Πάνω από το 70% (μπορεί και 80%) σε μια ταινία, είναι ο ήχος. Πλέον, ακόμη και τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται καλό ήχο. Σε ένα κορυφαίο ηχοσύστημα, ακόμη και ένα απλό αεράκι σε μια σκηνή το νιώθεις. Λες: τι έγινε ρε παιδιά, τι έχω χάσει βλέποντας ταινίες τόσα χρόνια? Και οθόνη 20" να έχεις, αν έχεις κορυφαίο ηχοσύστημα, τότε ακόμη και ταινίες του 1990 θα πας να ξανανοικιάσεις να της ξαναδείς. Θα θέλεις να δεις μια ταινία (οποιαδήποτε) άλλες 10 φορές, ενώ αν δεν είχες κορυφαίο ηχοσύστημα, δεν θα την ξανάπιανες στα χέρια σου. Αν υπήρχε μόνο εικόνα σε μια ταινία (δηλαδή αν ο ήχος ήταν εικόνα), θα έβλεπες το 30% της ταινίας. θα έβλεπες την ταινία με κομμένες σκηνές. Και όσες σκηνές έβλεπες, θα τις έβλεπες με μεγάλη διαφορά σε ποιότητα. Σαν να έβλεπες DVD αντί FULL HD (ή βιντεοκασσέτα αντί FULL HD).
Τώρα τι εννοώ κορυφαίο ηχοσύστημα: Το sub να κατεβαίνει πολύ χαμηλά (12Hz μάλλον καλά είναι). Τα L&R να κατεβαίνουν και αυτά πολύ χαμηλά ( ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να μην χρειάζεται ούτε sub). To sub στις ταινίες νομίζω ότι είναι για τις πολύ χαμηλές συχνότητες (35Hz και κάτω, αλλά κυρίως 20 Hz και κάτω). Η μεσαίες και οι ψιλές στα L&R πρέπει να είναι υπεραναλυτικές. Τώρα αυτό κατά πόσο είναι καλό για μουσική δεν ξέρω, αλλά για ταινίες μετράει νομίζω).
Εγώ έχω το σετάκι B&W MT30. Αν βαθμολογούσα ένα κορυφαίο σύστημα με βαθμό 20, το σετάκι μου παίρνει με το ζόρι 10. Ενισχυτή νομίζω έχω αρκετά καλό (Pioneer LX70).