Ηχογραφησεις - μικρόφωνα

Ευχαριστώ τον Sonus N. για τα καλά του λόγια.
Παραθέτω και φωτό για να δείτε και το στήσιμο.

Attachments

• BRASS1.jpg
    BRASS1.jpg
    83 KB · Views: 36
  • BRASS2.jpg
    BRASS2.jpg
    84 KB · Views: 36
  • BRASS3.jpg
    BRASS3.jpg
    82.8 KB · Views: 33
.................................................................
Ακουσατε στο δευτερο κομμάτι ''in the mood'' λίγο πριν τη μεση ενα βηξιμο λίγο αριστερα?
Ναι, ακούεται, αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Τι σχέση μπορεί να έχει με τη συζήτηση μας;:chinscratch:

:smile:
Ευχαριστώ τον Sonus N. για τα καλά του λόγια.
Παραθέτω και φωτό για να δείτε και το στήσιμο.
Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. Απ' αυτές σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που αναφέρεται στη σελίδα σας http://www.locationhiend.com/eksoplismos.html εύκολα καταλαβαίνει κανείς το set-up που χρησιμοποιήσατε. (Μιά κεντρική Stereo διάταξη με ταυτόχρονη χρήση δύο μικροφώνων spot κλπ).

Θα μπορούσατε να μας πείτε δυό λόγια για τα μικρόφωνα που χρησιμοποιήθηκαν, μιας και αυτό δεν είναι εντελώς εμφανές; Και έφόσον το αποτέλεσμα είναι προϊόν μίξης, συγχαρητήρια για την επιτόπου επιτευχθείσα ισορροπία...

Και πάλι ευχαριστούμε:smile:

τα δειγματα ειναι εκπληκτικα, ευχαριστω πολυ
ελπιζω να συνεχιστει αυτη η προσπαθεια, μπραβο!

Εντυπώσεων συνέχεια.

Λοιπόν ..... που λέτε, η στερεοφωνική εικόνα κι οι αποστάσεις μεταξύ των οργάνων .....

(γουλιά καφέ, συνοδευόμενη απο δόση νικοτίνης)

Μα τι γράφω;

Σοβαρευόμαστε.

Πρώτ απ όλα, κε Θέμη συγχαρητήρια και ευχαριστήρια. Πολύ χρήσιμη εμπειρία. Υλικό από μινιμαλιστικό setup ηχογράφησης με κορυφαίο εξοπλισμό δεν έχει τύχει να συγκρίνω τόσο άμεσα μετά απο ζωντανή ακρόαση.

Πάμε στο υλικό.

Και ξεκινάω απ την γκρίνια.

Βαριά γκρίνια. Σαφώς και δεν μπορεί να πλησιάσει το ζωντανό σε δυναμικά και αρμονικό πλούτο. Είναι εμφανές κύρια στα κρουστά αλλά και στο ξυλόφωνο. Το τελευταίο γέμιζε την αίθουσα με αρμονικές για αρκετούς χρόνους μετά το χτύπημα και μάλιστα προκάλεσε το πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.

Ελαφρά γκρίνια. Θα προτιμούσα περισσότερο χώρο. Ακούγεται πολύ κοντινό σαν να στέκεσαι ακριβώς μπροστά στους μουσικούς. Επίσης ακούγεται το ξύλινο(?) βάθρο που έπαιζαν. Λίγο πείραγμα στα χαμηλά ίσως;

Και συνεχίζω στα θετικά.

Μεταφέρει τον ρυθμό άψογα. Το σύνολο έχει μεταφερθεί επίσης άψογα (όσο καλά έδεναν και στο ζωντανό, βλ γκρίνια σε προηγούμενο μήνυμα). Πολύ καλή προσέγγιση που είναι πολύ μπροστά απ τα εμπορικά που έχουμε "συνηθίσει".

Και πάλι ευχαριστώ για την εμπειρία.

ΥΓ: το άκουσα και σε 16/44.1 και κρατάει καλά.

Είπα να σας δώσω ανεπεξέργαστα δείγματα. Όπως καταλαβαίνετε λόγω κοντινής λήψης ο χώρος είναι πολύ λίγος σε σχέση με το χώρο από τη θέση ακροασης.
Λίγη υπομονή, μόλις τελειώσω από Μέγαρο θα ανεβάσω δείγμα με χώρο + mastering και θα διαπιστώσετε και "αρμονικό πλούτο και όλα τα υπόλοιπα" που σας λείπουν.

Σε καμία περίπτωση δεν νομίζω οτι θελω ουτε εγω ουτε ο Μανωλης να μειωσουμε την ποιότητα της δουλειά σας.
Αντίθετα το αποτελεσμα ειναι πολύ φυσικό και πρεπει να ομολογήσουμε οτι για ανεπεξέργαστο (οσοι εχουν εμπειρια από αντιστοιχα καταλαβαίνουν) ειναι πολύ καλό.
Ουτε πάω να τα μπαλωσω ουτε κανω δημόσιες σχεσεις.
Μιλάω για συγκριση μιας ζωντανης παραστασης με την ηχοληψία της και την αναπαραγωγή της από το εκάστοτε συστημα

Δεν πιστευω με τα σημερινά δεδομένα οτι μπορει να υπάρχει συγκριση ασχετως εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Για να διατηρηθώ εντός θεματος με το αρχικό,
τα εχω με τις παραγωγές που παραπειράζουν τις ηχογραφησεις και το τελικό αποτελεσμα ειναι κάτι το οποίο δεν εχει σχεση με τη πραγματικότητα,
πρεπει να πω οτι αυτό που ακουσα εχει φυσικότητα και μπορεί να σου μεταφέρει ενα ποσοστό από τη μαγεία της ζωντανης παραστασης.

Ειναι η δευτερη φορά που μου προσφερετε υλικό που εχω παρακολουθήσει ζωντανά και πραγματικά θελω να σας ευχαριστήσω.

Περί "γκρίνιας", πάσης φύσεως βαρειάς, μέσης και ελαφριάς.

Φίλε Morfeas,
Με αφορμή το προηγούμενο δικό σου post παραθέτω δυό-τρείς σύντομες παρατηρήσεις. (Δεν πρόκειται για διαφωνία ή απάντηση, απλά για κάποιες σκέψεις με τούτη την αφορμή).

-Δεν υπάρχει σύστημα ηχογράφησης και αναπαραγωγής ανεξαρτήτως τεχνολογίας και κόστους, ικανό να αποδώσει πλήρως σε ποσοστό 100% ένα ηχητικό γεγονός, όπως ακριβώς το ακούμε στη θέση που βρισκόμαστε και στη χρονική στιγμή που συμβαίνει. Γι' αυτό μιλάμε για προσεγγίσεις μάλλον, περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένες, περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτές. Αποτελεί κοινοτοπία βέβαια, αλλά πολλές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε στην προσπάθεια μας να φτάσουμε το τέλειο, το αδύνατο! Για μένα, που δεν ήμουν παρών στην αίθουσα, η ηχογράφηση είναι μιά χαρά, θα πρέπει να πιεστώ για να βρω ψεγάδι. Για σένα, που ήσουν εκεί, κάτι λείπει. Το παράδοξο όμως θα ήταν το αντίθετο, να μην έλειπε!

-Παρ' όλ' αυτά θα έπρεπε να είμαστε και ευχαριστημένοι με την τεχνολογία του ήχου. Είναι πολύ πιό κοντά στο "αληθινό" γεγονός που συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, από ότι η αντίστοιχη τεχνολογία της εικόνας (κινηματογράφος, τηλεόραση κλπ).

-Ως προς το χώρο. Είναι προφανές πως έχει καταβληθεί προσπάθεια να εγγραφεί κατά κύριο λόγο ο άμεσος ήχος (όχι ο εξ ανακλάσεων προερχόμενος). Αυτό αποτελεί επιλογή. Κατά τη γνώμη μου σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμάμε τον άμεσο ήχο, αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα το αποτέλεσμα της συμμετοχής και του χώρου σε μιά ηχογράφηση. (Πολλές φορές δεν είναι στο χέρι μας).
Έχω και κάποιες επιφυλάξεις για πιθανές ιδιορρυθμίες της αίθουσας. Σου υπενθυμίζω τις δύο τόσο διαφορετικές ηχητικές εικόνες που είχα κατά τη μίξη που σου είχα δείξει, όταν με είχες επισκεφθεί στο σπίτι. Επρόκειτο για ηχογράφηση που είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα...

Πάντως πέραν της ακαδημαϊκής συζήτησης, τα κομμάτια που μας πρόσφερε ο φίλος Θέμης Ζ. είναι επίσης πολύ συμπαθητικά και ευχάριστα. Για να τ' απολαβάνουμε ως μουσική κι' όχι ως απλά τεχνικά υποδείγματα.:smile:

Παρακινούμενος
από ευγενή άμιλλα ανέβασα για των φίλων του forum μιά σειρά κομμάτια, από ηχογραφήσεις που έχω πραγματοποιήσει.

Πηγαίνετε εδώ
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1142445&postcount=171

όπου και θα βρείτε παραπομπές (links) για να τα κατεβάσετε.

Τεχνικές λεπτομέρειες και λοιπά στοιχεία θα τα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες στο παρόν thread, αν το επιθυμείτε.

Αναμένω εντυπώσεις και σχόλια.
Σας χαιρετώ...-bye-

Sonus το πρωτο πραγματικά το διασκέδασα
συγχαρητηρια!!
Μπραβο και στα κοπέλια!!
Δυστηχως πρεπει να περιμένω λιγο για να κατεβάσω και τα υπόλοιπα

Χωρις να εχω πολλές γνωσεις, εχω τη αισθηση οτι ειναι διαφορετικό να ηχογραφείς πνευστα με πιατίνια και ξυλόφωνο σε μια μεγάλη αιθουσα
από το να ηχογραφείς εγχορδα σε ενα μικρό χωρο.
Το αναφέρω μονο και μονο γιατί καταλαβαίνω οτι η δουλεια του κυριου Θεμη στις προηγούμενες παραγωγές ηταν αρκετα πιο δυσκολη.

Εχοντας μεινει στο νησι 8-9 χρονια και μπορω να σας πω σχεδόν καθημερινά με ζωντανό προγραμμα, ηταν πολύ κοντα
Μου ελειπε μονο η οχλαγωγία και οι αρμονικές του λιπους στη θερμότητα.
Αν μπορουσατε να το ανεβάσετε χωρις τα φωνητικά (δε φταίω...) θα σας ημουν υπόχρεος

Μα που πήγαν τα χρυσά αυτιά!

Αναρωτιέμαι, δεν βρέθηκε κανένας ν' ακούσει όλα τα κομμάτια που ανέβασα στο
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1142445&postcount=171 και να κάνει μιά συνολική λεπτομερή εκτίμηση;

Μου κάνει εντύπωση πάντως. Τόσος λόγος γίνεται για τη φυσικότητα των ήχων στις σύγχρονες ηχογραφήσεις, για την υπερβολική συμπίεση (compression) που εφαρμόζεται, για την πληθώρα των εφφέ, για την τάση των δισκογραφικών εταιρειών να φτιάχνουν δίσκους που να παίζουν όλο και πιό δυνατά, με τη μουσική συμπιεσμένη, χωρίς δυναμική περιοχή (the loudness war).

Ορίστε λοιπόν, εδώ έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στην πράξη με παραδείγματα που μορουμε ν' ανεβάζουμε και θα ανεβάζουμε και στο μέλλον. Να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα και να αναδείξουμε όλες τις απόψεις. Να μεταδώσουμε και να αποκτήσουμε δικές μας εμπειρίες και αντιλήψεις, ξέχωρα από αυτές των reviewers και των περιοδικών.

Υπάρχει όμως ενδιαφέρον; Θα δούμε...

Υ.Γ. Για τις παρατηρήσεις των nbullamatsis, ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΡΥΠΗ και lemon επιφυλασσομαι. Επιφυλάσσομαι επίσης να σας δώσω τεχνικά στοιχεία για τις ηχογραφήσεις.

Καλό βράδυ!

Μιχάλη θα ακούσω τα κομμάτια μόλις ελαφρώσω λίγο γιατί έπεσαν όλα μαζύ τις τελευταίες βδομάδες.
Χαιρετώ
Θ.

Οπως ανεφερα στη αρχή δεν ειμαι ουτε ειδικος ουτε θελω να κάνω τον ειδικό στο να κρινω μια ηχογραφηση
γιαυτο τον λόγο αναφερω απλά μια γενική εικόνα αυτών που ακούω και θα με συγχωρεσετε αν παραφερθηκα.
Από κοντα ακουγοντας τα θα μπορουσα να σας πω πολλά πραγματα αλλά δεν πιστευω οτι ειναι το νοημα του ποστ.

Αρχικά αναφερθηκα σε μικρόφωνα, τις κατηγορίες τους και το αποτελεσμα που αντιπροσωπευει καθε μια στο τελικό αποτελεσμα.

Να συνεχίσουμε αν θελετε με το βαθος.
Από οτι βλέπω τις παραγωγές για να ακουγετε πιο πισω ενα οργανο π.χ. ντραμς (κολλημένος...sorry) γραφετε μαζί χωρο και μειωνετε την ενταση στις ψηλές συχνότητες.
Κάνω λάθος?