Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Re: Απάντηση: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Πριν 15 χρόνια, δηλαδή πριν το χαμό από την ανάγκη φορητοτητας υπολογιστών λαπτοπ ταμπλετ smartphone smartwatch κτλ. υπήρχαν παρόμοιες ανησυχίες ( αν θα αντεξει το δίκτυο, τι θα γίνουν τόσες μπαταρίες κ.α.) ή είναι σημερινό φρούτο;
Σοβαρά δεν θυμάμαι.

Για το αν αντέχει το δίκτυο ..

.. άντεξε τις δεκαετίες 70-80 που μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες θερμοσυσσωρευτές και μάλιστα έμπαιναν στον δίκτυο ταυτόχρονα .. αν τώρα 30 χρόνια μετά, δεν αντέχει σημαίνει οτι είναι εγκληματικά παραμελημένο.
Πιο δύσκολο είναι να ενσωματωθούν οι διαλείπουσες πηγές ενέργειας παρα οι φορτίσεις αυτοκινήτων

ΔΕν είναι πυρηνική φυσική .. απλές αρχές χρειάζεται να ακολουθηθούν .. χρήση της κάθε μορφής ενέργειας εκεί που είναι πιο αποδοτική.

π.χ. για θερμανση το Φ.Α. έχει βαθμό απόδοσης πάνω απο 80% εύκολα (90%+ δίνουν οι σύγχρονοι λέβητες) .. για ηλεκτροπαραγωγή πολύ δύσκολα φτανουν το 50% (55% απόδοση στον σταθμό παραγωγής στην καλύτερη, μείον τις απώλειες μεταφοράς)

Στη αυτοκίνητα γίνεται το αντίθετο .. οι κινητήρες με καύσιμο υδρογονάνθρακες έχουν βαθμό απόδοσης κάτω από 25% ΜΟ (σε πραγματική χρήση) .. ενώ τα ηλεκτρικά 70-75%

Τελικα (για να μην κακοκαρδιζω τον φιλο μου τον Χαρη)
θα γινει με τα BEV οτι εγινε με τα PC και τα smartphones.
Απο χαιτεκ γκατζετ των πολυ χλιδατων λιγων ... αξεσουαρ της Ψωροκωσταινας.
Ομως, Χαρη .... περασαν 40 χρονια για να παμε απο το PC στο 4πυρηνο smartphone των 100 ευρω.

Μην σκιαζεσαι .... ετσι οπως το χει βαλει μπρος ο Elon Musk (με το StarLink των 12.000 δορυφορισκων
που θα πνιξουν την Γη απ'ακρη σ'ακρη) ετσι θα συμβει και με τα τα σημεια φορτισης. Ο σημερινος 16αρης
νεουπας τηνειτζερ που εχει μαθει στην συλλογιστικη του "περιμενω μια ωρα να ψιλοφορτισει το κινητο"
ειναι ο ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ λογο target consumer που εχουν στο μυαλο τους οι κατασκευαστες BEV.
Πολυ φοβαμαι .... ΔΕΝ ειστε εσεις .... αγαπητοι μου 35αρηδες, 45αρηδες και 55αρηδες.
Εσεις ειστε (η εστω, καποιοι απο εσας) αυτοι που θα ριξουν ελαχιστα το κοστος παραγωγης των BEV.
Αυτος λοιπον, o σημερινος 16αρης, θα δεχθει αγογγυστα να καθεται 1 ωρα (και λιγο παραπανω)
σε charge stations απο δω μεχρι την Αθηνα (και το αντιστροφο). Εσεις (αν κρινω απο τον Τασο) ... ΟΧΙ :laugh:

Και ΕΣΥ μεσα σ'αυτους, Χαρη ..... (σκεψου λιγο, να βιαζεσαι να καλυψεις 500 χλμ και να προσθετεις
μιαμισυ ωρα στην συνολικη διαρκεια των 5 ωρων .... ειναι αρκουντως οδυνηρο ... μην πω παραπανω)
Ομως, οταν πεσει η βαρβατη επενδυση των 3.000 charging stations απο καποιον τοπικο κροισο
τοτε ΝΑΙ ... τα πραγματα θα γινουν δελεαστικα (σημερα εχουμε περιπου 7000 πρατηρια βενζινης).

Κοίτα Μάνο, προσωπικά ανά 2 ώρες οδήγησης θέλω ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών. Το VW id3 με φορτιστή των 100kw μπορεί να φορτίσει σε 30' αρκετά για να καλύψει 250km. Δεν εξετάζω αν και πόσοι φορτιστές 100kw υπάρχουν στην Ελλάδα, απλά το τι είναι τεχνολογικά εφικτό ΑΥΤΉΝ τη στιγμή

Όχι και δύο ώρες. Πήγα Γερμανία σε δύο δεκάωρα.....κι αυτό λόγω γκρίνιας. 😁
Να περνάς Αυστρίες Άλπεις ....πόρωση....
Θα είσαι στην Autobahn με 200+ και θα κάνεις διάλειμμα; Αμαρτία. 😉

Ποιο ηλεκτρικό......

Ταξιδεύω μαζί με την οικογένειά μου συνήθως οπότε είμαι αρκετά συντηρητικός στην οδήγηση μου. Οδηγώ εντός Ελλάδας μόνο, τα ταξίδια εκτός γίνονται με αεροπλάνο

Σορυ αλλά η Ελλάδα δεν μου προκαλεί κανένα οδηγικό ενδιαφέρον.
Κατσικοδρομοι, χωριά το 99% παρατημένα με τσιμέντα χύμα και ελενιτ να βγάζουν μάτι, σε συνδυασμό με τις γλάστρες από τενεκέ φέτας, είναι ακριβως το αντίθετο με τους ξένους που χαίρεσαι να κάνεις βόλτες μέσα σε χωριά. Και δεν μιλάω μακριά. Δίπλα μας στην Ιταλία. Έχουν γούστο οι άνθρωποι. Κι ας είναι φτωχό. Και στο τελευταίο χωριό θα δεις δίπλα από την εξώπορτα την περιποιημένη κρεμαστή ζαρντινιέρα με τα αναριχομενα φυτά.
Καμία αίσθηση το ελλαντα με αμάξι.

Κι εγώ με αεροπλάνο πάω συνήθως έξω, αλλά είναι κάποια που πρέπει να γίνουν με αμάξι. Που έχει κι αυτό την χάρη του. Βλέπεις ωραία μέρη που δεν τα βλέπεις ποτέ με το αεροπλανο. Και βέβαια παθαίνεις και την απαραίτητη κατάθλιψη όταν συγκρίνεις δρόμους και κυρίως ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
Όσο πιο βόρεια ανεβαίνεις τόσο πιο πολιτισμένα είναι τα πράγματα. Ιταλία π.χ. από Ρώμη και κάτω είμαστε Ούνα φατσα ουνα ράτσα

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Κοίτα Μάνο, προσωπικά ανά 2 ώρες οδήγησης θέλω ένα διάλειμμα 15-20 λεπτών. Το VW id3 με φορτιστή των 100kw μπορεί να φορτίσει σε 30' αρκετά για να καλύψει 250km. Δεν εξετάζω αν και πόσοι φορτιστές 100kw υπάρχουν στην Ελλάδα, απλά το τι είναι τεχνολογικά εφικτό ΑΥΤΉΝ τη στιγμή

Δεν γνωριζω χρονους φορτισης (η ημι-φορτισης) στο VW σου.
Κοιτα .... γαντζωθηκα απο αυτο που εγραψε ο Λογαριθμος για το
ποτε κατι γινεται απο φθηνο ακριβο (οτιδηποτε) για να μην χαθει το διαφυγον κερδος.
Και θα υπαρξει ΤΕΡΑΣΤΙΟ διαφυγον κερδος οταν πανω απο το 50% των σημερινων βενζινοφορων
πανε σε ηλεκτροκινηση. Ζουμε σε τοσο αγγελικο κοσμο που θα το αφησουν ολο αυτο στην παρουσα
τιμολογηση οικιακου ρευματος ?

Αυτο προσπαθησα να επισημανω ....

ΔΕΝ έχω ηλεκτρικό και το VW id3 που ανέφερα, θα ξεκινήσει να πωλείται τους επόμενους μήνες.

Όσο για τις ανησυχιες σας για κόστος φόρτισης, ΔΕΗ κτλπ, αυτό είναι σαν να αρνείται να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, επειδή το κράτος θα βρει τρόπο να του πάρει τον φόρο των τσιγάρων με άλλο τρόπο. Κάθε χρονική στιγμή μπορούμε να συζητάμε βάσει της κατάστασης που διαμορφώνεται εκείνη τη στιγμή. Όχι τι ίσως αν γίνει οπότε στο μέλλον.

Καθε 2 ωρες διάλειμμα; Ε οχι δα. Δλδ σε μια 3ωρη διαδρομη, πες Θεσσαλονικη-Ηγουμενιτσα εαν πηγαινεις Κερκυρα για να προλαβεις το φερι, κανει κανεις διαλειμμα;
Να πεις Αθηνα-Θεσσαλονικη να το καταλαβω (εγω δεν κανω, ποιος ο λογος; Να απολαυσω την ομορφια των σταθμων αναπαυσης? Γιατι ουτε απο τις Θερμοπυλες δεν περνας πλεον). Περσι καναμε το Θεσσαλονικη-Σόφια με τη συζυγο, 4 ωρες εαν θυμαμαι. Διχως σταση, παρα μονο για φθηνό καυσιμο και βινιετα μολις περασαμε συνορα, αλλιως πού να σταματήσουμε; Τον Μαρτιο εκανα το Θεσσαλονικη-Πατρα νον στοπ, ειχα δικαστηριο και ξεκινησα 4:30 το πρωι, σταση μονο για τουαλετα στην Ιόνια. Στην επιστροφη ουτε αυτο. Μιλαμε για 950 χιλιομετρα σε μια μερα. Μην νομιζεις οτι ειναι τοσο ασύνηθες. Ασυνηθες ειναι το καθε 2 ωρες σταση. Τι οδηγεις, λεωφορειο ΚΤΕΛ;

Ισως ειναι επειδη οταν ταξιδευω εκτος αθηνων ειναι σχεδον αποκλειστικα για ταξιδι αναψυχης και δεν εχω αγχος. Με οσα εχω πει, εχω προσπαθησει να σας δειξω οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα οσο νομιζετε με την ηλεκτροκινηση. Ναι ειναι ακριβα τα αυτοκινητα ακομα και ναι δεν υπαρχει, στην ελλαδα τουλαχιστον, η υποδομη. Ομως το πραγμα εκει πηγαινει ειτε σας αρεσει σαν ιδεα ειτε οχι. Η τεχνολογια των μπαταριων και φορτιστων θα συνεχισει να βελτιωνεται και ισως καποια στιγμη να μην απαιτειται σταση παρα 5-10' για να παρουμε εμβελεια 500χλμ.

Παντως, λεμε τα ιδια και τα ιδια και ψιλοβαρεθηκα :)

Καποια στιγμη σιγουρα... Οχι για τον δικο κου οριζοντα ομως, αυτος με το ζορι φτανει τη 10ετια... Εδω απο την αρχη του ετους μεχρι τωρα ηρθανε τα πανω κατω

Σχετικό/άσχετο...θα δοθεί καμία έκπτωση/κίνητρα για υβριδικο ή τα ήπια υβριδικά;
Αυτά είναι πολύ πιο προσιτά αν κ δεν ξέρω ποσό αποτελεσματικά.

Σχετικό/άσχετο...θα δοθεί καμία έκπτωση/κίνητρα για υβριδικο ή τα ήπια υβριδικά;
Αυτά είναι πολύ πιο προσιτά αν κ δεν ξέρω ποσό αποτελεσματικά.

τα "ηπια υβριδικα" συγνωμη, αλλα ειναι μια χαζομαρα και μιση. Προσφερουν μειωση καταναλωσης της ταξης του 10% και σε χρεωνουν 1000+ ευρω για τον "mild hybrid" κινητηρα.Ισως να εχουν ενδιαφερον αν ειναι στα ορια να αλλαξεις σκαλοπατι ρυπων οποτε να κερδιζεις απο το σηματακι.

Δυστυχως για τα "κανονικα" υβριδικα δεν υπαρχει καμμια προβλεψη ελαφρυνσεων μεχρι στιγμης, περα απο το μηδενικο σηματακι (λογω χαμηλων ρυπων). Επισης, τα ιαπωνικα υβριδικα χαντακωνονται στην ελλαδα επειδη εχουν μεγαλους (>2000cc) κινητηρες οποτε πεφτει χαρατσι με φορο πολυτελειας και τεκμηρια.

Ουτε για τα PHEV (plug in hybrids) υπαρχει καποια προβλεψη. Αυτα εχουν φοβερο ενδιαφερον στην ελλαδα ειδικα, αλλα εχουν τεραστιο κοστος. Αν εκανε το κρατος καμμια μαγκια και μηδενιζε το τελος ταξινομησης για αυτα, τοτε θα ηταν πολυ καλη επιλογη.

Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

τα "ηπια υβριδικα" συγνωμη, αλλα ειναι μια χαζομαρα και μιση. Προσφερουν μειωση καταναλωσης της ταξης του 10% και σε χρεωνουν 1000+ ευρω για τον "mild hybrid" κινητηρα.Ισως να εχουν ενδιαφερον αν ειναι στα ορια να αλλαξεις σκαλοπατι ρυπων οποτε να κερδιζεις απο το σηματακι.

Δυστυχως για τα "κανονικα" υβριδικα δεν υπαρχει καμμια προβλεψη ελαφρυνσεων μεχρι στιγμης, περα απο το μηδενικο σηματακι (λογω χαμηλων ρυπων). Επισης, τα ιαπωνικα υβριδικα χαντακωνονται στην ελλαδα επειδη εχουν μεγαλους (>2000cc) κινητηρες οποτε πεφτει χαρατσι με φορο πολυτελειας και τεκμηρια.

Ουτε για τα PHEV (plug in hybrids) υπαρχει καποια προβλεψη. Αυτα εχουν φοβερο ενδιαφερον στην ελλαδα ειδικα, αλλα εχουν τεραστιο κοστος. Αν εκανε το κρατος καμμια μαγκια και μηδενιζε το τελος ταξινομησης για αυτα, τοτε θα ηταν πολυ καλη επιλογη.
Δυστυχώς και τα plug in έχουν μεγάλους κινητήρες και όσα έχω δει είναι premium αυτοκίνητα .

Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

Δυστυχώς και τα plug in έχουν μεγάλους κινητήρες και όσα έχω δει είναι premium αυτοκίνητα .

τα ιαπωνικα ναι, τα ευρωπαϊκα οχι. Τα phev του group psa εχουν 1.6 και τα vag 1.4 . Τα honda και τα toyota εχουν οντως 2.000

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα - BEV

τα ιαπωνικα ναι, τα ευρωπαϊκα οχι. Τα phev του group psa εχουν 1.6 και τα vag 1.4 . Τα honda και τα toyota εχουν οντως 2.000
Νομίζω ότι τα γαλλικά είναι η εξαίρεση και μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού .
Ο κανόνας λέει μεγάλους κινητήρες και δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την λειτουργία του όλου συστήματος .
Τα Volvo έχουν τους διλιτρους βενζίνης μόνο.
BMW μόνο μεγάλους κινητήρες .
Το ίδιο και η Porsche Audi Mercedes.
Δεν ξέρω για το ford kuga και Kia Niro .

ΥΓ το kuga με 2.5 και το Niro με 1.6.

Θυμάμαι καθαρά οτι το φθινόπωρο του '19 το Volvo XC40 hybrid ανακοινώθηκε με κινητήρα 1500cc .. τελικά του βάλανε 2,0L ??

Edit : τελικά είναι 1500 .. απο το σάιτ της Volvo https://www.volvocars.com/gr/cars/new-models/xc40/specifications/engines

T5 1.5

(262 hp) Αυτόματο Plug-In Hybrid (Ηλεκτρικό/Βενζίνη)
T5 1.5 (262 hp) Αυτόματο
3-κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης
7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη
2 - 2.5 l/100 km
46 - 56 g/km
46 - 42 km
7.3 Sec
180 hp
565 Nm
205 km/h

Νέα plug in πρόταση με τον Τ5 για το xc40. Δεν είναι κακό . Μέχρι τώρα συνδιάζει τα μοντέλα αυτά με τους διλιτρους Τ6 και Τ8. Δεν τον είχα προσέξει . Μακάρι να μπει και στο νέο v40 όταν βγει .

Μιλάμε για 50φεύγα.....

Βρισκόμαστε σε ένα μετεχμιο τεχνολογίας. Αν γίνει μεθαύριο ένα μπαμ με τις μπαταρίες και ξαφνικά αγοράσουν όλοι ηλεκτρικά πόσο θα το πουλήσεις το volvob και κάθε volvo; Θα πουλιούνται;