Ήχος & Εικόνα (Δεκέμβριος 2014)

26 June 2006
14,830
Athens
Μόλις το πήρα και παραθέτω μερικές σκόρπιες σκέψεις:

- Μου αρέσει πολύ η παράταξη (ενδεικτικών) ηχείων της έκθεσης στο εξώφυλλο. Παραδόξως, αν μου ζήταγαν να τα παραθέσω με βάση την "εκλαμβανόμενη" ηχητική απόδοση, κάπως έτσι θα κατέληγα! :award:

- Ωραία επίσης και η παρουσίαση των δωματίων της έκθεσης..

- Δοκιμή δύο πολύ σημαντικών ηχείων: Joseph Audio Pulsar + Harbeth HL5+. Γιατί ρε παιδιά δεν βαθμολογείτε το τελευταίο? Σίγουρα το κόστος απόκτησης δεν αντανακλά την αξία των μερών του (προσοχή: δεν αναφέρομαι στον πολύ καλό ήχο του)...

- Θα ήθελα πολύ να ακούσω το ηχείο Usher Dancer Mini-X. Φανταστικό φινίρισμα και φανταστική τιμή!!

- Δοκιμή του πολυ-αναμενόμενου Aurender X100L: δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να αξιολογηθεί πρακτικά ένα τέτοιο προϊόν υπό άγνωστες - για τον reviewer - συνθήκες (χώρος + μηχανήματα)!

Attachments

• HXOS_T492_web.jpg
    HXOS_T492_web.jpg
    199.8 KB · Views: 539
- Δοκιμή δύο πολύ σημαντικών ηχείων: Joseph Audio Pulsar + Harbeth HL5+. Γιατί ρε παιδιά δεν βαθμολογείτε το τελευταίο?

Το Harbeth πρέπει να είναι μετάφραση από ξένο review Σταύρο..
Το πιθανότερο ιταλικό, όπως φανερώνει το όνομα του συντάκτη του.

...δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να αξιολογηθεί πρακτικά ένα τέτοιο προϊόν υπό άγνωστες - για τον reviewer - συνθήκες (χώρος + μηχανήματα)!

Μιας και αναφέρθηκε, δοκιμές οι οποίες δεν γίνονται στο σύστημα αναφοράς του reviewer (αλλά σε κάποιο άλλο π.χ αντιπροσώπου) όπου στην ουσία το υπό δοκιμη μηχάνημα αντικαθιστά το αντίστοιχο του συστήματος αναφοράς (του reviewer), θεωρώ ότι δεν διαφωτίζουν κανένα, μιας και στην ουσία συνήθως αξιολογείται ολόκληρο σύστημα και όχι κάποιο συγκεκριμένο μηχάνημα. Βέβαια, ο χαρακτήρας του μηχανήματος υπό δοκιμή μπορεί να γίνει φανερός και έτσι, αλλά πιο δύσκολα απ' ότι σε καποιο σύστημα αναφοράς.

Μιας και αναφέρθηκε, δοκιμές οι οποίες δεν γίνονται στο σύστημα αναφοράς του reviewer (αλλά σε κάποιο άλλο π.χ αντιπροσώπου) όπου στην ουσία το υπό δοκιμη μηχάνημα αντικαθιστά το αντίστοιχο του συστήματος αναφοράς (του reviewer), θεωρώ ότι δεν διαφωτίζουν κανένα, μιας και στην ουσία συνήθως αξιολογείται ολόκληρο σύστημα και όχι κάποιο συγκεκριμένο μηχάνημα.......

Σωστά.

Πολύ σωστά το έθεσες, αλλά είναι τελείως ανακριβές να κρίνουμε (και πόσο μάλλον να συγκρίνουμε) μηχανήματα με αυτό τον τρόπο.

Ένα παράδειγμα το οποίο "φωτογραφίζει" το πρόβλημα:

Δύο ηχεία βάσης (Joseph Audio Pulsar, Usher Dancer Mini-X)
Ίδιος συντάκτης
Διαφορετικοί χώροι
Διαφορετικά συνοδά
Διαφορετικά μουσικά κομμάτια(!)
Σαφέστατη αξιολόγηση (μέσω βαθμολογίας)

Τον Ήχο τον αγαπώ γι' αυτό που είναι (μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα), αλλά πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση σ' αυτό το πρόβλημα!!!!

Καλή χρονιά σε όλους!

Δεν έχουν πια στοιχεία αναφοράς για να κρίνουν επί μέρους μηχανήματα ; Μία αλυσίδα που να αλλάζουν μόνο το στοιχείο που δοκιμάζεται ;
Και ξέρω ότι δεν είναι του θέματος αλά με μουσικοκριτική τι γίνεται ; Είναι όπως παλιά ;

Χίλια δίκια έχετε για τις δοκιμές. Δυστυχώς κανένα περιοδικό στην Ελλάδα (πέραν του hitech παλαιότερα) δεν τηρεί τη σωστή μεθοδολογία αξιολόγησης. Κι αυτοί που την τηρούσαν (τέλος πάντων έτσι φαινόταν) με τις εμμονές τους και την τυφλή λατρεία σε κάθε τι καινούριο κατέστρεψαν τον εαυτό τους (ξέρετε κάτι dvd player των 400 ευρώ που έπαιρναν 10 στον ήχο ενώ cd player γίγαντες έπαιρναν 8 κλπ).
Πάντως για το aurender, απ' ότι κατάλαβα δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερης ηχητικής αξιολόγησης. Bit perfect αναπαραγωγή χωρίς αναλογικές εξόδους αν είδα καλά, μόνο usb. Οπότε πρακτικά πρέπει να ναι (άντε να πω σχεδόν) αόρατο στην ηχητική αλυσίδα.

Προσωπικά πιστεύω ότι μηχανές τύπου aurender και γενικά audiophile music servers είναι για να παίρνουν κάποιοι τα λεφτά του audiophile. Πουλάνε την όμορφη εξωτερική τους εμφάνιση και συνήθως μια διανομή linux με custom graphic interface / themes σε άτομα τα οποία δεν έχουν τις γνώσεις ή τη διάθεση να στήσουν ένα καλό pc (ή πολύ απλά δίνουν τεράστια βαρύτητα στην αισθητική).
Ένα λάπτοπ κι ένα nas με 2 6άρηδες δίσκους κοστίζουν κλάσμα των χρημάτων του aurender.
Τώρα εάν έχουν αναπτύξει ειδικά βελτιωτικά συστήματα για τον ήχο, με upsampling ή δεν ξέρω εγώ τι άλλους αλγορίθμους, τότε τους σέβομαι και είναι μάγκες.

Εχθες το βραδυ λοιπον ακουγα σε ενα φιλο και μελος του φορουμ το Aurender. Το εχει βαλει στο σύστημα του και ο δεύτερος της παρεας, ο οποίος επισης ειναι μελος και απ οτι ξέρω εχει σπουδάσει προγραμματιστής. Και οι δυο πίνουν νερο στο ονομα του μηχανήματος, και οι δυο ειναι νεοι και κατέχουν απο computer.

Μπορει να φανταζει περιττό εξοδο σε κάποιους αλλα υπαρχουν και αλλοι που τους αρεσει, και μου ελεγαν οτι σε σχεση με τα τουμπανιασμενα mac-pc που εχουν παιζει και καλυτερα. Δεν μπορω να το διασταυρώσω μια που δεν καναμε Α-Β αλλα δεν εχω λογο να μην τους πιστέψω.

Απο θεμα interface-φινιρισμα-λειτουργιες-ποιοτητα ειναι εξαιρετικο πάντως.

Το κάθε ''aurender'' πουλάει κατά βάση ευκολία (σε συνδυασμό πάντα με υψηλή ποιότητα).

Το ζουμί του συγκεκριμένου είναι το ipad App του από το οποίο χειρίζεσαι την βιβλιοθήκη σου σε στυλ iTunes (και χωρίς τους περιορισμούς στα αρχεία αναπαραγωγής ή τα μπλεξίματα με το software).

Το πόσο ''κοστίζει'' αυτό είναι φυσικά προσωπική υπόθεση.

Άλλος μπορει να έχει κέφι, γνώσεις, διάθεση και χρονο να σκαλιζει συνεχεια το Mac του με το Amarra και το DAC και άλλος θελει να μπαινει σπιτι, να ανοιγει το ipad και να παίζει αμέσως ότι θέλει.

Για τον τελευταίο, το κόστος του Aurender (σε συνδυασμό με την ποιότητα που προσφέρει) μπορεί να είναι και χαμηλό.

Το φαντάστηκα (ότι ήσουν εσύ)!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλά, το τελευταίο το κάνω και γω!

Daphile computer στο standby, και πριν μπω στο διαμέρισμα επιλέγω στο κινητό το κομμάτι... :)

Το πόσο ''κοστίζει'' αυτό είναι φυσικά προσωπική υπόθεση.

Άλλος μπορει να έχει κέφι, γνώσεις, διάθεση και χρονο να σκαλιζει συνεχεια το Mac του με το Amarra και το DAC και άλλος θελει να μπαινει σπιτι, να ανοιγει το ipad και να παίζει αμέσως ότι θέλει.

Αυτό ακριβώς. Κάθε εταιρία θέσει πιο πριν τους στόχους της, στην ουσία έχει κάνει τη μισή δουλειά ενός review. Ο reviewer πρέπει να βρει κατά πόσο ανταποκρίνεται η εκτέλεσή της στην αγορά (το τελικό προιόν δηλαδή) σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνουν οι χομπίστες, διότι εξ' ορισμού ως χομπίστες έχουν διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο και κόπο που χρειάζονται άλλες λύσεις για να δουλέψουν (καλύτερα χειρότερα ή ίδια).
Εάν σημαντική μερίδα της αγοράς ζητά απλότητα και ευκολία και γι' αυτό είναι διατεθειμένη να πληρώσει παραπάνω, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει προιόν που θα στοχεύσει προς τα εκεί. Και εννοείται ότι αυτό έχει προβλεφθεί (οι τάσεις τις αγοράς) από τις εταιρίες που προσφέρουν το προιόν.

Φτωχό τεύχος, τα ''ίδια" reviews συνέχεια. Εύχομαι κάποια στιγμή να μπει και η έμπνευση στο έργο. Σέβομαι τη δουλειά των ανθρώπων και το τρέξιμο τους αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Ελπίζω σε καλύτερο μέλλον.

Δηλαδή ένα τέτοιο προϊόν δοκιμάζεται μόνο ως προς τη πληρότητα των features και όχι της ηχητικής της απόδοσης συγκριτικά με άλλες παρόμοιες συσκευές? Θεωρείται δηλαδή, σαν by default bit-perfect, ότι παίζει ιδεατά?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θεωρώ τις συνθήκες δοκιμών (συσκευών ήχου), έτσι όπως παρουσιάζονται, απαράδεκτες.

Το φαντάστηκα (ότι ήσουν εσύ)!
Εγω είμαι (αλλα ποιος είμαι; :p)

Καλά, το τελευταίο το κάνω και γω!

Daphile computer στο standby, και πριν μπω στο διαμέρισμα επιλέγω στο κινητό το κομμάτι... :)

Computer + ευκολία χρήσης = Νο Go (οιοσδήποτε ειλικρινής computerας ανώ των 30κατι (και όχι μόνο), το ξέρει αυτό)

Δηλαδή ένα τέτοιο προϊόν δοκιμάζεται μόνο ως προς τη πληρότητα των features και όχι της ηχητικής της απόδοσης συγκριτικά με άλλες παρόμοιες συσκευές? Θεωρείται δηλαδή, σαν by default bit-perfect, ότι παίζει ιδεατά?

Σαφως και όχι αλλά σε ένα τετοιο προιόν (που δεν έχει πχ αναλογικά στάδια), η βαρύτητα είναι λογικό να δίνεται στα features.

Θεωρώ τις συνθήκες δοκιμών (συσκευών ήχου), έτσι όπως παρουσιάζονται, απαράδεκτες.

Αν και λίγο υπερβολικός, συμφωνώ.

Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, αυτά ''σηκώνει'' η χώρα (και οι πολίτες της), αυτή τη στιγμή.