανήματα βάθος 40εκ. + απόσταση ηχείων για να μην μπουμάρουν 50εκ. = 90εκ.
Απόσταση ακρόασης 2μ = 2.90 και πίσω από την πλάτη μου θα υπάρχει γραφείο που όμως δεν ενοχλεί διότι έτσι και αλλιώς θέλω να έχω και 50εκ από τον πίσω τοίχο για τις ανακλάσεις.Ψιλοβγαίνει αλλά θα είναι λίγο περίεργα διότι η καρέκλα ακρόασης θα είναι μπροστά από την είσοδο του δωματίου και θα πρέπει να την μετακινώ!

ε κανε και συ μια σωστη παραχωρηση για να ακουσεις σωστα ενα σοβαρο ηχειο εκει μεσα και ας ειναι η καρεκλα, αλλοι ξηλωνουν μεσοτοιχιες...! Θες να ναι ολα ιδεατα τελεια αλλα η πραγματικοτητα ειναι αμειλικτη κ οχι ιδεατη. Βαλε τα ετσι οπως λεμε κ βαλε τα S-20 να παιξουν, μπορει να μη χρειαστεις καν ηχεια..