ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

^^ ρώτησα πρόσφατα το γείτονα που έχει hybrid Toyota yaris και μου είπε ότι πριν ήθελε 250 σε βενζίνη ενώ με το yaris hybrid 60 πλέον.

Τα νεας γενιας Toyota full hybrid οπως και κατι i3 και κατι Honda νομιζω ειναι η εξαιρεση στον κανονα της απατης των υβριδικων.

Απάντηση: Re: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

Παιδιά Θυμίζω ότι το νήμα αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα και μάλιστα προτάσεις για συγκεκριμένο όριο χρημάτων.

Για ηλεκτρικά υβριδικά αυτοκίνητα υπάρχει άλλο νήμα.

Φταιει οτι μπηκαν στο ιδιο νομοσχεδιο... Τι σχεση εχει ο φαντης με το ρετσινολαδο.
Βεβαια και αυτα που μαλλον θα επιδοτηθουν δεν φαινεται να εχουν και πολυ σχεση με αυτα που προτεινονται εδω, με ισχυρους κινητηρες, χειρογκαζο κλπ, που εδω που τα λεμε δεν εχουν και μεγαλη σχεση με αυτο που καταλαβαινουμε ως ποδήλατο.

επανερχομαι....

Μετα απο αρκετο ψαξιμο σε πολλα μαγαζια της Αθηνας, κατεληξα σε ενα ηλκεκτρικο ποδηλατο και καποια συμπερασματα.

Να θυμισω , οτι το δικο μου θεμα ηταν προβλημα στο γονατο και η δυσκολια σε ανηφορες αλλα και σε ξεκινηματα , γι αυτο και εχω ηλεκτρικα ποδηλατα τα τελευταια 10 χρονια.
Ειναι και ο λογος που εχω και αυτοματο κιβωτιο στο αυτοκινητο...αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα!

Μεχρι τωρα υπηρχαν 2 κατηγοριες , τις εχουμε αναλυσει πιο πανω.

Η μια ηταν τα εργοστασιακα ποδηλατα με pedelec και τα ιδιο-κατασκευης , με μοτερ κινεζικα συνηθως, που παιρνουν και χειρογκαζο.
Εχω δοκιμασει και τα 2 κι εχω περιγραψει τις εντυπωσεις πιο πανω.

Στη πρωτη κατηγορια ομως, εχουμε καποιες εξλιξεις , που δεν τις γνωριζα καλα...

Μεχρι τωρα λοιπον, τα περισσοτερα ποδηλατα, ειδικα αυτα που εχουν μοτερ στο τροχο (μπορς ή πισω) εχουν το λεγομενο cadence pedelec system.
Δηλ. μετραει τις περιστροφες ανα δευτερολεπτο στο πεταλι και αναλογα δινει ρευμα στο μοτερ.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα, αυτο που εχω περιγραψει, οτι δηλ. σε δυσκολες συνθηκες (ανηφορες κλπ) πρεπει ΕΣΥ να κανεις πρωτα 1 2 στροφες στο πεταλι και μετα να δωσει ρευμα στο μοτερ και αρα υποωοηθηση σε μενα.
Οπως ειναι λογικο, για μενα, που εχω σοβαρο θεμα στο γονατο, αυτο ειναι εντελως αποτρεπτικο .

Τωρα ομως υπαρχουν συστηματα με torque pedelec system, δηλ.συστηματα που ενεργοποιουνται με την ισχυ που βαζεις στο πεταλι .
Σ αυτα το μοτερ ειναι στο κεντρο , στο πεταλι.

Ετσι , σε μια ανηφορα αν πατησεις με δυναμη στο πεταλι για να ξεκινησεις, ξεκιναει ταυτοχρονα (με μικρη καθυστερηση για την ακριβεια) και το μοτερ.

Μπορεις να ρυθμισεις την αναλογια, δηλ. ποση δυναμη θα σου δωσει το μοτερ πισω ... κειμενεται απο 50% μεχρι 300% (της αρχικης δυναμης που βαζεις).

Το δοκιμασα σε 2 3 μοντελα και δουλευει αρκετα καλα για μενα.

Το μονο θεμα ειναι οτι δεν ρυθμιζεται αυτη η αρχικη πιεση (που βαζω εγω) ... για να ξεκινησει το μοτερ.

Να πω εδω, οτι υπαρχουν πολλες εταιρειες που βγαζουν τετοιο συστημα , με κυριαρχο τη BOSCH.
Υπαρχουν κι αλλες , οπως η yamaha, shimano, panasonic και καποιες κινεζικες οπως η baffang (που βαζουν σε ιδιοκατασκευες).

Αυτα τα συστηματα ειναι ολοκληρωμενα, δηλ. πανε πακετο ... μοτερ + μπαταρια +κοντρολλερ + καντραν

H bosch εχει τα πρωτεια σε πωλησεις , ειναι πολυ κλειστο συστημα, δεν σου επιτρεπει παραμετροποιηση, κι εχει αυστηρο συστημα service κλπ

Οι υπολοιπες εχουν καποια παραμετροποιηση, αλλα μονο σε εξιδεικευμενα κεντρα service.

Τα συστηματα αυτα εξελεισοονται διαρκως παντως, και υπαρχουν συνεχως firmware updates!
Μονο που δεν τα κανεις μονος σου, αλλα παλι σε εξιδεικευμενα κεντρα που ειναι πιστοποιημενα απο την bosch κλπ

Aφου δοκιμασα λοιπον αρκετα συστηματα και ποδηλατα, και κυριως αφου βρηκα μια τρομερη ευκαιρεια απο τυχη, κατεληξα σε εργοστασιακο ποδηλατο με BOSCH .

Ειναι αυτο εδω , Ιταλικη εταιρεια με γερμανικα αξεσουαρ.... ATALA B-CROSS CX400
Στη περιγραφη ισως γραφει yamaha system, αλλα εγω αυτο με BOSCH.

Ειναι mountain cross, παει δηλ. παντου , ειναι 27.5" , εχει υδραυλικα δισκοφρενα μπρος πισω, καντραν BOSCH INTUVIA

Eιναι πολυ ευχαριστο στην οδηγηση, ευκολο στη χρηση, εχει μονο ενα δισκο μπροστα ταχυτητων (οπως τα περισσοτερα με κεντρικο μοτερ) και 9 ταχυτητες πισω.

Ολα τα χειριζεσαι ευκολα απο το καντραν στο τιμονι, ποσοστο υποβοηθησης , ενδειξεις κλπ.

Εχει επισης μια πολυ χρησιμη δυναττητα walk assist... που σε βοηθαει να "μεταφερεις¨το ποδηλατο ενα περπατας διπλα του (πχ στο μετρο, σε μια ανηφορα που δεν θες να κανεις ποδηλατο κλπ) κι ετσι δε χρειαζεται να το "σερνεις" , μιοας και ειναι σχετικα βαρυ (22 κιλα).
Η ταχυτητα ειναι απο 2 εως 6 χλμ/ωρα , οσο δηλ. κινεισαι με τα ποδια.
Δεν το δοκιμασα ενω ημουν πανω στο ποδηλατο, ισως αυτο να ειναι και μια επιπλεον λυση , σαν ενα "μικρο χειρογκαζο".

Αυτη η λειτουργια δεν υπαρχει σε ολα τα μοντελα, ουτε σε ολες τις χωρς... πχ στην αμερικη ειναι απενεργοποιημενο, εδω φαινεται οτι λειτουργει!

Τελος να πω , οτι υπαρχουν και καποια hack για την αποφυγη του οριου των 25 χλμ... καποιες λυσεις ειναι πολυ απλες, καποιες αλλες απιτουν τσιπαρισμα .
Το σκεφτομαι να το κανω, οχι τοσο για τα 25χλμ που εχει κοφτη, αλλα κυριως γιατι αυτος ο κοφτης μπαινει καπως αποτομα ... ισως αυτο ν αλλαξει με καποιο firmware.
Σε συτσημα με yamaha ειναι πιο προοδευτικος και λιγοτερο ενοχλητικος.

Για οτι αλλο θελετε, με ρωτατε... δεν το εχω δοκιμασει και πολυ ακομα, τωρα μολις το πηρα.
Σε λιγες μερες θα εχω πιο πολλες λεπτομερειες....

Atala B-Cross CX 400 is an electric mountain bike with the new powerful Bosch Performance CX 2020 central engine, Bosch 400W battery and Purion display, range up to 175 km. The electric E-Mtb front Atala B-Cross CX 400 is suitable for all routes with a full suspension fork, hydraulic disc brakes, 9v gearbox and 27.5 "wheel

MECHANICAL SPECIFICATIONS
Frame Alu 27.5 "+, hydroformed, custom tubing, Internal Routing, Forged interface
Fork Suntour XCM, 100 mm, Coil
Headset FSA No. 57BP ZS-1 for 1 "1/8 steerer
crank FSA, Miche 34T
Exchange Shimano Altus RD-M2000 SGS, Shadow
commands Shimano Altus SL-M2010 Rapidfire, 9s
Brakes Shimano BR-MT200, Rotor SM-RT10 180mm / 180mm
Sprocket set Shimano CS-HG200 9s 11/36
Pedals Alu MTB
Hubs Shimano TX505, CL, 32h
Looking Rhodes Blackrock23, 23x584, 32h, eBike ready
Stem Alu, Bar bore 31.8 mm
Handlebar bend Alu Low Rise, 720 mm
Seat Post Alu 31.6 mm
Saddle Selle Royal Sauris
Covers Continental Mountain King 27.5 "x2.4"
Cut it 16 "- 18" - 20 "
Color Ultralight / Red / Black Black / Neon Green / White Matt
ELECTRICAL SPECIFICATIONS
Maximum torque 75 Nm
Sensor type Torque
Battery 400
Battery charger type 2 A
Charging time Up to 6.5 hours
Max assisted speed 25 km / h
Display PURION
Power Eco: 60% Tour: 140% EMTB: 140/340% Turbo: 340%

0004214_atala-b-cross-cx-400-9v-bosch-275-2020.jpeg

Γιάννη,
Και για το δικό μου diy που ειπα πιο πανω, σε τέτοιο torque system κατέληξα, αλλα κινεζικο - με καλες κριτικές μεν αλλά οτι συνεπάγεται αυτο δε.
Ολες τις ευκολιες που περιγράφεις (ακόμα και το walking assistant) τα διαθετει, ακομη και χειρογκαζο.
Το οριο ταχύτητας του μαλιστα είναι ενα απλό ναι/οχι στο menu.
Οποιος ενδιαφερεται μπορει να το ψάξει στο Internet για περισσοτερςς πληροφορίες, με το ονομα του: TSDZ2.
Βγαινει σε 250/500&750W,με το μικρο να είναι στα 36v και τα μεγάλα στα 48v.
Ειναι συμβατό με ολα σχεδον τα ποδηλατα με "ευρωπαϊκή" μεσαία τριβή (απο 68 εως 73mm)
Το δοκίμασα μόνο μερικές μέρες μιας και είναι στο εξοχικό μου, αλλά δηλώνω ότι κάλυψε ολες τις προσδοκίες μου.

καλα προφανως, στα κινεζικα κανεις οτι θελεις ...

Απλα εμενα μου βγηκε πιο φτηνο αυτο , ακομα και απο κινεζικο!
Το συγκεκριμενο εχει κανονικα 2000 ευρω περιπου με τα εξτρα του, κι εγω το πηρα ακριβως μισοτιμης .
Οποτε δεν υπηρχε θεμα συγκρισης....

Αν δεν ηταν αυτη η προσφορα, κι εγω σε κινεζικο θα πηγαινα, απο humerbikes

YΓ... βαλε καμια φωτο αν εχεις και λινκ, ετσι για να υπαρχουν κι εδω μαζεμενα.
Πες μας και γενικα τις εντυπωσεις σου .

Καλορίζικο Γιάννη, εύχομαι να το ευχαριστηθείς! Η γνώμη μου είναι να αλλάξεις λάστιχα αν δεν σκοπεύεις να πατήσεις χώμα. Θα έχεις πολύ καλύτερη άνεση και κύλιση στην άσφαλτο.

ναι, ηταν το πρωτο πραγμα που του ειπα στο μαγαζι, απλα δεν ειχε κατι εκεινη την ωρα και ειπα να τ αφησω ετσι προς το παρον.
Αργοτερα βλεπουμε.
Ισως το παρω και στις διακοπες στο χωριο αργοτερα και γι αυτο τ αφησα οπως ειναι .

γι αργοτερα εχω σκεφτει αυτα εδω

https://www.schwalbe.com/en/tour-reader/big-ben-plus

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά κύριοι.

Καλοτάξιδο το νέο σου απόκτημα.

Μας ενημερώνετε πλουσιοπάροχα!

Έχει εξελιχθεί σε πραγματική επιστήμη το άθλημα!

Ευχαριστω!

Το ποδηλατο ηταν και ειναι ακομα το αγαπημενο μου χομπυ/σπορ.
Δυστυχως , λογω καποιων θεματων υγειας το εχω παραμελησει πολυ, αλλα καθε λιγο μου ερχεται η ορεξη να το ξανα-προσπαθησω.

Θυμαμαι φοιτητης στα Γιαννενα, 5 χρονια περιπου, κινιομουν καθημερινα μονο με ποδηλατο, στο πανεπιστήμιο, στη λιμνη , στη δουλεια, στη βολτα , παντου.... και μου λειπει πολυ!

μερικα ακομα λαστιχα που εχω δει.... δεν ξερω αν εχει κανεις εμπειρια με καποια απ αυτα.

https://www.houtasbikes.gr/schwalbe...BfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

https://www.houtasbikes.gr/schwalbe-smart-sam-27-5-x-2-60-addix-performance-wired-elastiko.html/

https://www.buyeasy.gr/ell/product/Elastiko-Podilatoy-Big-Ben-27.5x2.00-Syrma-Schwalbe-07-10149

YΓ... βαλε καμια φωτο αν εχεις και λινκ, ετσι για να υπαρχουν κι εδω μαζεμενα.
Πες μας και γενικα τις εντυπωσεις σου .

Δεν έχω και πολλά πράγματα να πω, δεν έχω προλάβει άλλωστε να κάνω και πολλά χιλιόμετρα μαζί του.
Ξεκίνησα να μετατρέψω ένα ποδήλατο μου σε ηλεκτρικό γιατί λίγο το επιπλέον βάρος μου, λίγο η ηλικία μου, είχε αρχίσει να με κουράζει αλλά δεν ήθελα να το παρατήσω.
Στην πορεία βρέθηκε ένας «δότης» σκελετός που μου άρεσε και αποφάσισα να επενδύσω σε αυτόν.

Μειονέκτημα μου ήταν ότι ο σκελετός αυτός ήταν στην επαρχία – εγώ στην Αθήνα και στην μέση ο κορονοιος !!!
Οπότε όλα καταστρώθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο ελπίζοντας να μην υπάρξουν ανυπέρβλητα προβλήματα επί του πρακτέου.

Σε ότι αφορά στο μοτέρ και τις επιλογές μου, διαβάζοντας κατέληξα στο ότι το μοτέρ μεσαίας τριβής ήταν αυτό που θα μου ταίριαζε περισσότερο.
Περεταίρω ψάξιμο στα μεσαίας τριβής, με έκανε να ανακαλύψω το TSDZ2, το οποίο βρήκα διαθέσιμο σε ευρωπαϊκή αποθήκη στο ebay.

Ένα από τα σχετικά αναλυτικά review του είναι το ακόλουθο :
https://www.electricbike.com/tsdz2-750w-mid-drive-torque-sensing/
Για μπαταρία επέλεξα μια κινέζικη από το ίδιο κατάστημα του ebay, που ισχυρίζονταν ότι έχει επώνυμα στοιχεία (LG)

Άλλο ένα θέμα που με απασχόλησε ήταν τα φρένα και οι ταχύτητες.
Ο «δότης» ως καθαρόαιμο American cruiser, ήταν single speed και διέθετε από φρένα μόνο κόντρα.
Αποφάσισα να ακολουθήσω το «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» και βρήκα σε μια δημοπρασία ένα ζευγάρι κέντρα με ταμπούρα (50 mm μπρος – πίσω) και εσωτερικές ταχύτητες.
Οι εσωτερικές ταχύτητες ήταν δικό μου προαπαιτούμενο, γιατί ήθελα να μπορώ να τις αλλάζω και εν στάση.

Εκεί ήρθε και η πρώτη μου ήτα.
Δεν βρήκα κάποιον ποδηλατά που να αναλάβει να μου τα περάσει, κυρίως γιατί τα μήκη των ακτινών είναι ψιλοστανταρ για τα κέντρα που δουλεύουν και τα δικά μου κέντρα ξέφευγαν σε μέγεθος από τα συνηθισμένα (τουλάχιστον αυτή ήταν η αιτιολόγηση τους).
Αναγκάστηκα λοιπόν να ασχοληθώ λίγο περισσότερο, βρίσκοντας calculator για να υπολογίσω τα μήκη των ακτινών, βρίσκοντας ένα γερμανό στο ebay που έφτιαχνε ακτίνες στα μέτρα σου και τέλος μαθαίνοντας να πλέκω ακτίνες σε στεφάνια.
IMG-20200312-183822.jpg

Ο ποδηλατάς έκανε την τελική ακτινολόγησή τους.

Λάστιχα προμηθεύτηκα με προδιαγραφές ηλεκτρικού ποδηλάτου (Schwalbe Big Ben), δηλαδή μέχρι 50km/h.
IMG-20200324-215134.jpg

Το μοτέρ τοποθετήθηκε εύκολα (από μένα τον πρωτάρη), το ίδιο και η μπαταρία και ολα τα περιφεριακά.
IMG-20200526-195545.jpg

Τελικά όλα ήρθαν και κούμπωσαν καλυτέρα απ’ ότι περίμενα.
Δεν έλειψαν κάποιες ασυμβατότητες σε περιφερικά, προερχόμενες κυρίως από το ότι δεν είχα διαθέσιμο τον σκελετό όταν σχεδίαζα την απόκτηση τους.
Τίποτα όμως που τελικά να μην ξεπεράστηκε.
IMG-20200530-113358.jpg

Το ποδήλατο έγινε αρκετά βαρύ – άλλωστε με ατσαλένιο σκελετό ήταν βαρύ από την μάνα του.
Με το μοτέρ όμως η κίνηση του είναι απόλαυση.

Η δύναμη του (750w) μου φτάνει και περισσεύει. Δεν βρήκα καμία ανηφόρα που θα μπορούσε να το δυσκολέψει.
Μάλιστα το γραναζωμα του είναι σχετικά «κοντό» με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιώ καθόλου τις δυο πρώτες ταχύτητες του.
Τελική – όπως είναι - περί τα 30km/h.

Με την αλλαγή γραναζωματος που προγραμματίζω θα ανέβει και άλλο, αλλά δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει. Στόχος μου κυρίως είναι να γίνουν χρηστικές όλες οι ταχύτητες του, ώστε να έχω διαθέσιμη όλη την κλιμάκωση τους.

Τα φρένα για αυτές τις ταχύτητες και το βάρος επαρκούν – σαν φρένα ποδηλάτου βέβαια – τίποτε παραπάνω τίποτε λιγότερο...

Για υψηλότερες θα χρειαστεί κάτι καλύτερο από τα ταμπούρα.
Αυτά τα ολίγα…

αν εχεις καμια αλλη προταση για λαστιχα, πες μου....

Όχι, δεν έχω να προτείνω κάτι. Μια χαρά κατασκευαστής είναι η Schwalbe! Είναι και περίεργες αυτές οι διαστάσεις για λάστιχο δρόμου, δεν έχεις και τις άπειρες επιλογές υποθέτω.

πολυ ωραιο το ποδηλατο...κοσμημα!

Κι εγω σκεφτομουν αυτα τα λαστιχα, αλλα δε ξερω πως θα τα πανε και σε λιγο χωμα ή σε κακο οδοστρομα.

Τα εχεις δοκιμασει καθολου σε χωματοδρομο και σε κακο δρομο ?
Ειναι οσο ανετα λενε ?
Με τι πιεση τα εχεις ?

Απάντηση: Re: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (budget max 1.800 euro)

Ευχαριστω!

Το ποδηλατο ηταν και ειναι ακομα το αγαπημενο μου χομπυ/σπορ.
Δυστυχως , λογω καποιων θεματων υγειας το εχω παραμελησει πολυ, αλλα καθε λιγο μου ερχεται η ορεξη να το ξανα-προσπαθησω.

Θυμαμαι φοιτητης στα Γιαννενα, 5 χρονια περιπου, κινιομουν καθημερινα μονο με ποδηλατο, στο πανεπιστήμιο, στη λιμνη , στη δουλεια, στη βολτα , παντου.... και μου λειπει πολυ!

Και εγώ από φοιτητής στην Πάτρα έχω να καβαλήσω και να ευχαριστηθώ ποδηλασία όταν είχα ένα δεκαταχυτο Mercier αγωνιστικό ....

Έκανα και λίγο mountain με το ποδήλατο του υιου μου αλλά είναι πολύ κουραστικό για την πόλη

Καλοτάξιδο Γιάννη , να δεις που τώρα θα σου λείπει η λίμνη στα Γιάννενα :music-smiley-005:

Τα εχεις δοκιμασει καθολου σε χωματοδρομο και σε κακο δρομο ?
Ειναι οσο ανετα λενε ?
Με τι πιεση τα εχεις ?

Πιεση οση έβαλε ο ποδηλατας που μου πέρασε τα λάστιχα.
40? Δεν είμαι και σίγουρος.

Σε φαγωμένη επαρχιακή άσφαλτο και σε πατημένο χωματόδρομο (χωρίς μεγάλες πέτρες) κινείται απροβληματιστα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των κραδασμων.

Γενικα η γεωμετρία του είναι προς το άνετο και χαλαροοο

Η διάσταση τους ειναι 26x2.15.

Να πω την αλήθεια δοκιμές πολλές δεν εχω κανει.
Πάντως δεν υπηρξε κατι που να με προβλημάτισε