Περί "γκρίνιας", πάσης φύσεως βαρειάς, μέσης και ελαφριάς.
Φίλε Morfeas,
Με αφορμή το προηγούμενο δικό σου post παραθέτω δυό-τρείς σύντομες παρατηρήσεις. (Δεν πρόκειται για διαφωνία ή απάντηση, απλά για κάποιες σκέψεις με τούτη την αφορμή).
-Δεν υπάρχει σύστημα ηχογράφησης και αναπαραγωγής ανεξαρτήτως τεχνολογίας και κόστους, ικανό να αποδώσει πλήρως σε ποσοστό 100% ένα ηχητικό γεγονός, όπως ακριβώς το ακούμε στη θέση που βρισκόμαστε και στη χρονική στιγμή που συμβαίνει. Γι' αυτό μιλάμε για προσεγγίσεις μάλλον, περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένες, περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτές. Αποτελεί κοινοτοπία βέβαια, αλλά πολλές φορές τείνουμε να το ξεχνάμε στην προσπάθεια μας να φτάσουμε το τέλειο, το αδύνατο! Για μένα, που δεν ήμουν παρών στην αίθουσα, η ηχογράφηση είναι μιά χαρά, θα πρέπει να πιεστώ για να βρω ψεγάδι. Για σένα, που ήσουν εκεί, κάτι λείπει. Το παράδοξο όμως θα ήταν το αντίθετο, να μην έλειπε!
-Παρ' όλ' αυτά θα έπρεπε να είμαστε και ευχαριστημένοι με την τεχνολογία του ήχου. Είναι πολύ πιό κοντά στο "αληθινό" γεγονός που συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, από ότι η αντίστοιχη τεχνολογία της εικόνας (κινηματογράφος, τηλεόραση κλπ).
-Ως προς το χώρο. Είναι προφανές πως έχει καταβληθεί προσπάθεια να εγγραφεί κατά κύριο λόγο ο άμεσος ήχος (όχι ο εξ ανακλάσεων προερχόμενος). Αυτό αποτελεί επιλογή. Κατά τη γνώμη μου σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμάμε τον άμεσο ήχο, αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα το αποτέλεσμα της συμμετοχής και του χώρου σε μιά ηχογράφηση. (Πολλές φορές δεν είναι στο χέρι μας).
Έχω και κάποιες επιφυλάξεις για πιθανές ιδιορρυθμίες της αίθουσας. Σου υπενθυμίζω τις δύο τόσο διαφορετικές ηχητικές εικόνες που είχα κατά τη μίξη που σου είχα δείξει, όταν με είχες επισκεφθεί στο σπίτι. Επρόκειτο για ηχογράφηση που είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα...
Πάντως πέραν της ακαδημαϊκής συζήτησης, τα κομμάτια που μας πρόσφερε ο φίλος Θέμης Ζ. είναι επίσης πολύ συμπαθητικά και ευχάριστα. Για να τ' απολαβάνουμε ως μουσική κι' όχι ως απλά τεχνικά υποδείγματα.:smile: