iFi ZEN STREAM Ότι ζητάτε από ένα streamer, προσιτό + plug n’play

Καλησπέρα και με γειά το μηχανάκι, εγώ το σκεύτομαι αρκετά για την απόκτηση του αλλά με κρατάει πίσω η τιμή...δηλαδή σε σχέση με ένα rpi (με το ίδιο τροφοδοτικό) αυτό είναι ηχητικά ανώτερο? Αν έχεις εμπειρία με τα rpi θα με βοηθούσε πολύ το compare των δύο στην απόφαση μου.

Και πάλι με γειά και καλό στριμάρισμα!
Δυστυχως δεν εχω εμπειρια απο rasp. Για μενα περαν της ενσωματωμενης τεχνογνωσιας της μαμας ifi το σκεπτικο μου ηταν το οτι αν θελεις tidal connect ειναι ο φτηνοτερος τροπος για να το βρεις.

Συμφωνώ για το tidal connect όπως και για το ότι μπορεί σαν υπλοποίηση το zen stream να παρέχει καλύτερο ήχο από το rpi. Το θέμα είναι κατά πόσο καλύτερο....όσον αφορά το tidal connect....έχουμε κάποια ιδέα εαν υπερέχει ή όχι σε σχέση με το roon+ tidal?

Εμένα σχετικά με το tidal με ενδιαφέρει πρώτα η καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου και μετά όλες οι ευκολίες κτλπ. Το roon δεν μου πήγαινε να το πληρώνω άλλο...πολύ ακριβό για να ακούς μόνο tidal...το θέμα είναι εαν το ifi stream είναι μια επένδυση που σε βάθως χρόνου θα σου γλιτώσει χρήματα με το tidal connect.

Κατα βαση το ifi το νιωθω σαν μια επενδυση που μου εχει λυσει τα χερια σε επιπεδο αμεσοτητας προσβασης και ευκολιας, εσπασε το ground loop που δημιουργουσε το pc σε συνδεση με το dac μου και η μονη μου αγωνια για το μελλον ειναι αν θα μπορεσω οταν ασχοληθω λιγο πιο σοβαρα να στειλω σε αυτο μεσω vst plugin dirac corrected streams απο jriver.
Γενικα το μονο με το οποιο θα το συγκρινα ειναι το ψηφιακο streamer της minidsp αλλα έχοντας σα dac το rme adi 2 dac οδευω με καβαντζα οτι μπορω να φερω ενα δυο βασικα θεματα μεσω του dsp που διαθετει το dac.

New firmware updates for the Zen Stream are live! V2.28 is available for update through the app or your IP. This is not a firmware update from the downloads section of the website.
Fixes: Added APIs for Android/iOS apps, fixed bricking system reset, updated translation, added media server tag, disabled hotspot feedback, optimised some threads.

Και το demo μας το έκανε αυτόματα.

Σποραδικά καλό είναι να γίνεται ένας έλεγχος, γιατί θα έχει αρκετές αναβαθμίσεις.

Το update μαντάρα μας τα έκανε. Ευτυχώς το μαζέψανε. Γενικά πάντως για μένα που είμαι συνδεδεμένος μέσω utp καλά πάει το πράμα. Τις προάλλες που είχα κάτι γρουσούζηδες και ακούγαμε καλώδια ξύνισα λίγο που όταν ένας από αυτούς μπήκε με το bubleupnp στο quboz του μου πήρε 15 ώρες να ξανασυνδεθώ μέσω dlna από το jriver αλλά οκ. Νομίζω ότι είναι κυρίως derrangement του jriver. Να κάνω και μια καμμένη ερώτηση. Τώρα πια που έχω το streamer και εκσυγχρονίστηκα τρομάρα μου, έχω το router της cosmote (οπτική ίνα που να σκάσουν οι ζηλιάρηδες) στην είσοδο του σπιτιού και παρεμβάλλεται καλώδιο 15μ μέχρι το τοπικό 1000άρι switch το οποίο συνδέει ενσύρματα την tv, τον πολυκάναλο, το streamer και το pc. Απότι καταλαβαίνω έχει νόημα να προχωρήσω σε αναβάθμιση του τροφοδοτικού του stremer για αρχή. Μετά έχει νόημα να δώ για καλύτερο καλώδιο utp από το pc στο switch και από το switch στο streamer (που παρεμπιπτόντως έχω το μαμίσιο της ifi). Για τροφοδοτικό για το switch κοιτάζω της ifi? για καλώδια είδα ότι έχει κάποια της audioquest που βγαίνουν σχετικά οικονομικά. Άλλωστε μιλάμε για 2 το πολύ 3 μέτρα και το ακριβό το carbon το απορρίπτω ούτως ή άλλως καθώς είχα το αντίστοιχο usb και χρωμάτιζε μαλακά και εύπεπτα (αλλά χρωμάτιζε έντονα) τα πριμα. Μιλάμε για χύμα καλώδιο αφού ούτως ή άλλως έχω πρόσβαση σε εργαλεία πατσαρίσματος.

και ένα video σύγκρισης του με το bluesound node από επαγγελματίες retailers που εμπορεύονται και τα δύο στον Καναδά. Το εκθειάζει το ifi.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το update μαντάρα μας τα έκανε. Ευτυχώς το μαζέψανε. Γενικά πάντως για μένα που είμαι συνδεδεμένος μέσω utp καλά πάει το πράμα. Τις προάλλες που είχα κάτι γρουσούζηδες και ακούγαμε καλώδια ξύνισα λίγο που όταν ένας από αυτούς μπήκε με το bubleupnp στο quboz του μου πήρε 15 ώρες να ξανασυνδεθώ μέσω dlna από το jriver αλλά οκ. Νομίζω ότι είναι κυρίως derrangement του jriver. Να κάνω και μια καμμένη ερώτηση. Τώρα πια που έχω το streamer και εκσυγχρονίστηκα τρομάρα μου, έχω το router της cosmote (οπτική ίνα που να σκάσουν οι ζηλιάρηδες) στην είσοδο του σπιτιού και παρεμβάλλεται καλώδιο 15μ μέχρι το τοπικό 1000άρι switch το οποίο συνδέει ενσύρματα την tv, τον πολυκάναλο, το streamer και το pc. Απότι καταλαβαίνω έχει νόημα να προχωρήσω σε αναβάθμιση του τροφοδοτικού του stremer για αρχή. Μετά έχει νόημα να δώ για καλύτερο καλώδιο utp από το pc στο switch και από το switch στο streamer (που παρεμπιπτόντως έχω το μαμίσιο της ifi). Για τροφοδοτικό για το switch κοιτάζω της ifi? για καλώδια είδα ότι έχει κάποια της audioquest που βγαίνουν σχετικά οικονομικά. Άλλωστε μιλάμε για 2 το πολύ 3 μέτρα και το ακριβό το carbon το απορρίπτω ούτως ή άλλως καθώς είχα το αντίστοιχο usb και χρωμάτιζε μαλακά και εύπεπτα (αλλά χρωμάτιζε έντονα) τα πριμα. Μιλάμε για χύμα καλώδιο αφού ούτως ή άλλως έχω πρόσβαση σε εργαλεία πατσαρίσματος.
Έχει νόημα κατά την άποψη μου στο streaming -ήχος να αποφύγεις γενικά την καλωδίωση ,switch κτλ.
Εδώ δεν μιλάμε για την ικανότητα για να μπορέσουμε να κάνουμε streaming 4K αρχείων η να παίξουμε βαριά online παιχνίδια .
Μιλάμε για ήχο …
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ικανό router με μεγάλη εμβέλεια και αξιόπιστο .
Από την στιγμή που έχεις οπτική ίνα στο σπίτι σου χρειάζεσαι αυτό https://www.mercusys.com/en/product/details/mr50g
Το δουλεύω εδώ και ένα χρόνο και έχω πάθει την πλάκα μου για το ισχυρό σήμα που δίνει ακόμη και δυο ορόφους πιο κάτω ,αυτό φυσικά προδιαθέτει να απενεργοποιήσεις το WiFi του παρόχου ώστε όλα να τροφοδοτούνται με αυτό που σου πρότεινα .
Έτσι έχεις την ευελιξία και αποφεύγεις την οποιαδήποτε καλωδίωση …
Το θέμα της τροφοδοσίας που θέτεις έχει την αξία του αλλά …
Με αυτά που άκουσα τελευταία περισσότερο θα έδινα σημασία στην γενιά του τσιπ (χρονολογία )ακόμη και αν είναι το ίδιο ,έτσι λοιπόν έχει νόημα η σύγκριση ανάμεσα στις δυο stream που παραθέτεις να ακουστούν με το ίδιο dac.
Φυσικά και το λογισμικό έχει την αξία του ,περισσότερο όμως στην αξιοπιστία του .
AB051106-EF57-4766-A4E4-913C669D7A33.jpeg

Καλησπέρα σας,

Να πω και εγώ δυο λόγια για την εμπειρία μου με το zen stream καθώς προχώηρσα στην αγορά του σήμερα και από το πρωί το έχω στο σπίτι και το δοκιμάζω.

Για αρχή σε θέματα κατασκευής και εμφάνισης είναι ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα zen οπότε δεν υπάρχει κάτι νέο να πούμε...κλασική ποιότητα ifi. Στο κουτί έρχεται μαζί με το ipower τροφοδοτικό καθώς και με δικό του καλώδιο ethernet αν και εγώ προτιμώ το wifi.

Το στήσιμο και η αρχικοποίηση γίνεται μέσα σε 10 λεπτά ακολουθόντας το video της ifi στο youtube χωρίς προβλήματα. Βέβαια δεν βρήκε σήμα wifi με την πρώτη αλλά χρειάστηκε να κάνω reboot 1-2 φορές. Από τη στιγμή που γίνεται η σύνδεση με το τοπικό wifi το ξεχνάς και απλα το χειρίζεσαι από το κινητό ή το laptop σου.

Τώρα όσον αφορά τον ήχο και την χρήση του....Να πω ότι δοκίμασα τις εξής εφαρμογές : tidal connect, spotify connect καθώς και σύνδεση εξωτερικού σκληρού usb. Πρόβλημα δεν συνάντησα πουθενά και η λειτουργία του είναι αρκετά εύκολη. Μέχρι στιγμής δεν είχα ακούσει ούτε με άλλο streamer ούτε rpi ούτε τίποτα συνεπώς η σύγκριση γίνεται με το laptop μου το οποίο έχει παίξει είτε με το roon είτε με το native app του tidal,spotify και το foobar.

Το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι το πόσο πιο καθαρός και πόσο πιο ίσυχο background έχει ο ήχος. Καθαρά όργανα και διαχωρισμός ήταν η πρώτη σκέψη μου. Επίσης έχει μια πιο...γλυκιά και φυσική παρουσίαση αλλά όχι μέρα με την νύχτα με το laptop. Το κυριώτερο είναι ότι όλα είναι πιο καθαρά και ευδιάκριτα. Να πω εδώ ότι ο ήχος φέρνει αρκετά στο πως ακουγόταν το σύστημα (zen dac,zen can, hd 650) όταν έπαιζα με το roon bridge(tidal) στο laptop με τα linux.

Να σημειώσω επίσης ότι η desktop εφαρμογή του tidal στα windows τουλάχιστον είναι άθλια στο θέμα του ήχου και αλλάζει προς το χειρώτερο ότι περνάει μέσα από δαύτην είτε είναι mqa είτε κανονικό flac αρχείο. Το είχα ακούσει και με το roon το άκουσα και τώρα με το tidal connect.

Σε γενικές γραμμες δεν έχω ακόμα κανένα παράπωνο από το zen stream καθώς κάνει όλα όσα διαφημίζει εύκολα και γρήγορα. Αύριο θα το συνδέσω και με τον ενισχυτή των ηχείων μέσω του spdif για να δω τι διαφορές θα έχει σε αυτό το κομμάτι. Κάτι που παρατήρησα επίσης είναι ότι η ένταση του ήχου έπεσε αισθητά έναντι του λαπτοπ και πλέον πρέπει να δυναμώσω περισσότερο την ένταση του ενισχυτή.

Σημείωση : Ζεστένεται αρκετά και δεν θα το έβαζα με τίποτα πάνω στον zencan ο οποίος και αν ζεστένεται...μου φαίνεται θα πάρουν φωτιά αυτά τα 2 μαζί...δεν ξέρω πως βλέπω φώτο στο google με το ένα πάνω στο άλλο....θα έβαζα τουλάχιστον το dac στη μέση του stack.

Όχι έψαξα τις ρυθμίσεις και το volume control είναι στο off όποτε δεν έχει καθόλου. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχε καν την επιλογή hardware volume control παρά μόνο software.

Κατά τα αλλά ξέρει κανεις αν το σβήνουμε από το κουμπί η αν πρέπει να γίνει shut down από το μενού;

Εγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ένταση του ήχου, σε σύγκριση πάντα με κανονικά transport.
Ίσως με τον Η/Υ να είχες παραπάνω ψηφιακή ανεβασμένη ένταση από το κανονικό.

Σβήνει με το κουμπί αλλά εγώ το έχω συνέχεια ανοικτό.

Εγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ένταση του ήχου, σε σύγκριση πάντα με κανονικά transport.
Ίσως με τον Η/Υ να είχες παραπάνω ψηφιακή ανεβασμένη ένταση από το κανονικό.

Σβήνει με το κουμπί αλλά εγώ το έχω συνέχεια ανοικτό.
Βρήκα την λύση…δεν είδα απενεργοποιήσει το normalisation του volume…το απενεργοποίησα και όλα οκ με το volume control.

Εγώ δεν το αφήνει ανοιχτό γιατί δεν ξέρω αν του κάνει καλό να ζεσταίνεται τόσο πολύ συνέχεια…δεδομένου ότι επι της ουσίας είναι ένας πολύ basic υπολογιστής.

Έχει συγκρίνει κανεις αν έχει διαφορά στον ήχο το WiFi με το Ethernet? Παίζω με WiFi και είναι ολόκληρη ιστορία να πάρω Ethernet αλλά αν έχει πλεονεκτήματα….

Να ενημερώσω ότι το iPower θα διατίθεται δωρεάν για περιορισμένο διάστημα μαζί με το Zen Stream. Είναι προσφορά της iFI Audio για τους early adapters.

Όλα τα Zen Stream σε όλο το δίκτυο των καταστηματων iFI Audio στην Ελλάδα, το περιλαμβάνουν.
Έχουμε εξασφαλίσει και επερχόμενο απόθεμα για τον Σεπτέμβριο.

Μελλοντικά θα έρχεται με απλό τροφοδοτικό.

• Like
Reactions: Panoramix
Όταν παίζω με το iPhone από το Spotify connect και θέλω να συνδεθώ στην σελίδα του streamer μέσω της ip δεν μπορώ καθώς ο μόνος τρόπος που ξέρω είναι να πατήσω το δεξί κουμπί και να συνδεθεί αντί για το WiFi με τον streamer.

ξερετε αν υπάρχει τρόπος να συνδέομαι ενώ είμαι και στο Ίντερνετ με το κινητό;

Μια ερώτηση….στην προσπάθεια μου να μεταφέρω το όλο σύστημα zen can,zen dac, zen stream σε άλλο χώρο μπέρδεψα τα τροφοδοτικά του zen stream με του zen can (εξωτερικά είναι τα ίδια) και όταν έδωσα ρεύμα στο σύστημα το zen stream άναψε κόκκινα τα 2 λαμπάκια και έκανε έναν οξύ θόρυβο. Ο zen can επίσης ενώ δίνει στιγμιαία ρεύμα μόνο όταν πατάω το κουμπί όταν το αφήνω απλά σβήνει. Μου πήρε ώρα να μου κόψει και να δω ότι τα ipower είμαι 5v και 15v αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό….μπορεί το zen stream να καταστραφεί από το underpowered τροφοδοτικό; Καθώς το 15v είναι του streamer.

και λιγότερο σημαντικό…τον zen can τον κάψαμε; Υπάρχει ελπίδα να μην έχει καεί; Τον δοκίμασα μετά με το power x του dac και πάλι δεν ανάβει κανονικά.

Το κυριότερο είναι ότι δεν μπορώ να δοκιμάσω το streamer αν έπαθε ζημιά…αυτό με καίει γιατί και πιο ακριβό είναι και καινουριο απόκτημα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποία βοήθεια.