Ήχοι από το μακρυνο (?) παρελθόν.... hammond κανείς?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Roundabout (2024 Steven Wilson Remix)​

Αν βαριέται κάποιος να ακούσει όλο το τραδούδι ..κατευθείαν στο 3:58 συνοδεία της φωνής μέχρι το 4:58 ,μετά το 'κιθαριστικό διάλειμμα στο 5:48 δίνει ρέστα ,απίθανο παίξιμο,απίθανο τραγούδι όπως το πείραξε ο Steve.

Monk's Dream (Rudy Van Gelder 24Bit Mastering/Digital Remaster/1998)​

Ο Τ. Μonk σε ένα απίστευτο Remaster που τεστάρει και συστήματα άμα λάχει..

Θα ήθελα να συστήσω στην Μουσική Κοινότητά μας αυτήν την σειρά "Jazz is Dead"

Nunca Un Mulandro - Doug Carn, Adrian Younge, & Ali Shaheed Muhammad​

Φοβερό ,είπα να μην σχολιάσω αλλά ..

• Like
Reactions: Nikos F

Roundabout (2024 Steven Wilson Remix)​

Αν βαριέται κάποιος να ακούσει όλο το τραδούδι ..κατευθείαν στο 3:58 συνοδεία της φωνής μέχρι το 4:58 ,μετά το 'κιθαριστικό διάλειμμα στο 5:48 δίνει ρέστα ,απίθανο παίξιμο,απίθανο τραγούδι όπως το πείραξε ο Steve.
Ο Wakeman ήταν και είναι παιχταράς.

Jerry Garcia Band - Ain't No Bread In The Breadbox (live)​

Ακούστε το σόλο....μου θυμίζει υπόγα στην Λ.Αλεξάνδρας.

Επειδή ξεκίνησα το νήμα, ας διευκρινίσω ότι αυτό που έχω στο νού μου (ή που είχα τουλάχιστον όταν το ξεκίνησα) ήταν να αναφερθώ στον οριτζιναλ ήχο των Hammond, δηλαδή τα παραδοσιακά tonewheel όργανα, τα ξύλινα, τα αναλογικά, τα "κομοδίνα" που φτιάχτηκαν μέχρι να πτωχεύσει η εταιρεία και να αγοραστεί από την suzuki.
Σήμερα όταν μιλάμε για ήχο hammond μιλάμε για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα που έχουν γεννήτριες συχνοτήτων (και δεν χρησιμοποιούν δείγματα/samples) που προσομοιάζουν την λειτουργία των παλιών αναλογικών hammond.
Τετοια σήμερα είναι αυτά που κάνει η suzuki με τα πιό σύγχρονα xk4, xk5, xk7. Ακολουθεί η viscount και η crumar. Αν και οι ήχοι είναι κοντά θεωρείται ότι τον αυθεντικό κρατάει η hammond suzuki αν και με πολύ υψηλότερο κόστος αγοράς.
Εννοείται ότι υπάρχουν και λύσεις απο yamaha, Roland, korg, nord, αλλά οι παραδοσιακές υλοποιήσεις είναι οι προηγούμενες τρεις, καθώς οι άλλες προσφέρουν τους ήχους hammond μαζί με χιλιάδες άλλα πράγματα και φυσικά χωρίς τα αυστηρά παραδοσιακά χειριστήρια και το παραδοσιακό layout.
Όλα αυτά είναι φυσικά λεπτομέρειες που μαθαίνει να ξεχωρίζει κανείς μόνο αν ασχοληθεί πολύ σοβαρά.
Αλλιώς ό,τι ακούει μπορεί να το λέει όμορφα και ωραία: Hammond

Το ίδιο ισχύει και με τους παίκτες.
Υπάρχουν οι παραδοσιακοί παίκτες είτε είναι σε jazz είτε σε ροκ.
Όταν μιλάμε για παίκτες hammondίστες αυτοί είναι πχ οι Jack McDuff, Jimmy Smith, Joey De Francesco, Larry Goldings κλπ ή οι νεώτεροι πχ Jim Alfredson, Lachy Doley. Αλλά και παλιότεροι πχ, Keith Emerson, Jon Lord, Rick Wakeman, David Greenslade, Ken Hensley, Peter Bardens και δεκάδες άλλοι που ξεχνάω τώρα. Και φυσικά υπάρχουν κομμάτια που είναι iconic καθώς το hammond είναι το βασικό κύριο όργανο.

Τώρα να αναφέρουμε πχ εδώ τον Χ πληκτρά, που σε κάποια στιγμή Ψ της ζωής του έπαιξε σε ένα Ζ τραγούδι λίγο από hammond, που μπορεί να είναι και σε ένα τυχαίο δείγμα ενός συνθ, δεν είναι αυτό που είχα/έχω στο μυαλό μου για το νήμα αυτό.

Αυτά σε συνέχεια μιας συζήτησης που είχαμε επι του θέματος με τον Νίκο σχετικά με τον δικό μας Vangelis. Που ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε hammond και το χρησιμοποίησε εκτεταμένα από την εποχή forminx έως και σχεδόν την 10ετία 80, αν και μετά έμεινε γνωστός ως multi instrumentalist

• Like
Reactions: Nikos F