Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,779
Πειραιας
Καλημερα φιλοι.
Σκαρωσαμε στην παρεα μια κομπανια (μπουζουκι,κιθαρα,τουμπερλεκι-ντεφι και φυσικα μια καποια γαϊδουροφωναρα!!:flipout:) και θελουμε να ακουμε τα κατορθωματα μας!!!!

Εχετε κατι κατα νου????
Εχω δει κατι της Olympus, αλλα νομιζω οτι κανουν μονο για διαλεξεις.....

Μας ενδιαφερει μονο για μουσικη.....την πλακα μας κανουμε οποτε και η τιμη θα ηθελα να ειναι σε ανθρωπινα επιπεδα...ας πουμε κανα 450αρι βαρια βαρια.

Ευχαριστω και αναμενω!

Αν εννοείς αυτά, έχουν τα μικρόφωνα σε διάταξη Blumlein και ηχογραφούν σε 24-96. Βέβαια, έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Είναι φθηνά.
Αυτα εννοω...κανουν και για μουσικη???
..στα λεφτα που εχω κατα νου ειναι...εξαλλου δεν το ποσταρα στην hiend!!:flipout:

Καλο φαινεται αυτο και η φιρμα εγγυηση.
Το προβλημα ειναι οτι δεν εχει ενσωματωμενα μικροφωνα..αρα συν στην τιμη και πλην στην πρακτικοτητα!

να μας πεις τι παίζεις εσύ....

Καλα δεν το καταλαβες???
Εγω θα παιζω με το μηχανακι ρε Μητσε:flipout::flipout:

Αν θέλετε απλά να μάθετε πως άκούγεστε και τι παίζετε, έχετε την αμέριστη βοήθεια και συμαράσταση μου, εφόσον βρίσκεστε στην Αθήνα.

Πάντως για καθημερινή χρήση, για να μπορείτε να εκτιμάτε την πρόοδο σας σας συνιστώ ανεπιφύλακτα κάποιο από τα Mini Disk της Sony. Π.χ. το MZ-200 Hi-MD, αν το βρείτε. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλοι οι επαγγελματίες μουσικοί είναι κάτοχοι και χρήστες Mini Disk. Το έχω χρησιμοποιήσει σε ηχογραφήσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.

Και τα άλλα μηχανάκια που συνιστούν οι φίλοι του forum είναι επίσης καλές λύσεις.

Στη διάθεση σας πάντα...

Απάντηση: Re: Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

Καλο φαινεται αυτο και η φιρμα εγγυηση.
Το προβλημα ειναι οτι δεν εχει ενσωματωμενα μικροφωνα..αρα συν στην τιμη και πλην στην πρακτικοτητα!

Είσαι σίγουρος? Γιατί είδα γνωστό να ηχογραφεί με αυτό και δεν είχε βυσματώσει τίποτα πάνω ή αν είχε ήταν πολύ μικρό. Πάντως μου είχε πει ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος, το ήθελε για να κάνει συγκρίσεις μεταξύ live και αναπαραγωγής στο σύστημά του!

Λοιπόν, το ξανασκέφτηκα.
Και το ερώτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
Ποιά είναι η πιό οικονομική λύση για ένα ολοκληρωμένο σετ ηχογράφησης ενός μικρού συνόλου, όπως το δικό σας, προσανατολισμένο στις δικές σας ανάγκες;

Ιδου η πρόταση μου:
α) Μικρόφωνα:
-Shure SM 57 (για το ένα όργανο, π.χ. το μπουζούκι). Το δεύτερο όργανο -ή κιθάρα- ή αμφότερα μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί μέσω της DI εισόδου. Τιμή περίπου 95 Ευρώ. http://www.thomann.de/gr/shure_sm57_lc.htm
-Shure SM 58 για τη φωνή. Τιμή 105 Ευρώ http://www.thomann.de/gr/shure_sm58.htm
-Ένα ακόμα πιό φθηνό δυναμικό μικρόφωνο για το τουμπερλέκι στα 30-40 Ευρώ​
β) Κονσόλα​
-YAMAHA MG-10/2 C
Κονσόλα μίξης ήχου 10 εισόδων (4 mono εκ των οποίοων τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς stereo + 2 stereo), με EQ 3 περιοχών ανά κανάλι, compressor & insert για τα κανάλια 1 & 2, 1 AUX & 2 inserts, με phantom power. Τιμή περίπου 129 Ευρώ http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=57440
γ) Ψηφιακός Εγγραφέας (Digital Recorder)
-M-Audio - MicroTrack II
Τα σημερινά μηχανάκια μπορούν να γράφουν πολύ καλύτερα και ποιοτικότερα από τα μηχανήματα των εκατοντάδων χιλιάδων δολλαρίων των αρχών της δεκαετίας του '80! Τιμή: 152 Ευρώ http://www.athensproaudio.gr/index.php?target=products&product_id=30377
Συνολικό κόστος 480-500 Ευρώ. Προσθέστε και 50-60 Ευρώ σε καλώδια και αξεσσουάρ. Πιθανόν να βρείτε χαμηλότερες τιμές στα μικρόφωνα (υπάρχουν τρύπες) και ίσως πετύχετε και μιά μικρή έκπτωση, αν ψωνίσετε από το Νάκα...

Τι λέτε, σας καλύπτει μιά τέτοια λύση;
Αναμένω εντυπώσεις...

εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ αυτό....

YS_br600.jpg

έχει δυό μικρόφωνα πάνω του, παίρνει όργανα πάνω του, έχει μείκτη και είναι εγγραφέας. Εχει φορητότητα, δουλεύει με μπαταρίες και μπορεί να γράψει ώρες μουσικής σε 16/44.1 σε μιά CF

Εχει και έτοιμα εξαιρετικά τύμπανα αν τα χρειάζεσαι καθώς και εργαλεία γιά mastering.
Κόστος σχεδόν 300 ευρώ

Να συστήσω σαν ελάχιστο αξιοπρεπές (24/96) και από μικρόφωνα το TASCAM DR-100. (γύρω στα 400 ).
http://www.tascam.com/products/dr-100.html

Όμως αγαπητέ Θ.Ζ. τα παιδιά ορίζουν ως πάνω όριο τα 450 Ευρώ. Το προτεινόμενο της Tascam είναι ένας αξιόλογος field recorder, ωστόσο νομίζω πως ένας field recorder μόνος του, δεν καλύπτει τις ανάγκες μιάς μικρής κομπανίας που θέλει να γράφει και ν' ακούει τη μουσική της. Αν ο χώρος δεν είναι καλός τα αποτελέσματα μπορεί να τους απογοητεύσουν. Γι' αυτό και τους πρότεινα εγγραφή μέσω μιάς μικρής κονσόλας σε ένα φθηνότερο εγγραφέα. Αν μη τι άλλο δεν θα έχουν να παλεύουν με θέματα χώρου. Φυσικά όλ' αυτά είναι απόψεις και τίποτε δεν είναι απόλυτο.

Καλό βράδυ

Τελικά το πιό γοητευτικό στοιχείο σ' ένα forum είναι η αλληλεγγύη. Η τάση που επιδεικνύουν όλοι να σχηματίσουν μιά παρέα και να βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του και από τη δικιά του σκοπιά. Μ' εκανε να χαρώ η τόσοο γρήγορη και πρόθυμη ανταπόκριση όλων των φίλων στην ερώτηση των παιδιών...

Off topic, αλλά είχα την ανάγκη να το πω...

Λοιπον για να καταλαβεται τι εννοω καλοι μου φιλοι..

Μαζευομαστε σε κατι παλια μαγαζια στον Πειραια (εχετε ακουσει για την μπακάλα??) καμμια 15αρια ατομα, πινομεν τα ξιδακια μας τρωμε τα σχετικα μας και αρχιζουμε τα οργανα.

Κατ αρχην στα μερη που παει η παρεα απογορευεται αυστηρως και δια ροπαλου ο....ηλεκτρισμος!!!!
Ολοι παιζουν φυσικα οργανα και ειναι αδιανοητο να μπει οτιδηποτε σε ρευμα.
Να φανταστειτε οτι πολλες φορες στο μαγαζι ειναι και αλλες παρεες με οργανα και γινεται "ατυπη" κοντρα ποια παρεα θα πει το καλυτερο τραγουδι στην καλυτερη εκτελεση.
Λαβεται δε υποψιν σας ,οτι περνούν συχνα απο αυτα τα στεκια διαφοροι "θρυλοι" της λαικης μουσικης μονο και μονο να ριξουν καμμια πενια και να τραγουδισουν κανενα τραγουδι.
Εγω ειμαι τελειως "εξοσχολικος" με ολη αυτην την κατασταση και την μουσικη, αλλα με "μυησε' ο γαμπρος μου και πολυ μου αρεσει η ολη φαση!!!!!

Να σημειωσω επισης οτι πολλα απο τα τραγουδια που τα ακουω για πρωτη φορα εκει και μετα τα ψαχνω στις εμπορικες τους εκδοσεις ,ειναι κλασεις ανωτερα στην εκτελεση της παρεας!!!!!!!!

Αυτο το "συναισθημα" λοιπον θελω να πιασω...συν την πλακα που θα εχει να κυκλοφορουμε σιντακια στην παρεα με εκτελεση της "Προυσσας" πχ και στα φωνητικα να αναφερω την αφεντομουτσουναρα μου (αυτο οντως εχει πλακα γιατι ειμαι κακοφωνος!!)

Τι προτεινεται λοιπον στην προκειμενη περπιπτωση????

Το οτι θα αγοραστει καποιο μηχανακι ,σιγουρα θα αγοραστει.

Αλλα αν ειναι να απογοητευτω απο την ηχογραφηση, που λεει και ο φιλος Sonus απο την Κρητη ,ας γινει τουλαχιστον με το μικροτερο κοστος!!

(το μηχανημα που θα αγοραστει, θα το τεσταρω με οποιο φιλο απο σας θελει να ζησει 3 ωρες χαβαλε...κερασμενο φυσικα)

Re: Απάντηση: Re: Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

Είσαι σίγουρος? Γιατί είδα γνωστό να ηχογραφεί με αυτό και δεν είχε βυσματώσει τίποτα πάνω ή αν είχε ήταν πολύ μικρό. Πάντως μου είχε πει ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος, το ήθελε για να κάνει συγκρίσεις μεταξύ live και αναπαραγωγής στο σύστημά του!

Εχεις δικιο...εχει μεσα στην συσκευασια κατι μικροφωνακια.
Διαβασα οτι με τα δικα του ειναι απλα καλο,αλλα με άλλα πεταει.
Στα υποψην ειναι και αυτο

Re: Απάντηση: Ηχογραφηση μουσικης σε φορητο digital recorder.

Ακούμε και την προύσα ε???:a0210:
Βάι-βάι-βάι.
Να γράψεις στη... "μουσική" εσύ!

οχι κυριε μου...δεν την ακουμε!!!!!
ΤΗΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ:flipout::flipout:

(που να με δεις να παιζω και ντεφι:guitarist::guitarist: )

Λοιπον για να καταλαβεται τι εννοω καλοι μου φιλοι..

Μαζευομαστε σε κατι παλια μαγαζια στον Πειραια (εχετε ακουσει για την μπακάλα??) καμμια 15αρια ατομα, πινομεν τα ξιδακια μας τρωμε τα σχετικα μας και αρχιζουμε τα οργανα.

Κατ αρχην στα μερη που παει η παρεα απογορευεται αυστηρως και δια ροπαλου ο....ηλεκτρισμος!!!!
Ολοι παιζουν φυσικα οργανα και ειναι αδιανοητο να μπει οτιδηποτε σε ρευμα.
Να φανταστειτε οτι πολλες φορες στο μαγαζι ειναι και αλλες παρεες με οργανα και γινεται "ατυπη" κοντρα ποια παρεα θα πει το καλυτερο τραγουδι στην καλυτερη εκτελεση.
Λαβεται δε υποψιν σας ,οτι περνούν συχνα απο αυτα τα στεκια διαφοροι "θρυλοι" της λαικης μουσικης μονο και μονο να ριξουν καμμια πενια και να τραγουδισουν κανενα τραγουδι.
Εγω ειμαι τελειως "εξοσχολικος" με ολη αυτην την κατασταση και την μουσικη, αλλα με "μυησε' ο γαμπρος μου και πολυ μου αρεσει η ολη φαση!!!!!

Να σημειωσω επισης οτι πολλα απο τα τραγουδια που τα ακουω για πρωτη φορα εκει και μετα τα ψαχνω στις εμπορικες τους εκδοσεις ,ειναι κλασεις ανωτερα στην εκτελεση της παρεας!!!!!!!!

Αυτο το "συναισθημα" λοιπον θελω να πιασω...συν την πλακα που θα εχει να κυκλοφορουμε σιντακια στην παρεα με εκτελεση της "Προυσσας" πχ και στα φωνητικα να αναφερω την αφεντομουτσουναρα μου (αυτο οντως εχει πλακα γιατι ειμαι κακοφωνος!!)

Τι προτεινεται λοιπον στην προκειμενη περπιπτωση????

Το οτι θα αγοραστει καποιο μηχανακι ,σιγουρα θα αγοραστει.

Αλλα αν ειναι να απογοητευτω απο την ηχογραφηση, που λεει και ο φιλος Sonus απο την Κρητη ,ας γινει τουλαχιστον με το μικροτερο κοστος!!

(το μηχανημα που θα αγοραστει, θα το τεσταρω με οποιο φιλο απο σας θελει να ζησει 3 ωρες χαβαλε...κερασμενο φυσικα)
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια στα παιδιά τη Προύσσας και της Mαγικής Aνατολής.
Ευπρόσδεκτες οι διευκρινήσεις που δίνεις, βοηθούν. Αρχικά είχα την εντύπωση πως οι πρόβες και το παίξιμο αφορούν κυρίως οικιακούς χώρους. Αφού όμως παίζετε σε μαγαζί, ακόμα καλύτερα, μόνο που ανεβαίνουν κάπως και οι απαιτήσεις.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, ότι οι δικές σας ζωντανές εκτελέσεις μπορούν να είναι ανώτερες από πολλές εμπορικές που κυκλοφορούν. Έχω ζήσει και γνωρίσει από κοντά παρόμοιες καταστάσεις και ξέρω. Η απαγόρευση του ηλεκτρισμού, ως μέσου ενίσχυσης, συγκαταλέγεται στα θετικά σας. Πάντως, όπως θα έχετε διαπιστώσει οι λύσεις που σας έχουν προτείνει οι φίλοι του forum και εγώ μαζί ανήκουν σε μιά από τις εξής κατηγορίες:
-Αυτόνομος εγγραφέας (Digital Recorder) με μικρόφωνα τα ενσωματωμένα δικά του, ή μ' ένα ζευγάρι εξωτερικά μικρόφωνα καλής ποιότητας.

-Αυτόνομος εγγραφέας (Digital Recorder) και πάλι, που τροφοδοτείται όμως με σήμα line από μιά μικρή κονσόλα μίξης, όπου είναι συνδεμένα δύο ή περισσότερα μικρόφωνα. Η λύση αυτή είναι πιό ευέλικτη. Το κυριώτερο, αν χρειαστεί, διευκολύνει σε περίπτωση που έχουμε κακούς χώρους, ή πολλούς εξωτερικούς θορύβους με τη χρήση κοντινής λήψης (close miking). Και δεν αποκλείει το field recording (δηλ. την εγγραφή της μουσικής περιλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου) αναλόγως των μικροφώνων που θα χρησιμοποιηθούν.​
Και πάντως σε καμμιά περίπτωση δεν είπα ότι θα απογοητευτείτε από την ηχογράφηση. Αυτό που είπα είναι πως ένας κακός χώρος, ένας χώρος με υπερβολική αντήχηση, με στάσιμα κύματα, που "μπουμάρει", ή ένα πολύ θορυβώδες ακροατήριο μπορεί να υποβιβάσει την ποιότητα μιας εξαιρετικής κατά τα λοιπά εκτέλεσης.

Πριν καταλήξετε ωστόσο σε αγορά, δοκιμάστε με μηχανήματα γνωστών και φίλων. Έτσι θα διαπιστώσετε τι σας πάει και θα αποκομίσετε και κάποια μικρή πείρα.

Στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστείτε. Πολύ ευχαρίστως να τα πούμε κι' από κοντά αν κερνάτε και κανένα "ξύδι"!

ίσως μιά βολική λύση είναι όντως ένα φορητό minidisk.
Είναι σκοτωμένα ήδη και κοτσάρεις ένα διπλό στερεο μικρόφωνο από το ebay της sony ή Olympus και έχεις και μερικά δισκάκια και είσαι οκ...

Οι φορητοί εγγραφείς που κυκλοφορούν σήμερα, -μεταξύ αυτών και όσοι έχουν αναφερθεί στα προηγούμενα post- είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Η ποιότητα τους ως εγγραφέων (digital A/D και D/A convertors κλπ) αυτών καθαυτών, ενδέχεται και να ξεπερνάει αυτόνομα μεγάλα μηχανήματα της προηγούμενης δεκαετίας.

Το πρόβλημα με τους μικρούς φορητούς εγγραφείς είναι τα μικρόφωνα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
α) Τους χρησιμοποιούμε, ως έχουν, με το ζευγάρι των μικροφώνων, με το οποίο είναι συνήθως εφοδιασμένοι.
Τότε η τελική ποιότητα της πραγματοποιούμενης εγγραφής καθορίζεται από την ποιότητα των μικροφώνων τους. Δεν μπορούν να γράψουν και ν' αναπαράγουν καλύτερα απ' ότι επιτρέπουν τα μικρόφωνα τους.

β) Τους χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με δύο καλά εξωτερικά μικρόφωνα της επιλογής μας.
Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε πρόβλημα στις συνδέσεις. Οι εγγραφείς αυτοί (με ελάχιστες πολύ ακριβές εξαιρέσεις) κατά κανόνα δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδοχές με βύσματα τύπου XLR για τη σύνδεση εξωτερικών μικροφώνων. Ούτε τα κατάλληλα κυκλώματα προενίσχυσης. Ούτε βέβαια και Phantom Power, που χρειάζεται για την τροφοδοσία πυκνωτικών μικροφώνων.
Συνήθως είναι εφοδιασμένοι με μία (σπάνια δύο) είσοδο γραμμής Line με υποδοχή mini Jack stereo. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τους συνδέσουμε με την αντίστοιχη έξοδο Line μιάς πηγής (π.χ έξοδο Tape προενισχυτή, κονσόλα κλπ) με κατάλληλο καλώδιο που να καταλήγει σε mini Jack, ή με τη χρήση κάποιου adapter. Τότε όμως και η ποιότητα της εγγραφής ανεβαίνει και οι φορητοί εγγραφείς μπορούν να μετατραπούν σε κορυφαίας ποιότητας επαγγελματικά εργαλεία.​

Ελπίζω τα παραπάνω να συμβάλλουν κάπως στην κατανόηση των θεμάτων, που αφορούν τους φορητούς εγγραφείς, που τελευταία χρησιμοποιούνται και διαδίδονται όλο και περισσότερο.