Ηχεία Πλήρη...Βραδινών Εντάσεων/Ακροάσεων

Να πω κι' εγω την παπαρια μου παντως.
Οταν διαβαζω βιβλιο η κανω οτιδηποτε αλλο και παιζει μουσικη στο μπαγκραου, το μονο που δεν κοιταω ειναι η συχνοτικη πληροτητα ή αν οι χαμηλες γεμιζουν σωστα.

Βαγγελη εσυ κανοντας την οποιαδηποτε αλλη εργασια, εχεις και το μυαλο σου συγκεντρωμενο στην ακροαση του μουσικου χαλιου;

Όταν μιλάμε για ένταση, υπολογίζουμε και 10-20 dB πάνω για κορυφές του σήματος. Η μουσική δεν είναι στατική, αλλά δυναμική.

Στα 50dB μέση στάθμη οι κορυφώσεις είναι 60-70 dB.

Στα 70 dB είναι 80-90 dB.

Και στα 80 dB είναι 90-100 dB. Κλπ, κλπ.

Το θέμα είναι πως από κάποιο όριο έντασης και πάνω διεγείρεται ο χώρος και ο γειτονικός μπουφές που θα προσθέτει ανεπιθύμητους χρωματισμούς, ειδικά στην περιοχή των μεσοχαμηλών συχνοτήτων. Με πολλαπλασιαστική επίδραση γύρω από τις συχνότητες που έχουμε στάσιμα κύματα λόγω αξονικών ρυθμών του δωματίου.

Να το κάνω λιανά; Οι χρωματισμοί στην περιοχή θα ακούγονται ως ασάφεια ή και ενόχληση σε κάποιες νότες ή όργανα και ως μειωμένη αντίληψη στην άρθρωση, όταν πρόκειται για φωνές, μία δυσκολία να παρακολουθήσουμε τους στίχους.

Και επειδή η μουσική αποτελείται από δυναμικό περιεχόμενο με κορυφώσεις, τα φαινόμενα αυτά θα υπάρχουν ακόμα και άν ακούμε σε στάθμες κοντά ή λίγο πιο κάτω από το όριο διέγερσης του χώρου.

Θα επανέλθω πιο αναλυτικά σε αυτά αργότερα.

Προς το παρόν στη μάχη:
ΜΠΟΥΦΕΣ-ΧΩΡΟΣ κατά BW 805 Hegel,
Σημειώσατε 1-0 :nounder:

Νίκο...
αν το πρώτο ποστ δεν είναι η ουσία του θέματος....δεν ξέρω.
εγώ αυτά κατάλαβα από το νήμα.
1. ζητάμε 50
2. ο μπουφές δεν φεύγει
3. η θέση ηχείων δεν αλλάζει
4. τα ακριβά μηχανήματα αγοράστηκαν.
5. ενίοτε ζητάμε μεγάλες εντάσεις.

τα παραπάνω είναι ασύμβατα μεταξύ τους.
Οι λύσεις που προτάθηκαν όλες σημαίνουν ξόδεμα χρημάτων επι πλεον συν ότι αυτά που ξοδεύτηκαν αδίκως ξοδεύτηκαν με βάση τις απαιτήσεις.

Συμφωνώ ότι μια από τις πιό φτηνές λύσεις είναι η δική σου με ενισχυτή με loudness. Και τότε τι θα γίνει ο hegel.
Τα ίδια με αυτά που πρότεινα εγώ.

Σύστημα, απαιτήσεις, χώρος είναι ασύμβατα.
Δεν υπάρχει λύση χωρίς δραστικές κινήσεις.
Μπορούμε να συζητάμε για 100 όχι για 22 σελίδες.
Δ ε ν υπάρχει

Διάβασα προσεκτικά τις απόψεις που παρατέθηκαν και τις προτάσεις για βελτίωση του ήχου του συστήματος στον συγκεκριμένο χώρο.

Θα συμφωνήσω με αυτούς (bower & Γ. cure) που έγραψαν για ευγενικό ενισχυτή που αποδίδει σε στάθμες >= 90dB και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα επιπλέον θέμα (εκτός του επίπλου) που καλείται να λύσει ο φίλος μας.

Όταν έψαχνα για ενισχυτή, άκουσα αυτούς τους ευγενικούς ενισχυτές όπως οι hegel, primare & densen (δε γνωρίζω αν υπάρχει και κάποιος άλλος με παρόμοιο ήχο) και επειδή ακούω μουσική με πολλά

κρουστά δεν με ικανοποίησαν απόλυτα παρόλο που ο ήχος τους ήταν πολύ καλός. Γι' αυτό θεωρώ ότι ένας ενισχυτής με πιο γεμάτο ήχο στα χαμηλά και μεσοχαμηλά (που "γραπώνει" το ηχείο όπως γλαφυρά

και ορθά αναφέρθηκε) θα απέδιδε πολύ καλύτερα στις χαμηλές στάθμες π.χ. 50-60dB.

Ο pass int-30 που προτάθηκε είναι μια πάρα πολύ καλή λύση και θα άξιζε να δοκιμαστεί. Γενικά να δοκιμαστούν στο χώρο αυτόν ενισχυτικά όπως π.χ plinius p10 ή ακόμα καλύτερα SΑ-103, symphonic line

kraftquelle, Luxman-590ax, ή Classe CA-2300 μιας και οι δύο αυτές εταιρείες συνεργάζονται.

Υπάρχει και μία λύση ακόμα, ξεχνάω αν την έχουμε συζητήσει πιο πριν:

Ένα δεύτερο οικονομικό ζευγάρι ενεργών near field monitors ηχείων που θα παίζουν τις ώρες που χρειάζεσαι μουσική υπόκρουση ή μουσικό χαλί.
Για τις υπόλοιπες ώρες το κυρίως σύστημα.

Τα Fostex PM.04 στα 2-2,5 κατοστάρικα είναι ιδανικά γι' αυτό.
Θα τα τροφοδοτήσεις από έξοδο προενίσχυσης ή DAC και θα είσαι μιά χαρά.

Υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι εδώ μέσα και μπορούν να βεβαιώσουν γι' αυτά.

Ο φίλος μας ο Υπέρηχος πάντως έχει δίκιο: Οι απαιτήσεις είναι ασύμβατες και ζητούν δραστικές λύσεις.

Αμ τα είπα κι εγώ.
Και σιγανά και δυνατά και πλήρη,δεν.
Με τους φίλους που λένε για διόρθωση με dsp (EQing δηλαδή) συμφωνώ εν μέρη,αλλά.

Με τις επιφάνειες να είναι αυτές που είναι και με το ηχείο να μην μπορεί να ρυθμιστεί ανά κλάδο θα είναι πολύ δύσκολο να μαζέψει τους χρόνους.
Βαγγέλη,βάρα κανονικά εκεί που σου άρεσε όταν το δοκίμασες κι άσε το γέμισμα στα χαμηλά.
Όπως είπαν και οι φίλοι παραπάνω,αυτό χρειάζεται ή μεγάλες μονάδες ή πολλά λίτρα καμπίνα ή,ή...
Κι ο χώρος δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Κάτι τελευταίο

Με τόσο ασφυκτικό στριμωξίδι σε ένα τόσο μικρό χώρο αμφιβάλλω πολύ σοβαρά για το τι είναι αυτό που του λείπει από στις χαμηλές εντάσεις. Σίγουρα δεν είναι μπάσα- loudness ούτε και sub. Ο χώρος και η τοποθέτηση δημιουργεί τόση βαβούρα στα χαμηλά που του στερεί τα αέρινα και καθαρά πρίμα.

Για να παίξει εκεί μέσα πρέπει να αδειάσει το δωμάτιο. Και αν δεν υπάρχει και το απαιτούμενο άνοιγμα μεταξύ των ηχείων δύσκολα θα παίξει αυτός ο χώρος.

Τέλος! :ernaehrung004:

Κάτι τελευταίο

Με τόσο ασφυκτικό στριμωξίδι σε ένα τόσο μικρό χώρο αμφιβάλλω πολύ σοβαρά για το τι είναι αυτό που του λείπει από στις χαμηλές εντάσεις. Σίγουρα δεν είναι μπάσα- loudness ούτε και sub. Ο χώρος και η τοποθέτηση δημιουργεί τόση βαβούρα στα χαμηλά που του στερεί τα αέρινα και καθαρά πρίμα.

Για να παίξει εκεί μέσα πρέπει να αδειάσει το δωμάτιο. Και αν δεν υπάρχει και το απαιτούμενο άνοιγμα μεταξύ των ηχείων δύσκολα θα παίξει αυτός ο χώρος.

Τέλος! :ernaehrung004:

προσυπογράφω!

Η δεύτερη λύση που θα προτείνω (με μάλιστα ακούσματα πρόσφατα) είναι τα ταπεινά προσιτά ενεργά fostex pm04a (ή 5). Αντικατέστησα μ αυτά ένα ζευγάρι ls35a που οδηγούνταν για near field monitoring από έναν trends και αποδείχτηκε ότι (ενώ το είχα αρκετά υπόψη) ήταν κακό match καθώς μετά από μακροχρόνια ακρόαση είχα αποδεχτεί τον ήχο τους και συμβιβάστηκα μαζί τους τουλάχιστον γι αυτό που έκανα μ αυτά. Αυτό που πήρα άμεσα με τα fostex ήταν αυτό που ζητά ο φίλος μας.

Υπάρχει και μία λύση ακόμα, ξεχνάω αν την έχουμε συζητήσει πιο πριν:

Ένα δεύτερο οικονομικό ζευγάρι ενεργών near field monitors ηχείων που θα παίζουν τις ώρες που χρειάζεσαι μουσική υπόκρουση ή μουσικό χαλί.
Για τις υπόλοιπες ώρες το κυρίως σύστημα.

Τα Fostex PM.04 στα 2-2,5 κατοστάρικα είναι ιδανικά γι' αυτό.
Θα τα τροφοδοτήσεις από έξοδο προενίσχυσης ή DAC και θα είσαι μιά χαρά.

Υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι εδώ μέσα και μπορούν να βεβαιώσουν γι' αυτά.

Ο φίλος μας ο Υπέρηχος πάντως έχει δίκιο: Οι απαιτήσεις είναι ασύμβατες και ζητούν δραστικές λύσεις.

έλα ένας ακόμα να τριτώσει...

Ωχ παναγία μου... σουρεάλ καταστάσεις...

Τα προβλήματα είναι δύο.
Ένα στις χαμηλές εντάσεις (ναι sonus, 50-60-70db όπως ξαναειπώθηκε δες προηγούμενοα μηνύματά μου)

Δύο σε κανονικές (~80-85db) και υψηλές εντάσεις (>85db).
Δεν ασχολούμαι καν με τις υψηλές εντάσεις... όχι μόνο για τον Βαγγέλη.... και για τους περισσότερους που γράφουμε εδώ μέσα...
Για τα ~80db μέση επίσης είπαμε METΡΗΣΕΙΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΗΧΟΥ & ΗΠΙΑ ΦΟΡΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
Για τις χαμηλές, Υπέρηχα, ένας pre me loudness κουμπώνει στην pre in του Ηegel. Πατάς κουμπάκι πάιζει. Πατάς άλλο κουμπάκι πάιζει το προενισχυτικό του hegel. Tι εννοείς τι θα κάνει ο Ηegel???

Μη με τρελαίνεται ρε παιδιά.
Από την αρχή είπα να μη γράψω με όλα αυτά που διαβάζω.
Φαντάζομαι σε τι κατάσταση θα είναι ο Βαγγέλης!

Να ρωτάει για χαμηλές εντάσεις και να του απαντάνε να αλλάξει την ενισχυτάρα που μόλις πήρε... και τα προβλήματα του χώρου σε υψηλές εντάσεις... να λέει δεν επιθυμώ μετακίνηση των επίπλων παρότι με το ζόρι χωράνε τα ηχεία και να του προτείνουμε μετακομήσεις και άλλα θηρία ηχεία ή προσθήκη ενεργών (που ρε sonus? κρεμαστά από το ταβάνι?)

Αnyway.
Kαλή επιτυχία και υπομονή Βαγγέλη. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

Χωρίς παρεξήγηση, νομίζω ότι ο Βαγγέλης κακώς προέβη σε αγορές και αλλαγές μηχανημάτων εφόσον δεν μπορούσε να εξασφαλίσει συγκεκριμένο χώρο ώστε αυτά να αποδώσουν στο βαθμό που θα 'πρεπε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο παρά εύχομαι να μπορέσει να βρει τη βέλτιστη γι' αυτόν λύση, ώστε να απολαμβάνει τη μουσική του.

Ωχ παναγία μου... σουρεάλ καταστάσεις...[...]
Για κάτσε ρε παιδί.
Ο Βαγγέλης θέλει αυτό που θέλει,οκ;
Και ναι,δεν έχει τον ιδανικό χώρο,αυτόν το έχουν λίγοι,εδώ κοίτα τι γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

attachment.jpg

Δεν είναι μόνο ο Βαγγέλης όμως,πολλοί έχουν το θέμα με ηχεία που δεν γεμίζουν κάτω και ναι είναι και θέμα χώρου (το Νο1 ) και ενισχυτικού αλλά πάνω από όλα πιστεύω πως είναι θέμα ηχείου.
Και φυσικά σε αυτά να προσθέσουμε την κυριότερη παράμετρο,δηλαδή την αντίληψη του χαμηλού που πέφτει ραγδαία με την ένταση.
Το πινακάκι παρακάτω τα λέει μια χαρά.

fig07.jpg

Οκ και τα sub και όλα.
Έχουν όμως κι αυτά τρελές απαιτήσεις για την σωστή ρύθμιση και φυσικά την τοποθέτηση,κι εκεί δεν βλέπω μέρος να μπουν.
Οπότε;

Να πω κι' εγω την παπαρια μου παντως.
Οταν διαβαζω βιβλιο η κανω οτιδηποτε αλλο και παιζει μουσικη στο μπαγκραου, το μονο που δεν κοιταω ειναι η συχνοτικη πληροτητα ή αν οι χαμηλες γεμιζουν σωστα.

Βαγγελη εσυ κανοντας την οποιαδηποτε αλλη εργασια, εχεις και το μυαλο σου συγκεντρωμενο στην ακροαση του μουσικου χαλιου;
βεβαιως και ΟΧΙ, μα...κρυβεται η "αρρωστια";

Παιδες που συμφωνησατε για αδειασμα του χωρου: οπως προειπα δεν προβλεπεται (τουλαχιστον στο αμεσο μελλον:slapface:), γιατι απλα συζουμε!!! Να ημουν μονος, νεος και ωραιος, δεν θα ειχα ανοιξει καν το θεμα!!!
Αρα, παραμενουμε στα εντος και επι τα αυτα και ζωη σε λογου μας:ernaehrung004:

quevedo μαλλον οι επιλογες μου δεν ηταν οι σωστες για το χωρο ή υπερβολικες, αλλα εχω δοκιμασει αρκετες συσκευες (ηχεια μαλλον) με αναλογο προβλημα: τα δαπεδου μπουμπουνιζουν, τα βασης απουσιαζουν!

Για κάτσε ρε παιδί.
Ο Βαγγέλης θέλει αυτό που θέλει,οκ;
Και ναι,δεν έχει τον ιδανικό χώρο,αυτόν το έχουν λίγοι,εδώ κοίτα τι γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

View attachment 123139

Δεν είναι μόνο ο Βαγγέλης όμως,πολλοί έχουν το θέμα με ηχεία που δεν γεμίζουν κάτω και ναι είναι και θέμα χώρου (το Νο1 ) και ενισχυτικού αλλά πάνω από όλα πιστεύω πως είναι θέμα ηχείου.
Και φυσικά σε αυτά να προσθέσουμε την κυριότερη παράμετρο,δηλαδή την αντίληψη του χαμηλού που πέφτει ραγδαία με την ένταση.
Το πινακάκι παρακάτω τα λέει μια χαρά.

View attachment 123140

Οκ και τα sub και όλα.
Έχουν όμως κι αυτά τρελές απαιτήσεις για την σωστή ρύθμιση και φυσικά την τοποθέτηση,κι εκεί δεν βλέπω μέρος να μπουν.
Οπότε;

Σωστά όλα. Επίσης σε τι διαφωνείς με όσα έγραψα?
Ένα πες, και μετά τα παίρνω όλα πίσω μετά αιτήσως για συγχώρεση!

Νταξ τον έχουμε σκίσει τον άνθρωπο.

Σωστά όλα. Επίσης σε τι διαφωνείς με όσα έγραψα?
Ένα πες, και μετά τα παίρνω όλα πίσω μετά αιτήσως για συγχώρεση!

Νταξ τον έχουμε σκίσει τον άνθρωπο.

Διαφωνώ για τον πρε.
Γιατί;Γιατί θα πρέπει να είναι της ποιότητας του Hegel άρα η δαπάνη θα πρέπει να είναι σεβαστή.

Να πω τι θα έκανα εγώ;
Ενεργό κλειστού τύπου με έναν πρε στυλ Lyngdorf πίσω και τέλος.

Λίγο πολύ όλες οι πιθανές λύσεις έχουν πια προταθεί. Με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Από κάποιο σημείο και πέρα μάλλον επαναλαμβανόμαστε.
Τώρα ο ενδιαφερόμενος απλά πρέπει να σκεφτεί, τι θα κάνει.
Κι' εμείς να τον διευκολύνουμε! :smile:

Υ.Γ. Για την ιστορία πάντως, να μη μένουν απορίες τα Fostex θα τα τοποθετούσα δεξιά και αριστερά πάνω στο μπουφέ! Να ακουμπούν πάνω σε βάσεις απομόνωσης, όπως αυτές:
Acousonics MsPAD
http://www.athensproaudio.gr/el/#/product/60261
Εντάξει, κάποιους συμβιβασμούς πάντα κάνουμε, τη συγκεκριμένη χρήση πάντως θα την εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά.
Διευκρινίζω ότι αυτή αποτελεί ΜΙΑ από τις λύσεις, δεν είναι η μοναδική φυσικά. Με το πλεονέκτημα να είναι αρκετά οικονομική (συγκριτικά με sub, EQ, Loudness άλλου προενισχυτή κλπ).

Υ.Γ.2. @sokmav
Ένας καλός Pre EQ τύπου Lyngdorf επίσης έχει ένα αξιοσημείωτο κόστος.

Υ.Γ.3. Ένα καλό ζευγάρι ενεργών με χωριστά ρυθμιστικά χαμηλών/μέσων και υψηλών για προσαρμογή στο χώρο, πίσω τοίχους έπιπλα κλπ, επίσης έχουν κόστος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ηχεία Πλήρη...Βραδινών Εντάσεων/Ακροάσεων

Διαφωνώ για τον πρε.
Γιατί;Γιατί θα πρέπει να είναι της ποιότητας του Hegel άρα η δαπάνη θα πρέπει να είναι σεβαστή.

Να πω τι θα έκανα εγώ;

Συμφωνώ ως προς την ποιότητα του προ. Βέβαια αν είχε πάρει κατευθείαν accuphase... Και αντίστοιχα το κακό ως προς τα ενεργά ηχεία είναι ότι θα πρέπει και αυτά να είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα υπάρχοντα αλλιώς θα παροπληστούν.
Και ως προς το lyngdorf και τα ενεργά... το πουλάκι έχει πετάξει προ πολλού. Δε λέει μια να δώσει το hegel. ακόμα εργοστάσιο θα μυρίζει ο ενισχυτής.

Και επανέρχομαι στο σημαντικό. Αφού τα μεγάλα μπουμάρουν και τα μικρά χάνουν σε παρουσία, τα μικρά είναι καλύτερα :) Κάτσε στα αυγά σου Βαγγέλη. Πάρε ένα λαπτοπάκι για πηγή και σκάλιξε λίγο το eq. Επεξεργάσου το όλο θέμα έτσι και βλέπεις και κάνεις με το αν μπορεί στο συγκεκριμένο χώρο να έρθει ισορροπία.

Διαφωνώ για τον πρε.

Να πω τι θα έκανα εγώ;

Σεβαστό για τον pre.
Όταν ξανακατέβω θα φέρω (σε καφάσι) ένα παλιό χρέπι sansui που έχω και θα κάνουμε a-b με τα δικα σου χρέπια στα 60db μέση στάθμη, χαλάκι διαβάζοντας εφημερίδα και μου ξαναλες... πατημένο το loudness έτσι?

+++
Mιχάλη τα fostex σε αυτό το σαλόνι, πάνω στον μπουφέ, σε ειδική βάση. ok :a0210: