Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

Απάντηση: Re: Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

To Microtrack μου χάλασε μία φορά εντός εγγύησης και μία εκτός, Έφαγε σουτ. Εγώ έχω δουλέψει με τα Marantz 620, 660, 661. Το 620 είναι το αγαπημένο μου γιατί είναι μικρό και πανάλαφρο, ηχογραφώ τις διαλέξεις με αυτό, αλλά έχω ηχογραφήσει και live. Αλλά ποιοτικά κανένα από τα Marantz δεν έφτανε το Tascam DR 100. Αυτό έχει και δυο ζευγάρια μικρόφωνα, αυτά που φαίνονται εμπρός και άλλα δύο από κάτω. Τελευταία ήρθε κι ένα Zoom στο εργαστήριο αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Είχα δοκιμάσει κι ένα Olympus, και μου άρεσε το αποτέλεσμα, ήταν και μεταλλικό, αλλά με ενοχλούσε το ότι κάθε πλήκτρο που πατούσες ακούγονταν στην ηχογράφηση.

Και μενα χαλασμενο μου ηρθε απο μαμα!!!
Μου το φιαξανε αλλα τελικα ,ποτε δεν το εμπιστευτηκα.
Ευκαιρια ζητουσα να το αντικαταστησω.
Ποτε με το καλο θα ακουσεις το zoom??

Αν θέλεις απλώς να το χρησιμοποιήσω σε διάλεξη, μπορώ όταν ξανακάνω μάθημα, αλλά για να γράψω μουσική το βλέπω πάρα πολύ χλωμό!

Δεν είναι μέσα στις επιλογές σου, αλλά έχω χρόνια το μικρό zoom H1 και είμαι ικανοποιημένος για τα <100 ευρά που το πλήρωσα. Πιο σημαντικό για μένα είναι η τοποθέτηση πριν εξαντληθεί η ποιότητα του.

Mανο μαλλον προς zoom μερια κλεινω, γιατι το Tascam δεν ειναι προς το παρον διαθεσιμο.
Θα παρω και μια extra επιβεβαιωση απο τον αρχηγο και σε λιγο θα σας πω τελικα που κατεληξα.
Εν τω μεταξυ εσιαξα και το m audio οποτες θα εχουμε και μια κοντριτσα

(Ε ρε φουστη μου και να γραφει καλυτερα το πιτσιρικι....:bigcry: )

Mανο μαλλον προς zoom μερια κλεινω, γιατι το Tascam δεν ειναι προς το παρον διαθεσιμο.
Θα παρω και μια extra επιβεβαιωση απο τον αρχηγο και σε λιγο θα σας πω τελικα που κατεληξα.
Εν τω μεταξυ εσιαξα και το m audio οποτες θα εχουμε και μια κοντριτσα

(Ε ρε φουστη μου και να γραφει καλυτερα το πιτσιρικι....:bigcry: )

Πιστεύω ότι θα μείνεις ευχαριστημένος με το ζουμ από πλευρα δυνατοτήτων. Όσον αφορά τον ήχο εμένα τα ζουμ με έχουν ικανοποιήσει μέχρι τώρα.
Φυσικά και το τασκαμ είναι καλή επιλογή, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρεις εσύ. (Ακούγοντας τα samples) Στο λέω αυτό διότι ο καλός ήχος είναι και θέμα προσωπικού γούστου.
Σιγουρέψου ότι σου φτάνει η μπαταρία.
Όσο για την κοντρίτσα, περιμένουμε αποτελέσματα!

Σε εμενα το λες Μητσο μου???
Αν ναι, απο το δειγμα που εβαλα απο το youtube βρε!!!
Αυτο σας ζηταω.....να μου πειτε ποιο σας αρεσε απο τα δειγματα.
Παίδες συγγνώμη, αλλά είχα κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες τούτες τις μέρες που μ' εμποδίζουν στο γράψιμο... :frown1:

Εν συντομία λοιπόν:
Τα δείγματα είναι κατ' αρχήν πολύ έξυπνη και ενδιαφέρουσα ιδέα, ως προς τη σχεδίαση και υλοποίηση της διαδικασίας, όμως μπορεί να είναι, -δηλαδή είναι σίγουρα- παραπλανητική. Διότι το είδος της μουσικής που παίζουν πρώτ' απ' όλα (ηλεκτρικός ήχος) καθόλου δε βοηθάει να βγούν συμπεράσματα. Αν έπαιζαν ακουστικά όργανα, θα είχαμε πολύ πιο αξιόπιστα δείγματα, ως προς το τι μπορούν πραγματικά να κάνουν οι εγγραφείς.
Ακόμα όλοι οι μοντέρνοι εγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να γράψουν με τα ενσωματωμένα μικροφωνάκια τους τοποθετημένα σε 2-3 διαφορετικές διατάξεις [ορθή γωνία κλειστή (ΧΥ), ανοικτή (περίπου ORTF)), ή παράλληλα (περίπου Α-Β)]. Οι τοποθετήσεις αυτές σε συνδυασμό με την έστω ελαφρά διαφορετική θέση τους στο χώρο μπορούν να δώσουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην ηχογράφηση, οπότε τα δείγματα αυτά δεν μπορούν καθόλου να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό για την ποιότητα της ηχογράφησης που μπορούν να παρέχουν.

Επιπλέον η ηχογράφηση με την κεφαλή κούκλας της Neumann που χρησιμοποιείται ως αναφορά αποτελεί σοβαρότατο σφάλμα μεθοδολογίας. Διότι η χρήση της κεφαλής κούκλας αποτελεί από μόνη της μία αυτοτελή διαφορετική τεχνική ηχογράφησης. Κι' αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, πρέπει σε όλα τα ίδια ηχογραφημένα δείγματα να έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνική ηχογράφησης.

Ακόμα κι' έτσι, αφού άκουσα τα δείγματα, στους ίδιους γνωστούς υπόπτους καταλήγω, που δε χρειάζονταν και τα δείγματα δηλαδή για να τους εντοπίσουμε! :wink1:
Δηλαδή τα 3 Tascam και το Zoom.
Από αυτά απορρίπτω κατ' αρχήν το φθηνότερο DR 07. Λόγω της κοινής στέρεοφωνικής εισόδου Mic-Line σε καρφάκι Mini-Jack, που είχε παιδέψει το φίλο μας το Μήτσο (supersonic) κι' ακόμα αισθάνομαι ένοχος που το είχε πάρει με προτροπή δική μου.

Απορρίπτω το ακριβότερο DR 100 με τα τέσσερα μικρόφωνα και τις λειτουργίες που δε χρειάζονται.

Η επιλογή μεταξύ Tascam DR 40 και Zoom H4-N. Τεχνικά σε ποιότητα ηχογράφησης και χαρακτηριστικά στέκονται στα ίδια επίπεδα. Αν θα έπρεπε να κάνει κανείς σύγκριση, θα έπρεπε να τα έχει και τα δύο, για να δεί διαφορές σε πραγματικές συνθήκες χρήσεις. Κυρίως στα θέματα της ευχρησίας, της αυτονομίας και της ποιότητας κατασκευής.
Θα προτιμήσω το Tascam DR 40. Όχι επειδή είναι 50 ευρώ φθηνότερο. Αλλά διότι απλούστατα το έχω! Για την ακρίβεια το έχω κάνει δώρο στην αδελφή μου, το έχω χρησιμοποιήσει, ηχογραφεί πράγματι πολύ καλά, το ξέρω το μηχανάκι και μπορώ να εγγυηθώ γι' αυτό.
That's all Folks! :smile1:

Υπ' όψιν ότι το τροφοδοτικό του το αγοράζουμε -αν το θέλουμε- έξτρα και είναι άλλα 15-20 ευρώ.
Συνονόματε συγγνώμη, ξέχασα να στο αναφέρω κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία... :4603:

το θέμα του mini jack για κοινό μικρόφωνο και line όχι ότι με παίδεψε, απλά επειδή είναι κοινή χρήση όταν θες Line δεν φτάνει το attenuation της γραμμής έτσι ώστε να ρίξεις λίγο τη Line.
Πρέπει να τη ρίχνεις από την συσκευή που στέλνει σήμα.
Κανένα πρόβλημα κατά τα άλλα.
Σήμερα βλέπω το 40 κάνει λίγο παραπάνω (40) ευρώ πιό πολύ από το 07 μκΙΙ.
Τότε έκανε 100.
Με τα σημερινά δεδομένα και έχοντας πάρει το 07, σήμερα θα έπαιρνα το 05.
Διότι αυτά που παίρνεις με το 07 ακόμα και σε μένα είναι λίγο παραπανίσια.

Δυστυχως το Tascam δεν υπαρχει πουθενα.
Θα περιμενω λιγο και αν αργησει πολυ ,θα καταληξω στο Zoom

Μονο το 05 εχει....το φελεκι μου μεσα.Το 40 δεν υπαρχει πουθενα.
Φταιω τωρα, να κοιταξω προς εξωτερικο μερια??

(υποψην οτι οι εξω, ειναι πιο ακριβοι!!!)

ο θωμάς είναι πιό φτηνός.
έρχεται λίγο στα λεφτά του Ριχάρδου μαζί με αποστολή (20 ευρώ).

@mdvq
Μιχάλη το Zoom είναι εφάμιλλο. Να προσέξεις μόνο, έχει έχει τροφοδοτικό δικό του, μήπως κι' αυτό το χρεώνουν έξτρα σε περίπτωση που χρειάζεται.

Οχι Μιχαλη μου
Ειναι μεσα στην τιμη, μαζι με βαση θηκη και ενα "αντιανεμικο"
Το αντιαανεμικό είναι πολύ σημαντικό αξεσσουάρ. Θα σε βγάλει από δύσκολη θέση πολλές φορές.

Τώρα που ξανακοιτάζω τα χαρακτηριστικά του και είδα και το διαφημιστικό βιντεάκι, αντιλαμβάνομαι ότι το Zoom είναι σπουδαίο εργαλείο. Σε συνδυασμό με τον τηλεχειρισμό του και με μία βάση μικροφώνων, όπου θα το προσαρμόσεις, μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά πράγματα.

Άρχισα να το γλυκοκοιτάζω! :laugh:

Όμως λεφτά ...δεν υπάρχουν. :frown1:

Άγιε Βασίλη, κάνε κάτι! :108:

Το αντιαανεμικό είναι πολύ σημαντικό αξεσσουάρ. Θα σε βγάλει από δύσκολη θέση πολλές φορές.

Τώρα που ξανακοιτάζω τα χαρακτηριστικά του και είδα και το διαφημιστικό βιντεάκι, αντιλαμβάνομαι ότι το Zoom είναι σπουδαίο εργαλείο. Σε συνδυασμό με τον τηλεχειρισμό του και με μία βάση μικροφώνων, όπου θα το προσαρμόσεις, μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά πράγματα.

Άρχισα να το γλυκοκοιτάζω! :laugh:

Όμως λεφτά ...δεν υπάρχουν. :frown1:

Άγιε Βασίλη, κάνε κάτι! :108:

Όσο για τη βάση, προσαρμόζεται τέλεια σε τρίποδο για κάμερα! Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε πανεύκολα τη θέση του. (ρυθμίζοντας την κεφαλή του τριπόδου)
h4n_15.jpg

7692148_f260.jpg